Etiket: Yapılıyor”

  • Şenkaya’ya yeni modern Öğretmenevi yapılıyor

    Şenkaya’ya yeni modern Öğretmenevi yapılıyor

    Erzurum’un Şenkaya ilçesine yeni öğretmen evi bina ihalesi yapıldı.

    Daha önce müstakil mevcut binası olmayan ve dar imkanlarla hizmet verilirken şimdi 32 yataklı modern öğretmenlere yakışır bir Öğretmenevi binasının ihalesi yapıldı.

    Yakın zamanda bina inşaatının yapımına başlanacak Şenkaya Kaymakamı Çağlar Tekin, “İlçemizde eksikliğini büyük ölçüde hissettiğimiz ve Öğretmenlerimizin ilçede kalabilecekleri güzel bir öğretmenevi olacaktır. Yeni yapacağımız Şenkaya Öğretmenevi 32 yataklı 2 milyon 425 bin TL ihale edildi. Sayın valimizin maddi ve manevi destekleri, ile Hayırsever Sıtkı Alp hocamız tarafından verilen 1 milyon 500 bin TL ile Şenkaya”ya bu hizmeti kazandırmış olacağız” dedi.

  • Bu helva sadece kış mevsiminde yapılıyor

    Bu helva sadece kış mevsiminde yapılıyor

    Erzurum’da uzun kış gecelerinin vazgeçilmezi olan tel helvası geleneği sürdürülüyor. Sadece kar yağınca yapılan helva Erzurumlular tarafından kış mevsiminde en çok tercih edilen ürün oluyor.

    Erzurum’da özellikle kış mevsiminde köy odaları ve köy konaklarında pişirilen yöreye özgü ’tel helvası’ geleneği yaşatılıyor. Şeker, su, irmik ve limon kullanılarak hazırlanan ve kar yüzeyine bırakılıp soğutulan tel helva, yörede kış aylarının vazgeçilmez tatlıları arasında yer alıyor.

    Tarihi binlerce eşyanın sergilendiği Erzurum evlerinde Erzurum Büyükşehir Dadaşlar Fasıl Ekibi tel helvası dağıtarak, vatandaşlara fasıl gecesi yaşattı. Kış gecelerinin vazgeçilmez tadı olan tel helvası eşliğinde yöresel türküleri dinleyen vatandaşlar, türkülere doydu. Fasıl ekibinden Fikret Şimşek ve Celil Kalkan’ın yapmış olduğu bir tepsi tel helvası davetlilere dağıtıldı. Geleneklerin yaşatılması amacıyla gerçekleştirilen fasıl programında vatandaşlar gönüllerince eğlendi.

  • Türkiye’den 100 ülkeye ihraç yapılıyor

    Türkiye’den 100 ülkeye ihraç yapılıyor

    TBMM’de 9 Aralık’ta başlayan ve aralıksız biçimde sürdürülen görüşmeler kapsamında AK Parti Muğla Milletvekili M. Yavuz Demir, grubu adına Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesi üzerine konuşma yaptı.

    Demir, konuşmasında Muğla’da yoğun olarak devam eden su ürünleri sektöründeki gelişmeleri TBMM kürsüsünden aktardı. 2050 yılında dünya nüfusunun BM’ye göre 13 milyara ulaşmasının beklendiğini aktaran Demir, bunun bir beslenme sorunu ortaya çıkardığını, hayvansal kaynaklı protein ihtiyacının yüzde 20’sinin balık ve su ürünlerinden karşılandığını hatırlattı. Avcılıkla kazanılan su ürünlerinin miktar ve çeşitlilik açısından yeterli olmadığına dikkati çeken Demir, yetiştiriciliğinin öneminin burada ortaya çıktığına değindi.

    1971 yılında çıkarılan 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanununun geçtiğimiz ay, TBMM’de güncellenerek yeniden düzenlendiğini hatırlatan Demir, yasanın getirdiği yenilikleri şu şekilde özetledi: “Düzenleme sayesinde yetiştiricilerin geçmişte kiralamalarla ilgili yaşadıkları sorunlar ortadan kalkarken, bürokrasi azaltılarak, üretimin artırılması için her türlü teşvik ve düzenlemeler de hayata geçirilmiş oldu. Düzenleme sayesinde yetiştiriciliğin, çevre ve turizmle barışık, rahatsızlık vermeden faaliyet göstermesi gözetilmiştir. Ciddi tedbir ve yaptırımlar da getirilerek hem sürdürülebilir avcılığın korunması hem de yetiştiriciler açısından uydudan anlık takip gibi denetimler de uygulanacaktır.”

    Düzenlemeyi ‘en küçük ayrıntıları dahi düşünüldü’ şeklinde nitelendiren Demir, “Tarım ve Orman Bakanlığımızca en küçük ayrıntıların dahi düşünülerek yaptıkları ve sizlerin oylarıyla yasalaşan düzenlemeler konusunda başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli’ye, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüze ve en önemlisi sektörün yıllardan beri cefasını çeken ve ülke ekonomimize çok ciddi istihdam ve girdi sağlayan balık üreticilerimize çok teşekkür ediyorum.” dedi.

    Türkiye’nin su ürünleri yetiştiriciliği konusunda bölge ülkeleri arasında lider durumda olduğunu, bugün itibariyle yaklaşık 100 ülkeye ihracat yapıldığını söyleyen Demir, 2023 için belirlenen su ürünleri ihracatı hedefinin 1 milyar dolar olmasına rağmen, bu hedefin gerçekleştiğini, kısa süre içinde de 2 katına çıkacağının öngörüldüğünü vurguladı.

