Etiket: Yüzü

  • İzmirli üreticinin yüzü gülüyor

    Tarım ve hayvancılıkta üretime verdiği desteği pazarlama boyutuna da taşımak isteyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ödemiş-Bademli’de Meyve Boylama Tesisini hizmete açtı. Başkan Kocaoğlu, Menderes ve Bayındır’da kuracakları soğuk hava, boylama ve paketleme tesislerinin de sırada olduğunu söyledi.

    İzmir Büyükşehir Belediyesi, yerelde kalkınma hedefinin temel taşlarından biri olarak gördüğü tarımın desteklenmesi konusunda örnek çalışmalara imza atmaya devam ediyor. İzmir’deki tarım ve hayvancılık sektöründe üretim miktarı ve kalitesinin artırılması için sürdürdüğü pek çok projeye ilave olarak, bir süredir işin pazarlama boyutuna yönelik hazırlık yürüten İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ödemiş Bademli Kırsal Kalkınma Kooperatifine hibe ettiği Meyve Boylama Tesisi ile üreticilerin yüzünü bir kez daha güldürdü.

    Günde 20 ton boylama yapabiliyor

    Ödemiş’in ihracat değeri yüksek ürünlerinden Japon eriği başta olmak üzere, elma ve armut gibi meyvelerin standartlara uygun olarak ve sorunsuz bir şekilde sevke hazırlanması amacıyla kurulan Meyve Boylama Tesisi, toplama ve taşınma aşamasında zarar gören fakat fazla dikkat çekmeyen meyvelerin tespitinde üreticiye büyük bir avantaj sağladığı gibi, boylama ve tasnif için ihtiyaç duyulan iş gücü maliyetini de aşağı çekiyor. Meyvelerin boy, ebat, kalite ve renk gibi standartlara göre tespit edilip ve tasniflenmesini yapan tesis, 1250 metrekarelik alanda faaliyet gösteriyor. Tesis, 10 farklı ebatta ölçümleme özelliği ve günde 20 ton boylama kapasitesine sahip.

    Sırada Menderes ve Bayındır var

    Tarım ve hayvancılığın gelişimi için yürüttükleri projelerle yerel yönetimler içinde “fark oluşturan belediye” konumuna geldiklerini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2014 yılında Selçuk’ta kurdukları soğuk hava deposu ve meyve işleme tesisi ile bölgenin büyük bir ihtiyacını karşıladıkları hatırlatarak, Bademli’de pazarlamanın ilk aşaması olarak kurdukları Meyve Boylama Tesisinden sonra Menderes’te soğuk hava, boylama ve paketleme tesisi ile Bayındır’da soğuk hava tesisi kurma çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Bu tesisler sayesinde, büyük market zincirlerinin, bölgede yetişen ürünleri peşin paraya ve o günün en yüksek fiyatıyla satın alacağını belirten Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kent merkeziyle kırsalı birlikte kalkındıracak, insanlarımızın lokmasını büyütecek işler başardık. Koyun, keçi dağıtmak kimin aklına gelirdi? Kadınlarımıza destek olup istiridye mantarı yetiştirmelerinin yolunu açtık. Milyonlarca meyve fidanı dağıttık. Kovan dağıttık, arı dağıttık. Üretim artışını teşvik ettik. Şimdi bu ürünlerin pazarlanması için elimizden geleni yapıyoruz. Büyük zincir marketlerle görüşüyorum. Önemli bir aşamaya geldik. Pazarlamadaki gücümüzü artırabilmek için paketleme ve soğuk hava tesislerinin önemi ortaya çıkıyor. Biz de ihtiyaç duyulan ilçelerimize bu tesislerden kurmak istiyoruz.”

  • Hayvan üreticilerinin yüzü gülüyor

    Bursa’nın Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, sabahın ilk ışıkları ile birlikte üreticilerin akınına uğrayan yeni hayvan pazarında incelemelerde bulundu.

    Kırsal kesimin desteklenmesi ve hayvan ticareti potansiyelinin artırılması maksadıyla 5 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirilen yeni hayvan pazarı, kısa sürede Güney Marmara’nın en büyük hayvan ticaret noktalarından birine dönüştü. Karacabey, Susurluk, Büyükorhan, Manyas, Simav, Dursunbey ve Kepsut gibi bölge ilçelerden Mustafakemalpaşa’ya gelen yetiştiriciler, 2 bin 250 adet hayvan kapasitesine sahip tesislerde ticarete büyük canlılık kazandırmaya başladı.

