Etiket: Üretimi

  • Erzurumlu kadınlar bal üretimi yapacak

    Erzurumlu kadınlar bal üretimi yapacak

    Erzurum Kadın Kooperatifince bal üretimi yapılacak. 15 Ağustosta üretime başlayacak olan kadınlar, hasat döneminde 1 ton bal üretmeyi hedefliyor.

    Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Şükran Gökdaş ve AÇSH Şube Müdürü Süleyman Duman, Erzurum Kadın Kooperatifi Yönetim Başkanı Zeynep Polat’ı ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldılar.

    Gökdaş, Erzurum merkezde 2, İspir’de 1 kadın kooperatifinin kurulduğunu anımsatarak, kadın kooperatiflerine ziyaretlerde bulunduklarını ifade etti.

    Gökdaş, özverili çalışmalarından dolayı Polat ve ekibine teşekkür ederek, kadın kooperatiflerinin ekonomi ve istihdam açısından önemli olduğunu ifade etti.

    Kadınların kooperatifleşmesi konusunda ilçelerde çeşitli eğitimler düzenlediklerini belirten Gökdaş “Kadın sinerjisinin başarıya ulaştığını görmek bizleri mutlu ediyor. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının koordinatörlüğünde Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İşbirliği Protokolü kapsamında ilçelerde kadınlara yönelik eğitim toplantısı düzenlendik. Eğitim programlarıyla kooperatiflerin güçlendirilmesi, sürdürülebilirliklerinin sağlanması, kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi, görünürlüklerinin arttırılması ve yaygınlaştırılması ile kadınların kooperatifler yoluyla ekonomik ve sosyal hayata etkin katılımı konularında iş birliği yapılması amaçlanmaktadır. Eğitimler amacına ulaşıyor’ ’dedi.

    Gökdaş, şiddet mağduru kadınların kooperatifler aracılığıyla istihdam edilmesi konusunda destek beklediklerini belirterek, özellikle şiddete maruz kalan kadınların istihdam sorununu aşmak için yoğun gayret içerisinde olduklarını söyledi.

    Erzurum Kadın Kooperatifi Zeynep Polat ise kooperatif çalışmaları kapsamında Erzurumlu kadınların bal üretimi yapacağını belirterek, 15 Ağustosta başlayacak çalışmayla bir ton bal üretimi yapmayı hedeflediklerini söyledi.

    E ticaret yolu ve satış mağazasıyla pazarlama sorununu aşacaklarını belirten Polat, ‘’ Amacımız kadınlarımız üretimde etkin yer almasını sağlamak, Göngörmez Köyünde , 15 Ağustosta başlayacağımız bal üretimden 1 ton rekolte elde etmeyi bekliyoruz. Bal üretimi konusunda bizlere destek olan ve danışmanlık yapan Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Dodoloğlu’na teşekkür ediyoruz. Tüm Erzurumluları bizlere destek olmaya davet ediyoruz. Kadın sinerjisinin istihdam sorunun aşılmasında önemli olduğunu düşünüyoruz. Bal üretiminden sonra yöresel bazda yetişen diğer tarım ürünlerinin de üretim ve satışını yapmayı amaçlıyoruz’’ dedi.

  • İlk defa üretimi yapılan 420 bin adet siraz balığı, Hazar Gölü’ne bırakıldı

    İlk defa üretimi yapılan 420 bin adet siraz balığı, Hazar Gölü’ne bırakıldı

    ELAZIĞ (İHA) – Ülke genelinde ilk defa üretimi Elazığ’da yapılan 420 bin adet siraz balığı yavrusu Hazar Gölü’ne bırakıldı.

    Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı TAGEM tarafından 2020 yılı ‘Göletlerin Balıklandırılması Programı’ kapsamında Elazığ Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü tarafından ilk defa siraz balığı üretildi. Üretilen 420 bin yavru bugün Sivrice ilçesi Hazar Gölü’ne Vali Erkaya Yırık ve TAGEM Daire Başkanı Dr. Ali Ayar’ında katıldığı törenle bırakıldı. Programla mevcut balık tür çeşitliliğinin korunarak sürdürülebilir kılınması, bölgenin ekonomik gelişmişliğine ve halkın gölden faydalanmasına katkı sağlanması amaçlandığı bildirildi.

