Etiket: ZEYTİNYAĞI

  • Kusursuz zeytinyağı için sırık yerine tarak kullanın

    Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Butik Zeytin ve Zeytinyağcılar Derneği Başkanı Atilla Totoş, kusursuz zeytinyağı için en önemli aşamanın hasat olduğunu ve hasatta sırık yerine tarak tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

    Zeytin hasat döneminin başlamasıyla birlikte zeytinliklerde hasat hareketliliği başlarken, Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Butik Zeytin ve Zeytinyağcılar Derneği Başkanı Atilla Totoş, doğru hasadın nasıl yapılması gerektiğini anlattı.

    Türkiye’de atadan kalma yöntemlerle yapılan zeytinciliğin önüne geçmek ve doğru şekilde zeytin ile zeytinyağı üretmek için çalışmalar gerçekleştiren derneğin başkanı Totoş, Türkiye’deki zeytinyağının uluslararası tadım kriterlerinin beklentilerini karşılayamamasının asıl nedenlerinden birinin hasat olduğunu söyledi.

    Totoş, mükemmel zeytinyağı en önemli aşamasının hasat olduğunun altını çizerek, “Özellikle hasat mükemmel olmazsa ondan sonraki bütün işlemlerin geçersiz olduğu bir proses takip etmek zorunda kalıyoruz. Hasatta mükemmel tanelerin fabrikaya gelmesi temel isteğimiz. Bunun için sırık kullanılmamalıdır. Çünkü zeytin ağacının dallarının uç kısımlarında meyve yoktur. Bu seneki meyve sürgün vermez. Geçen seneki sürgünün üzerinde meyve vardır. Biz geçen seneki sürgünün üzerindeki meyveyi almak için sırıkla vurduğumuzda önümüzdeki senenin meyvelerini verecek dalları yok etmiş oluyoruz” dedi.

    Hasarlı şekilde hasat edilen zeytinden kusursuz yağ beklenmemesi gerektiğini vurgulayan Totoş, “Zeytin dalına vurduğumuz zaman zeytinin üzerindeki koruyucu tabakayı zedelemiş olacağız ve mikropların dokunun içerisine girmesini kolaylaştırmış olacağız. Yerine hiçbir şey bulamıyorsak çok ucuz fiyata satın alabileceğimiz tarakları kullanacağız. Çocukların saçını taradığımız gibi zeytinin dallarını bununla tarayabiliyoruz. Bu sayede kusursuz tane alabiliriz. Kusursuz bir şekilde toplandıktan sonra kusursuz bir şekilde işlenen bu zeytin, dünyanın en harika besinlerinden biri oluyor. Dünya Gıda Teşkilatı’nın üç yıl boyunca üst üste dünyanın en güvenilir gıdası seçilen zeytinyağı, işte böyle üretiliyor” diye konuştu.

  • 2. Altınözü Zeytin ve Zeytinyağı Festivali renkli başladı

    Hatay’ın Altınözü ilçesinde, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı ve İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Canan Karatay’ın katılımlarıyla 2. Altınözü Zeytin ve Zeytinyağı Festivali açılışı gerçekleşti.

    Babatorun Mahallesi’nde gerçekleştirilen zeytin hasadı ile başlayan festivalde konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, Altınkaya Mahallesi’nde yapılacak olan göletin çalışmalarının başlatıldığını duyurdu. Altınkaya Göleti ile beraber Altınözü zeytininin daha verimli hale geleceğini ifade eden Özkaldı, festivalin ve zeytin hasadının hayırlı ve bereketli olmasını diledi. Bakan Yardımcısı Özkaldı yaptığı açıklamada, “Tarım Orman Bakanımızla birlikte, milletvekillerimiz, valimizle birlikte dün Hatayımıza geldik. Çok güzel bir toplantı yaptık. Tarımı konuştuk, Hatay’ı konuştuk, ne yapabileceğimizi konuştuk. Aslında bakanlık olarak festival programımız önceden yoktu. Fakat sayın vekillerimiz, bu hasat festivalinden bahsedince, sayın bakanımızın takdirleriyle bende bugün sizlerle beraber olmak istedim. İkincisi düzenleniyormuş, bende burada sizlerin arasında olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Tabi ki sizin çok beklediğiniz Altınkaya Göletimiz var bir tane. Onun da çalışmalarını başlattık. İnşallah, onunla birlikte bu ovada zeytini verimli, daha bol, bereketli alırsınız. Hayırlı, uğurlu olsun inşallah. Bereketli olsun diyorum. Hepinize en derin sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum” dedi.