    Hayvan pazarında üreticilerle buluşan Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, alıcı ve satıcıyı yakınlaştıran tesisin yalnız ilçeye değil bölgeye uzun yıllar hizmet vereceğini söyledi. Hayvan ticareti yapan vatandaşları dinleyen Sadi Kurtulan, “Üreticilerimizin alın terinin karşılığını bulması bizler için çok önemli. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için ayrılmış yerlerin yanı sıra yonca ve saman satış alanları ile dinlenme ve otopark bölgeleri, alış veriş için gelenlere burada rahat bir ortam sunuyor. Mustafakemalpaşa, hayvan potansiyeli ve bu yönde hizmete açılan et entegre tesisleriyle bölgesinde ticaretin merkezi olmuş durumda. Üreticilerimizin bu gayreti gelecek adına bizleri daha da umutlandırıyor. Bu hareketliliğin artması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Vatandaşlarımızın memnuniyeti yapılan hizmetin doğru olduğunu bize gösteriyor” dedi.

  • Kışın soğuk yüzü aktarlara yaradı

    Van’da hastalıklara davetiye çıkaran soğuk havanın etkisini artırmasıyla birlikte aktarlarda hareketlilik başladı.

    Aralık ayı itibariyle soğuk havanın etkisini artırmasıyla gribal enfeksiyonlara karşı vatandaşlar soluğu aktarlarda aldı. Soğuk algınlığına yakalanmamak için yaklaşık 20 çeşit şifalı bitkiyle hazırlanan kış çayının tüketilmesini tavsiye eden aktarlar, şifalı bitkilerin hasta olunmadan önce tüketilmesi gerektiğine dikkat çekti. Kentteki aktarlar, içerisinde ıhlamur, tarçın, zencefil, havlıcan ve ekinezya gibi bitkisel ürünleri barındıran kış çayının mevsimsel hastalıklara karşı kalkan görevi gördüğünü belirterek, kışın günde 2-3 bardak içilmesini önerdi.

    Doğada yetişen bazı bitkisel ürünlerin gribal enfeksiyonlarla birlikte birçok hastalığa iyi geldiğini dile getiren aktarlar, vatandaşların özellikle kış mevsiminde bitkisel ürünlere daha çok rağbet gösterdiğini belirtti. Kentte uzun yılladır şifalı bitkilerle uğraştığını dile getiren Ebubekir Kaya isimli aktar, son dönemlerde insanların doğada yetişen bitkisel ürünlere ilgisinin arttığını belirtti. Bitkisel ürünlere tercihin artmasıyla birlikte özellikle kış aylarında aktarlarda bir hareketliliğin yaşandığını ifade eden Kaya, “İnsanlarımız hem baharat hem de bitkileri genellikle kış aylarında tüketir. Yaz aylarında bizlere pek rağbet olmuyor. Havaların soğumasıyla beraber vücuttaki direncin düşmesi ve buna bağlı olarak hastalıkların artmasından ötürü bizlere yöneliyorlar. Halkımızın doğaya, tabiata, bitkiye bir yönelişi var. Bu yöneliş ise işlerimize olumlu yansıdı” dedi.

    Müşterilerine mevsimsel hastalıklardan korunmak amacıyla içinde 20 çeşit bitkiyi barındıran kış çayını önerdiklerini dile getiren Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

    “Kış aylarında vücut direncini koruması amacıyla keçiboynuzu özünü ve pekmezini öneriyoruz. Keçiboynuzu dışında geleneksel olarak kullandığımız bitki kökleri var. Tarçın, zencefil, havlıcan ve ıhlamur gibi bitkileri tavsiye ediyoruz. Bizler de yaklaşık 20 bitkiyi içinde barındıran kış çayı karışımını bulunduruyoruz” diye konuştu.

    Hasta olmadan önce vücudu zinde tutmak amacıyla bitkisel ilaçların kullanımını tavsiye eden Kaya, vatandaşların bu hususa dikkat etmeleri gerektiğini kaydetti.

