Etiket: yetiştiricilere

  • Yetiştiricilere desteklemelerle ilgili süre uyarısı

    Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, yetiştiricilere yönelik sağlanan desteklemelerde zamanın az kaldığını belirterek geç kalınmaması konusunda yetiştiricileri uyardı.

    Birlik binasında konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Başkan İhsan Akın, koyun, keçi desteklemeleri ile ilgili birlik olarak kuruldukları günden bugüne saha çalışmasının yanı sıra bilgilendirme ve mesaj sistemiyle de yetiştiricilere bilgilendirme yaptıklarını söyledi. Yetiştiricilerin mağdur olmamaları adına bilgilendirme yaptıklarını ifade eden Akın, “Yetiştiricilerimizin desteklenmeleri ile ilgili süreçte 25 gün başvuru süreci kısaldı. Geçmişte Kasım ayının sonuna kadar olan süre, bu yıl Kasım ayının başında bitiyor. Bu nedenle yaklaşık olarak 10 günlük bir süremiz kaldı” diye konuştu.

    Yetiştiricilerin mağdur olmaması için bir an önce müracaatlarını yapmalarını gerektiğini ifade eden Akın, “Yetiştiricilerimizin Tarım İlçe Müdürlüklerinde, İl Müdürlüklerinde güncellemelerini yaparak, bizlere gelerek dilekçelerini ibra etmelerini istiyoruz. Bizler zaten bu konu ile ilgili üreticilerimize mesaj attık. Son mesajlarımızı da atacağız, muhtarlarımızı bilgilendireceğiz ve sizler aracılığıyla da bilgilendirmiş olacağız” şeklinde konuştu.

    Yetiştiricilerin desteklenmesinden dolayı Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye de teşekkür eden Akın, “Yetiştiricilerimizin mağdur olmamaları için 15- 90 ay süre içerisindeki destekleme kapsamına giren yaş sınırı kaldırıldı. 15- 120 aya çıkarıldı. Bu anlamda da Tarım Ve Orman Bakanımıza buradan teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

    Özellikle biz parazitlerle mücadele noktasında çalışmaların da devam ettiğini belirten Akın, “Yetiştiricilerimizin hemen hemen yüzde 80’i yaylalardan indi. Bu anlamda da parazitlerle mücadele kursumuz yine devam edecek. Yine özellikle sürü yönetimi eğitimiyle ilgili de Milli Eğitim, Halk Eğitim ve İşkur aracılığıyla ortaklaşa yaptığımız kursumuz tekrar devam ediyor. Kursumuza tüm yetiştiricilerimizin özellikle de bu kurstan faydalanmak isteyenlerin bizlere müracaat etmelerini bekliyoruz. Bunla ilgili olarak da mesajlarımızı atacağız” diye konuştu.

  • Yetiştiricilere hayvan ıslahı ve soy kütüğü anlatıldı

    Malatya Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından Arapgir ve Yazıhan’da Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı ve Soy Kütüğü projesi ile alakalı bilgilendirici toplantı yapıldı. Yetiştiriciler yoğun katılım sağladı.

    Toplantıya, Proje Lideri Doç. Dr. Zeki Erişir, Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Dr. Selami Aygen, Arapgir Tarım ilçe Müdürü Mevlüt Birlik, Yazıhan Tarım İlçe Müdürü Zafer Tanrıverdi, birlik teknik personeli ve tarım teşkilatı teknik personeli katıldı.

