Etiket: zeytincilik

  • Edremit Körfezinde Zeytincilik Bitmesin

    Edremit Körfezinde Zeytincilik Bitmesin

    Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir Edremit Körfezi bölgesinde, zeytin ve zeytinyağı piyasasında yaşanan olumsuzluklar üreticileri üzerken, Edremit Körfezi Zeytin ve Zeytinyağı Üretici Dernekler Federasyonu konu ile ilgili basın açıklaması yaptı. Federasyon Başkanı Yahya Ağacık tarafından yapılan açıklamada, Canan Karatay’ın bir televizyon kanalında Körfez zeytini ile ilgili ithamlarına da yer verildi.

    Federasyon Başkanı Yahya Ağacık tarafından yapılan açıklamada şunlara ver verildi. “Son yıllarda arka arkaya bölge zeytinciliğinin karşılaştığı sorunlar artık üretimimize vurulan darbeler haline gelmiştir. Bugüne kadar ağır koşullar altında üretim yapmaya çalışan küçük ve orta ölçekli üreticilerimiz her geçen gün beklemediği yerlerden gelen bir başka acı sürpriz ile karşılaşmaktadır.

    Körfez bölgemizde üretilen kalitesi ve aromatik özellikleri ile tarihte ve günümüzde dünyada isim yapmış zeytinyağlarımızın üretim maliyetlerinin çok altında fiyatlarla özellikle son 3-4 senedir üreticilerimizin elinden alınması kabul edilemez bir durumdur. Tağşiş yani sahte ve ne olduğu belirsiz zeytinyağı adı altında satılan yağlarla ve hatta sınır ötesinden illegal yöntemlerle sokulan düşük fiyatlı ve kontrolsüz zeytinyağları ile bölgemiz yağlarının aynı kefeye konularak üreticimizin belinin kırılması nedeniyle bu son derece değerli armağanı artık üretmez duruma gelmek üzereyiz. Halkımızın bu gerçeği duyması ve bilmesi gerekmektedir.

    Sistemsiz ve plansızlığın oluşturduğu sıkıntılarla Edremit Körfezi zeytin üreticileri kendi dertleri ile baş başa bırakılmıştır. Hatta, son yapılan Tarım Şurası’nda ülkemizin stratejik tarım ürünlerinden olan zeytin konusunda tek bir madde, görüş, plan dahi olmaması bizleri derinden üzmüştür. Federasyon olarak şura öncesi bir araya geldiğimiz ve Balıkesir İl Tarım Müdürlüğü tarafından üreticilerle yapılan toplantıda altı çizilen stratejik ve temel sorun ve çözümlerin hiçbirinin 60 maddeden oluşan bu bildiride yer almamış olması ülke zeytinciliği adına bizim için manidardır. Ayrıca iyi tarım uygulamaları ile kontrollü üretim yapan üreticilerimizin üçüncü yıl destek almaktan mahrum bırakılması üreticilerimizi yarı yolda bırakmıştır. Tarım ve Orman Bakanımızla da yaptığımız tüm girişimlere rağmen göreve gelmesinden itibaren bir türlü bir araya gelemiyor olmamız bizleri derinden düşündürmektedir.

    Tüm bu sıkıntılar yetmezmiş gibi son derece saygı duyduğumuz ve görüşleri ile zeytin ve zeytinyağının son yıllarda elçisi haline gelmiş Sn. Prof. Dr. Canan Karatay hocamızın mesnetsiz ve ağır ithamları ile bir anda karşı karşıya kaldık. Kasım ayı içerisinde bir haber programda Körfez ilçelerimizin adını vererek bu meralarda uçakla ilaçlama yapıldığını ve hatta bromürlü ilaç kullanıldığını, bu yörelerde ilaç kullanımı nedeniyle zeytin ve zeytinyağı tüketimin tehlikeli olduğunu söylemiştir. Sn. Karatay, bu hatalı ve yanlış bilgiyi dillendirerek on binlerce zeytin ve zeytinyağı üreticimiz ve ailelerinin geçimlerini nasıl bir tehlikeye attığından ve bir ülke değerini nasıl yok saydığından habersizce konuşmuştur. Oysaki ilgili kamu kurumlarına ve bizlere sorarak bilgi sahibi olduktan sonra açıklamalarını yapsaydı, kendisine duyduğumuz saygı bir kat daha artacaktı. Amerika başta olmak üzere, Japonya, İngiltere, Rusya gibi gıda içeriklerine son derece hassas olan ülkeler dahil tüm dünyaya ihraç edilen yöremiz yağlarının tek bir damlasının dahi pestisit yani ilaç kalıntısı içermediği analizlerle tespit edilmektedir ve pestisit nedeniyle geri dönen yağımız olmamıştır. Kaldı ki geçtiğimiz iki sene uçakla ilaçlama da yapılmamıştır. Ayrıca geçmiş yıllarda uçakla yapılan ilaçlamalarda bromürlü ilaç asla kullanılmamıştır. Kendisinden tüm bölge üreticilerimizin halen daha bir özür beklediğini belirtmek isteriz. Vakit kaybetmeden yaptığı bu büyük hatayı kamu huzurunda düzeltmesini ivedilikle kendisinden talep ediyoruz. Umarız kendisi de değerli bir hocamız olarak yaptığı bu büyük hatanın farkındadır. Saygılarımızla”

