Etiket: üzümün

  • TMO Genel Müdürü Güldal, net konuştu: “Üzümün değerini düşürmeye çalışanlara fırsat vermeyeceğiz”

    TMO Genel Müdürü Güldal, net konuştu: “Üzümün değerini düşürmeye çalışanlara fırsat vermeyeceğiz”

    Manisa’nın Salihli ilçesindeki Toprak Mahsulleri Ofisi’ndeki üzüm alım noktasını ziyaret edip, üzüm üreticileri ile bir araya gelen Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, “TMO olarak üzümün değerini düşürmeye çalışanlara fırsat vermeyeceğiz” dedi.

    Toprak Mahsulleri Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Güldal, Salihli ilçesinde üzüm üreticileri ile bir araya geldi. “TMO olarak üzümün değerini düşürmeye çalışanlara fırsat vermeyeceğiz” diyen Güldal, “Bu milli bir üründür, üreticinin hakkı kadar ülkenin de hakkı vardır bu üründe. Dolayısıyla değerinin korunması için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

    “Bugüne kadar 3 bin ton alım yapıldı”

    Güldal, şöyle konuştu:

    “Bilindiği üzere Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli hasat dönemi öncesi 9 numara kalitedeki üzümün fiyatını 10 lira olarak açıkladı. Bizde 10 Eylül tarihi itibariyle alımlara başladık. Şuanda Toprak Mahsulleri Ofisinden randevu alan üreticilerimiz ürünlerini getirmeye devam ediyorlar. Bu ürünlerden numuneler alınıyor. Eksperlerimiz tarafından da kalite kriterlerine bakılıyor. Ve belirlenen kriterlerde üzümün değeri üreticimize bildiriliyor. Bütün bu işlemlerde üreticimizin yanında onun şahitliğinde yapılıyor. Bu işlemlerin ardından üzümler bizim depolarımıza teslim ediliyor. 10 Eylül tarihinden bugüne kadar 10 bin ton randevu işlemi gerçekleştirildi ve 3 bin ton üzüm alımı yapıldı. Her geçen gün randevu alan üretici miktarı da artmaktadır. Alım işlemlerinin başladığı 10 Eylül’den bugüne kadar üreticilerimizden bize intikal eden en ufak bir sorun olmadı” dedi.

    “TMO 8 liraya kesinlikle üzüm almamıştır”

    Salihli’deki TMO alım noktasını ikinci kez ziyaret ettiğini belirten Güldal, “Buraya benim ikinci gelişim. Üreticilerle sohbet ettim. Üreticilerimiz de gayet memnunlar. Şu anda 8 farklı alım noktasında alımlarımız devam ediyor. Sezon bitene kadar, TMO alıma devam edecektir. Üreticimizin her zaman yanında olduk. Şimdide yanındayız ve hiçbir şekilde üzümün değerinin düşmesine fırsat vermeyeceğiz. Çünkü üzüm milli bir üründür. Bu üründe üreticinin hakkı kadar ülkenin de hakkı var. Üreticilerimiz herhangi bir spekülasyona itibar etmemeli. Toprak Mahsulleri Ofisi 9 numara üzümü 10 liradan alıyor. Bizim alım kriterlerimize göre 8.5 lira ile 10,5 lira arasında fiyatlarımız değişmekte. Ve sadece yüzde 2 gibi stopaj yasal kesintiler yapılmaktadır. Buda devletin hakkıdır. TMO 8 liraya kesinlikle üzüm almamıştır. Ve TMO’dan üzüm getirip de bunu almıyoruz deyip geri gönderdiğimiz üretici yoktur” dedi.

    Salihli’nin Mersinli Mahallesi’nden Toprak Mahsulleri Ofisi’ne üzüm getiren üretici Fevzi Bodur ise, “Toprak mahsulleri sayesinde üzümümüz değer yapıyor. Kalite görüyor. Yani para kazanıyoruz Allah bereket versin” diye konuştu.