    Demir, su ürünleri üretiminin bölgesi olan Muğla’da, başta belediye başkanlığını da yaptığı Güllük bölgesindeki Körfez ile Milas, Bodrum ve Fethiye’de yüzde 65 gibi önemli bir oranının üretildiğini kürsüden anlattı.

    Muğla’da olta balıkçılığı üzerine de önemli bir sektör oluşmaya başladığını dile getiren Demir, “Bu arada geçtiğimiz 3-5 yıl içinde özellikle bölgemizde son derece popüler hale gelen olta balıkçılığının yaygınlaşması da son derece önemlidir. Yerli ve yabancı olta balıkçıları akın akın bölgemize gelmekte, burada önemli bir sektör oluşmaktadır.” dedi.

    Demir, 2020 bütçesinin hayırlara vesile olmasını temenni ederek sözlerini sonlandırdı.

  • Muğla’da 4. Tarım Sempozyumu yapılıyor

    Muğla’da 4. Tarım Sempozyumu yapılıyor

    Muğla Büyükşehir Belediyesi, tarımın geliştirilmesi ve üreticinin bilgilendirilmesi amacıyla Tarım Sempozyumu düzenliyor. Ziraat Mühendisleri Odası ve Veteriner Hekimler Odası ile birlikte bu yıl 4’üncüsü düzenlenecek olan sempozyumun ana konusu “Arıcılık ve Balıkçılık” olacak.

    Muğla Büyükşehir Belediyesi tarıma ve üreticiye verdiği desteği sürdürüyor. Her yıl tarımın farklı alanlarında düzenlenen sempozyumun konusu bu yıl Arıcılık ve Su ürünleri (Balıkçılık) olarak belirlendi. Ziraat Mühendisleri Odası Muğla Şubesi ve Muğla Veteriner Hekimler Odası işbirliğiyle düzenlenen “Tarım Sempozyumu”na Muğla, İzmir, Bursa, Samsun ve İstanbul’dan birçok akademik personel ve sektör temsilcileri sunumlar yaparak katkı sağlayacak.

    5 Aralık Perşembe günü Prof. Dr. Gürol Ergin anısına düzenlenecek olan sempozyum Menteşe ilçesinde bulunan Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

    Sempozyumda, Balda Kalıntı Sorunu, Önemli Arı Hastalıkları, Varrao ile etkili mücadele, Arıcılıkta Ürün Çeşitliliği, Muğla’da Su Ürünleri Avcılığı, Su Ürünleri İşletme Teknolojisi, Su Ürünleri Yetiştiriciliği, Sürdürülebilir Balıkçılık İçin Su Yönetimi, Balık Hastalıkları ve Güvenlik konuları ele alınacak.

  • Niğde’de elma hasadı yapılıyor

    Niğde’de elma hasadı yapılıyor

    Türkiye genelinde üretimde 3. olan Niğde’de elma hasadı başladı.

    Bu yıl Niğde genelinde 450 bin ton rekolte beklenen elmanın fiyatı 1 lira 20 kuruş ile 1 lira 50 kuruş arasında satılıyor. Meyve suyuna gidecek elmalar ise kilo başı 40 ile 50 kuruş arasında satılıyor.

    Bölgede aşırı yağış olmadığını ve elma veriminin iyi olduğunu belirten Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, “Elma üretiminde Niğde iyi bir konumda. Elma dendiği zaman akla Niğde gelir. Üretim anlamında üçüncü sırada yer alıyoruz. 450 bin ton civarında elma rekoltemiz var. Bölgede aşırı bir doğal afet olmadı. 15 gün önce fiyat güzeldi ama gerilemeye başladı. İnşallah elmayı depoya koyduktan sonra fiyatın düşmeyeceğini tahmin ediyoruz. 1 lira 20 kuruş ile 1 lira 50 kuruş arasında devam edeceğini düşünüyoruz” dedi.

    Elmanın bakımının masraflı olduğunu, çok kar etmediklerini dile getiren Dündarlı kasabasında üreticilik yapan Osman Sevi, “Elma fiyatları sezona iyi başladı ama daha sonra fiyatlar düşmeye başladı. Starking Golden başladı 1 lira 660 kuruştan ama şimdi 1 lira 10 kuruşa düştü. Piyasanın ne olacağı belli olmuyor. Elmacılığın bakımı çok ağır, gübresi, ilaçlaması gibi. Altta kalan elmalar meyve suyu fabrikalarına gidiyor. Meyve suyuna giden elmaların fiyatı ise 65 kuruştan başladı, 50 kuruşa düştü şu an ama 40 kuruşa kadar düşeceği söyleniyor. Öyle olursa üretici o elmayı da toplamaz çürür gider çünkü işçi fiyatları yüksek” diye konuştu.

    Sezon açılışında fiyatların iyi olduğunu ve zamanla düştüğünü ifade eden üretici Murat Dinçer ise , “Geçen yıla oranla bu sene güzel verim var. Fiyat iyiydi ama gün gün düşmeye başladı. Bunu orantılarsak işçilik çok pahalı, mazot, gübre, ilaçlama çok pahalı. Çok mu zarar ediyoruz hayır ama kar edemiyoruz” şeklinde konuştu.