Etiket: ZEYTİNYAĞI

  • Kilis’te Zeytinyağı Çalıştayı

    Kilis 7 Aralık Üniversitesinde Zeytinyağı çalıştayı yapıldı.

    Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen çalıştaya Vali Yardımcısı Osman Uğurlu, Elbeyli Kaymakamı Kadir Duman, Mahmut Şener, 7 Aralık Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muhammet Ruhat Yaşar, Prof. Dr. Abdullah Çetin, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, Tarım ve Orman İl Müdürü Songül Kadıoğlu, akademisyenler, yurt dışından zeytin üzerine çalışma yapanlar katıldı.

    Sayg duruşu ve istiklal marşının okunmasından sonra bir konuşma yapan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, Kilis’in zeytincilik açısından önemli bir kent olduğunu ifade ederek, “Bölgede ve Türkiye’de örnek bir tesisi var. Kilis Organik Zeytin Üreticileri Birliğinin fabrikası var. Sabah orada bir program düzenlendi. Burada yörenin zeytinyağı işleniyor. Yurt içi ve yurt dışına pazarlanıyor. Kilis sınırda kalan bir ilimiz, yörenin geçimi tarımdır. Tarımda Kilis’in kendi adıyla özleşmiş ürünleri var. Bunlardan bir tanesi Kilis yağlık zeytinidir. Kilis yağlık zeytini Türkiye’de diğer illerde yetişen zeytinlerden en fazla yağ içeren zeytindir. Bilimsel araştırmalar yapılacak, bu konuda, sağlık açısından önemli bir yağdır. Bu yağ konusunda şu zamana kadar yapılan çalışmalar bir noktaya gelmemiştir. Yeteri kadar çalışma yapılmamıştır. Üniversite olarak üretimden başlayarak, üreticiye fidan üretiyoruz” diye konuştu.

    Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Celil Toplu, Zeytin yetiştiriciliğinde Kültürel işlemler ve kalite, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi öğretim üyesi Öğretim üyesi Dr. Dilşat Bozdoğan Konuşkan, Zeytinyağı Kalitesini etkileyen faktörler ve çözüm önerileri, Murat Sabri Nebioğlu, zeytinyağında pazarlama ve öneriler, Dr. Müge Aşan Nebioğlu zeytinyağında duygusal özellikler ile tadım konusunda sunum yaptılar.

  • Zeytin ve Zeytinyağı Festivali 27 Ekim’de

    Hatay’ın Altınözü ilçesinde ikincisi düzenlenecek olan “Zeytin ve Zeytinyağı Festivali” 27-28 Ekim’de gerçekleşecek.

    Altınözü Kaymakamı Bülent Uygur, ilçenin adını tüm Türkiye’ye duyurabilmek, zeytini ve zeytinyağını ülkeye tanıtmak amacında olduklarını belirterek, “Daha önceleri Hatay’da zeytin var mı diyorlardı ama artık markalaşması yolunda önemli yol kat ettik. Sadece zeytin üzerine 15 adet proje var. Bunlardan en önemlisi olduğuna inandığım Altınözü Zeytin Belgeseli’ni tamamladık ve festivalde izleteceğiz. Zeytincilik OSB ile alakalı çalışmalarımız da devam ediyor. Bu sene yağmurların az olması sebebiyle zeytinde rekolte düştü” dedi.

    Festivalin ilk gününde yapılacak olan etkinliklerle ile ilgili bilgiler veren Kaymakam Uygur, “27 Ekim 2018 Cumartesi günü festival programı Atatürk Anıtına çelenk bırakılması ve festival kortej yürüyüşü ile başlayacak olup, sezonun ilk zeytin hasadı, Altınözü Belediyesi yeni hizmet binası açılışı, “Altınözünde Zeytin Hasadı” konulu belgesel film gösterimi, Altınözü Müftülüğü Yatılı Hafızlık Kuran Kursu temel atma töreni, Canan Karatay ile Sağlıklı Yaşam Söyleşisi ve Zeytin Tadında Yaşam programıyla devam edecek” dedi.