  • Çekirdeksiz sofralık ve kuru üzümün merkezi Manisa

    TÜİK tarafından yayınlanan 2017 yılı geçici verilerine göre, ülkemizde kurutmalık çekirdeksiz üzüm üretimi bir önceki yıla göre yüzde 8,7’lik bir artış göstererek 1 milyon 240 bin tona yükseldi. Üretimin yüzde 87,4’ünü karşılayan Manisa, 1 milyon 83 bin 710 tonla ilk sırada yer aldı.

    TÜİK tarafından yayınlanan bilgilere göre 2017 yılı geçici verilerine göre, ülkemizde kurutmalık çekirdeksiz üzüm üretim miktarı en yüksek il 1 milyon 83 bin 710 ton ile Manisa oldu. Manisa’nın bu üretim miktarı ile Türkiye üretiminin yüzde 87,4’ünü karşıladığını kaydeden TÜİK Manisa Bölge Müdürü Dr. Mehmet Akyol, Manisa’da kurutmalık çekirdeksiz üzüm üretiminin en fazla olduğu ilçelerin sırasıyla 220 bin 670 tonla Alaşehir, 196 bin 601 tonla Salihli, 170 bin 958 tonla Saruhanlı, 104 bin 598 tonla Ahmetli ve 102 bin 214 tonla Şehzadeler ilçesi olduğunu söyledi. Akyol ayrıca Demirci, Gördes, Selendi ve Soma ilçelerinde kurutmalık çekirdeksiz üzüm üretimi yapılmadığını vurguladı.

    2017 yılı geçici verilerine göre, ülkemizde kurutmalık çekirdekli üzüm üretiminin ise bir önceki yıla göre yüzde 8,3’lük bir azalış göstererek 363 bin ton oluğunu kaydeden Akyol, 2017 yılı geçici verilerine göre Manisa’nın, 744 tonluk kurutmalık çekirdekli üzüm üretimi ile en fazla üretim yapan 23. il konumunda olduğunu, Türkiye üretiminin yüzde 0,2’sini karşıladığını kaydetti. Akyol, Turgutlu ilçesinde 387 tonluk, Kula ilçesinde 344 tonluk ve Yunusemre ilçesinde ise 13 tonluk kurutmalık çekirdekli üzüm üretimi yapılmakta olup diğer ilçelerde herhangi bir üretim yapılmadığını dile getirdi.

    Sofralık çekirdeksiz üzümde de Manisa 1. sırada

    2017 yılı geçici verilerine göre, ülkemizde sofralık çekirdeksiz üzüm üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 9,4’lük bir artış göstererek 668 bin ton oluğunu kaydeden Akyol, “2017 yılı geçici verilerine göre sofralık çekirdeksiz üzüm üretim miktarı en yüksek il 385 bin 741 tonluk üretim ile Manisa’dır. Manisa bu üretim miktarı ile Türkiye üretiminin yüzde 57,7’sini karşılamaktadır. 2017 yılında, Manisa ilinde üretilen sofralık çekirdeksiz üzüm üretiminin en fazla olduğu ilçeler sırasıyla Alaşehir 202 bin 796 ton, Sarıgöl 158 bin 218 ton, Salihli 18 bin 174 ton, Turgutlu 3 bin 129 ton ve Kırkağaç bin 114 tondur. Ahmetli, Akhisar, Demirci, Gölmarmara, Gördes ve Selendi ilçelerinde ise herhangi bir üretim yapılmamıştır” dedi.