    Toplantıda konuşan Malatya Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, “Yaklaşık 15 gün önce yaptığımız yürütme kurulundaki alınan kararlar ile alakalı bazı teknik ve pratik bilgileri hocamız ve hayvan sağlığı şube müdürümüz sizlere anlatacaktır. Sizden istediğim görevlerimizi düzgün bir şekilde yapalım, özellikle hayvan kaybının önüne geçilmesi noktasında aşılarımızı ve kontrollerimizi mutlaka yaptıralım. Soy kütüğü projesi için ise, yetiştiricilerimiz istediği zaman birliğe gelip müracaatlarını yapabilecekler. Proje Lideri Doç. Dr. Zeki Erişir ise, “Bugün halk elinde küçükbaş hayvan ıslahına yönelik proje ile bir değerlendirme toplantısını yapmaktayız. Bu Toplantının sonuçları ile ilgili yapacağınız işlemlerde uymanız gereken kurallar ile ilgili riayet etmeniz gereken hususlarla ilgili sizlere biraz bilgi vereceğiz. Umarım bu toplantı amacına ulaşır ve bereketli bir yıl geçirirsiniz” dedi.

    Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Dr. Selami Aygen de, “Tabi bugün bu toplantı da olmamızın amacı tarım il müdürlüğü yönünden hayvan sağlığı yönünden bir sıkıntınız varsa bunların çözümü nedir önerileriniz nedir, bunları değerlendireceğiz tabi ki de geldiğiniz için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

    Arapgir Tarım ilçe Müdürü Mevlüt Birlik ise, “İlçemizde yürütülmekte olan halk elinde ıslah projesin de belirli bir aşamaya geldik. İnşallah başarılı olacağız. Bunun için elimizden geleni yaptık” değerlendirmesinde bulundu.

    Yazıhan Tarım İlçe Müdürü Zafer Tanrıverdi de, projeyi zaten 7 yıldır uyguladıklarını aktararak, “Proje de az çok ne yapacağınızı biliyorsunuz, tamam sizlere zor gelen şeyler olabilir ama bunları elinizden geldiği kadar gayret edip yapmanız lazım. Bu projenin amacı özellikle sizin kayıt altında işlemleri yapabilmeniz bizim yetiştiricilerimizin en büyük sorunu kayıtsız işlem yapmaları burada kayıt altına almanın çok önemli olduğunu vurguladı. Zorluklar mutlaka olacaktır. Ama bizlere danışacaksınız, bizler sizleri bilgilendireceğiz, sizlere destek olacaklarını söyledi ve katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

  • Aydın Veteriner Hekimler Odası’ndan yetiştiricilere uyarı

    Aydın Veteriner Hekimler Odası başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, son günlerde hem yetiştiricileri hem de vatandaşları tedirgin eden ’şarbon’ hastalığı ile ilgili yaptığı açıklamada yetiştiricilerin dışarıdan aldıkları hayvanları karantina süresi dolmadan sürüye dahil etmemesini vatandaşların da şarbon tehlikesiyle karşı karşıya kalmaması için merdiven altı üreticilerden et almamalarını tavsiye etti.

    Son günlerde ülkemizde yeniden ortaya çıkan şarbon tehlikesi üzerine hem vatandaşlarda hem de yetiştiricilerde tedirginlik oluştuğunu belirten Başkan Uçmaklıoğlu, bu hastalığın hayvanlardan insanlara bulaşan en tehlikeli hastalıklardan birisi olduğuna belirterek, özellikle yetiştiricilerin daha dikkatli olmalarını önerdi. Gerekli tedbirlerin alınması alınması ile herhangi bir sıkıntı yaşamayacağını belirten Aydın veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, “Hayvanlarda hastalığın görülmesi durumunda mutlaka ihbar edilmesi gerekir. Bundan önce yapılması gereken ise yetiştiricilerimiz zaten mevcut hayvanlarını tanıyor. Eğer yeni hayvan alırlar ise hayvanları sürüye dahil etmeden başka bir alanda karantinaya alsınlar. Hayvanlar süresi içerisinde gözlemlendikten sonra herhangi bir sıkıntı görülmediği takdirde sürüye dahil edilmelidir” dedi.