  • Burhaniye Zeytincilik OSB’de ilk fabrika kuruldu

    Burhaniye ilçesinde, 2006 yılında il adımı atılan Zeytincilik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde ilk işletme ruhsatı 2018 yılında verildi.

    Burhaniye Zeytin ve Zeytin Ürünleri İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde bu sezon faaliyete geçecek olan sofralık zeytin işleme fabrikası, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yüzde 50 hibe desteği aldı. Tesisle ilgili bilgi veren işletme sahibi Sinan Oğuz Başkurt, “11. Etap Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programında başvurduğumuz proje dosyası ile yüzde 50 hibe desteği aldığımız tesisimiz bu yıl hizmete geçiyor. İlk etapta naturel yeşil ve naturel siyah sofralık zeytin işleyeceğimiz tesisimize, tam otomatik renk ayırma makinesi de tedarik ettik. Bu makine sayesinde istenmeyen renkteki ve çürük durumdaki zeytinler otomatik olarak ayıklanıyor. Bu makine ile saatte 3 ton zeytini ayırabiliyoruz. Burhaniye’de ilk kez faaliyete geçecek bu makine ile dışarıya da hizmet vereceğiz. Zeytin müstahsillerimize, kilogram başına tespit edeceğimiz bir fiyatla zeytin renk ayırma hizmeti sunmayı da planlıyoruz. Böylece, tüketime sunulacak olan sofralık yeşil ve sofralık siyah zeytin üretiminde kalite kayıplarını minimuma indirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

    Zeytincilik OSB Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Çancı ise, “Bu projemiz ile Burhaniye Zeytincilik İhtisas OSB’de ilk işletme ruhsatının kesilmesi sevincine de ortak olmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Son model makineler ile faaliyete geçecek olan tesis, orta ölçekli işletmeler için de örnek olacak nitelikleri taşıyor. Yıllık 200 ton yeşil, 200 ton da siyah zeytin işleme kapasitesine sahip olan tesis, bölgeye 10 kişilik bir istihdam olanağı da sağlayacak” diye konuştu.

  • Zeytincilik sektörü 500 milyon dolar ihracat hedefi koydu

    Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, Zeytincilik sektörünün 2018 yılı ihracat hedefinin 500 milyon dolar olduğunu belirtti.

    Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, Türkiye’nin 2017-2018 sezonunda 455 bin ton sofralık zeytin, 287 bin ton düzeylerinde de zeytinyağı üretimi beklediğini 2018 yılında zeytin ve zeytinyağında 500 milyon dolar ihracat hedeflediklerini söyledi.

    1 Kasım 2017’de başlayan 2017/2018 dönemi zeytinyağı ihracatının ilk 4 aylık dönemde, 35 bin 245 ton ürün karşılığında 143 milyon dolara ulaştığını anlatan Er, “2016/2017 sezonunun aynı dönemi ile karşılaştırıldığında zeytinyağı ihracatımız, miktar bazında yüzde 118, değerde ise yüzde 153 artış gösterdi. Sofralık zeytin ihracatımız ise, 28 Şubat 2018 tarihi itibariyle 28 bin ton karşılığında 57 milyon dolar olarak gerçekleşti” dedi.

    2016/17 sezonunda Türkiye genelinde toplam 120 ülkeye ve 3 serbest bölgeye zeytinyağı ihracatı yapıldığı bilgisini veren Er; İspanya, ABD, İtalya, S. Arabistan, Fildişi Sahili, Japonya, İran, Fas, Avustralya ve Almanya’nın öne çıkan ülkeler olduğunun altını çizdi.