    Hazar Gölü ve aynı zamanda bu bölgenin alabalık üretiminin yoğun olduğu bir yer olduğunu belirten Vali Erkaya Yırık, “Yaklaşık iki yıldır, Elazığ Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Merkezimizin yürütmekte olduğu balıklandırma ve balık türlerinin çeşitlendirilmesine yönelik projenin sonucunun alındığı bir gündür. 420 bin Siraz balığı Hazar Gölü ile buluştu. Bu hepimizin büyük bir mutluluğu. Devletimizin vatandaşlarımıza yönetmiş olduğu tahsis ettiği imkanları, yatırımları vatandaşlarımızla buluşturmamız lazım. Bu buluşturmadaki her dakikalık geciktirme o kamu görevlileri üzerinde bir vebaldir. Arkadaşlarımız da büyük bir çalışma yapmışlar. İmkanlarımız elverişli. O zaman çalışmamız ve üretmemiz lazım” dedi.

    “Avrupa’da tüketilen her üç balıktan bir tanesi Türkiye’de üretilmiştir”

    Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün 50’ye yakın Araştırma Enstitüsü ile Tüm Türkiye’ye yayılmış bir organizasyon olduğunu ifade eden TAGEM Daire Başkanı Dr. Ali Ayar, “Burada bir enstitümüz, birden fazla il sınırlarına hizmet verdiği için konumu bir il içerisinde olmuş olmakla beraber sorumluluk ve çalışma sahası 5 ila 30 ili kapsayan hizmet bölgeleri olabilmektedir. Burada TAGEM ve enstitüleri adeta bakanlığımızın bir lojistik destek merkezi durumundadır. Bakanlığımız 2023 yılında su ürünleri balıkçılık ihracatının hedefini 1 milyar dolar olarak hedeflemişti ancak biz o hedefe 2019 yılında ulaştık. Dolayısıyla 2023’teki ihracat hedefimiz cumhurbaşkanımızın da hedefi revize etmesiyle 2 milyar dolara çıkmış durumdadır. Ülkemizdeki su ürünleri ve balıkçılık sektörü de bu kapasiteyi yakalayacak alt yapısı ve bilgi birikimi vardır. Daha önceden avcılıkta yakalanan miktar öndeyken 600 bin tonu geçen şuanda toplam üretimimizde, üretimden, kafes balıkçılığından ya da çiftlik balıkçılığından elde edilen pay yüzde 60’a doğru gitmektedir. 2023’te de ihracat hedefimizde 2 milyar dolar. Su ürünleri konusundaki üretim hedefimiz de balıkta toplam 800 bin tondur. Avrupa’da tüketilen her üç balıktan bir tanesi Türkiye’de üretilmiştir. Dolaysıyla Avrupa’da önemli bir güce sahibiz. Burada da alabalığın başkenti olan Elazığ’a ikinci bir alternatif olarak Siraz balığının hem doğal kaynakları arasında takviye edilmesi hem de üreticiler arasında alternatif sunmak istiyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız da devam ediyor” şeklinde konuştu.

    Son 4 yılda enstitüde ilkleri yaşadıklarını belirten Enstitü Müdürü Özkan Özbay ise, “Üretim birimimizin iki sene önce faaliyete geçmesinden sonra geçen sene 2 milyon 450 bin adet sazan üretip Elazığ ve etrafındaki 9 tane baraj gölüne saldık. Bu şekilde son 4 yılda üretim ve AR-GE yönümüzü biraz daha ön plana çıkarttık. Siraz balığına da önce Sivrice’de daha önce 2’si rutin olmak üzere toplamda 8 tane proje yapmıştık. Gördük ki, bir stok var ancak stoklarımıza av baskısı ve ölümler nedeniyle gitgide azalmakta. Turizm ile anılan Sivrice’mizi nasıl bir balıkçı kenti yaparız diye düşünürken TAGEM’e balıklandırma amaçlı üretim olanaklarını araştırması adı altında güdümlü bir proje sunduk. Zor bir balıktı. Şimdiye kadar Türkiye’de balıklandırma amaçlı üretimi yapılmamış balıktı. Bu sene üretimiz geçekleştirdik. 420 bin adet üretim gerçekleşti. Bunu yaklaşık 2 ay besleyip 3 gram haline getirdik. Biz ancak doğaya olan borcumuzu bu şekilde binlerce kat geri iade edecek duruma geldik” diye konuştu.