    “Geleceğimiz için zeytin ağacı ekmeliyiz”

    Zeytinin ve zeytinyağının ömrü uzattığını ifade eden Karatay, herkesin bir zeytin ağacı ekmesi gerektiğini söyledi. Karatay, “Zeytinyağının ömrü uzattığı uzun zamandan beri biliniyor. Zeytinin de aynı zamanda zeytin yaprağının da çok büyük faydası, sağlığa katkısı olduğu asırlardan beri biliniyor. Yani milattan önce 5. Yüzyılda Hipokrat bunu söylemiş. Milattan önce Aristo, Atina’ya diyor ki, ‘Eğer bir kişi zeytin ağacı keserse, onun başı vurulacak’ diyor. Kanun var Atina Meclisinde, zeytin ağacı kesenin başı vurulacak diye. Nazım Hikmet ne diyor, ’70 yaşında dahi olsanız, kendiniz için bir zeytin ağacı ekeceksiniz’ ağaçlarımızı kesmeyeceğiz, mutlaka zeytin ağacı ekeceğiz, çocuklarımız için, bizim torunlarımız için, geleceğimiz için, Altınözü çok önemli” dedi.

    “Zeytinyağı meyve suyudur”

    Zeytinyağının meyve suyundan farkı olmadığını ifade eden Canan Karatay, zeytinyağının içilebileceğini ve zeytinyağının rahatlıkla yemeklerde kullanılabileceğini dile getirdi. “Zeytinyağı yenilmeli mi içilmeli mi?” sorusuna cevap veren Karatay, “Zeytinyağı ve Altınözü yağı, Altının özü olan yağ, meyve suyudur. Suyunu istediğiniz kadar içebilirsiniz. Akdeniz ülkesiyiz, yemeklerde zaten kullanıyoruz. Akdeniz’de istediğiniz kadar kullanabilirsiniz, salatada kullanabiliriz, cacığa kullanabiliriz, yoğurda koyabiliriz, peynire katabiliriz. Ne aklınıza gelebiliyorsa yapabiliriz ama içmekte ayrıca, ayrı bir güzelliktir. Zeytinyağı yani Altınözü, zeytinyağına artık zeytinyağı demiyorum, altının özü diyorum. Altınözü prebiyotiktir. Bağırsaktaki floraları, doğal floraları ağzımızdan itibaren, midemizden itibaren düzenler. Dost bakterilerin çoğalmasını sağlar ve bizi gençleştirir ve de dinçleştirir, alzaymırı önler, kanseri önler, kalp krizini önler” diye konuştu.

    Altınözü zeytininin tanıtım yüzü olan Canan Karatay’ın, Altınözü ilçesinin fahri hemşehrisi olacağını vurgulayan Altınözü Kaymakamı Bülent Uygur, Altınözü ilçesinde 5 milyon ağaç olduğunu, 5 milyon 1. ağacı da Canan Karatay’ın ekeceğini ifade etti.

    Kaymakam Uygur, “Biliyorsunuz Türkiye’deki her 10 ağaçtan bir tanesi Hatay topraklarında yetişiyor. Bununda 5 milyonu Altınözü topraklarında yetişiyor. Bugün 5 milyon 1’i bulduk. Sayın Canan hocamızın ağacı 5 milyon 1. ağacımız. Canan Karatay hocamız, belediye başkanımızın almış olduğu kararla Altınözü’nün fahri hemşehrisi ilan edildi. Bugünde inşallah beratını alacak. Biz kendilerini Altınözü zeytininin, Hatay zeytininin tanıtılmasında, marka yüzü olarak seçmiştik. Bu sene de bizi yalnız bırakmadı. Gerçekten Türkiye’de bir sürü profesörlerimiz var ama Canan Hocam mahallemizden bizim ablamız, annemiz, teyzemiz. Özellikle bu noktada söyledikleri biraz daha kalbimize işliyor. Herkes Canan Hocamızın söylediklerine dikkat ediyor. Ve Canan Hocam diyor ki, zeytinden ve zeytinyağından ayrılmayın. Uzun ve sağlıklı ömrünüz olsun istiyorsanız, ortalama yaş Türkiye’de 82’ye çıktı bayanlarda, erkeklerde 78’e civarında. İnşallah erkeklerde biraz daha fazla tüketerek aradaki farkı kapatacaktır” şeklinde konuştu.

    Festival, çeşitli yarışmalar ve aktivitelerle Pazar akşamına kadar devam edecek.

  • Pet şişedeki zeytinyağı tehlike saçıyor

    Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Butik Zeytin ve Zeytinyağcılar Derneği Başkanı Atilla Totoş, pet şişe içerisindeki gıdaların tehlike saçtığını belirterek, “Pet şişeler sağlık için birer atom bombasıdır” dedi.

    Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Butik Zeytin ve Zeytinyağcılar Derneği Başkanı Atilla Totoş, zeytinyağının içilebilecek kalitede ise mutlaka koyu renkli küçük şişe içerisinde muhafaza edilmesi gerektiğini söyledi.

    Zeytinyağlarını ucuza mal etmek için üreticilerin pet şişe kullandığını belirten Totoş, “Bu pet şişeler sağlık için birer atom bombasıdır. Yıllar önce Almanların ulaştığı bilgi, ftalatların güneş gören ortamda suya geçebileceğidir. Bu zeytinyağında, şişe gölgede bile olsa zeytinyağı iyi bir çözücü olduğu için zeytinyağına ftalatlar geçmektedir. Ftalatlar, erkek çocuklarında kadınlık hormonu gibi çalışır, meme irileşmesi ve obeziteye sebep olur. Cinsiyet kaymalarına yol açabilir. Bu yüzden plastik şişeleri zeytinyağına asla dokundurmuyoruz. Bu riviera veya rafine zeytinyağı bile olsa pet şişede zeytinyağı alınmamalıdır” diye konuştu.

    Totoş, zeytinyağının şeffaf cam şişe içerisinde saklanmasıyla 15 dakika gibi kısa bir sürede maruz kalacağı ultraviyole ışınlardan dolayı bozulacağını, bu nedenle şeffaf camın kullanılmaması gerektiğini savunarak, şöyle konuştu:

    “Türkiye’de en çok tercih edilen zeytinyağı ambalajı tenekedir. Tenekenin diğerlerine göre avantajı var. Nakliyede bize güç sağlıyor, ezilse bile kolay kolay yağını kaybetmiyor. Ayrıca güvenilir bir şekilde güneş ışıklarını izole ediyor. Ama laklı tenekelerde yağın uzun süre kalmamasını istiyoruz. Laksız tenekelerde de tenekenin metalini çözüyor o yüzden tenekede de uzun süre kalmasını istemiyoruz. Nakliye edilen 5 litrelik teneke içerisindeki zeytinyağı hava alsın diye delik açmamalıyız. Güneşten sonra ikinci büyük bozucumuz havadır. 20 gün içerisinde yağınızın bütün esvafı kaybolacaktır.”

    Natürel sızma zeytinyağı kullanılması tavsiyesinde bulunan Totoş, sabah ve akşam aç karna yüksek polifenollü zeytinyağı tüketenlerin 5 litrelik tenekede yağ almaması yönünde uyararak, “Bizim önerdiğimiz ağzı vidalı kapalı, damlalıklı olan ve kapattığınızda havayı kesen, güneş ışığını filtreleyen koy renkli şişelerdir. Onda da amber veya koyu yeşil şişeleri tercih etmenizi istiyoruz. Kobalttan sonra en çok ultraviyole filtresi amber renkli şişelerdir. Kargoyla aldığından dolayı şişenin zarar görme ihtimaline karşı önerimiz, 5 litrelik teneke içerisinde çok fazla beklememiş yağınızı alın, 10 tane 500 mililitrelik şişeniz olsun, yağınız geldiğinde huni vasıtasıyla şişelerinizi doldurun. Böylelikle 5 litrelik tenekeden her defasında taze yağ alıyormuş gibi 500 mililitrelik şişenin içerisinden almış olacaksınız. Çok az miktar sıcak sıcak su ve kostikle deterjan kullanmadan çalkalayıp yeniden şişelerinizi kullanabilirsiniz” diye konuştu.

  • Aydın Ticaret Borsasında ‘ Zeytinyağı Operatörlük’ eğitimi gerçekleştirildi

    Aydın Ticaret Borsasında 3 gün boyunca devam eden ’Zeytinyağı Operatörlük’ eğitim programı tamamlandı.

    Aydın Ticaret Borsası ve Haus Makine işbirliğiyle 3 gün süren ’Zeytinyağı Operatörlük Eğitiminin’ 1. günü Aydın Ticaret Borsası konferans salonunda katılımcılara ADÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Dekan Yrd. Doç. Dr. Renan Tunalıoğlu tarafından zeytinin toplama aşamasından zeytinyağı sürecine kadar dikkat edilmesi gereken konular hakkında eğitim verildi.

