Etiket: ZEYTİNYAĞI

  • Burhaniye’de organik zeytinyağı fabrikasına yoğun ilgi

    Burhaniye ilçesinde, Kırsal Kırtık Mahallesinde kurulan organik zeytinyağı fabrikası yoğun ilgi gördü. Kırtık Köyü Organik Tarım ve Turizmi Geliştirme Derneği’nin kurduğu fabrikanın dünkü ziyaretçileri de, Burhaniye Ticaret Odası Başkanı Mustafa Aysel, Meclis Başkanı Hasan Varol ve Meclis Üyeleri oldu.

    İlçeye 15 kilometre uzaklıktaki Kırtık Mahallesinde, konukları dernek başkanı Fikret Kara ve Şirket Yetkilisi ve ortağı Mehmet Ali Ekici karşıladı. Fikret Kara ve Mehmet Ali Ekici, tesisin yalnızca zeytinyağı üretimi için değil Kırtık’ta organik tarım kapsamında üretilen tüm ürünlerin değerlendirilebileceği bir yer olduğunu anlatırken, hedefleri ve faaliyetleri hakkında bilgilendirmelerde bulundular. Fabrikayı beğendiğini anlatan Burhaniye Ticaret Odası Başkanı Mustafa Aysel , “İlçemizin gururu olan, Körfezdeki ilk organik zeytinyağı fabrikasını kazandırdığı için şirketin ortakları olan Kırtık Köyü Organik Tarım Ve Turizmi Geliştirme Derneği Başkanı Fikret Kara’ya ve Şirket sahibi Mehmet Ali Ekici’ye teşekkür ediyoruz, hayırlı olmasını diliyoruz. Cenabı Allah emeğimizi zayi etmesin. Bunlar çiftçinin alın terinin değerlendirildiği, çiftçinin geçimini sağladığı tesisler. Bu tür kuruluşların başarıları çiftçilerin gelir seviyelerinin yükselmesine katkı sağlayacaktır” dedi.

  • Portakallı zeytinyağı ilgi görüyor

    Balıkesir’in Gömeç ilçesinde, bu güne kadar ürettiği erken hasat zeytinyağları ile 50’ye yakın ödül alan Manisalı ailesi, şimdi de kekikli, portakallı ve mandalinalı zeytinyağı imaline başladı. Dünyanın en kaliteli zeytinyağlarının Edremit körfezinde üretildiğine dikkat çeken firma sahibi Gizem Manisalı, bundan böyle çeşnili zeytinyağlarında da iddialı olduklarını söyledi

    Gömeç’in Karaağaç Mahallesi’nde zeytinyağı üreten Manisalı ailesi, erken hasat zeytinyağı sezonunu tamamlarken, şimdilerde Kazdağı’ndan toplanan kekikler ve yörede üretilen portakal ve mandalinaları zeytin hamuruna katarak çeşnili zeytinyağları üretmeye başladı. Sezonun sonuna gelindiğini anlatan Gizem Manisalı, çeşnili zeytinyağında da iddialı olduklarını söyledi. Gizem Manisalı, “Balıkesir’in Gömeç ilçesinde zeytinyağı üretiyoruz. Bu sene de 2018-2019 zeytin sezonunu bitirmiş bulunmaktayız. Erken hasat ve olgun hasat zeytinyağlarımızı ürettik. Şimdi de sırada Kazdağlarından topladığımız dağ kekikleri ve yine yöremizden topladığımız portakal mandalina ve bazı turunçgilleri zeytinyağı ile harmanlayarak çeşnili zeytinyağları üretmeye başladık. Erken hasat ve olgun hasat zeytinyağlarında olduğu gibi çeşnili zeytinyağlarında da iddialıyız” dedi.

    Gıda Mühendisi Kazım Karabıyık ise, “2028-2019 yılında erken hasat zeytinyağlarını sıktık bitirdik. Artık sezonun sonuna geldik. Bugüne kadar yurtdışından pek çok ödül aldık. Bundan sonra da kekikli ve portakallı çeşnili yağ üretmeye başladık. Bunlarla da yurtdışı yarışmalara katılarak ödüller almayı düşünüyoruz. Zeytinyağına farklı bir lezzet ve farklı bir aroma katmak için kekikle ve portakalla birlikte sıkıyoruz. Zeytinyağının tadını daha da geliştirerek daha çok tüketiciye ulaşmayı hedefliyoruz. Çeşnili yağ üretiminde gerçek olarak portakal ve mandalina ve kekik olarak da dağ kekiği kullanıyoruz. Bunlarla da yurt dışından ödüller kazanacağımıza inanıyoruz” dedi.