    Kaymakam Uygur festivalin ikinci gününde ise, Türkiye Bisiklet Federasyonu programında yer alan “Altınözü Zeytin Kupası Dağ Bisikleti Yarışması” ile başlayacağını, Altınözü Zeytin Temalı Uluslararası Fotoğraf Yarışması, çeşitli aktiviteler ve yarışmalarla devam edeceğini, Zeytin Dalı Korosu Solo Konseri ile Festival programın sona ereceğini söyledi.

  • 14. Ayvalık Zeytinyağı Hasat Günleri için geri sayım

    14. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günleri 26-27-28-29 Ekim 2018 tarihleri arasında yapılacak. Bu yılki şenliğin sloganı “Zeytinyağı sağlık kaynağı” olarak belirlendi.

    Hasat Günleri programı Ayvalık Ticaret Odası Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında açıklandı. ATO Meclis Başkanı Mehmet Sıray, dünyanın en kaliteli zeytinyağlarının üretildiği Ayvalık’ta bu yıl 14.’sünün düzenleneceği Zeytin Hasat Günleri’ne bir kez daha ev sahipliği yapacak olmaktan duydukları memnuniyeti ifade etti. Ayvalık zeytinyağının kaliteli olmasına rağmen bölgede az miktarda üretildiğine işaret eden Sıray, hedeflerinin bu zeytinyağının daha fazla üretilmesine katkı sağlamak olduğunu da sözlerine ekledi.

    Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Mustafa Büyüçıvgın ise bu yıl Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Belediyesi ve Ayvalık Ziraat Odası ile ortaklaşa düzenleyecekleri 14. Zeytin Hasat Günleri etkinliğinin programını açıkladı. Ayvalık’ın Türkiye’nin ve hatta dünyanın en önemli zeytin ve zeytinyağı merkezlerinden biri olduğuna dikkat eden Mustafa Büyükçıvgın, “Bu alanda her geçen gün biraz daha öne çıkıyor. Bir başka deyişle coğrafi işaret sahibi Ayvalık zeytinyağının kalite üstünlüğü, giderek daha geniş bir coğrafyada ve hiç tartışmasız kabul ediliyor. İşte Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Ticaret Odası ve Ayvalık Ziraat Odası bu bilinçle ve işbirliği içinde, zeytinyağının insan hayatındaki vazgeçilmez yerini hatırlatmak ve bu yolla zeytinyağı tüketimini arttırmaya katkıda bulunmak için her yıl Ayvalık Zeytin Hasat Günleri düzenleniyor. Şenlik havasında geçen Hasat Günleri boyunca yine çok sayıda konuk ağırlayacak. Sektörden yerli ve yabancı isimler, Ayvalık’ın ulusal ve yerel markaları, zeytine emek veren köylüler, müstahsiller, ihracatçılar, usta gazeteciler deneyimli televizyoncular, zeytinyağına ilgi duyan yazarlar, gurmeler, sanatçılar, paylaşımları ve katkılarıyla bizlerle olacak” ifadelerini kullandı.

    4 günlük hasat etkinliklerini de aktaran ATO Başkanı Büyükçıvgın, “Hasat Günleri 26 Ekim 2018 Cuma günü saat 10.00’da, Ayvalık Bandosu eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’ndaki belediye otobüsleri duraklarından start alacak olan ‘Hasata Yürüyüş’ ile başlayacak. Hemen ardından Ayvalık Zeytinyağı Pazarı açılacak” dedi.

