Etiket: Yöresel

  • Erzurum Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarı start aldı

    Erzurum Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarı start aldı

    Bu yıl ilki düzenlenen Erzurum Gıda ve Yöresel lezzetler Gıda, İçecek Ürünleri, Yöresel Ürünler, Gıda İşleme Unlu Mamuller Teknolojileri, Depolama, Soğutma, Taşıma ve Mağaza Market Ekipmanları Fuarı” Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu, Yönetim Kurulu üyesi Hakan Ülken’in de katıldığı törenle Erzurum Recep Tayyip Erdoğan Fuar merkezinde açıldı.

    Recep Tayyip Erdoğan Fuar merkezinde gerçekleştirilen, Erzurum Gıda ve Yöresel lezzetler fuarının açılışına Erzurum Valisi Okay Memiş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ömer Çomakli, Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, İran İslam Cumhuriyeti Erzurum Başkonsolosu Dr.Sajad Soltanzadeh, Kamu Kurum Kuruluşları, STK ve firmaların temsilcileri katıldı.

    Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan ORAL Fuar açılışında yaptığı konuşmada, “Bu yıl birincisini gerçekleştirdiğimiz Erzurum Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarı ve YÖREX “Doğu Anadolu Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi”ni şehrimizde yapmanın gururunu yaşadıklarını ifade ederek Erzurum; tarihi, coğrafyası, İpekyolu üzerinde oluşu, 1950 metre rakımıyla Türkiye’nin damıdır. 25 bin metre kare yüzölçümü, tarım arazisi büyüklüğü olarak da Türkiye’nin ikinci büyük şehri, Milli Mücadele ruhunun doğduğu, Türkiye Cumhuriyetinin önsözüdür.

    Erzurum; Uluslararası kış oyunları merkezi, kış turizminin vazgeçilmezi, 150.000 öğrenci kapasiteli iki üniversitesi ve yeni yapılan sağlık kampüsü ile bölge sağlık merkezi, 16 milyon dekar merası, 900.000 büyükbaş hayvan sayısı ile Türkiye’nin hayvancılık üssü, medeniyetler şehridir.

    Bugün ilkini gerçekleştirdiğimiz bu fuarda yöresel ürünlerimiz, tescilli ürünlerimizi sergiliyor, ulusal ve uluslararası platformda tanınmasını hedefliyoruz. Bölgesel kalkınmada borsa olarak her zaman üzerimize düşen görevi yapmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Erzurum da STK’lar olarak bizlerin amacı, memleket faydasına olan her türlü projeyi desteklemek ve gerektiği yerde taşın altına elimizi koymaktır. Bu bilinçle borsamızı, tüm üyelerimizin ve Erzurum halkının hizmetine sunmuş durumdayız. Erzurum Ticaret Borsası olarak “Üreten Borsa, Gelişen Erzurum, Kazanan Bir Türkiye İçin Çalışıyoruz.” Sloganı ile çıktığımız bu şehrimize hizmet yolunda durmadan, yılmadan ve bıkmadan ekip olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz. Birlikte büyüyecek, birlikte yükseleceğiz.

    Bizler şehrimizin, bölgemizin ve ülkemizin kalkınması için mücadele ederken, Suriye’de sınır güvenliğimizi sağlamak ve terör yapılanmasına engel olmak için başlatılan, bizimde sonuna kadar destek verdiğimiz Barış Pınarı Harekatı’nda görev yapan tüm askerlerimize buradan şükranlarımızı sunmak istiyorum. Şehitlerimize Allahtan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Terörle mücadele de devletimizin ve milletimizin her zaman yanında olduk, olmaya devam edeceğiz. Biz büyük ve müreffeh bir ülkeyiz, Biz sarsılmaz iradesiyle göğsünü dış mihraplara siper etmiş bir milletin evlatlarıyız,

    Biz hiçbir kuvvetin hedef alamayacağı, almaya cüret gösterse de bu düşüncesini ve emelini gerçekleştiremeyecekleri bir vatanız. Biz Türkiyeyiz.14 Ekim 2020 tarihinde 2. gerçekleştireceğimiz “Erzurum Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarına” şimdiden herkesi davet ediyor, tüm katılımcılara saygılarımı sunuyorum. Fuarımız hayırlı ve uğurlu olsun” ‘şeklinde konuştu.

    Konuşmaların ardından, Erzurum Gıda ve Yöresel lezzetler fuarı protokol tarafından kurdelanın kesilmesi ile ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

    Fuar alanında gerçekleştirilen ziyaretlerde ise Erzurum Ticaret Borsası ve bünyesinde hizmet veren Erzurum Ticaret Borsası Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme A.Ş’nin stantlarını ziyaret eden, Erzurum Valisi Okay Memiş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, ve diğer konuklara Türkiye’nin en kaliteli ve sağlıklı sütü ikram edildi ve Başkan Hakan ORAL tarafından bilgilendirmeler yapıldı.

