Etiket: Yiyecekler

  • Diyetisyen ofisinin açılışında davetlilere sirke ve organik yiyecekler ikram etti

    Diyetisyen ofisinin açılışında davetlilere sirke ve organik yiyecekler ikram etti

    Erzurum’un genç diyetisyenlerinden Elif Hilal Özden’in ofisinin açılışı görkemli bir şekilde yapıldı. Özden, açılışa katılanlara kendi elleri ile hazırladığı sirke ve organik yiyecekleri ikram etti. Özden, danışmanları ile buluşacağı için heyecanlı olduğunu söyledi.

    Merkez Yakutiye ilçesi Terminal Caddesinde ofisin açılışına Elif Hilal Özden’in yakınları, danışanları ve çok sayıda davetli katıldı. Fazla kilolarla mücadelenin yanı sıra diyet yapılmasını gerektiren rahatsızlıklar konusunda da uzman olan Özden, “Çağımızda artan hastalıkların ve özellikle obezitenin sebebi şüphesiz yanlış beslenmedir. Artık çok küçük yaşlarda başlayan obezite ve beraberinde getirdiği hastalıklardan korunmak için yapılması gereken şey sağlıklı ve dengeli beslenmedir. Yıllardır eğitimini almış olduğum beslenme alanındaki bilgi birikimimi ve tecrübelerimi paylaşabilmek adına Diyetisyen Elif Hilal Özden Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi’ni açıyorum ve Terminal Caddesinde Erzurum halkı için hizmet vermeye başlıyorum. Sağlıklı beslenmeyi öğrenmek isteyen herkesi buraya bekliyorum” diye konuştu.

    Açılışta konuklara kendi elleri ile hazırladığı üzüm ve elma sirkeleri ile birbirinden lezzetli yiyecekleri ikram eden Özden, “Her gıdanın organik olanını karşılayabiliyorsanız harika, ama bu birçok insan için pek mümkün olmuyor. Eğer organik gıdaların hepsini alamıyorsanız, almanız gereken en önemli organik gruplar, bence, günlük olarak tükettiğiniz ve en yüksek pestisit kalıntılarına sahip olan şeylerdir” dedi.

  • Sarıgöl’de kışlık yiyecekler hazır

    Manisa’nın Sarıgöl ilçesindeki ev kadınları hiçbir katkı maddesi kullanmadan kışlık yiyeceklerini hazırladı.

    Yaz aylarında pazardan satın aldıkları yiyecekleri, evlerinde kurutmaya başlayan kadınlar kış ayları için hazırladıkları kurutmalık yiyeceklerle kilerlerini doldurmaya başladı.

    Kışlık kurutmalık olarak, fasulye, biber, salça, patlıcan, bamya, cennet elması gibi sebze ve meyveleri itina ile hazırladıklarını belirten 72 yaşındaki Ümmü Çoban, “Yaz aylarında bahçemizde kendimizin yetiştirdiği patlıcan, biber, domates, bamya, fasulye ve cennet elmalarını temizledikten sonra güneşli havalarda gölgede kurutarak kilere koyuyoruz. Hiçbir katkı maddesi olmadan hazırladığımız yiyecekleri kış aylarında gönül rahatlılığı ile tüketmekteyiz.” dedi.

    Ümmü Çoban, kurutulacak sebze ve meyveler için de bir uyarıda bulunarak, “Sıcak havalarda kurutulacak sebze ve meyveleri etrafı açık, hava alacak şekilde gölgede kurutmak gerekir. Bu şekilde yapılan kurutma işleminde besin değerleri kaybolmuyor” dedi.

  • Fast-food Yiyecekler Çocukların Gelişimini Olumsuz Etkiliyor

    Diyetisyen Elif Bilgin, çocukluk dönemindeki beslenme ile ilgili bilgiler vererek, “Çocukluk dönemi bebeklik döneminin aksine büyüme hızının daha yavaş olduğu, çocuğun beslenme alışkanlığını kazandığı, anne babasını taklit ederek sofraya oturmayı, kendi başına yemek yemeyi öğrendiği dönemdir” dedi.

