Etiket: Yerini

  • Öğretmen Çakır’ın yazdığı polisiye romanı kitapçılarda yerini aldı

    Öğretmen Çakır’ın yazdığı polisiye romanı kitapçılarda yerini aldı

    Erzurum’da bulunan bir özel okulda öğretmenlik yapan İsrafil Çakır kitap yazarak satışa çıkarttı.

    Erzurum’da yaşayan ve özel bir okulda öğretmenlik yapan, Abant İzzet Baysal üniversitesi mezunu olan İsrafil Çakır, adını Maun Kırmızılı Kapı koyduğu bir polisiye romanı yazdı. Genç öğretmenin yazdığı roman kısa sürede kitap saraylarında ve internet sitelerinde kendine yer buldu. 470 sayfalık kitabın konusu ise şöyle,

    Başkomiser Tuğrul, sabahın altısında komiser Suzan tarafından uyandırıldığında Edirne Meriç Köprüsü’nde Kitabeli Kubbe’ye yaslı cesedi daha soğumamış otuzlarında takım elbiseli yayınevi sahibinin ölümünden bahseder. Komiser olay yerine gittiğinde delil nerdeyse hiç yoktur ve tek tanık gece kulübü koruması Dündar’dır. Dündar, şüpheli tavırlarıyla dikkat çekmektedir. Tek tanığı bir şeyler saklayan Başkomiser Tuğrul katilin soluğunu ensesinde hissedecektir.

  • İletişim Kuramları kitabı raflardaki yerini aldı

    İletişim Kuramları kitabı raflardaki yerini aldı

    Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çetin Murat Hazar ile Bartın Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Özkan Avcı editörlüğünde hazırlanan İletişim Kuramları kitabı raflardaki yerini aldı.

    Farklı ideolojik, kültürel, ekonomik, psikolojik veya sosyal teorileri uygulamak için geliştirilen çeşitli metodolojik yaklaşımlardan oluşan ve birçok bilim dalından beslenen İletişim Kuramları kitabı okuyucuların beğenisine sunuldu.

    Titiz ve yoğun bir çabanın ürünü olan kitap, Gazi Kitabevi tarafından yayımlandı. Kitap, bu alanda bilimsel araştırmalar yapmak ya da temel bilgileri edinmek isteyen okuyucular ve özellikle iletişim alanında öğrenim gören öğrenciler için önemli bir kaynak görevi üstlenecek.

    Kitapta Lasswell’in İletişim ve Propaganda Modelinden, günümüze vurgu yapan McLuhan’ın Küresel Köy Teorisi ile Castells’in Ağ Toplumu Teorisine kadar birçok kuram kapsamlı bir şekilde okuyuculara sunuluyor. 834 sayfalık kitapta kuramların yanında, bu kuramların temsilcilerine ve güncel olarak kuramla ilgili yapılan çalışmalara da yer veriliyor.

    Kitap için hazırlanan tanıtım yazısında da iletişim kuramlarının önemine dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi: “İletişim Kuramları, farklı ideolojik, kültürel, ekonomik, psikolojik veya sosyal teorileri uygulamak için geliştirilen çeşitli metodolojik yaklaşımlardan oluşmakta ve birçok bilim dalından beslenmektedir. İletişim kuramlarının kökenlerine bakıldığında sosyoloji, psikoloji, sosyal psikoloji gibi çeşitli bilim dallarında çalışmalar yürüten önemli isimlerin alanlarında kazandıkları tecrübelerini iletişim bilimlerine taşıdıkları görülmektedir. Kitapta Lasswell, Lazarsfeld, Berelson, Gaudet, Hovland, White, Shannon, Weaver, Heider, Newcomb, Osgood, Tannenbaum, Festinger, Westley, MacLean, Berne, Nash, Schramm, J. Riley, M. Riley, Rogers, McCombs, Shaw, Lippmann, Maletzke, Gerbner, Comstock, Tichenor, Donohue, Olien, Goffman, Noelle-Neumann, Katz, Ball-Rokeach, DeFleur, Gramsci, Adorno, Horkheimer, Debord, Althusser, Foucault, Baudrillard, Habermas, Thompson, Hoggart, Williams, Hall, Saussure, Peirce, McLuhan ve Castells’in ele aldıkları düşünceler etrafında kuramlar okuyuculara sunulmaktadır.”