    Fuar’ın öğlenden sonraki bölümünde ise, YÖREX “Doğu Anadolu Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi gerçekleştirildi. Zirvenin açılışını Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken yaparken, Zirvenin panelistliklerini ise TOBB Türkiye Patent ve Marka Vekilleri Meclisi Başkanı Kaan Dericioğlu, Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaretler Dairesi Uzmanı Gonca Ilıcalı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Reklam Dairesi Başkanı Oğuz Şahin, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Uzmanı Ahmet Doğan, Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Songül Çakmakçi, Erdek Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Sarı, Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Mithat Şahin yaptılar.

  • Rektör Çomaklı, Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarı’na katıldı

    Rektör Çomaklı, Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarı’na katıldı

    Erzurum Büyükşehir Belediyesinin katkıları ve KOSGEB’in desteği ile hazırlanan Erzurum Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarı, Recep Tayyip Erdoğan Fuar Merkezi Fuaye Alanında gerçekleştirilen törenle kapılarını ziyaretçilerine açtı.

    Açılış törenine Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın yanı sıra, Erzurum Valisi Okay Memiş, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, İran İslam Cumhuriyeti Erzurum Başkonsolosu Dr. Sajad Soltanzadeh, dernek, vakıf ve sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri, sektör temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

    Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarına Atatürk Üniversitesi; Su Ürünleri, Ziraat ve Turizm Fakültesi ile geniş bir katılım sağladı. Birimlerin açtığı stantları gezen Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Fuara katılan diğer firmaların stantlarını da ziyaret eden Çomaklı, üniversite-sanayii iş birliğine yönelik çeşitli görüşmeler gerçekleştirdi.

    Erzurum’da ilk kez düzenlenen bu fuar ile zengin lezzet çeşitliliği sunan yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerin bilinirliklerini artırmak, yeni pazarlara açılma hamlelerinde önemli bir buluşma noktası oluşturulması hedefleniyor. Fuar aynı zamanda sektördeki gelişme ve yeniliklerin topluca sergilendiği, yeni bayilik girişimleri ve ihracat imkânlarının yaratıldığı bir ihtisas ortamında katılımcı firmalar ile sektör profesyonellerini aynı çatı altında bir araya getirmeyi planlıyor.

    Doğu Anadolu’nun güzide şehri Erzurum’un zengin yemek kültürünün yaşatılması ve tanıtılması amacı ile fuar kapsamında Erzurum Aşçılar Derneği ve Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından Cağ Kebabı, Kadayıf Dolması, Ayran Aşı, Şalgam Dolması, Su Böreği, Lor Dolması, Demir Tatlısı, Dut Çullaması gibi yöreye has yemekler yapılacak ve bu lezzetlerin püf noktaları ziyaretçiler ile paylaşıyor.

    Fuar kapsamında Cheese Life Magazine Dergisi ve Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi iş birliği ile Geleneksel Gıdaların ve Peynirin Gastroturizmdeki Önemi, Türkiye’de Gastroturizm, Coğrafi İşaretler, Yöresel Mutfağımızda Peynir gibi çeşitli konularda söyleşiler düzenleniyor.

    Girişlerin ücretsiz olduğu Fuar 16-17-17-19 Ekim tarihlerinde 10.00-20.00, son gün ise – 20 Ekim Pazar – saat 19.00’a kadar ziyarete açık olacak.

  • Yöresel lezzetler Kars’ta tanıtıldı

    Yöresel lezzetler Kars’ta tanıtıldı

    Kars Valiliği himayesinde, Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ve Kars Ticaret Sanayi Odası işbirliğiyle düzenlenen “Yöresel Peynirler Kars Buluşması”nda, KUDAKA koordinasyonunda bölgenin marka değeri taşıyan yöresel ürünleri tanıtıldı.

    Kars Valiliği önündeki tören alanında gerçekleştirilen ve 20’yi aşkın ilden yöresel peynirlerin tanıtıldığı etkinliğe, kamu, STK ve sektör temsilcileri ile vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

    Peynir konusunda farkındalık yaratma, sinerji oluşturma, peynirlerin bilinirlik düzeylerinin arttırılması, marka oluşturma ve pazarlama gibi kavramların pekiştirilmesi amacıyla düzenlenen etkinlik, yöresel peynircilik paneli ile başladı. Panelde, dünyada ve Türkiye’de yöresel peynircilik, coğrafi işaretler, yöresel peynirciliğin sosyal, kültürel ve iktisadi temelleri gibi konular ele alındı.