    Şarbon hastalığı konusunda vatandaşın da dikkatli olması gerektiğini kaydeden Muharrem Uçmaklıoğlu, “Son 6 aydan beri hayvan ithalatı çok fazla olduğu için sınırlardaki karantina uygulaması yetersiz kalınca karantina uygulaması ithalatcı firmalar tarafından yapıldı. Kaynağı kesin olarak belirlenemedi ama ülkemizde bu vaka görüldü. Bu nedenle herkesin daha dikkatli olması gerekiyor. Ankara’da görülen bu hastalığın Aydın’da herhangi bir emaresi yok. Şu ana kadar herhangi bir mihrak da bildirilmedi. Bizim üreticilerimize ve vatandaşlarımıza önerimiz hayvan alırken mutlaka veteriner hekim kontrolünde alın. Ve bu süreçte aldığınız hayvanları karantina tedbiri uygulayıp 15 gün boyunca sürünüze karıştırmayın. Üretici hayvanını resmi mezbaha ve kombinelerde kestirmeli bunun yanında vatandaşlarımız da sadec bu aşamada değil her zaman tanımadığı bilmediği kişilerden et almamalı” ifadelerine yer verdi.

  • MAY Tohum, üretici ve yetiştiricilere eğitim verdi

    MAY Tohum’un düzenlediği eğitim etkinliğinde, yem bitkileri, mısır ve ot silajları, sahip olması gereken besin değerleri ve kaliteli bir silajın nasıl olması gerektiği anlatıldı. Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Türkmen, yonca, fiğ ve bezelye gibi baklagil grubu ot silajlarının kullanılmadan önce su kaybetmeleri için bekletilmesinin önemli olduğunu aksi takdirde Clostridia gibi dünyanın en güçlü zehrini üreten bakterinin oluşabileceğini söyledi.

    MAY Tohum’un Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adıyaman Bölgesi üreticilerine yönelik düzenlediği eğitim etkinliğinde, Prof. Dr. İsmet Türkmen, “Hayvan Beslenmesinde Mısır ve Yoncanın Önemi” ve “Kaliteli Mısır ve Yonca Silajlarının Sahip Olması Gereken Özellikler” konularında bilgi verdi.

    Etkinliğin açılış konuşmasını yapan MAY Tohum Mısır ve Yem Bitkileri Ürün Müdürü Lütfi Çiçek, MAY Tohum’un faaliyetlerini katılımcılara anlatarak, “Yerli bir firma olarak dünyadaki en büyük 8 ayçiçek firmasından bir tanesiyiz. Düşünün dünya devi firmalar var ama MAY Tohum Türkiye’den çıkmış bir firma ve dünyanın en iyi firmalarından biri” dedi.

    Mısır türündeki Ar-Ge çalışmalarına değinen Lütfi Çiçek, “1999 yılından bu yana gerçekleştirdiğimiz ıslah çalışmaları sonucunda FAO 500’den FAO 700’e kadar olan olgunluk gruplarında çok verimli yeni çeşitler geliştirdik ve geliştirmeye devam ediyoruz. Özellikle hayvan beslenmesinde önemli yeri olan silajlık mısır çeşitlerimiz hem verimlilikleriyle hem de besin değerleri açısından kaliteleriyle üreticilerimizin beğenisini kazandı. Silajlık mısır çeşitlerimiz, uygun bakım ekolojik şartlarda yetiştirilmeleri halinde, sahip oldukları sık ve geniş yaprak ayaları, iri koçan yapıları sayesinde kuru madde ve nişasta oranları bakımından zengin, besleyici, sindirilebilir silajlar yapılmasına olanak sağlıyor” diye konuştu.

    Lütfi Çiçek, MAY Tohum olarak son 2 yıldır Amerika’ya dahi mısır tohumu ihraç ettiklerinin altını çizerek, “Almanya’ya araba satmak ne ise Amerika’ya tohum satmak aynı derecede güç ve teknoloji isteyen bir durum” dedi.