  • Yazın 10 liraya satılan karadut, kışın 50 liradan tezgahlardaki yerini aldı

    Yazın 10 liraya satılan karadut, kışın 50 liradan tezgahlardaki yerini aldı

    Yaz mevsiminde kilogram fiyatı 10-15 liraya satılan karadut, kış aylarında ise kilosu 50 liradan tezgahlardaki yerini aldı.

    Kan veya kanser hastalıklarına faydası olduğu düşünülen karadut, yine tezgahlarına döndü. Normal mevsiminde kilosu 10-15 liraya kadar yükselen karadut, kış ayları için özel yetiştirildiğinden dolayı kilosu 50 liraya satılıyor. Karadutun 500 gramlık paketi 25 liraya satılırken, fiyat yüksek olmasına rağmen alıcısı eksik olmuyor. Mersin’de yetiştirilen ve Türkiye’nin sadece birkaç iline gönderilen karadutun ocak-şubat ayına kadar tezgahalarda olacağı öğrenildi. Karadut’u 50 liradan tezgahlarında bulunduran Eskişehirli manav Emin Özkaya, “Karadutlar mevsim dışı özel yetiştirmedir. Mersin’den geliyor. Türkiye’nin her yerine değil de bazı seçilen illere gönderiliyor. Haziran- Ağustos ayları arasında olan normal mevsiminde kilosu 10-15 liraya satıyoruz. Ama şuanda özel yetiştirildiği için fiyatlar pahalı oluyor tabi. Bize gelen 500 gramlık paketlerin fiyatı 25 lira, yani kilosu 50 liraya satıyoruz. İlerleyen günlerde belki biraz daha düşebilir fiyatı ama çok düşmez” diye anlattı.

  • Mardin’in beyaz toprakla mayalanan meşhur üzüm pekmezi tezgahlardaki yerini aldı

    Mardin’in beyaz toprakla mayalanan meşhur üzüm pekmezi tezgahlardaki yerini aldı

    Mardin’in Mazıdağı ilçesinde beyaz toprakla mayalanan meşhur üzüm pekmezi tezgahlardaki yerini aldı.

    Mazıdağı ilçesine bağlı kırsal mahallelerde mazrone ismi verilen üzümden yapılan ve beyaz toprakla mayalanan meşhur pekmez, şifası ve lezzetiyle mutfakların vazgeçilmezi oldu. Kış aylarında sofraların vazgeçilmezi olan pekmez, üzüm hasadı ile birlikte kaynamaya başladı. Türkiye’nin en fazla üzüm bağı bulunan Mardin’de bağ bozumu ile dallardan toplanan üzümler, zorlu ve uğraş isteyen çalışmanın ardından pekmeze dönüşüyor. Ekim ayında üzüm hasadının başlamasıyla birlikte üreticiler yoğun bir iş temposu içerisine giriyor. Toplanan üzümler ezilerek suyu çıkartılıyor. Elde edilen şıra büyük bakır kazanlara konulup, beyaz toprak karıştırılıyor. Şıranın kaynaması ile birlikte içine konulan beyaz toprak ve bakteriler köpük şeklinde dışarı atılıyor. Daha sonra yaklaşık 300 derece sıcaklıkta meşe odunu ateşinde saatlerce kaynatılan şıra pekmeze dönüşüyor.