    Programa Vali Erkaya Yırık, TAGEM Daire Başkanı Dr. Ali Ayar, Sivrice Kaymakamı Mustafa Gül, Enstitü İl Müdürü Özkan Özbay, Tarım ve Orman İl Müdürü Turan Karahan, TKDK İl Müdürü İbrahim Sertaç Yılmaz ve kurum müdürleri katıldı.

  • İş adamı Demir, “Üretimi devam eden firmalar yükümlülüklerini yerine getirmeli”

    İş adamı Demir, “Üretimi devam eden firmalar yükümlülüklerini yerine getirmeli”

    Kastamonulu iş adamı Murat Demir, üretimi devam eden firmaların devlete karşı olan tüm yükümlülüklerini yerine getirmesini gerektiğini belirterek, 6 aylık vergi ertelenmesinden çalışan sanayi firmalarının faydalanmasını doğru bulmadığını kaydetti.

    Güven Kepçe Yönetim Kurulu Başkanı Murat Demir, pandemi sürecindeki ekonomik faaliyetleri değerlendirdi. İş adamı Demir, korona virüs nedeniyle 6 aylık vergi ertelemesinden çalışan sanayi firmalarının faydalanmasını doğru bulmadığını bildirerek, “Üretimi devam eden firmalar devlete karşı tüm yükümlülüklerini yerine getirmeli, vergi ödemelerini gerçekleştirmeli. Süreci bu şekilde atlatabiliriz. Vergilerin 6 ay ötelenmesi çok önemli bir adım. Üretimi tamamen durmuş firmalar için bu erteleme olmalı. Ancak üretime tam kapasite devam eden firmalar bundan faydalanmamalı. Firma olarak bugüne kadar devletten tek bir destek almadık. Üretim yapan firmalar olarak devlete karşı tüm yükümlülüklerimizi yerine getirmeli, vergi ödemelerini gerçekleştirmeliyiz. Süreci bu şekilde atlatabiliriz” dedi.

    “Kapasite artışı yaşadık”

    Çin tedarikçilerinin korona virüs salgını nedeniyle yeni arayışlara girdiğine dikkat çeken Demir, bu kapsamda geçtiğimiz yılın ilk dört ayına oranla kapasite artışı yaşadıklarını belirterek, “Üretimimizin dünyada deniz ticaretiyle ya da taşımacılıkla uğraşan kesime hitap etmesi dolayısıyla sistemimiz aksamadı. Korona virüsün Çin’de başlaması sonrası üretimlerin birçoğu bize döndü. Geçtiğimiz yıla oranla bu senenin ilk dört ayında kapasitemiz yüzde 28, ihracatımız yüzde 25 arttı. Üretiminizi dünyanın tek notasına yapmamanız gerekiyor. Değişik pazar araştırmalı yapıp yeni adımlar atmalıyız. Yaklaşık 110 ülkeye ihracat yapıyoruz. Daha doğrusu denize kıyısı olan dünyanın her noktasına ulaşıyoruz. Ülkemizin komple ihracata devam etmesi gerekiyor. Maalesef pandemi bu konuda sıkıntı oluşturdu” diye konuştu.