  • Burhaniye’de organik zeytinyağı fabrikası ilgi gördü

    Burhaniye ilçesinde, geçtiğimiz ay içinde kırsal Kırtık Mahallesinde hizmete giren Balıkesir’in ilk organik zeytinyağı fabrikası yoğun ilgi gördü. Kırtık Köyü Organik Tarım ve Turizmi Geliştirme Derneği’nin öncülüğünde yaptırılan fabrikayı ziyaret eden tanınmış Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, başarı dileğinde bulunurken, organik gıdaların önemini anlattı.

    İlçeye 15 kilometre uzaklıktaki Kırtık Mahallesinde kurulan organik zeytinyağı fabrikası yöre zeytincileri için umut haline gelirken, üretilen organik zeytinyağının litresi de 65 liradan satılmaya başlandı. Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal ve Gömeçli iş adamı Mahir Manisalı ile birlikte Kırtık’a giden Dr. Ümit Aktaş, organik zeytinyağı satın alırken, Kırtıklı üreticilere başarı diledi. Konuklarına fabrikayı gezdiren Kırtık Köyü Organik Tarım ve Turizmi Geliştirme Derneği Başkanı Fikret Kara, “Hayırlısı ile organik zeytinyağı fabrikamızı hizmete soktuk. Fabrikanın hizmete girmesiyle birlikte ziyaretçi sayımız arttı. Salçadan, reçele, cevizden kuru fasulyeye kadar çeşitli organik ürünlerimizi de burada satıyoruz. Organik zeytinyağının litresi de 65 liradan alıcı buluyor. Bu günde Belediye Başkanımız Necdet Uysal ile Dr. Ümit Aktaş ve İş adamı Mahir Manisalı fabrikamızı ziyaret ettiler. Hepsine çok teşekkür ediyoruz” dedi.

  • Zeytinyağı fiyatı dibe vurdu, fırsatçılara gün doğdu

    Zeytinyağı üretiminin fazla olması ve fiyatların 20 liradan 11 liraya kadar düşmesinden faydalanan fırsatçıların, fabrikalardan tonlarca sızma zeytinyağı alarak depoladıkları iddia edildi. Mut Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, zeytinyağını düşük fiyata alıp yüksek fiyata satacak fırsatçıların takibinde olduklarını söyledi.

    Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı üretiminin yüzde 13’ünü karşılayan Mersin’in Mut ilçesinde, zeytin fiyatlarının çok düşük olmasından dolayı üreticiler zeytinlerini yağ çıkarmak zorunda kaldı. Yağ fiyatları düşünce fırsatçılara gün doğdu.

    Zeytinyağı üretiminin fazla olması ve fiyatların 20 liradan 11 liraya kadar düşmesinden istifade eden fırsatçıların, fabrikalardan tonlarca sızma zeytinyağı alarak depolamaya başladığı ileri sürüldü.

    Mut Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, sızma zeytinyağının kilosunun bugünlerde 11 ile 13 liradan satıldığını belirterek, “Bunu fırsat bilen bazı tüccarlarda düşük fiyattan alıp depolama yöntemine gidiyorlar. Belediye olarak bu fırsatı vermememiz lazım. Belediye olarak bunun takibindeyiz” dedi.

    Zeytin fiyatlarının düşük olması nedeniyle üreticilerin genelde zeytinyağı çıkarmayı tercih ettiklerini belirten Yılmaz, “Zeytini yağ olarak çıkarıp yağ olarak satıldığında değeri yüksek fakat böyle bir çalışmanın sonucunda da ilçemizde yağ rekoltesi oldukça fazlalaştı. Bu konuda da çiftçilerimizin ve üreticilerimizin yağ deposu olmadığı ve yağ depolama şansı olmadığı için yağ fiyatlarını epeyce düşürdüler. Bu günlerde 11 ile 13 liraya yağ fiyatları gidiyor. Bunu fırsat bilen bazı tüccarlar da düşük fiyattan alıp depolama yöntemine gidiyorlar” dedi.

    “Depolamacıların takibindeyiz”

    “Fırsatçıların takibindeyiz” diyen Başkan Yılmaz, “Belediye olarak bu fırsatı vermememiz lazım. Çiftçilerimizi buradan uyarıyoruz. Mümkün olduğunca fiyatlar biraz yükselinceye kadar kendi ürettikleri yağı, kendi depolarında veya kendi evlerinde, ambarlarında tutmasını istiyoruz. Zeytinyağını düşük fiyata alıp yüksek fiyata satacak olan depolamacılara fırsat verilmemesini istiyoruz. Belediye olarak bunun takibindeyiz. İlçede zeytinyağımızı da yüksek fiyatlara çıkıncaya kadar, yeterli fiyat artıncaya kadar bütün gayretlerimiz bundan yana. Çabamız zeytinyağı fiyatının 20 lira civarına çıkıncaya kadar devam edecek” diye konuştu.