    Etkinliklerin ikinci gününde geleneksel hasat töreninin yapılacağını belirten Büyükçıvgın, “Tören bu yıl Mutluköy’deki Nostalji Tesisleri’nde yapılacak. Konukların yanı sıra bütün Ayvalıklıların davetli olduğu bu buluşmaya katılanlara yemek ikram edilecek. Zeytin Hasat gösterisinin ardından konuk medya temsilcileriyle Zeytinyağı Pazarı ve sonrasında Dr. Fazıl Doğan Meydanı’ndaki El Emekleri Pazarı ziyaret edilecek. Programda farklı etkinliklerin yanı sıra, her yıl olduğu gibi zeytinciliğin yaşadığı sorunların tartışılacağı panel yapılacak. Burada Turgut Baygın’ın ‘Zeytin Şiirleri’ dinletisi ve Zeytin Çekirdekleri’nin konseri izlenecek” ifadelerini kullandı.

  • Harran Üniversitesi bölgenin zeytinyağı ihtiyacını karşılıyor

    Harran Üniversitesi bünyesinde 2014 yılında kurulan Ebulim Zeytinyağı İşletme Tesisi, günlük 50 ton zeytin işleme kapasitesi ile bölgeye hizmet veriyor.

    Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile son yıllarda Şanlıurfa ve çevre illerde zeytincilik alanında yapılan yatırımların ardından Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi de 2014 yılında bölgeye Ebulim Zeytinyağı İşletme Tesisini kazandırdı. Türkiye’deki üniversiteler arasında bir ilk olma özeliği taşıyan tesis, 2017 yılından bu yana günlük 50 ton zeytin işleme kapasitesi ile bölgeye hizmet veriyor. Bölge çiftçilerine rehberlik görevi yapan Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Sakar, “Ebrulim Zeytinyağı Tesisi yeni sezon öncesi kapılarını çiftçilere açtı. Zeytin hasadının yapılmaya başlanması ile birlikte biz üniversite olarak çiftçimize kapılarımızı açtık. Bu tesiste zeytinyağı ve salamura zeytin üretimini yapıyoruz, çiftçilerimiz bizimle irtibata geçebilirler. Bu tesisin açılmasıyla birlikte artık zeytinlerimiz burada işlenerek yağ haline gelecektir. Amacımız ticaret yapmak değil, böyle bir örneği çiftçilerimize göstermektir. Bu çalışma Türkiye’de bir ilktir. Üniversitelerin içerisinde böyle küçükte olsa bir işletmenin ya da küçük bir fabrikanın oluşması bizler için önem arz etmektedir. Ziraat Fakültesinde okuyan öğrencilerimiz bu dalda eğitim görme imkanını buluyorlar” dedi.

    Harran Üniversitesi Ebrulim Zeytinyağı Tesisi, Harran Üniversitesi Osmanbey Kampüsü içerisinde yer alıp, 2014 yılında kendi öz kaynakları ile günde 10 ton kapasite ile hizmet vermeye başladı. 2017 yılında tesis, Harran Üniversitesi, GAP İdaresi, Karacadağ Kalkınma Ajansı ve çeşitli projelerle kapasitesini 5 katına çıkararak günlük 50 ton zeytin işleyerek, yağ haline dönüştürmeye başladı.

  • Canan Karatay: “Zeytinyağı kullanımı artarsa hastalık kalmaz”

    İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, “Eğer bu ülkede zeytin meyvesi ve zeytin meyvesinin suyu olan zeytinyağı kullanımı artarsa hastalıkları önler, hiçbir hastalık kalmaz” dedi.

    Türkiye’de ilk zeytin hasadının gerçekleştirildiği Mersin’in Mut ilçesinde Belediye ve Kaymakamlık tarafından düzenlenen 4. Mut Zeytin ve Zeytinyağı Sempozyumu’na katılan ünlü Kardiyolog-Cerrah Prof. Dr. Canan Karatay, “Bugün zeytin ve zeytinyağı sempozyumunun 4’üncüsünü kutluyoruz. Burada bin 300 yaşındaki ağacı 4 sene önce tescil etmiştik ve zeytin ağacından bende toplamıştım. Hakikaten altın suyudur. Ben her zaman söylüyorum: Zeytin altındır zeytinyağı altın suyudur” ifadesini kullandı.