    Elif Bilgin, çocukların gelişimini olumsuz etkileyen besinler hakkında şöyle konuştu:

    “Gazlı içecekler, çay ve kahve fazla miktarda tüketildiğinde vücutta demir emilimi azalmakta ve demir eksikliğine yol açmaktadır. Şekerli içecekler ise özellikle fazla enerji alımına neden olduğundan ağırlık artışına sebep olmaktadır. Meyveler yerine meyve sularını tüketmek başlı başına posadan ,vitamin ve minerallerden çocuğunuzun mahrum kalması demektir. Fast-food olarak tüketilen besinler, pizza, hamburger, sosisli, döner, A ve C vitamini ile kalsiyum yönünden yetersizdir ve posa içerikleri oldukça düşüktür. Bu vitaminlerin düşük düzeyde alınımı, bağışıklık sistemi yetersizliğine, sık sık hastalanmalara, kalp-damar hastalıkları ve katarakt riskinin artmasına yol açmaktadır. Özellikle büyüme çağında kalsiyumun yetersiz alımı, büyümeyi olumsuz etkilemektedir. Fast-food ürünlerin renklendirici, tatlandırıcı ve aroma artırıcı katkı maddeleri içermesi bu ürünlerin uygun kullanılmamaları ve sık tüketimleri uzun dönemde kanser riskini artırmaktadır. Aynı zamanda fast food tüketimi ile ağırlık artışı ve insülin direnci arasında kuvvetli pozitif bir ilişki olması, fast food tarzı besin tüketiminin, obezite ve tip 2 diyabet riskini artırdığını göstermektedir. Son dönemde birçok anne kepekli ekmeğin çocuklar için uygun olduğunu düşünmektedir. Fakat yetişkin beslenmesinden farklı olarak kepekli ürünler çocukların gelişimini olumsuz etkiler. Fazla alınan kepek; demir ve kalsiyum gibi çocuk gelişiminde önemli olan minerallerin atımını arttırabilir. Bu nedenle de çocuk beslenmesinde 5 yaşına kadar kepekli ürünlerin kullanımı önerilmez. Aynı şekilde aileler light süt ürünlerini de çocuklarına vermektedir. Yetişkin beslenmesi için sağlıklı olan light süt ürünleri çocukların gelişimi için uygun değildir. Çünkü çocuklar, beyin gelişimi için doymuş yağ asitlerine ihtiyaç duyarlar ve bu yağ asitleri light süt ürünlerinde bulunmamaktadır. Katkı maddesi içeren, işlem görmüş ürünlerin çocuğunuzun sağlığını olumsuz etkilediğini unutmayın.”

  • İştah Kapatan Dost Yiyecekler

    Beslenme ve Diyet Uzmanı Işıl Turgay Canbolat, tok tutan, iştah kapatan ve aynı zamanda metabolizmayı hızlandıran gıdalar konusunda uyardı.