    “12 bin ton kutulu/ambalajlı zeytinyağı ihraç edildi”

    Türkiye’nin 2016/17 sezonunda 29 bin 512 tonu dökme, 3 bin 149 tonu varilli, 11 bin 795 tonu ise kutulu/ambalajlı zeytinyağı ihraç ettiğini dile getiren EZZİB Başkanı Er, “Geçtiğimiz sezon toplam zeytinyağı ihracatımızın yüzde 26’sının kutulu olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Geçtiğimiz sezonlarda ambalajlı zeytinyağı üretimimiz 25 bin tonu aşmıştı. Biz, Birlik Yönetim Kurulu olarak dökme ve varilli yağ ihracatının yasaklama gibi bir görüşe sahip değiliz. Ticari şartlar neyi gerektiriyorsa, o yönde hareket edilmelidir. Ancak, Ambalajlı ürün ihracatımızın toplam ihracat içerisindeki payının artırılması öncelikli hedeflerimiz arasında. Sadece ambalajlı ihracat yapan üyelerimizi ödüllendirdiğimiz bu ödül törenimizin, ihracatçı firmalarımızı özendirmek konusunda ufak da olsa bir katkısı olmasını temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.

    “Rekoltenin en az yarısının ihraç edilmesi gerekiyor”

    Türkiye’de kişi başına zeytinyağı tüketiminin 2 litrenin altında olduğunun altını çizen EZZİB Başkanı Er şöyle devam etti: “Türkiye’de zeytinyağı rekolte miktarının üreticilerimiz, tüccar ve ihracatçılarımız ve ülkemiz adına en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Ülkemizde zeytinyağı tüketimi 130-140 bin ton düzeyinde. Bu tüketimi bugünden yarına iki katına çıkaramayacağımıza göre, rekoltenin en az yarısının ihraç edilmesi gerekiyor. Türk zeytin ve zeytinyağı ihracatçısı olarak öncelikli hedefimiz, Türkiye’de en az 500 bin üretici ailenin geçim kaynağı olan, 41 ilimizde üretimi yapılan zeytin ve zeytinyağımızın daha fazla oranda ambalajlı olarak ihraç edilmesidir. Son 3 yılda, ülkemizdeki düşük rekolte ve diğer üretici ülkelere göre yüksek seyreden hammadde fiyatları nedeniyle 4 yıl öncesinde 25 bin tonun üzerinde olan ambalajlı zeytinyağı ihracatımız geçen yıl 11 bin 800 tona kadar geriledi. Yurtdışındaki marketlerdeki Türk markalarına ait raflarımızı maalesef son 3 yılda önemli ölçüde rakiplerimize kaybettik. Devletimizce zeytin ve zeytinyağı ihracatına sağlanan destekler iki katına çıkartılır, sofralık zeytin üreticimize 50 kuruş, zeytinyağı üreticimize 2,5 TL prim verilir ve üretim maliyetlerindeki dezavantajlar ortadan kaldırılırsa rekolte artışı ile birlikte kutulu zeytinyağı ihracatımızın toplam ihracatımızdaki payı artacaktır. Bu sayede üreticimiz emeğinin karşılığını alacaktır”

  • Antalya’da zeytincilik gelişiyor

    Antalya’da 44 bin 290 ton olan zeytin üretimi son 10 yılda yüzde 50’den fazla artış göstererek, yaklaşık 70 bin tona yükseldi.

    Turizmin yanı sıra önemli bir tarım kenti de olan Antalya’da çiftçiler, eylülün sonunda başladıkları zeytin hasadını tamamlamak için hummalı bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Bölge halkının en önemli gelir kaynakları arasında yer almaya başlayan zeytinin bir bölümünü yemek için ayırırken, büyük bölümünü ise zeytinyağı fabrikalarında sıkılarak yağ elde ediliyor.

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’deki 8 milyon 369 bin dekar zeytinlik alanının 166 bin dekarı Antalya’da bulunuyor. Antalya’da 44 bin 290 ton olan zeytin üretimi son 10 yılda yüzde 50’den fazla artarak yaklaşık 70 bin tona yükseldi. Son 3 yılda bölgedeki zeytin ağacı varlığı da yaklaşık 2 milyondan 4,5 milyona çıktı. Türlere ve ebatlara göre 2.5- 3.5 lira arası toptan fiyatı olan zeytinin perakendede 4- 7 liraları arasında tezgahlarda yerini alıyor. Zeytinyağı fiyatları ise kalitesine 15-20 lira arasından değişiyor.

