Etiket: Üretimi

  • Gürpınar’da ‘Bitkisel Üretimi Geliştirme’ projesi

    Gürpınar’da ‘Bitkisel Üretimi Geliştirme’ projesi

    Van’ın Gürpınar Kaymakamlığı, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında ‘Bitkisel Üretimi Geliştirme’ projesi kapsamında protokol imzalandı.

    İmzalanan protokolle, tarım ve hayvancılıkta önemli bir yere sahip olan Gürpınar ilçesinde atıl durumda olan tarım arazileri üretim için çiftçiye tahsis edilecek. Bitkisel üretimin artırılması amacıyla imzalanan protokol kapsamında hayata geçirilecek projede 7 ekipman ve silajlık mısır tohumu hibe olarak çiftçiye verilerek, 3 bin 600 dekar arazide silajlık mısır ekimi yapılacak.

    Gürpınar için önemli olan projenin hayata geçmesi için yoğun çaba gösteren Gürpınar Kaymakamı Fatih Sayar, atıl tarım arazilerinin değerlendirilmesinin yanında büyükbaş hayvanlarda süt veriminin arttırılmasının da amaçlandığına dikkat çekti. Gürpınar ilçesinin tarıma elverişli bir araziye sahip olduğunu dile getiren Kaymakam Sayar, “İlçemiz çok geniş verimli tarım arazilerine sahiptir. Bu arazileri çiftçilerimize açıyoruz. Bu proje ile çiftçilerimiz bitkisel tarım yapma fırsatı bulacak. Atıl durumdaki tarım arazilerini üretim yapılır hale getireceğiz. Çok önem verdiğimiz bu projeyle hem tarımı hem de hayvancılığı ilçemizde geliştirerek ekonomimize ve üretime katkı sunacağız” dedi.

  • Yıldırım, “Zeytin üretimi için gençler teşvik edilmeli”

    Yıldırım, “Zeytin üretimi için gençler teşvik edilmeli”

    Zeytin Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (ZEYDER) 2 ayda bir gerçekleştirdiği olağan yönetim kurulu toplantısını yaptı. Gençlerin zeytin üretimine teşvik edilmesi gerektiğini belirten ZEYDER Başkanı Bedrettin Yıldırım, zeytine verilen kilogram başına 15 kuruşluk desteğin 50 kuruşa çıkarılması halinde zeytin üretiminin artacağını söyledi.

    Zeytin Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (ZEYDER) olağan yönetim toplantısı gerçekleştirdi. Gündemin oy birliği ile karara bağlandığı toplantıya ZEYDER Yönetim Kurulu Başkanı Bedrettin Yıldırım, Yönetim Kurulu Üyeleri Osman Bostancı, Haluk Başar, Halit Sezgin , Raif Döner ile birlikte Denetim Kurulu üyeleri Mahmut Solak Subaşı ve Remzi Bayram katıldı. Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Başkan Bedrettin Yıldırım, “Olağan toplantımızda gündemdeki konuları ve 2020 yılının üretimini değerlendirdik. Yağışların olumsuz etkisi olsa da genel durumun iyi olduğu bilgisin alıyoruz” dedi.

    Zeytin yetiştiriciliği konusunda gençlerin teşvik edilmesi gerektiğini belirten Yıldırım, “Tarım sektörünün gençleştirilmesi, genç üreticilerin üretime katılmasının sağlanması ve desteklenmesi, köylerde genç nüfusun istihdamına katkı sağlayacak projeler konusunda devletimizin desteği gerekiyor. Gençlerimizin zeytin yetiştirme konusunda eğitimleri için ZEYDER olarak üzerimize ne görev düşüyorsa yapmaya hazırız. Zeytin ülke tarımının en önemli değerlerinden biridir. Zeytin üretimini teşvik edersek geleceğimiz adına önemli yatırım yapmış oluruz. Covid-19 pandemi sürecinin normalleşmesi ile birlikte yapacağımız bölgesel ziyaretler ile üreticilerimizle bir araya gelmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