    Prof. Dr. Canan Karatay, bir kardiyolog olarak, zeytin ve zeytinyağının faydalarını halka anlatmak zorunda olduğunu belirterek, “Sağlığımızı korumak mecburiyetindeyiz. Bütün kurumları, hiçbir ayrım yapmadan zeytini ve tarımı desteklemeye çağırıyorum. Başka hiçbir şey yapmayın, oturup bina yapmayın, beton dikmeyin; zeytin ağacı dikin. Hepimizin geleceği, çocuklarımızın geleceği, torunlarımızın geleceği zeytindedir ve zeytinyağındadır. Bütün dünya buna yatırım yapmaktadır. Yolların yapılması önemli değil. 9 katlı binaların, 50 katlı AVM’lerin yapılması önemli değil. Medeniyet o değil. Medeniyet çiftçinin desteklenmesi, tarımın desteklenmesidir. Bir ülke tarımı ayakta tutarsa ayakta kalabilir” diye konuştu.

    Prof. Dr. Karatay, sözlerine şöyle devam etti:

    “Zeytinyağı dünyanın en önemli antioksidandır. Hipokrat, milattan önce beşinci yüzyılda zeytinyağıyla mide ülseri ve kolerayı tedavi etmiştir. Bağırsaklarımızdaki sıkıntıları götüren soğuk sıkım zeytinyağıdır. Yaşlılarda bağırsaklar çalışmamaya başlarsa beyin de gider. Çünkü bağırsaklarımız ikinci beyindir. Maalesef üzüldüğün nokta ise, ben çok iyi biliyorum Mut’tan zeytin alınıp başka markalarla piyasaya sürülüyor. Buna da o kadar çok üzülüyorum. Zeytin ve zeytinyağınıza mümkün olduğu kadar sahip çıkın.”

    Mut Belediye Başkan Nebi Yılmaz, yaptığı konuşmasında, “İlçe olarak 691 dekar tarım arazisine sahibiz. Bunun 281 dekarı zeytinle oluşuyor. Zeytin miktarına baktığın zaman yüzde 40’ına yakın bir bölümü Mut ilçesinde zeytinle kaplı ve ilçe genelinde tarımdan aldığımız bilgilerle 12 milyon 500 bin zeytin ağacı var” dedi.

    “Zeytinimiz ilaç kullanılmadan doğal ortamında yetişmektedir”

    Kaymakam Mehmet Ali Akyüz ise, “Zeytinimiz ve zeytinyağımız ilaç kullanılmadan doğal ortamında ilçemizde yetişmektedir. Bizi diğer üretim yapan yerlerden ayıran en önemli özellik ve ilçemizi avantajlı kılan budur. İlçemizin mikro klima iklim koşulları bunu bize kazandırmıştır. Yıllık 200 bin tonu aşan üretimiyle üretimde önemli bir pay sahibiyiz. Son yıllarda kurumlarımızla tanıtım atağına geçtik ve 4 yıldır önemli mesafe aldık. Artık Mut zeytini ve yağı belli bir marka değeri oluştu” diye konuştu.

    Mut’ta bulunan bin 300 yıllık anıt zeytin ağacından elde edilen zeytinyağının 1 kilosunu 20 bin liraya açık arttırmayla alan esnaf Abdullah Kestel, “Mut’ta tescili olan bin 300 yaşındaki zeytin ağacından toplanan zeytinlerden üretilen bu zeytinyağı benim için özel bir zeytinyağıdır yıllarca saklayacağım” ifadesini kullandı.

    Etkinlik kapsamında, yoldan geçen araçlar durdurularak sürücülere, Canan Karatay, Kaymakam Mehmet Ali Akyüz ve Belediye Başkanı Nebi Yılmaz tarafından şişelerde zeytinyağı ikram edildi.