    Medical Park Gaziantep Hastanesi’nde Beslenme ve Diyet Uzmanı Işıl, Turgay Canbolat, iştah kapatan sağlık dostu besinlerle kilo vermenin daha zevkli hale getirilebileceğini söyledi. Diyet yapanların aç kalıp kendilerine eziyet etmesine gerek olmadığını belirten Canhbolat, tok tutan besinlerle de kilo verilebileceğini ifade etti. Tok tutan, iştah kapatan ve aynı zamanda metabolizmayı hızlandıran gıdaları hakkında bilgiler veren Canbolat, “Avokado, B6 vitamini deposudur. Kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Tok tutan avokadoyu kendinizi aç hissettiğiniz zamanlarda yiyebilirsiniz. Çavdar ekmeği, yapılan diyetlerin hepsinde kepek ekmeğinden bahsedilse de aslında çavdar ekmeğinin tok tutan etkisi yadsınamaz. Hatta beyaz buğday ekmeğine göre yüzde 50 oranında daha fazla doyma hissi verir. Dil peyniri, gün içerisinde açlık hissettiğinizde atıştırabileceğiniz faydalı bir gıda olmasının yanında proteinli yapısından dolayı tok tutma özelliğine de sahiptir. Böğürtlen, kendinizi aç hissettiğinizde bir kase yoğurdun içine karıştıracağınız böğürtlen sizi bir süre tok tutar. Böğürtlen çok fazla antioksidan içerir, bu nedenle de yararlıdırlar. Sardalya, protein deposudur. Kan şekeri seviyesinin dengelenmesini sağlar. Bu sayede tokluk hissi verir. Ayrıca metabolizmanın harekete geçmesini sağlar. Elma, Yapılan diyetlerde ara öğün olarak elma tavsiye edilir bunun nedeni ise tok tutucu özelliğinin olmasıdır. Kalorisi az olan elmayı acıktığınızda yerseniz bir süre daha tok hissedersiniz. Kepekli makarna, günlük gıda tüketiminde önemli bir yere sahip olan lifli besinlerdendir. Bu besinler yendikten sonra hacimlerinin yüzde 20’si kadar genişleme özelliğine sahip oldukları için tokluk hissi verirler. Esmer pirinç, kan şekerini dengede tutarak açlık hissinin önüne geçen karbonhidratların başında gelen esmer pirinç, uzun süre acıkmamanızı sağlar. Bu nedenle yemeklerinizde esmer pirince yer verin. Yulaf ezmesi, tokluk ve şişkinlik hissi veren besinlerin başında gelir. Fakat yulaf ezmesini süt ile değil su ile yapmakta fayda vardır. Sütle yapıldığında ise yarım yağlı sütü tercih edin. Badem, günde iki avuç düzenli olarak yenecek bademin, tokluk hissi vererek obeziteye karşı mücadelede yararlı olduğu yapılan araştırmalar ile kanıtlanmış bir gerçek. Brokolide vücuttaki insülin dengesini koruyan krom bulunur. Kan şekerinin düşmesini engelleyen krom sayesinde açlık hissetmezsiniz. Yumurta, çok pişmiş yumurta da tok tutan yiyecekler arasındadır. Hazırlanması kolay olan yumurta protein açısından da zengindir. Protein sizi tok tuttuğu için kolay kolay acıkmazsınız. Dondurma isteğinizi donmuş yoğurt yiyerek karşılayabilirsiniz. Meyveli donmuş yoğurt yediğinizde hem karnınızı tok tuttuğunu hissedecek, hem de fazla kalori almamış olacaksınız. Sebze Çorbası, atıştırmak için ideal olmasa da az kalorisi ve tok tutan etkisi ile idealdir. Acıktığınızda bir kase çorba açlığınızı bastırır. Canınız çok fazla tatlı istediğinde bir kap dolusu çilek yiyebilirsiniz. Çileklerin üzerine bir tatlı kaşığı pudra şekeri de dökerseniz tatlı yemiş kadar olursunuz. Ayrıca çilek tok hissetmenizi sağlar. Balıkta bulunan iyot, tiroit hormonlarının yapımı için gereklidir ve açlık duygusunun gelişmesini engeller. Ihlamur, Yemek saatine yakın içilen ıhlamurun, hastalıklara faydasının yanı sıra iştahı kapatan etkisi de var” dedi.