    Aydın Ticaret Borsası Zeytinyağı Tadım Panel Başkanı Yusuf Küçük, yaptığı bilgilendirmede; “Zeytinyağı bir meyve suyu gibi tamamen fiziksel işlemlere tabi tutularak üretilmektedir. Bu nedenle zeytinyağı iz (minör) bileşenler dediğimiz yararlı bileşenleri içermektedir. Zeytinyağının yöresel ve lezzet özelliklerini belirleyen maddeler, uçucular dahil olmak üzere bu grupta yer almaktadır. Bu minör maddelerin nitelik ve nicelikleri zeytinin cinsine, üretildiği bölgenin ekosistemine, yağın çıkarılış teknolojisine, depolama ve şişeleme faktörlerine bağlıdır. Zeytin meyvesi uygun şartlar da 27-300 de, oksijen ve ışık kaynağından uzak bir şekilde sıkıldığı taktirde, elde edilen zeytinyağı yukarıda bahsedilen bütün minör bileşenleri zeytinin çeşidine ve coğrafi şartlarına göre uygun oranlarda içerecektir. Bir zeytinyağının bu bileşenleri içerip içermediğini çok karmaşık yöntemlerle tespit edebildiğimiz gibi, kabaca içeriğini anlayabildiğimiz basit bir yöntem tadımdır. Koklama ve tat alma duyusuna bağlı olan bu değerlendirme yağın önce koklanması ve daha sonra tadılması esasına dayanır. Bu yöntemde yağ koklandığında duyusal olarak tadan kişi de taze, yeşil veya bir meyve kokluyormuş (örneğin zeytin) hissi uyandırmalı, tadıldığında ise rahatsız etmeyecek tiksindirmeyecek şekilde ağızda bir burukluk (Acılık) ve boğaz kenarlarında ise bir yakıcılık bırakmalıdır” ifadeleriyle zeytinyağı tadımı teorik olarak anlatılarak, ardından uygulamalı tadım eğitimi verildi.

    Eğitimin 2. gününde ATB Konferans Salonunda Haus Makine Satış Müdürü Erdinç Gözlüklü ve Teknik Destek Uzmanı Ferhat Mutlu tarafından, Kontinü Sistem zeytinyağı makinelerinin çalışma prensibi, zeytinyağı taşıma bandı, yaprak aspiratörü, yıkama makinesi, zeytin kırıcısı, malaksör, dekantör ve seperatör, kontrol panosu ve kazan, işleme stoklama konularında teknik eğitim gerçekleştirildi.

    Eğitimin 3. günü ise Haus Makine ve Kamil Çelik Zeytinyağı Fabrikasında 2. gün anlatılan teknik bilgiler uygulamalı olarak anlatılarak eğitim sona erdi.

    Eğitime katkı sağlayan taraflara teşekkür eden Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur; “Üyelerimizin eğitim, bilgi, danışmanlık taleplerini değerlendirerek bu taleplerin karşılanması için gerekli çözümleri üretmek, adına eğitimlerimizi sürdürüyoruz. Eğitimde emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.

  • Zeytinyağı Festivali’nde Tuğba Yurt coşkusu

    Kilis’te, Yöresel Ürünler ve Zeytinyağı Festivali’nin kapanışında şarkıcı Tuğba Yurt sevilen şarkılarıyla Kilislileri coşturdu.

    Kilis Valiliği ile Kilis Belediyesi önderliğinde gerçekleştirilen Yöresel Ürünler ve Zeytinyağı Festivali düzenlendi. Festivalin son gününde şarkıcı Tuğba Yurt, Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan kalabalığa bir konser verdi. Tuğba Yurt konserine özelikle gençler yoğun ilgi gösterdi. Sanatçının şarkılarına eşlik eden Kilisliler gönüllerinde eğlendi. Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, Kilis milletvekilleri Mustafa Hilmi Dülger ile Ahmet Salih Dal, ses sanatçısı Tuğba Yurt’a çiçek takdim etti.

    Başkan Kara, yaptığı konuşmada, 3 günden Yöresel Ürünler ve Zeytinyağı Festivali düzenlendiğini ifade ederek, “Eğer bizim değerimizin bir tanesi Avrupa Birliği ülkelerinde olsa kıyamet koparırlar. Onu öyle bir satarlar ki dünyanın en kıymetli malıymış gibi pazarlarlar. Türkiye’nin ve dünyanın en kıymetli zeytinyağının Kilis’te olduğunu, Kilis’in tescilli i Kilis keçisi var. Bu ırklar korunması gereken ırklar arasındadır. Cennet çamurumuz var, Kilis Tavamız var. Kilis katmerimiz var. Bunların bir tanesi Avrupa Birliğinde olsa sadece bunları pazarlamaları onlara yeter artar” dedi.

    Başkan Kara, 2 yıl önce burada konser düzenleme imkanın olmadığını ifade ederek, “Kafamıza Suriye’den füzeler geliyordu. Can güvenliği yaşıyorduk. Ama çok şükür ki kuvvetli devletimiz, kuvvetli ordumuz, yiğit cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan sayesinde bugün biz güvenle yaşıyoruz” diye konuştu.