    Yöresel ürünlerin markalaşması ve ticari değer kazanması yolunda katılım sağlanan etkinlikte; KUDAKA koordinasyonunda bölgede faaliyet gösteren Ticaret ve Sanayi Odaları ve Ticaret Borsaları işbirliğiyle bölge tanıtım standı da yer aldı. Organizasyona bölgeden katılan yerel firmalar, hazırlanan stantta bölgenin geleneksel gıda ürünlerini sergiledi. İki gün süren etkinlikte standı ziyaret eden katılımcılara çeşitli ikramlar yapılarak bölgenin marka değeri taşıyan yöresel ürünleri tanıtıldı.

  • Yöresel lezzetler Kars’ta tanıtıldı

    Kars Valiliği himayesinde, Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ve Kars Ticaret Sanayi Odası işbirliğiyle düzenlenen “Yöresel Peynirler Kars Buluşması”nda, KUDAKA koordinasyonunda bölgenin marka değeri taşıyan yöresel ürünleri tanıtıldı.

    Kars Valiliği önündeki tören alanında gerçekleştirilen ve 20’yi aşkın ilden yöresel peynirlerin tanıtıldığı etkinliğe, kamu, STK ve sektör temsilcileri ile vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

    Peynir konusunda farkındalık yaratma, sinerji oluşturma, peynirlerin bilinirlik düzeylerinin arttırılması, marka oluşturma ve pazarlama gibi kavramların pekiştirilmesi amacıyla düzenlenen etkinlik, yöresel peynircilik paneli ile başladı. Panelde, dünyada ve Türkiye’de yöresel peynircilik, coğrafi işaretler, yöresel peynirciliğin sosyal, kültürel ve iktisadi temelleri gibi konular ele alındı.

    Yöresel ürünlerin markalaşması ve ticari değer kazanması yolunda katılım sağlanan etkinlikte; KUDAKA koordinasyonunda bölgede faaliyet gösteren Ticaret ve Sanayi Odaları ve Ticaret Borsaları işbirliğiyle bölge tanıtım standı da yer aldı. Organizasyona bölgeden katılan yerel firmalar, hazırlanan stantta bölgenin geleneksel gıda ürünlerini sergiledi. İki gün süren etkinlikte standı ziyaret eden katılımcılara çeşitli ikramlar yapılarak bölgenin marka değeri taşıyan yöresel ürünleri tanıtıldı.

  • Türkiye’nin yöresel peynirleri Kars’ta buluştu

    Türkiye’nin yöresel peynirleri Kars’ta buluştu

    Serhat Kalkınma Ajansı’nın (SERKA) düzenlediği “Yöresel Peynirler Kars Buluşması”na Kars ev sahipliği yaptı. Türkiye’nin dört bir yanında üretilen yöresel peynirler görücüye çıktı.

    Kars Valiliği himayesinde Serhat Kalkınma Ajansı ve Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortaklaşa düzenlediği “Yöresel Peynirler Kars Buluşması” nın açılışı yapıldı. Yöresel peynirler açılan stantlar yerini alarak beğeniye sunuldu.

    Programın açılış konuşmasını yapan SERKA Genel Sekreteri Oktay Güven, “Kültürümüzün son derece önemli değerlerinden olan yöresel ürünlerimiz gerek kırsal kalkınma, gerekse gıda sanayi ve turizm sektörü açısından vazgeçilmez konumdadır. Bu ürünlerin yaşatılıp gelecek nesillere aktarılması için tanıtım organizasyonları ve üretimin teşvik edilmesi elzemdir. Yöresel peynirler buluşması bu düşünce doğrultusunda Kars valiliğimizin öncülüğünde Serhat kalkınma Ajansı ve Kars Ticaret Sanayi Odası iş birliği ile tasarlanmıştır” dedi.

    Daha sonra söz alan Kars Valisi Türker Öksüz, “Serhat şehrimiz Kars; sahip olduğu jeopolitik ve stratejik önem nedeniyle tarihi boyunca birçok kültür ve medeniyete beşiklik etmiş, bu medeniyetlere ait birçok tarihi ve kültürel eserlerin yanında bünyesinde barındırdığı eşsiz doğal güzellikleri ile adeta açık hava müzesi konumundadır.

    UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Ani Antik Kenti, tarihi kaleleri, camileri, saray ve hamamları, 46 adet tabyası, arkeolojik sit alanları, baltık mimarisi yapılarının yer aldığı geçmiş ile günümüz arasında köprü gibi uzanan caddeleri ile bir tarih ve kültür şehri olan kars, ayrıca doğu anadolu bölgesinin tek Ramsar alanı

    olan Kuyucuk Kuş Cenneti, Allahuekber Dağları Milli Parkı, Sarıçam Ormanları içinde yer alan Sarıkamış Kayak Merkezi ve bir doğa harikası olan Çıldır Gölü ile eşsiz bir doğal zenginliğe sahiptir” dedi.