    Mut zeytinyağına sahip çıkılmadığını söyleyen üreticiler ise, “Ege tüccarları Mut zeytinyağını kendi ürünlerinde hem asit düşürücü hem de aroma verici olarak kullanıyorlar. Bizden ucuz fiyata alıyorlar marketlerde ise 38 ile 45 lira arasında satıyorlar” dediler.

  • Burhaniye’de sebze ve meyveden sonra zeytinyağı da organik oldu

    Burhaniye ilçesinde 8 yıldan bu yana organik üretim yapılan Kırtık Mahallesi’nde kurulan zeytinyağı fabrikası hizmete girdi. Organik üretim yapacak fabrika günde 10 ton zeytini yağa dönüştürecek.

    İlçeye 15 kilometre uzaklıktaki kırsal Kırtık Mahallesi’nde, Kırtık Köyü Organik Tarım ve Turizmi Geliştirme Derneği çatısı altında bir araya gelen çiftçilerin, 2010 yılında başlattığı organik üretimden başarılı sonuç alınırken, bundan sonra organik zeytinyağı da ürünlerin arasına girecek. Kırtık’da 5-10 çiftçiyle başlayan organik üretim bugünlerde 50 çiftçiye ulaşırken, çevre mahallelerde de organik üretim hazırlığı başladı. Kırtık’da kurulan fabrika törenle açılırken, çok sayıda vatandaş da çiftçileri yalnız bırakmadı.

    Törene Balıkesir Vali Yardımcısı Şükrü Kara, Burhaniye Kaymakamı Hüseyin Öner, Balıkesir AK Parti Milletvekili Adil Çelik, Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal, Balıkesir Tarım ve Orman Müdürü Lokman Gültekin ile bazı daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı. Dernek Başkanı Fikret Kara yaptığı konuşmada katılımcılara teşekkür ederken, Vali Yardımcısı Şükrü Kara, Kaymakam Hüseyin Öner, AK Parti Milletvekili Adil Çelik ve Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal yaptıkları konuşmalarda organik üretimin önemini anlattı ve çiftçilere başarı dileğinde bulundu.

    Kendilerine destek olanlara teşekkür eden Kırtık Köyü Organik Tarım ve Turizmi Geliştirme Derneği Başkanı Fikret Kara, “İnşallah, tesisimizi kurduk. Şu anda Türkiye de ilk defa bir köyde bu işi başardık. Organik sebze ve meyvede olduğu gibi organik zeytinyağında da iddialıyız. İddiamızın daha da devamı var. Bize destek olan ve törenimize katılan herkese teşekkür ediyoruz. Organik üretim konusunda iddialıyız” dedi. Çiftçilere başarı dileyen Kaymakam Hüseyin Öner de,”İnşallah bu gün açılış sevincini paylaştığımız bu tesisle birlikte bölgede organik zeytinyağı üretimi söz konusu olacak. Biz, markalaşma suretiyle zeytinyağı üretimini daha kaliteli yapmak suretiyle zeytini marka olarak daha ileriye taşıyacağız. Hem Burhaniye, körfez bölgemiz inşallah bu katile ve reklam sayesinde ülkemizde zeytin ve zeytinyağı üretiminde hak ettiği payı daha fazla almış olacak” dedi.

    Üretici İsmail Deniz ise “Organik ürünleri üretip satmaktayız. Bu günde zeytinyağı fabrikasının açılışını gerçekleştirdik. Bundan sonra da organik olarak zeytinyağında iddialıyız” diye konuştu.

    Mahalle Muhtarı Muhterem Yarar da “Köyümüzde organik tarım yapılmaktadır. Bu günde organik zeytinyağı fabrikamızın açılışını yaptık. Bütün üreticilere kazasız belasız bir yıl diliyorum. Yaklaşık 50 kişi organik ürün üretmektedir. Sebze ve meyve üretmiştik. Şimdi de zeytinyağı fabrikamızı kurduk. Bu saatten sonra her tarafa organik zeytinyağı gönderebiliriz. Bunun sevincini yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

    Törenin sonunda katılımcılara pilav, kuru fasulye üzüm hoşafı ikramı yapıldı.