Etiket: Yaygınlaşacak

  • Yerli üretim, yerli tarım, yerli ürünlerden yapılan hayvansal ve bitkisel gıda maddelerinin kullanımı yaygınlaşacak

    Yerli üretim, yerli tarım, yerli ürünlerden yapılan hayvansal ve bitkisel gıda maddelerinin kullanımı yaygınlaşacak

    Eskişehir Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaya, iyileşmeye ve normalleşmeye dönen bir piyasa koşulları ve sektörün yeniden canlanmasını dört gözle beklediklerini anlatarak, “Eskişehir’de 2 binin üzerinde cafe, lokanta, restoran ve büfe kapalı, evde 15 bini aşkın, aşçı garson yardımcı eleman oturuyor” diye anlattı.

    Kaya, pandemi döneminde sektördeki gelişmeleri anlattı. Kemal Kaya, “Gastronomi, turizm, yiyecek içecek ve konaklama hizmeti veren Türkiye çapında 100 bin işletmenin kapanması ve 2,5 milyon sektörde hizmet elemanı olarak çalışanlarımızın evlerinde işletmelerinin açılmasını beklemesi ile sonunun kestirilemediği bir süreçten geçiyoruz. Sadece Eskişehir’de 2 binin üzerinde cafe, lokanta, restoran ve büfenin kapalı olduğu buna bağlı olarak evde oturan 15 bini aşkın, aşçı garson yardımcı eleman sayısının olduğunu yaptığımız araştırmada tespit ettik. Bu dönemde kimler ayakta kalacak, daha zeki ve daha zengin olanlar mı, yoksa bu değişime ayak uyduran işletmeci ve meslektaşlarımız mı kalacak” dedi.

    Kaya, “Yerli üretim, yerli tarım, yerli ürünlerden yapılan hayvansal ve bitkisel gıda maddelerinin kullanımının yaygınlaşması beklenmektedir. Bu sebepten dolayı Covit-19 pandemi salgınından sonra kendi tarım ve hayvansal ürünlerini tüketen ve üreten bir ülke olarak ön plana gelmemiz, bu hastalığın vermiş olduğu tahribatı üretim ve katma değer sağlayarak ekonomik bakımdan çok iyi bir döneme geçmenin yolunu açacaktır. Biz Eskişehir Aşçılar Derneği olarak pandemi döneminde Anadolu Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Aşçılık bölümü ile Osmanlı yemekleri ile ilgili iki haftalık bir eğitim projesi gerçekleştirdik. Bu proje meslektaşlarımıza çok önemli katkılar ve değerler kattı. Bundan sonra umutlarımız, yapılmaya başlanan aşı çalışmalarının hastalık üzerinde önemli etkisini görmek hızla iyileşmeye ve normalleşmeye dönen bir piyasa koşullarını sektörün yeniden canlanmasını dört gözle bekliyoruz. Onun için biz dernek yönetimi olarak sektörde çalışan meslektaşlarımızla her zaman iletişim halinde olmaya özen gösteriyor, mağduriyetlerini ilgili kurum ve kuruluşlarla görüşerek çözmenin yollarını aradık. Bu dönemde aşçısından şefine, garsonundan servis elemanına bulaşıkçısından kuryesine kadar sağlıklı ve ayakta kalarak bu dönemi atlatıp, geleceğe umutla bakmamız gerektiğini biliyorum” diye belirtti.

  • Kültürel Zenginlikler Festivalle Yaygınlaşacak

    Düzce Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi girişimiyle, ilki geçen yıl yapılan ‘Düzce Ot Festivali’nin ikincisinin 7-8-9 Mayıs 2016 tarihlerinde yapılması planlanıyor. Festival programının hazırlanması amacıyla Kent Konseyi Genel Sekreterliği tarafından, sivil toplum kuruluşlarıyla istişare toplantısı düzenlendi. Kent Konseyi Genel Sekreteri ve Belediye Başkan Yardımcısı Ali Güney başkanlığında Düzce Belediye Meclisi salonunda yapılan toplantıda festivale ilişkin görüşler değerlendirildi.

    Toplantının açılış konuşmasını yapan Kent Konseyi Genel Sekreteri Ali Güney, Düzce’nin turizm değerlerine dikkat çekti ve ‘ Düzce artık turizm değerleri, varlıkları ve potansiyelleri konusunda iyi bir yerdedir. Bunun yanı sıra Düzce toprak kalitesi ve ürünleri konusunda da çok zengin ve çeşitlilik göstermektedir. Hem turizm değerlerini hem de ürün çeşitliliğini fırsata dönüştürmek gerekir’ dedi. Düzce Otları TYCHE Bereket Festivali için toplantıda daha sonra şu görüşlere yer verildi “Geleneksel hale getirilmesi düşünülen festivalde; yöresel ürünlerin, Düzce’de yetişen, yenilebilir otlar ve yöresel yemeklerin sunumunun ve tanıtımının yapılması amaçlanmakta, festivalin ulusal ve uluslar arası platforma taşınması hedeflenmektedir. Hedefimiz; festivali geleneksel hale getirip Avrupa Festivaller Birliği (EFA’ya) tescil ettirmektedir. Ayrıca; Düzce’ye ait bir ürün ve marka yaratma fırsata ortaya çıkmaktadır. Festivallerin Kentin Tanıtımı ve Turizme Katkısı yadsınamaz. Festivalde, yerel üreticiler de yine yiyecek, içecek, çeşitli ot ve otlu ürünlerini halkın beğenmesine sunarak konukların damak ve göz zevkine hitap edecekler ve böylece Düzce’nin kültürel zenginliğinin tanınması sağlanacaktır. Düzce’yi ulusal ve uluslar arası düzeyi tanıtmış ve Düzce’ye ürün konusunda markalaşma adımı atılmış olacak. Yerel halkın Turizme olan ilgisini arttırmış ve farkındalık yaratılmış olacaktır. Festivalle sektörler arası işbirliği gelişmiş olacak”