    Tüm bu tarihi, kültürel ve turistik değerleri ile kültür, inanç ve kış sporları turizmi açısından birçok değere sahip olmanın yanında, hayvancılık, lokomotif bir sektör olarak ilimizin ekonomisine hayat verdiğini ifade eden Öksüz, “Sulanabilir tarım alanları, geniş mera ve çayırları ile tarım ve hayvancılık konusunda büyük bir potansiyele sahip olan ilimiz, bir milyon civarındaki büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı ileTürkiyede 6’ncı sırada, 320 bin adet kaz varlığı ile türkiye’de her zaman olduğu gibi 1’inci sırada ve arılı kovan varlığıyla ülkemizde önemli bir yere ve değere sahiptir. Hayvancılık konusunda böylesine önemli bir potansiyele sahip olan ilimizde, yılda 550 bin ton civarında süt üretimi gerçekleşirken bunun 200 bin ton kadarı peynir yapımında kullanılmakta ve ekonomimize katma değer sağlamaktadır. Üretimi yapılan ve ekonomimize katkı sağlayan süt ürünleri bakımından en önemli değerimiz de hiç şüphesiz yıllık 12 bin ton üretim ile 2016 yılında coğrafi işaret alan Kars kaşar peyniridir. Ekonomik katkısı nedeniyle ilimiz için son derece önem arz eden kars kaşar peyniri, aynı zamanda ilimiz ve ülkemiz için de bir marka değeri taşımaktadır. Kaşar peyniri yanında ilimizde; gravyer peyniri, çeçil peyniri, beyaz peynir, motal peyniri, Türkmen saçak peyniri, çanak peyniri, boşka koyun peyniri, yağlı baş peyniri, çürük (göy) peynir, karın peyniri ve lor peyniri gibi pek çok peynirin üretimi yapılmaktadır. İlimizin ve aynı zamanda ülkemizdeki yöresel ürün ve üreticilerimizin en büyük sorunu, yöresel değerlerimizi hakettiği yere getirememiş ve ekonomik açıdan katma değere çevirememiş olmamızdır” diye konuştu.

    Vali Öksüz, “İşte böylesine zengin bir kültürün yansıması olan ve büyük bir potansiyelin söz konusu olduğu saydığımız bu değerlerimizi, ekonomik anlamda avantaja çevirebilme konusunda coğrafi işaretlemenin, kurumsallaşmanın, kooperatifleşmenin ve markalaşmanın önemi bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bu noktada valiliğimiz, STK’larımız, oda ve borsa başkanlıklarımız ve tüm paydaşlar olarak bizlere düşen görev; ilimizin sahip olduğu değerleri özellikle peynir üretiminde sahip olduğu bilgi, birikim ve potansiyeli, ulusal hatta uluslararası piyasada hak ettiği yere getirmek için gerekli çalışmaları yaparak sorumluluk bilinciyle hareket etmektir. Kars valiliği olarak devletimizin tüm imkan ve kurumlarıyla üreticilerimizin yanında olduğumuzu belirtmek istiyorum. Bu bağlamda; valiliğimizce, Kars kaşar peynirimiz başta olmak üzere sahip olduğumuz değerleri ulusal ve uluslararası pazarlara sunabilmek ve farkındalık oluşturabilmek adına yıl içerisinde ilimizdeki süt ve süt ürünleri üreticileri ile sektör temsilcilerinin katılımıyla toplantılar düzenledik ve düzenlemeye devam edeceğiz. Toplantılarımızda; sektörün önündeki sorunların çözümü ile birlikte kurumsallaşma, kooperatifleşme ve markalaşma konuları masaya yatırılarak enine boyuna istişare edildi. Yine geçtiğimiz günlerde yöresel ürünler üzerine tarım ve orman bakanlığımızca ilimizde düzenlenen “coğrafi işaretlerde farkındalığın artırılması projesi”nin bölge toplantısına ev sahipliği yaptık.Valilik olarak en önemli hedeflerimizden birisi de şehitler diyarı, ebu’l hasan harakani diyarı, kristal karlar diyarı olarak anılan ilimizi peynirler diyarı olarak da hak ettiği yere konumlandırmaktır” şeklinde konuştu.

    Yapılan konuşmaların ardından Kafkas ekibi gösterisi ile aşıklar sahne aldı. Program daha sonra Valilik Karşısı’nda açılan stantlarda yöresel peynirler tanıtıldı. Vali Türker Öksüz, ve beraberindekiler stantları gezerek üretilen peynirler hakkında bilgi aldı.