Etiket: ZEYTİNYAĞI

  • Mut’ta zeytin ve zeytinyağı hasadı sezonu sona erdi

    Mut’ta zeytin ve zeytinyağı hasadı sezonu sona erdi

    Mersin’in Mut ilçesinde bu yıl zeytin ve zeytinyağı hasadı sona erdi. Bu yıl 140 bin ton zeytin ve 16 bin ton da zeytinyağı rekoltesi elde edildi.

    9 zeytin salamura işleme tesisi ile 17 zeytinyağı fabrikasının faaliyette olduğu Mut ilçesinde, 2020 yılında 130 bin ton zeytin ve 16 bin ton zeytinyağı rekoltesine elde edilirken fiyatlar ise üreticinin yüzünü güldürdü.

    Mut İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır, bu yıl zeytin ve zeytinyağında aşırı mevsim sıcaklığından dolayı rekoltede geçen yıllara bakışın yüzde 10 kayıp olduğunu söyledi.

    İlçede, kayıtlı ve kayıtsız toplam 15 milyon zeytin ağacının olduğunu söyleyen Bayır, “9 zeytin salamura işleme tesisi ile 17 zeytinyağı fabrikası faaliyette. Bin 300 yıllık anıt zeytin ağacının bulunduğu ilçede toplam 700 bin dekarlık alanın 280 bin dekar alanında zeytin üretimi yapılmakta. Bu yıl ürün az olmasına rağmen kalite üründen dolayı zeytin ve zeytinyağı fiyatları üreticinin yüzünü güldürdü. Yağlık zeytinin bile 3 liradan alıcı buldu. 8 liraya kadar alıcı bulan zeytin fiyatlarının yanı sıra, zeytinyağının kilosu ise 23 liraya alıcı buldu” dedi.

  • Geyikli, zeytinyağı kalitesini dünyaya ispat etti

    Geyikli, zeytinyağı kalitesini dünyaya ispat etti

    Çanakkale’nin Ezine ilçesine bağlı Geyikli beldesinde yetişen zeytinlerden yapılan zeytinyağı, Uluslararası Sızma Zeytinyağı Yarışmasında Altın Prestij ödülü aldı.

    Türkiye’de kaliteli zeytin ve zeytinyağı üretiminin en önemli merkezlerden biri olan Geyikli’de 1963 yılından bu yana zeytinyağı üretimi yapan Muharrem Ayvaz işletmesi, Arjantin’de düzenlenen OLİVİNUS 2020 Dünya Sızma Zeytinyağı yarışmasında Altın Prestij Ödülü’ne layık görüldü. Bu yıl yarışmaya dünya zeytinyağı üretiminin lokomotifi durumundaki İspanya, İtalya, Yunanistan, Tunus ve Fas’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda ülkeden binlerce firma katıldı.

    Geyikli’de üretilen kaliteli zeytinyağını artık dünyanın da tanıdığını kaydeden şirket yöneticisi Semih Ayvaz, “Sağlıklı ve lezzetli zeytinyağının en önemli unsurlarından birinin kaliteli üretim olduğunu söyleyebiliriz. Son teknoloji makinalarımız ile üretim yapıyoruz. Üretim konusunda çok hassas ve titiz davranıyoruz” dedi.

    Sağlıklı ve doğal yaşam bilincinin artmasıyla Türkiye’deki zeytinyağına olan ilginin arttığını ifade eden Ayvaz, “Vatandaşlarımız zeytinyağı alırken markası ve etiketi olan ürünleri tercih etmeli, bu ürünler Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylıdır. Koku ve tat zeytinyağının kalitesinin anlaşılması açısından önemli bir faktördür. Zeytinyağını tattığınızda dilinizin yanlarında ve boğazınızda yakıcılık hissi almanız gerekir, bu yakıcılığın asitle ilgisi yoktur” diye konuştu.

    Bölgede yılda ortalama 45 bin ton zeytin ve 9 bin ton da zeytinyağı üretiliyor.

  • 7 Aralık Üniversitesi Butik Zeytinyağı üretecek

    7 Aralık Üniversitesi Butik Zeytinyağı üretecek

    Kilis 7 Aralık Üniversitesi, “butik zeytinyağı” üretimi için “Organik Zeytinyağı Üretiminde Kapasite Arttırım Modelinin Oluşturulması” başlıklı bir proje protokolü imzaladı.

    Kilis Valiliğinin de desteklediği projeyi 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun ve Kilis Organik Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Polat imzaladı.

    Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı bünyesinde gerçekleştirilecek projeye göre 7 Aralık Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından üreticilere eğitim verilmesi, organik zeytinciliğin özendirilmesine ve Kilis yağlık zeytinyağında verimin yükseltilmesine yönelik çalışmaların yapılması, Kilis’te oluşturulacak örnek uygulama bahçelerinde üretilecek zeytinlerden yüksek polifenollü zeytinyağı üretmek için üretim yapılması amaçlanıyor.

  • Manisa’da zeytin ve zeytinyağı ihracatı yüzleri güldürdü

    Manisa’da zeytin ve zeytinyağı ihracatı yüzleri güldürdü

    Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden biri olan Manisa’da zeytin ve zeytinyağı ihracatı yüzleri güldürdü. 2020 yılının ilk üç ayında 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 22’lik bir artış gösteren Manisa, ülke ekonomisine de 8 milyon 651 bin dolarlık dövizin girmesini sağladı.

    2018 yılında Manisa’da 22 milyon 50 bin dolarlık zeytin ve zeytinyağı ihracatı gerçekleşirken, 2019 yılında ise bu rakam yüzde 24,39 artarak 27 milyon 428 bin dolara yükseldi. 2020 yılının ilk üç ayında da zeytin ve zeytinyağı ihracatı artış gösterdi. Manisa’da yılın ilk 3 ayında 8 milyon 651 bin dolarlık zeytin ve zeytinyağı ihracatı gerçekleşti.