    Türkiye’de ilk defa sofralık zeytine kilogram başı 15 kuruşluk prim desteği verilmesi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Bedrettin Yıldırım, “Dünyada ve ülkemizde stratejik bir öneme sahip olan sofralık zeytine prim desteği verilmesi ZEYDER olarak memnuniyetle karşılaşıyoruz. Ancak Yönetim Kurulu olarak bu miktarın yeterli olmadığını düşünüyoruz Bu desteğin çayda ve fındıkta olduğu gibi üreticilerimizi memnun edecek düzeylere çıkarılması gerekir. Bu desteğin 50 kuruşlara çıkarılması ile birlikte üretim kayıt altına alınırken, zeytin üretimi de teşvik edilmiş olacaktır” dedi.

    Bedrettin Yıldırım, ZEYDER olarak zeytin ve zeytinyağı tüketiminin artırılması konusunda basın ve yayın organlarında tanıtım yapılması için gerekli çalışmalar yaptıklarını da sözlerine ekledi.

  • BŞEÜ’den korona virüse karşı siperlik maske üretimi

    BŞEÜ’den korona virüse karşı siperlik maske üretimi

    Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi korona virüs (Covit-19) salgını ile mücadele kapsamında 3D yazıcılarla siperlik maske üretimi gerçekleştirdi.

    Osmaneli Meslek Yüksekokulunun yakın zaman önce modernize edilen atölyelerinde üretilen maskeler, Prof. Dr. Harun Mindivan tarafından Üniversite Genel Sekreteri Doç. Dr. Cenk Karakurt’a teslim edildi. Maskeler, Osmaneli MYO öğretim elemanları Öğr. Gör. Mesut Kaplan, Öğr. Gör. Ali Galip Mumcu, Öğr. Gör. Burak Aktekeli, Öğr. Gör. Osman Özdamar ve Öğr. Gör. Zülfikar Aktekeli tarafından üretildi. Maskeler ilk olarak 14 Haziran 2020 Pazar günü gerçekleşen Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı’nda (MSÜ) kullanıldı.

    Çalışma hakkında bilgi veren BŞEÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Mindivan ‘Bilecik Ş.E. Üniversitesi Osmaneli Meslek Yüksekokulu Makina ve Metal Teknolojileri Atölyesi Modernizasyonu’ isimli projenin Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından 2019 Yılı Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandığını ve bu kapsamda yenilenen atölyelerde 3D yazıcılarla siperlik maske üretimi gerçekleştirdiklerini söyledi. Bu proje ile Bilecik’te yenilik, verimlilik ve kalite odaklı gelişim, bilgi ve teknoloji üretimi ve iş gücü niteliğinin artırılmasına yönelik üniversite ve sanayi işbirliklerinin ve ortak kullanım alanlarının kurulması ve geliştirilmesinin hızlanacağını belirten Mindivan, “Makine teknolojisi alanı ve dallarında, günümüz bilimsel ve teknolojik gelişmelere uygun, sektörün ihtiyaçlarını karşılayabilecek, mesleki yeterlilikleri kazanmış, iş ve yaşama ilişkin bilgileri edinmiş, meslek elemanları yetiştirilecektir. Proje önerimiz ile Ar-Ge çalışmaları hızlanarak katma değeri yüksek ürünler üretebilme yeteneğine sahip olma konusunda tecrübe paylaşımı oluşacaktır. Mesleki eğitim koşullarının iyileştirilerek, altyapının gelişmesi, nitelikli eleman sayısının artması ile birlikte imalat kapasitesinin de doğru oranda artması sağlanacaktır” dedi.

  • Tarım ve hayvancılık üretimi desteklemelerle 16 yılda yüzde 1023 arttı

    Tarım ve hayvancılık üretimi desteklemelerle 16 yılda yüzde 1023 arttı

    Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da, tarım ve hayvancılık üretimi desteklemelerle 16 yılda yüzde 1023 oranında artış gösterdi.