    “Antalya bölgesi zeytinyağında çok büyük bir ivme kazandı”

    Zeytinyağı imalatçısı Zafer Tan, son yıllarda Antalya bölgesi zeytinyağında çok büyük bir ivme kazandığını söyledi. Son 15 yıldır bölgede zeytinciliğin yükseldiğini aktaran Tan, “Bunun sebebi zeytin emeksiz bir bitki olduğundan dolay zeytinyağı sektörü büyümeye başladı. Eskiden bu bölgeden zeytinyağını dışarıdaki tüketiciler pek almak istemezdi. Tarımın başkentiyiz ama zeytincilik 5. grup ürün olduğu için, herkes olursa olur olmazsa olmaz gözüyle bakardı. Çiftçinin bilinçsizliğinde dolayı asitler yüksek çıkardı. Yüksek çıktığı için de piyasa değerlerinin altında satılıyordu. Son 5-6 yıldır özellikle Antalya zeytinyağı yaptığımız çalışmaların sonucunda ulusal ve uluslararası piyasada söz sahibi olmaya başladı. Yani Antalya’nın yağı eskisi gibi asit 7-8 değerinde değil, 0.0-0.4 dizemlerdeki asit oranında seyir ediyor. Bunun temeli de çiftçiden ve bizim gibi imalatçı firmalardan kaynaklanıyor. Gösterilen gayretten dolayı çiftçi bilinçlendi” dedi.

    “Antalya’da zeytinyağı daha farklı bir boyuta gelecek”

    Bu bölgede tek bir sıkıntılarının olduğu söyleyen Tan, şöyle konuştu:

    “Zeytin ağacı toprağa dikildikten sonra 8 ile 10 sonra ürün vermeye başlar ve gelir sağlanır. Şu andaki çiftinin mantığı 2-3 yıl sonra hemen gelir elde edecek bir ürün olduğu gördüğün dolayı biraz sıkıntımız var. Onu da yetkililer ve bizler çiftçileri bu konuda bilinçlendirerek yavaş yavaş sektörün büyümesini sağlıyoruz. Bundan 10 yıl önce Antalya bölgesindeki 2.5 milyon adet ağacı var iken şuan bu sayı 2 katı artarak 5 milyonun üzerine çıktı. Bu ağaçların ürün vereni 3 milyon, yeni fideler ise yaklaşık 2 milyon adet. Birkaç yıl sonra bu fidelerin de ürün vermeye başladığı zaman Antalya zeytinyağı daha farklı bir boyuta gelecek.”

    “Antalya zeytinyağını uluslararası boyuta taşıyacağız”

    Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır ve ekibiyle bir çalışma grubu kurduklarını aktaran Tan, bu grup ile yeni bir proje başlattıklarını söyledi. Tan, “5 yıldır ortak çalışma grubumuz var ve bu grupta şu anda bir proje yaptık. Bu URGE adlı proje Ekonomi Bakanlığımız tarafından da kabul edildi. URGE Projesi’yle ilk ziyaret Rusya, Amerika, Japonya olmak üzere Antalya zeytinyağını uluslararası boyuta taşıyacağız. Bu boyuta taşıdığımız zaman neler gelecek. Çiftçinin öğretmiş olduğu zeytinyağı ihracat boyutundaki bir kalite de üretilirse o zaman daha iyi olacak. Ama bunu da alınan eğitimlerle temelde bu bitkinin hasadı bilinçli olursa çıkan yağlar da kaliteli olacak ve ihracata gidecek bu da ülke ekonomisine kattı sağlayacak” diye konuştu.

    “Son günlerde zeytine büyük bir rağbet var”

    Antalya genelinde 3.5 milyon ürün veren ve 900 adet yeni dikilen zeytin ağacı bulunduğu aktaran Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu ise, toplamda 4.5 milyon civarı ağacın mevcut olduğunu söyledi. Başkan Musluoğlu, “Alanya’ya bakıldığı zaman da ortalama tarım ilçe ve ziraat odasına kayıtlı üreticilerin bize verdiği beyanlara göre 6 bin 900 dekar alanda zeytin üretilmektedir. Ama tabi tamamı kayıt altında olmadığı için biz bu dekarın 10 bine yakın olduğunu düşünüyoruz. Son on yıl içinde satılan fide sayısına bakılırsa ilçe bazında yaklaşık 800 bin adet ağaç mevcut” dedi.

    Son günlerde zeytine büyük bir rağbet olduğunun altını çizen Musluoğlu, “Temel ürünlerimiz her ne kadar ekonomik değer bakımından muz, avokado gibi ürünler olsa da son günlerde zeytine büyük bir rağbet var” şeklinde konuştu.