    2017 yılı geçici verilerine göre, ülkemizde sofralık çekirdekli üzüm üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 4,4’lük bir artış göstererek 1 milyon 441 bin tona çıktığını kaydeden Akyol, “Öte yandan 2017 yılı geçici verilerine göre Manisa, 57 bin 394 tonluk sofralık çekirdekli üzüm ile en fazla üretim yapan 8. il konumunda olup Türkiye üretiminin yüzde 4’ünü karşılamaktadır. 2017 yılında, Manisa ilinde üretilen sofralık çekirdekli üzüm üretiminin en fazla olduğu ilçeler sırasıyla Alaşehir 33 bin 693 ton, Sarıgöl 6 bin 816 ton, Gördes 4 bin 373 ton, Salihli 3 bin 909 ton ve Kula 2 bin 232 tondur. Gölmarmara ve Turgutlu ilçelerinde hiç üretim yapılmamıştır.” ifadelerini kullandı.

    2017 yılı geçici verilerine göre, ülkemizde şaraplık üzüm üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 3,3’lük bir artış göstererek 488 bin ton olduğunu kaydeden Akyol şunları söyledi:

    “2017 yılında ülkemizdeki üretilen şaraplık üzümün yüzde 1,4’ü yani 6 bin 830 tonu Manisa’da üretilmiştir. Manisa ilinde üretilen şaraplık üzüm üretiminin en fazla olduğu ilçeler sırasıyla Turgutlu 2 bin 348 ton, Alaşehir bin 524 ton, Saruhanlı bin 174 ton, Kula 880 ton ve Salihli 446 tondur. Ahmetli, Demirci, Gölmarmara, Gördes, Kırkağaç, Köprübaşı, Sarıgöl, Selendi, Soma ve Şehzadeler ilçelerinde herhangi bir şaraplık üzüm üretimi yapılmamıştır.”

  • Çekirdeksiz sofralık ve kuru üzümün merkezi Manisa

    TÜİK tarafından yayınlanan 2017 yılı geçici verilerine göre, ülkemizde kurutmalık çekirdeksiz üzüm üretimi bir önceki yıla göre yüzde 8,7’lik bir artış göstererek 1 milyon 240 bin tona yükseldi. Üretimin yüzde 87,4’ünü karşılayan Manisa, 1 milyon 83 bin 710 tonla ilk sırada yer aldı.

    TÜİK tarafından yayınlanan bilgilere göre 2017 yılı geçici verilerine göre, ülkemizde kurutmalık çekirdeksiz üzüm üretim miktarı en yüksek il 1 milyon 83 bin 710 ton ile Manisa oldu. Manisa’nın bu üretim miktarı ile Türkiye üretiminin yüzde 87,4’ünü karşıladığını kaydeden TÜİK Manisa Bölge Müdürü Dr. Mehmet Akyol, Manisa’da kurutmalık çekirdeksiz üzüm üretiminin en fazla olduğu ilçelerin sırasıyla 220 bin 670 tonla Alaşehir, 196 bin 601 tonla Salihli, 170 bin 958 tonla Saruhanlı, 104 bin 598 tonla Ahmetli ve 102 bin 214 tonla Şehzadeler ilçesi olduğunu söyledi. Akyol ayrıca Demirci, Gördes, Selendi ve Soma ilçelerinde kurutmalık çekirdeksiz üzüm üretimi yapılmadığını vurguladı.

    2017 yılı geçici verilerine göre, ülkemizde kurutmalık çekirdekli üzüm üretiminin ise bir önceki yıla göre yüzde 8,3’lük bir azalış göstererek 363 bin ton oluğunu kaydeden Akyol, 2017 yılı geçici verilerine göre Manisa’nın, 744 tonluk kurutmalık çekirdekli üzüm üretimi ile en fazla üretim yapan 23. il konumunda olduğunu, Türkiye üretiminin yüzde 0,2’sini karşıladığını kaydetti. Akyol, Turgutlu ilçesinde 387 tonluk, Kula ilçesinde 344 tonluk ve Yunusemre ilçesinde ise 13 tonluk kurutmalık çekirdekli üzüm üretimi yapılmakta olup diğer ilçelerde herhangi bir üretim yapılmadığını dile getirdi.