    Tarım ve hayvancılıkta Türkiye’de ilk 10 il arasında yer alan Aksaray’da tarım ve hayvancılık her yıl gelişerek devam ederken, 16 yılda bakanlık tarafından verilen 1.6 milyar TL destekleme ile üretim büyük oranda arttı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından özellikle çiftçileri doğduğu yerde doyurmak amaçlı gerçekleştirilen projeler ve bu projelere bağlı olarak sektörün hemen her kaleminde üreticilere destekler sunulması hem üreticilerin ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Tarımsal üretim değeri 2018 yılı itibarı ile 4.8 milyar TL’ye ulaşan Aksaray’da, üreticiler aldıkları hibe ve desteklemeler ile gücüne güç katıyor.

    “Üreticilere 28 kalemde destekleme yapılıyor”

    İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, tarım ve hayvancılık sektöründe üreticilere yaklaşık 28 kalemde destekleme yapıldığını belirterek, “Bilindiği üzere Aksaray ilimiz tarımsal üretimde Türkiye’de ilk 10 içerisinde yer almaktadır. Tabii bu tarımsal üretim de tarımsal desteklemelerle sağlanmakta. İlimizin tarımsal üretim değeri 2002 yılında 471 milyon iken, 2018 yılı sonu itibarı ile 4.8 milyar TL’ye ulaşmıştır. İlimizde son 16 yılda 1.6 milyar TL tarımsal destekleme yapılmıştır. 2018 yılında çiftçilerimize 206 milyon tarımsal destekleme yapmışken, 2019 yılında 216 milyon tarımsal desteklemeyi çiftçilerimize ulaştırdık. Tarımsal üretim değerimizde 2002 ile 2018 yılı arasında yüzde 1023’lük bir artış oluştu. 2018 ile 2019 yılı arasında ise yüzde 10’luk bir artış var inşallah. Bu tarımsal desteklemelerde ve projelerde kendini ortaya çıkartıyor. Tabii amacımız, bir hedefimiz var; bakanlığımızın önderliğinde çiftçilerimizi doğduğu yerde doyurmak. Bunun için de bakanlığımızın desteklerini, projelerini çiftçilerimize özellikle uygulamaya çalışıyoruz. Hem KOP Projesi, hem bakanlığımızın projesiyle çiftçilerimizi destekleyip üretimlerine katkı sunmaya çalışıyoruz. Bakanlık olarak birçok kalemde destekleme ödüyoruz. Desteklemelerimiz özellikle hayvan başına desteklememiz var. Küçükbaşta anaç koyun, keçi desteğimiz, kuzu desteğimiz, büyükbaşta ari işletme desteğimiz var. Buzağı desteğimiz, yaklaşık 28 kalemde çiftçilerimize destekleme ödemesi yapıyoruz. Bu desteklemeler çiftçilerimize direkt ulaşıyor ve çiftçilerimiz üretimlerini artırıyor, hem kendi hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyorlar” dedi.

    “Desteklemeler olmazsa üreticimiz ayakta kalamaz”

    Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak ise tarım ve hayvancılık desteklemelerinin önemine değinerek, desteklemelerin olmaması halinde üreticilerin ayakta kalamayacağını söyledi. Bakanlık tarafından üreticilere yapılan desteklemelerin her zaman yerini bulduğunu dile getiren Koçak, “Tarım Bakanlığının verdiği desteklemelerle özellikle orta ölçekli aile işletmelerine verdiği desteklemeler boşa gitmiyor. Üreticimizin aldığı desteklemelerle hem çiftliğini büyütüyor, hem tarlasını, arazisini geliştiriyor. Desteklemeler tam yerini buluyor. Tabii ki bu desteklerin daha da artmasını arzu ediyoruz. Ama verilen desteklemeleri üreticilerimiz tam yerinde ve zamanında kullanıyor. Desteklemeler olmazsa üreticilerimiz ayakta kalmaz” diye konuştu.