    “Bitkisel ürünler hastalık öncesi tüketilsin”

    Kışın gelmesiyle birlikte vatandaşın baharat ve bitkisel ürünlere yöneldiğini dile getiren Metin Dedeoğlu isimli bir diğer aktar ise “Kışın bağışıklık sistemini koruyan tarçın, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitkilere daha çok rağbet var. Fiyatlar geçen yıldan bu yana değişmedi. Ihlamurun kilogram fiyatı 100 lira, çiçek ıhlamur 150 lira, tarçın, zencefil, havlıcan 60 lira, karanfil 100 lira, kuşburnu ise 10 liradır. Bitkisel ürünleri hasta olmadan kullanmak daha önemlidir. Çünkü hasta olmadan önce kullanıldığı zaman etkisini daha iyi gösteriyor” şeklinde konuştu.

  • Datçalı domates üreticisinin yüzü güldü

    Türkiye’de gerek konumu, gerekse iklimi nedeniyle kış aylarında son turfanda domates yetiştirilen tek yer olan Datça’da verimlilik üreticileri sevindirdi.

    İklim özellikleri ve verimli topraklarıyla birçok ürün çeşidinin yetiştirilebildiği Muğla’da son turfanda üretimi yapılan Datça güz domatesi, ürün bolluğu ile yüksek gelir sağlıyor.

    Muğla Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Muhammet Sevinç yaptığı açıklamada; kentin iklimi, doğa koşulları, toprak yapısıyla tarımsal üretimde ülkede çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Muğla’da turizmle olan entegrasyon sayesinde ürettikleri her çeşit ürünün iyi fiyatlarda pazarlandığını belirten Sevinç, ekonomik anlamda üreticilerin yüksek gelir elde ettiğini kaydetti. Bölgenin tarımsal üretimde ülke genelinde önemli paya sahip olduğunu vurgulayan Sevinç, “Datça, iklimiyle ülkemizde bu mevsimde tarla domatesi hasadı yapılan tek yer. 120 üreticimiz, 5 bin dekar üretim alanında tarla domatesi yetiştiriciliği yaparak ekonomik anlamda ciddi gelir elde ediyor. Üreticilerimiz burada tarla domatesinde dönüme ortalama 7-8 ton ürün elde edebiliyor. Bu çok ciddi bir değer. Datça’da bu mevsimde tarlada hasat edilen domatesler Muğla ve ilçelerinin yanı sıra Aydın, Denizli, İzmir, İstanbul ve Ankara’ya da gönderiliyor. Güz domatesine birçok ilden talep var. Yakın illerden tüccarlar da gelip kamyonlarla tarladan ürünleri alıp gidiyor. Tüccar aracılığıyla buradan ihracata da ürün gidiyor” dedi.

    Başka yerde bulamazsınız”

    Datçalı çiftçilerden Hasan Arıpçı ise, 50 yıldır tarımla uğraştığını ve bölgede güz domatesi yetiştirmeye başlayan ilk çiftçilerden olduğunu belirterek, üretimden mutlu olduğunu söyledi. Güz domatesi ekimini temmuz sonunda yaptıklarını anlatan Arıpçı, “Ekim ayının ilk haftasından ocak ortalarına kadar güz domatesi hasadı yapıyoruz. Ürünlerimizi yerli tohumla üretip tüketiciye sunduğumuz için ayrı bir lezzeti var ve bu nedenle tercih ediliyor. Aynı zamanda bu mevsimde ülkede başka bir yerde tarlada domates bulamazsınız” dedi.

  • Coca – Cola’nın yeni reklam yüzü, Tarkan

    Coca-Cola ve Megastar Tarkan, yeni bir reklam kampanyası için bir araya geldi. Coca-Cola’nın reklam filmi için kamera karşısına geçen Tarkan, milyonları harekete geçirmeye hazırlanıyor.

    Türkiye’nin Megastar’ı Tarkan, uzun bir aradan sonra ilk kez bir reklam filminde yer almak için Coca-Cola ile bir araya geldi. İstanbul’da kamera karşısına geçen Tarkan’ın, çekimleri devam eden ve içinde pek çok sürprizi barındıran reklam filmi, önümüzdeki günlerde yayına girecek.

    Coca-Cola’nın ve Tarkan’ın kıpır kıpır enerjisini ve dinamizmini yansıtan reklam filminin büyük ilgiyle karşılanması bekleniyor.