    Prof. Dr. İsmet Türkmen ise dünyadaki en kolay üretilen ve en kaliteli silajının mısırdan yapıldığının altını çizerek, “Dünyada ilk silaj 1800’lü yılların sonlarında Avrupa’da üretildi. Türkiye’de ise 1927 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle Atatürk Orman Çiftliğinde üretilmişti. Hayvan Beslenmesinde son derece önemli olan mısır silajı uzun yıllar ülkemizde kullanılmadı. Yani biz 60 sene önce tanıştığımız silajı, 1980 yılına kadar üretmiyorduk” ifadelerini kullandı.

    Hasat zamanı, parça büyüklüğü ve saklama şeklidir önemli

    Türkiye’nin çeşitli illerinde yaptığı ziyaretlere değinen Prof. Dr. Türkmen, “Üzülerek görüyorum ki Türkiye’deki üreticiler silaj yapacağı mısırı boyu için yetiştiriyor. Ancak mısır silajında en önemli özellik içerisindeki tane oranı ve kuru madde oranıdır. Hayvanlardaki et ve süt verimini arttıran madde silajın içindeki nişastadır. Nişasta da silajın içinde bulunan taneden gelir. Kaliteli bir mısır silajında nişasta oranı yüzde 30-35 aralığında olması gerekmektedir. Eğer silajınızdaki oranlar bunun altındaysa rasyona ilave mısır ya da fabrika yemi eklemek gerekir ki bu da maliyetleri yukarı çıkartır” şeklinde konuştu.

    Mısır ve ot silajlarının hasat zamanının, silaj parça büyüklüğünün ve depolama şeklinin de öneminden bahseden Prof. Dr. Türkmen, “Silaj yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli detaylar, hasat zamanı, parça büyüklüğü ve saklama şeklidir. Eğer doğru zamanda biçim yapılmazsa hayvanlar sindirme konusunda sorun yaşarlar. Silajlar doğru saklanmazsa, silaj içinde toksin oluşma ihtimali artar, bu da ciddi hayvan ölümlerine sebebiyet verir” dedi.

    Özellikle yonca, fiğ, bezelye gibi baklagil grubu ot silajlarının kullanılmadan önce su kaybetmeleri için bekletilmesinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Türkmen, aksi uygulamada Clostridia gibi dünyanın en güçlü zehrini üreten bakterinin gelişmesine sebep olacağını belirtti. Prof. Dr. Türkmen, “Clostiridialar o kadar güçlü ve zehirli bir bakteridir ki ürettiği zehrin 1 gramı, bir fili öldürmeye yeterlidir. Clostridia’nın ürettiği toksin ile zehirlenen hayvanlar önce arka ayak felcine yakalanır, bir hafta içerisinde de ne yazık ki ölür” diye konuştu.

    Eğitime Adana ve çevre illerden yaklaşık 60 kişi katıldı.

  • Çivril’de yetiştiricilere damızlık koç dağıtıldı

    Denizli’nin Çivril ilçesinde “’Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi” kapsamında 21 yetiştiriciye toplam 30 baş İvesi cinsi damızlık koç dağıtımı yapıldı.

    Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının “Koyun ve Keçilerde Verimliliği Arttırma Projesi” kapsamında Çivril’in Özdemirci Mahallesi’nde sürü sahibi 21 kişiye 30 adet İvesi cinsi damızlık koç dağıtıldı. Dağıtım törenine damızlık koçları almaya hak kazanan sürü sahipleri ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Mehmet Atmacaoğlu, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ahmet Kocakaplan ve veterinerler katıldı.

    Yetiştiricilerin elinde bulunan koyun ve keçi sürülerine yüksek vasıflı erkek damızlıkların katılımıyla kan değişiminin sağlanması ve işletmelerin mevcut verimliliğinin artırılması amaçlanan projede, sürü büyüklüğü en az 100 baş olan, Koyun Keçi Yetiştirici Birliğine üye, Bakanlıkça tarımsal desteklemelerden men edilmemiş olan talep eden yetiştiriciler faydalandırıldı.