    “Tarımsal desteklemelerle biz kendimizi her zaman yeniliyoruz”

    Tarım ve hayvancılık sektöründe üreticilik yapan İsmet Üçkulak (43), tarımsal desteklemeler ile sürekli olarak kendilerini yenilediklerini belirterek, “Tarımsal desteklemede hayvancılık üzerinden aldığımız desteklerin bugün neredeyse sayısını unuttuk. Saymakta zorlanıyoruz. Çadırda olsun, yem karma da olsun, koç desteğinde, yem bitkisinde her şekilde destekler alıyoruz ve desteklerle kendimizi yeniliyoruz. Bundan sonra daha iyilerini temenni ediyoruz. Desteklerden çok memnunuz. Destek alamazsak bu iş biter yapamam. Masrafı maliyetini kurtarmıyor. Biz şimdi 2 yerden destek alıyoruz o şekilde ayakta kalıyoruz. Dört kardeş bu işi yapıyoruz. Desteklemelerle ayakta kalıyoruz. Çoban desteği alıyoruz, koç desteği alıyoruz, koyun desteği alıyoruz, süt desteği alıyoruz, süt ünite desteği alıyoruz, her bir yerde desteklerimiz mevcuttur” şeklinde konuştu.

    “Desteklemeler ve projelerle işimizi büyüttük”

    Üretici Yasin Üçkulak (45) da, “Bu devletimizin verdiği desteklerle işletmemizi biraz daha büyüttük. Geçtiğimiz yıllarda devletimizin, tarım il müdürlüğümüzün yardımıyla çadır, hayvan barınağı ve çobanlarımızın kalacağı yerler, mesela geçtiğimiz yıl koç desteği vardı. Koç desteğinden faydalandık. Geçtiğimiz yıllarda yem karma makinesi aldık. Bu çiftçi için, köylü için, koyuncu için yani çok iyi bir durum. Biz şu anda halk elinde ıslah projesindeyiz. Burada ne kadar bakarsan, ne kadar kuzun olursa o kadar daha fazla destek alınıyor. Tabii ki biz bu desteklerle işimizi büyüttük, mandıra projeleri, ağıl projeleri ve buna benzer projelerle işimizi büyüttük” ifadelerini kullandı.

    Üretici Fazlı Koçak (57) ise, “Desteklemeler olmasaydı şimdi işletmemizi, kapasitemizi büyütemezdik. Mevcut işletmemizin kapasitesini büyütemez, orada sayarak kalırdık. Ama Tarım Bakanlığımız bizi bu işe teşvik ettiği için bu işletmemize bize 200 bin TL hibe desteği verdiği için işletmemizi büyüttük, kapasitemizi artırdık” dedi.

  • Erzurum’da organik tarım üretimi konuşuldu

    Erzurum’da organik tarım üretimi konuşuldu

    Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Vali Okay Memiş başkanlığında Valilik binasında gerçekleşen Organik Tarım Üretimi Toplantısına katıldı.

    Toplantıda Rektör Çomaklı’ya tarım ve hayvancılık alanında çalışma sürdüren fakülte ve birim yöneticileri eşlik ederken, Erzurum Büyükşehir Belediyesi ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri de hazır bulundu.

    Avrupa Birliği destekli organik tarım üretiminin geliştirilmesi ve uygulanması konusunun konuşulduğu toplantıya ayrıca, tekstil ve organik tarım üzerine çalışmalar yapan Aytim Şirketler Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Sevda Aydın ve beraberinde Green Bio Organic Bulgaria Vakfı Başkanı Johannes H. A. Cools katıldı.