    “Bu sene fiyatlar çok iyi”

    Müşterilerden Şahin Deniz, pekmezin bu seneki fiyatlarının çok iyi olduğunu belirterek, kahvaltıda yarım bardak içilmesinin enerji verdiğini söyledi. Deniz, “Mazıdağı’nda satılan pekmezler arasında görünür bir fark bulamıyoruz. Çünkü, Mazıdağı pekmezi organik ve hepsinin tadı lezzetlidir. Pekmez sağlığa yararlı olduğu için tercih ediyoruz. Kış aylarında özellikle tercih ediyoruz. Sabahları kahvaltıda yarım çay bardağı pekmez içildiğinde ferahlık veriyor ve ruhsal dinginliği sağlıyor. Pekmezin fiyatları geçen senenin fiyatlarıyla anı, bu sene pekmezin fiyatı gerçekten de çok iyi” dedi.

    “Bölge ve büyükşehirlerden sipariş alıyoruz”

    Bölgeden ve büyükşehirlerden sipariş aldıklarını kaydeden esnaf Ahmet Deniz de hasadın bol olduğunu söyledi. Deniz, “Mazıdağı pekmezi hakiki olduğundan dolayı bölgede çok tercih ediliyor. Pekmezin içerisinde hiçbir katkı maddesi yok. Diğer yerlerden gelen pekmezler olduğu için de fiyatlar düşük oluyor. İstanbul, Adana, İzmir gibi büyükşehirlerden de siparişler alıyoruz. Genelde Diyarbakır’dan yoğun sipariş alıyoruz” diye konuştu.

    “Aracılar yerinde oturarak bizden daha fazla kar ediyor”

    Çiftçi Munzur Kabak, aracıların kendilerinden daha fazla kar elde ettiklerini dile getirerek, pekmezin bilindik noktalardan alınması gerektiğini söyledi. Kabak, “Bu aylarda üzüm hasadını gerçekleştiriyor, topladığımız üzümleri düzgün bir şekilde ezip, çıkan suyu kazanlara doldurup içine kireçli toprak atıyoruz. Herhangi bir katkı maddesi kullanmıyoruz. Kireçli toprak, suyun içerisindeki mikropları öldürüyor. Bugün diyelim ki üretici ürettiği zaman 20 liradan satıyorsa, aracılar 35 liradan da satabiliyor. Aracıların karı bizimkinden daha fazladır. Çünkü bunlar herhangi bir ilaç, alın teri dökmeden yerinde oturarak 15 lira kazanırken biz zor bela 10 lira kar ediyoruz. Bilinmeyen yerden almak doğru değildir. Ayrıca tanıdığımız, hile karıştıramayacak işletmelerden pekmezin alınması daha sağlıklı olur” şeklinde konuştu.

  • Kışlık meyve ve sebzeler tezgahlarda yerini almaya başladı

    Kışlık meyve ve sebzeler tezgahlarda yerini almaya başladı

    Samsun’da halk pazarında kışlık meyve ve sebzeler tezgahlarda yerini almaya başladı. Kışlık meyve fiyatlarının pahalığı vatandaşın cebini yaktı.

    Kış mevsimine girilirken halk pazarlarında da kışlık meyve ve sebzeler tezgahlarda yerini almaya başladı. Samsun’un İlkadım ilçesi Ağabali Caddesi üzerinde kurulan pazarda yoğunluk göze çarptı. Tezgahlarda yerini alan kışlık meyveler mandalina, elma, nar, ayva ve armut fiyatlarının yüksekliği dikkat çekti. Elma kilogram fiyatı 5 TL, mandalina 4 TL, armut 8 TL, nar 8 TL, ayva 7 TL’den satılıyor. Pazarcı esnafı ise bu sene sebze ve meyvelerde verimlilik olduğunu söyledi. Ürün yetiştirme maliyetten dolayı fiyatların belli bir süre yüksek seyredebileceğini ifade eden pazarcı esnafı kışlık meyve ve sebze satışının başladığını söylediler.

    Pazarda satılan diğer ürün fiyatlarının kilogram fiyatı ise şu şekilde: Üzüm 7 TL, domates 2 ile 3 TL, patates ile 3 TL, fasulye 7 ile 10 TL, salata 4 TL, yeşil biber 4 TL, patlıcan 3 TL, marul 3 TL, havuç ise 3 TL’den satılıyor.