    TOK KALMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

    Canbolat, tok kalmak için yapılması gerekenler hakkında da tüyolar verdi. Canbolat, “Glisemik indeksi düşük besinler, Sürekli acıkıyor ve bunun önüne geçmek istiyorsanız, glisemik indeksi düşük besinleri tüketmelisiniz. Glisemik indeks, yenilen herhangi bir besinin kan şekerini yükseltme yeteneğidir. Tükettiğiniz besin, kan şekerini ne kadar uzun zamanda ve az miktarda yükseltiyorsa, glisemik indeksinin düşük olduğunu belirtir. Bu besinler, bireyin daha uzun süre tok kalmasını sağlar. Karbonhidratlar, Karbonhidratlar kepek, buğday gibi tahıl ürünlerinde, sebze ve meyvelerde bulunur. İçeriğindeki lifler, sindirim sistemini harekete geçirir. Ayrıca bu besinler insanı tok tutarak açlık hissini engeller. Triptofan, Proteinlerin büyük bir bölümünde bulunan bir çeşit aminoasittir. Triptofan, vücutta serotoninin oluşmasında ve hücrelere taşınmasında önemli bir görev alır. Serotonin ise iştah etkisini azaltır. Özellikle muz, avokado, yulaf ve peynirde bulunur. Krom, Krom vücuda insülin dengesini korur. Bu denge kan şekerinin düşmemesini veya azalmaması açısından çok önemlidir. Kan şekerinin düşmesi açlığa yol açar. Krom ihtiyacınızı karşılamak için fındık, ceviz gibi kabuklu yemişler ve tahıl ürünleri yemek gerekir. Albümin, Bir tür taşıyıcı proteindir. Can sıkıntısını giderir ve iştahı kapar. Bu protein, triptofanı oluşturarak beyine taşır ve serotonin üretimini arttırır. Bezelye, fıstık ve fasulyede bulunur. Fruktoz, Meyvelerden elde edilen doğal şekerdir. Fruktoz kan şekeri dengesini kesinlikle etkilemez. Ayrıca yemek sonrası tatlı ihtiyacı duymanızı engeller. Çilek ve bal früktozun kaynağıdır. İyot, Tiroid hormonlarının yapımı için gereklidir. Açlık duygusunu engeller. Balık, iyotlu tuz ve soğanda bulunur” ifadelerini kullandı.

    İŞTAH KESECEK YÖNTEMLER

    İştah kesecek yöntemler hakkında da detaylı bilgi verdi. Su içmenin iştahı dengelediğini belirten Canbolat, “Beyin, vücutta enerjinin azaldığını fark eder etmez açlık hissetmenize yol açan kimyasal maddeler salgılarlar. Bu kimyasal maddeleri salgılayan kısım, aynı zamanda duyguları kontrol eder ve sıkıldığımız ve kendimizi kötü hissettiğimizde hemen buzdolabına koşmamızın başlıca sebebi budur. Yapılan araştırmalara göre, tat alma duyusunu değişik tatlarla tatmin etmek, daha az miktarla yetinmeyi sağlıyor. Su içmek kendinizi tok hissetmeniz açısından önemli. Ayrıca vücudunuz susuz kaldığında çoğu zaman açlık hissine benzer sinyaller gönderiyor. Bol su içmek, bedeninizin su istediği zamanlarda yemeğe yönelmenizi engelleyecektir. Yiyecekleri uzun süre çiğnedikten sonra yutmak, beynin vücuda giren besinleri kaydetmesine izin vermek anlamına giriyor. Bu sayede tat alma duygusu da tatmin oluyor. Böylece doyduğunuzu anlamanızla, yemeye son vermeniz arasındaki zaman kısalıyor. Egzersizleriniz zorlaştıkça vücut ısınız artar ve daha fazla kalori yakmaya başlarsınız. Böylece egzersizi takip eden birkaç saat boyunca iştahınız bastırılmış olur. Öğün aralarında dayanılmaz atıştırma duygusunu dişlerinizi fırçalayarak erteleyebilirsiniz” diye konuştu.

  • Tokatlı Annelerden Dağlıca’daki Mehmetçiklere Yöresel Yiyecekler

    Tokat’ın Turhal ilçesinde öğrenciler, “Sılayı Gurbete, Anne Şefkatini Kışlaya Taşıyoruz” projesi kapsamında hazırladıkları yöresel yiyecekleri Hakkari Dağlıca Sınır Karakolu’ndaki askerlere gönderdiler.

    Tokat’ın Turhal ilçesi Şehit Yüzbaşı Erdal Okul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Sağlık Meslek Lisesi) 9-B sınıfı öğrencileri okul İngilizce öğretmeni ve aynı zamanda 9-B sınıfı Rehberlik Öğretmeni Elif Soylu öncülüğünde hazırlanan “Sılayı Gurbete, Anne Şefkatini Kışlaya Taşıyoruz” isimli sosyal sorumluluk projesi kapsamında öğrencileri ve annelerinin hazırladıkları Tokat’a özgü yöresel ev yemekleri ve Mehmetçiklere yazdıkları not ve mektupları Hakkari Dağlıca Sınır Karakolu’ndaki askerlere gönderdiler.