    2019 yılının ocak ayında 2 milyon 15 bin dolarlık ihracat yapılırken, 2020 yılının ilk ayında yüzde 52,46’lık artışla 3 milyon 18 bin dolara yükseldi. Şubat ayında 2 milyon 404 bin dolarlık ihracat gerçekleşirken, mart ayında ise 3 milyon 173 bin dolarlık ihracat yapıldı. Böylece 2020 yılının ilk 3 ayında geçen yılın aynı dönemine göre zeytin ve zeytinyağı ihracatında yüzde 22,02’lik bir artış yaşanırken, ülkeye döviz girdisi de 7 milyon 90 bin dolardan, 8 milyon 651 bin dolara yükseldi.

    Manisa’nın zeytin ve zeytinyağı üretiminde Türkiye’nin en önemli illerinden olduğunu ve bunu yaptığı ihracatla gösterdiğini belirten Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, Türkiye’nin ürettiği ürünler bakımından dünyanın en güvenilir ülkelerinden biri olduğunu kaydetti. Zeytine üreticilerin fazla ilaç atmadığını ifade eden Okur, “İddia ediyorum ürettiğimiz ürünler organik olarak geçiyor. Zeytinde ilaçla fazla işimiz olmaz. İnsanlar zeytin ve zeytinyağını güvenli bir şekilde tüketebilir. Zeytinyağı insanın bünyesini güçlendiriyor. Metabolizmasını hareketlendiriyor. Herkese tüketmeleri noktasında tavsiye ediyorum. Zeytinyağının faydalarını saymakla bitmez. Biz hakikaten güvenilir ürünler yetiştiriyoruz” diye konuştu.

  • Zeytinyağı kalite ödülleri sahiplerini buldu

    Zeytinyağı kalite ödülleri sahiplerini buldu

    Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteklediği, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Zeytinin Zeytinyağına Kayıpsız ve Kaliteli Yolculuğu projesi kapsamında düzenlenen Zeytinyağı Kalite Yarışması ödül töreni Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkzi’nde gerçekleştirildi.

    Moderatörlüğünü Cem Seymen’in yaptığı programda konuşma yapan Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, “Değerli üreticiler, bugün burada Tarım ve Orman Bakanlığımız Çiftçi Eğitim Daire Başkanlığı’nın geçen yıl başlatmış olduğu Zeytinin Kayıpsız Kaliteli Zeytinyağına Yolculuğu projesinin düğününü, şenliğini yapıyoruz. Bir yıl boyunca arkadaşlarımız çalıştılar. İyi tarım uygulamalarından kaliteli zeytinyağı elde etmenin yollarını üreticilerimize anlattılar. Gerekli bilgileri vererek sahada çalıştırdılar. Bunun ardından ilimiz genelinde kaliteli zeytinyağı üerten 86 tane üreticimiz yarışmamıza başvurdular. Bugün kaliteli zeytinyağında yarışma sonuçlarını açıklayacağız. Amacımız bir farkındalık oluşturmak, üreticilerimizin iyi tarım uygulamaları ile kaliteli zeytinyağı üretmelerine önderlik etmek ve rol model oluşturmak ve görünen o ki mesaj yerine ulaşmış. Katılım ve katkılar da son derece anlamlı ve önemli. Hedefimiz bu yarışmayı önümüzdeki yıllarda ulusal düzeyde geliştirmek” dedi.

    Gökmen: “Zeytin festivali ile gündeme gelmiş ilk oteliz”

    Ardından konuşma yapan Zeytinyapğı Kalite Yarışması ödül töreni sponsoru ve Rixos Piremium Bodrum Genel Müdür Yardımcısı Murat Gökmen ise, “Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün düzenlemiş olduğu bu organizasyonda bulunmaktan dolayı mutlu ve gururluyuz. Çünkü turizm alanında zeytin festivali ile gündeme gelmiş ilk oteliz. Bunu bi ürün haline getirmek ve bunun ödüllendirilmiş olması, taçlandırılmış olmasından dolayı da ayrıca mutluyuz. Önümüzdeki sene 5’inci yılımızı festivalimizle kutlayacağız. Misafirlerimizi ödül almış zeytinyağları ile buluşturacağımız için mutluyuz” diye konuştu.

    Seymen: “Zeytin bir coğrafyanın kaderini değiştirebilecek kadar güçlü”

    Programın moderatörlüğünü yapan Cem Seymen de, “Zeytinyağının hikayesini bu kadar güzel ir kalabalıkla taçlandırmak istemenizi büyük bir mutluluk ve gururla karşılıyorum. Burada olduğum için kendimi çok şanslı hissediyoum. Çünkü zeytin ve zeytinyağı dünyanın en fazla katma değer getiren ürünlerinden bir tanesi. Bir zeytin ağacına ’Ölmez Ağacı’ denilmesinin sebebi gerçekten bolluğun bereketinin, zenginliğinin bir coğrafyanın kaderini değiştirebilecek kadar güçlü olmasından kaynaklanıyor” diye ifade etti.

    Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Şükrü Kamber ve Bitkisel Üretim Genel Müdürü Fuat Fikret Aktaş’ın konuşmalarının ardından gerçekleştirilen panele Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, Prof. Dr. Fügen Durlu Özkaya, Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın, Prof. Dr. Gazi Aydın, Do. Dr. Mücahit Taha Özkaya, Doç. Dr. Mehmet Ateş konuşmacı olarak katıldı.

    Program ödül töreninin ardından sona erdi.