    Toplantıda organik tarım ve mahiyeti hakkında sunum yapan Green Bio Organic Bulgaria Vakfı Başkanı Cools, çeşitli desteklerle Erzurum ve bölgesinde gerçekleştirilecek organik tarım üretiminin olumlu sonuçlar vereceğini söyledi.

    “Günümüz Şehir Toplumu, Organik Tarıma Oldukça Rağbet Gösteriyor”

    Vali Okay Memiş, birçok alanda olduğu gibi organik tarım üretimi konusunda da Erzurum’u kalkındırmak ve geleceğe yatırım yapmak amacıyla bu toplantının gerçekleştiğini belirterek, Atatürk Üniversitesinin tarım ve hayvancılık konusundaki bilimsel verilerinden yararlanılması gerektiğini ifade etti.

    Erzurum’un toprak ve iklim yapısına uygun tarım ürünlerinin doğru yöntemler kullanılarak rahatça üretilebileceğini aktaran Vali Memiş, günümüz şehir toplumunda organik tarıma oldukça rağbet gösterildiğine ayrıca vurgu yaptı.

    “Atatürk Üniversitesi, Erzurum İçin Yapılacak İş Birliklerine Daima Hazır”

    Atatürk Üniversitesinin imzaladığı çeşitli iş birlikleriyle organik tarım sektörüne hızlı bir giriş yapmak için çalışmaların sürdüğünü belirten Rektör Çomaklı, tarım üzerine çalışma yapan birimlerin bu alanda önemli derecede yol kat ettiğini söyledi.

    Çalışma gurubu oluşturulan ve yol haritası belirlenen toplantıya akademik anlamda her türlü desteği vermekten memnuniyet duyacağını aktaran Prof. Dr. Çomaklı, Erzurum’un her anlamda gelişmesi için yapılacak iş birliklerine Atatürk Üniversitesinin tüm birimleriyle hazır olduğunu vurguladı.

    “Konuklardan Rektör Çomaklı’ya Ziyaret”

    Toplantının ardından Aytim Şirketler Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Sevda Aydın ve Green Bio Organic Bulgaria Vakfı Başkanı Johannes H. A. Cools, Rektör Çomaklı’yı makamında ziyaret ettiler.

    Atatürk Üniversitesinin Süt ve Tahıl Ürünleri Fabrikaları ve akreditasyon süreci devam eden gıda laboratuarları başta olmak üzere, çeşitli birimlerini gezme fırsatı bulduklarını söyleyen konuklar, üniversitenin bilimsel gücünün organik tarım yapmaya müsait olduğunu belirterek Rektör Çomaklı ve ekibine misafirperverlikleri için teşekkür ettiler.

    “Günümüzde Organik Tarımla Yetiştirilen Ürün Çeşidi 200e Kadar Çıktı”

    Organik ürünlere son yıllarda hem yurt içinde hem de yurt dışında talebin artması sonucu, organik tarımın üretiminin de artmaya başladığını ifade eden Rektör Çomaklı, günümüzde organik tarımla yetiştirilen ürün çeşidi 200e kadar çıktığını aktardı.

    Özellikle gelişmiş ülkelerde yoğun talep gören organik ürünlerin, ülkemiz ekonomisi açısından fırsata çevrilmesi gerektiğini belirten Çomaklı: “Organik üretim yapılacak arazi ana yollardan, ağır sanayi tesislerinden, maden işletmelerinden kentsel atıkların toplu olarak bırakıldığı alanlardan, kirletici atıklar içeren akarsu ve yer altı sularından etkilenmeyecek bir mesafede olması gerekiyor. Bu durum ise geniş tarım toprakları, temiz havası ve suyu olan Erzurum’u cazip hale getiriyor. Şehrimizin söz konusu olumlu özelliklerini ön plana çıkararak organik üretim yapılmasını teşvik etmeliyiz” dedi.

    Rektör Çomaklı, ziyaretin sonunda konuklarına çeşitli hediyeler takdim etti.