    Okul 9-B sınıfı öğretmeni ve öğrencilerini yapmış olduğu bu örnek davranıştan dolayı kutlayan Turhal Kaymakamı Bünyamin Yıldız, “Öğretmeninizle birlikte gerçekleştirmiş olduğunuz sosyal sorumluluk projenizi duyunca gerçekten çok duygulandık ve sevindik. Biz istiyoruz ki öğrencilerimiz çok yönlü yetişsinler. Sadece mesleklerini yapmasınlar. Mesleklerinin dışında ülkemizde olup biten ne varsa onlarla da ilgilensinler. Gelecekte ülkemizi taşıyacak olan sizlersiniz. Ben bir öğrenciyim diye olaylara bakmayacaksınız. Çünkü sizden gelecek olan bir fikir Türkiye’de çok farklı dönüşümlere sebep olabilir. Bu da ülkemize artı bir katma değer olarak dönebilir. Bundan dolayı hiç kimse kendisini önemsiz hissetmesin. Sizden güzel fikirler doğdukça bizlerde mutlu oluyoruz. Bu sorumluluk projesinde de öğretmeninizle beraber sizler bir fikir ortaya atmışsınız. Çok da güzel bir şey yapmışsınız. Yapmış olduğunuz bu güzel proje sonunda orada bulunan askerlerimiz, komutanlarımız ve Sayın Cumhurbaşkanımız tebriklerini ilettiler. Ben de onlar adına bu ince ve hassas düşüncenizden dolayı sizlere teşekkür ediyorum” dedi.

    Okul ziyaretinde Kaymakam Bünyamin Yıldız’a İlçe Garnizon Komutanı J.Bnb.Yücel Orhan ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yıldız da eşlik etti.

    Projeyi hazırlayan 9-B sınıfı Rehberlik Öğretmeni Elif Soylu ise sınır karakollarında vatani görevini yapan Mehmetçiklere yalnız olmadıkları duygusunu yaşatmak için böyle bir rehberlik çalışması yaptıklarını söyleyerek, “Öğrencilerimle birlikte askerlerimiz için ne yapabiliriz derken böyle bir fikir ortaya çıktı. Askerlerimiz orada her şey yiyorlar ama annelerimizin yaptığı yiyeceklerden mahrum kalıyorlar. Biz de bu düşünceden yola çıkarak Tokat yöremize ait yaprak sarmasından tutun da Turhal yoğurtmacı, köy ekmeği annelerimiz yaptığı kuru pastalardan oluşan yiyecek paketlerini öğrencilerimin yazdığı mektuplarla birlikte gönderdik. Askerlerimiz de gönderdiğimiz yöresel yiyecekleri yerken çekindikleri resimleri sosyal medyada üzerinden paylaşarak bize teşekkür ettiler. Ayrıca bu projemiz ile ilgili Cumhurbaşkanlığımızdan beni aradılar ve Cumhurbaşkanımızın saygı ve sevgilerini ilettiler çok memnun oldum. Bu sosyal sorumluk çalışmamızı okulumuz 9/A ve 9/C sınıfı, sınıf rehber öğretmenleri ve öğrencilerimiz ile birlikte Aktütün ve Geçimli Hudut karakollarımız için de yapacağız” diye konuştu.

    9-B sınıfı öğrencilerinden Yaren Kayahan, “Benim ağabeyim de asker. O da Hakkari’de vatani görevini yapıyor. Ağabeyimi diğer askerlerin yerine koydum. O yüzden bu projeye katılmayı çok istedim ve elimden geleni yaptım” ifadelerini kullandı.

    9-B sınıfı öğrencilerinden İsmail Can Ferhatoğlu, Ezgi Simge Top ve Aleyna Paslı ise, “Biz askerlerimizi çok sevdiğimiz için böyle bir projeyi gerçekleştirdik” dediler.