  • Sarıgöl’de Dolusavar Yaygınlaşacak

    Sarıgöl’de üzüm üreticilerinin yüzünü güldüren dolusavar sisteminin bu yıl ilçedeki bağlarda yaygınlaştırılacağı bildirildi.

    Sarıgöl Bayar Zirai İlaçlar Bayisi ve Polimar Monoflamert Dolu Tülü Ege Bölgesi bayisi Ahmet Bayar, üzüm üreticilerinin korkularının ortadan kalkacağını belirtti. Bayar, 2016 yılında üzüm bağlarında dolusavar sisteminin yaygınlaşması için hazırlıkların tamamlandığını dile getirerek, “Monoflament dolu tülü özel olarak hazırlanmış olup, beş yıl boyunca doluya karşı dayanıklı bir üründür. Dolu ve iri taneli yağmurların yol açtığı zararlardan koruma amaçlı olarak yapılmıştır.” dedi. Dolu tülünün nerelerde kullanıldığından da bahseden Bayar şunları söyledi: “Dolusavar dediğimiz dolu türü her türlü meyve bahçesinde, seralarda, üzüm bağlarında, fidanlıklarda, çiçek üretim tesislerinde, muhtelif tarım alanlarında kullanılıyor.”

    DOLU TÜLÜNÜN FAYDALARI

    Firmanın Ege bölge Bayisi Ahmet Bayar, dolu tülün faydalarını ise şöyle açıkladı: “Dolu ve iri taneli yağmurların bitkiye ve meyveye verecek zararları önlemekte. Güneşten gelen zararlı ışınları dolu tülü filtre yaparak güneş zararlarını ortadan kaldırmakta. Kuş ve zararlı böceklere karşı meyveleri korumakta. Meyvelerin olgunlaşması sırasında hava akımını sağladığından verim ve kaliteyi arttırmaktadır. Çiğ, kırağı, toz gibi olumsuz çevresel etkililere karşı korumaktadır. Uzun yıllar kullanılır olması gibi faydaları bulunmaktadır. Ayrıca, ürünümüz sıcak ve soğuklara karşı dayanıklı olması nedeniyle beş yıl kullanımı sağlandı. Çiftçilerimizin bu ürünü 2016 yılında rahat bir şekilde kullanmaları için, firmamız tarafından Tarım Kredi Kooperatifleri ile anlaşma yapılarak vadeli olarak dolu tülü kullanma imkanlarını sunacağız.”

    Sarıgöl ve çevresindeki 90 bin dekarlık üzüm alanının 2016 yılına dolu korkusu olmadan gireceklerini belirten Ahmet Bayar, “Nisan ayında dolu tülü olarak bilinen dolu savar örtüler bağların üzerilerine örtünmeye başlayacak.” diyerek önümüzdeki günlerde Antalya Tarım Fuarına katılarak ürünlerini tanıtacaklarını da sözlerine ekledi.

  • Soma’da Organik Tarım Yaygınlaşacak

    Soma’nın iki mahallesinde organik tarım ile ilgili bilgilendirme toplantıları gerçekleştirildi. Yapılan toplantılarda üreticiler organik tarım hakkında bilgilendirilirken, organik zeytincilik yapmak isteyen üreticilerin de ön başvuruları kabul edildi.

    Soma’da organik tarımı yaygınlaştırmak ve geliştirmek amacıyla Karacahisar ve Büyükışıklar mahallelerinde organik tarım projesi kapsamında Soma İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik ekipleri tarafından gece eğitimleri gerçekleştiriliyor.

    Eğitimlerde bitkisel üretim yapan üreticiler bilgilendirilirken, toplantı sonunda organik zeytin yetiştiriciliği yapmak isteyen zeytin üreticilerinden ön başvuru dilekçeleri alındı. İlçe Tarım Müdürü İsmail Kaya, proje kapsamında organik tarım eğitimlerinin devam edeceğini ve organik tarım konusunda bilgi almak isteyen üreticilerin İlçe Koordinatörü Zafer Ülgen’e başvuruda bulunarak teknik bilgi alabileceklerini söyledi.