    Cide’de Denizkonak Balıkçı Barınağına 2011 yılında Necati Aslan’ın teşvik etmesiyle başladıklarını anlatan Demir, “Benim milletvekili olmamla ilgili bir yatırım değil; o dönemde dernek başkanıydım. Cide’yle Doğanyurt arası yaklaşık 20 mil. Bu arada hiç balıkçı barınağının olmaması ve ondan sonraki Sinop ve Trabzon’a kadar her 5 milde balıkçı barınağı bulunmamasından dolayı, tam orta noktada yer alan Denizkonak’a karar verildi. İnsanları ikna edebilmek uzun bir süreç aldı. İhalenin yapılması ve bitirilmesi milletvekili olduğum döneme denk geldi. Balıkçı barınağının şu an Tarım Bakanlığına devir işlemleri başladı. Tarım Bakanlığından kooperatif olarak bu alanı alacağız. Devletimiz yaklaşık 10 milyonu aşkın bir yatırım yaptı. İçinde de bireysel yatırımlarımız devam ediyor, soğuk hava deposu planlıyoruz. Kooperatife resmi devir yapıldıktan sonra daha çok yapacağımız iş var” şeklinde konuştu.

  • Kapama dut bahçesinde deneme üretimi başladı

    Kapama dut bahçesinde deneme üretimi başladı

    Tunceli’nin bir kadın girişimci tarafından ipek böceği yetiştirmek için kurulan dut bahçesinde, deneme üretimine başlandığı bildirildi.

    Hozat ilçesinde kadın girişimci Nursen Kankotan tarafından kurulan ve ülkenin ipek böceği üretimine yönelik olarak oluşturulan en büyük kapama dut bahçesinde deneme üretimine başlandı. Akpınar Köyünde bulunan yaklaşık 120 oda alanda kurulu olan bahçede, 3 yıl içerisinde tam üretime geçilmesi planlandığı bildirildi.

    Deneme üretimlerinin düzenli olarak devam edeceği kaydedildi.

  • Samsun’da çeltik üretimi artıyor

    Samsun’da çeltik üretimi artıyor

    SAMSUN (İHA) – Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam “Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi Programı” kapsamında yürütülen ”Samsun İli Çeltik Üretimini Geliştirme Projesi” ile ildeki 184 bin 357 dekar çeltik üretim alanının 196 bin 71 dekara çıkarıldığını açıkladı.

    2019 yılı verilerine göre Türkiye’de 1 milyon 264 bin 190 dekar alanda toplam 1 milyon ton çeltik üretimi gerçekleşti. En fazla üretim yapan ikinci il olan Samsun’da ise 184 bin 357 dekar alanda 137 bin 69 ton üretim yapıldı. Yapılan projelerle ildeki üretimin daha da artırılması hedefleniyor.

    Konu ile ilgili bir açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi Programı kapsamında yürütülen Samsun İli Çeltik Üretimini Geliştirme Projesi ile; yüzde 75’i bakanlık, yüzde 25’i üretici katkı payları ile karşılanan ilimiz Bafra, Çarşamba, Terme, Alaçam ve 19 Mayıs ilçelerinde ilave çeltik ekimi yapacak üreticilere 126 bin 10 kg çeltik tohumluğu dağıtımı yapılmış ve ekimler gerçekleşmiştir. Neticede 6 bin 300 dekar ilave çeltik üretim alanı oluşturmayı hedeflediğimiz proje ile 184 bin 357 dekar olan üretim alanımızı hedefleri de aşarak 196 bin 71 dekara çıkarmayı başarmış bulunuyoruz” dedi.

    Üretimde damla sulamayı da yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirten Sağlam, “Yine damlama sulama ile çeltik üretimi yapacak üreticilere öncelik verdiğimiz proje ile ilimiz Bafra ilçemizde 600 dekar damla sulama, 286 dekar yağmurlama sulama ile çeltik üretimine başlanmış olup; su ve toprak kaynaklarının daha etkin kullanımını sağlayacak olan bu adım aynı zamanda ilimiz çeltik üretim alanlarının daha da artacağının sinyallerini bize vermektedir. Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak hedefimiz; tüm dünya pandemi niteliği kazanan Kovid 19 sürecini ülkemizde gıda arzını en az etkileyecek biçimde yönetmek, üretimin tüketimi karşılama oranı yüzde 75 olan çeltik üretimini toprak, iklim ve sulama imkanları elverişli olan Samsun ilimizde artırmak, su ve toprak kaynaklarının daha doğru kullanımını sağlamak adına damlama sulama ile üretimi yaygınlaştırmak ve bu sayede Samsun çiftçisinin gelirini yükseltmektir” diye konuştu.