    Sofralık çekirdeksiz üzümde de Manisa 1. sırada

    2017 yılı geçici verilerine göre, ülkemizde sofralık çekirdeksiz üzüm üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 9,4’lük bir artış göstererek 668 bin ton oluğunu kaydeden Akyol, “2017 yılı geçici verilerine göre sofralık çekirdeksiz üzüm üretim miktarı en yüksek il 385 bin 741 tonluk üretim ile Manisa’dır. Manisa bu üretim miktarı ile Türkiye üretiminin yüzde 57,7’sini karşılamaktadır. 2017 yılında, Manisa ilinde üretilen sofralık çekirdeksiz üzüm üretiminin en fazla olduğu ilçeler sırasıyla Alaşehir 202 bin 796 ton, Sarıgöl 158 bin 218 ton, Salihli 18 bin 174 ton, Turgutlu 3 bin 129 ton ve Kırkağaç bin 114 tondur. Ahmetli, Akhisar, Demirci, Gölmarmara, Gördes ve Selendi ilçelerinde ise herhangi bir üretim yapılmamıştır” dedi.

    2017 yılı geçici verilerine göre, ülkemizde sofralık çekirdekli üzüm üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 4,4’lük bir artış göstererek 1 milyon 441 bin tona çıktığını kaydeden Akyol, “Öte yandan 2017 yılı geçici verilerine göre Manisa, 57 bin 394 tonluk sofralık çekirdekli üzüm ile en fazla üretim yapan 8. il konumunda olup Türkiye üretiminin yüzde 4’ünü karşılamaktadır. 2017 yılında, Manisa ilinde üretilen sofralık çekirdekli üzüm üretiminin en fazla olduğu ilçeler sırasıyla Alaşehir 33 bin 693 ton, Sarıgöl 6 bin 816 ton, Gördes 4 bin 373 ton, Salihli 3 bin 909 ton ve Kula 2 bin 232 tondur. Gölmarmara ve Turgutlu ilçelerinde hiç üretim yapılmamıştır.” ifadelerini kullandı.

    2017 yılı geçici verilerine göre, ülkemizde şaraplık üzüm üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 3,3’lük bir artış göstererek 488 bin ton olduğunu kaydeden Akyol şunları söyledi:

    “2017 yılında ülkemizdeki üretilen şaraplık üzümün yüzde 1,4’ü yani 6 bin 830 tonu Manisa’da üretilmiştir. Manisa ilinde üretilen şaraplık üzüm üretiminin en fazla olduğu ilçeler sırasıyla Turgutlu 2 bin 348 ton, Alaşehir bin 524 ton, Saruhanlı bin 174 ton, Kula 880 ton ve Salihli 446 tondur. Ahmetli, Demirci, Gölmarmara, Gördes, Kırkağaç, Köprübaşı, Sarıgöl, Selendi, Soma ve Şehzadeler ilçelerinde herhangi bir şaraplık üzüm üretimi yapılmamıştır.”

  • Siyah kuru üzümün kilosu 19 TL

    Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde pazarda daha önce kilosu 10 liradan satılan çekirdekli siyah kuru üzümün kilosu, 19 TL’ye yükseldi.

    Manisa Alaşehir’den gelen çekirdekli siyah kuru üzümün kilosunu 2-3 hafta önce pazarda 10 TL’den sattığını belirten İbrahim Barafil, Dolardaki artış ve rekolte düşüklüğünün çekirdekli siyah kuru üzümün kilosunun 19 TL’ye yükselmesine neden olduğunu söyledi.

    Barafil, ”Manisa’da üzüm rekoltesi bu yıl düşük gerçekleşti. Bu durum pazarda satılan yaş siyah üzüm fiyatlarının da 6 TL’ye yükselmesine neden oldu. Ancak henüz yeni ürün çekirdekli siyah kuru üzüm piyasaya sürülmemesine rağmen fiyatlar ikiye katlandı” dedi.(MA-EFE)