Etiket: üretim

  • HRÜ’de hayvan yemi üretim tesisi hizmete sunuldu

    HRÜ’de hayvan yemi üretim tesisi hizmete sunuldu

    Harran Üniversitesi Osmanbey Yerleşkesi Ebrulim Zeytinyağı Fabrikasında yapılan tesis ile, atık ürün aynı zamanda meyve bahçelerinde organik gübre olarak kullanılması da amaçlanıyor.

    GAP Bölgesinde bulunan 7 üniversite ve 3 kurum, kuruluş ve enstitünün ortak çalışmasıyla, bölgede oldukça yaygın üç bitkinin atıklarıyla besi hayvanlarına verilecek yem sayesinde süt verimi, kalitesi ve canlı ağırlık artışı sağlanacak.

    Proje kapsamında prina, nar kabuğu ve fıstık kabuğunun farklı oranlarda hayvanın 24 saatlik besin maddeleri ihtiyacını olabildiğince ekonomik, uygun bir oran ve miktarda karşılayan yem karışımı katılarak süt ve et verimi üzerine etkisinin araştırılması planlanıyor. Ayrıca kullanılan bu yeni yem maddelerinin hayvan beslemede kullanım durumu aydınlatılacak. Bu amaçla iki farklı deneme planı uygulanacak. Birinci denemede beslenmesini sağlayan yem karışımına farklı oranlarda katılan prina, nar kabuğu ve fıstık kabuğunun süt verimi ve süt kalitesindeki etkisi ortaya çıkarılacak. İkinci denemede ise yem karışımına farklı oranlarda katılan prina, nar kabuğu ve fıstık kabuğunun besi performansı olarak adlandırılan günlük canlı ağırlık artışı ve yemden yararlanma yeteneği üzerine etkisi tanımlanacak.

    Açılışı gerçekleşen tesis sayesinde sıfır atık düşüncesini hayata geçirmiş olacaklarını belirten Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Sakar, “Üniversitemiz ve GAP idaresi ile 2013 yılında başlattığımız yolculuğumuz günde on ton kapasiteli zeytin ve zeytinyağı projemize 2015 yılında günde bir ton kapasiteli salamura zeytin yağı projesi, 2016 yılında ise günde 40 ton kapasiteli zeytinyağı projesini ekledik. Şimdi de ‘Muhteşem üç bitki ile Toprak Şenleniyor Kuzular Doyuyor’ projesinin 1. etabıyla karşınızdayız. Bu proje ile çekirdeksiz prina üretimi nar kabuğu yeşil fıstık kabuğu birleşiminden oluşan atomla hem toprak kalitesi hem hayvan yemi olarak kullanımını sağlayacağız ve projenin 4. aşamasında atık olarak değerlendirilen prina, fıstık ve nar kabuğundan oluşan muhteşem atomun toprak kalitesinin ve toprağın verimini arttırmak amacıyla değerlendireceğiz. Bu projeyle sıfır atık umuduyla ve düşüncesi ile prina atığı, fıstık kabuğu ve nar kabuğunun muhteşem gücünü değerlendirmek amacıyla iki yıl sürecek olan projemizi hayata geçirmek amacıyla bugün sizlerle birlikte birinci etabın açılışını gerçekleştiriyoruz” dedi.

    Göreve geldiğinden beri projeci bir yaklaşımla işlere baktığını vurgulayan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, “Bugün bizim için gerçekten mutlu bir gün. Ebru hocamız 2013’ten beri adım adım en baştan başlayarak tesisi bugünlere getirdi ve bugün de çok önemli bir görev üstlendi. Üç tane altın ürünümüzün atıklarından faydalanabilmemize yönelik olarak bir çalışma başlattı. Bu tesis zaten vardı. Çok değerli olan zeytinin suyu hem de prinası yapılan bu yeni tesis ile atıkların hepsi birbirinden ayrılacak hem çekirdeği hem suyu hem de yağı ayrı ayrı yerlerde depolanacak. Yem ve gübre olarak değerlendirilecek. Ayrıca fıstık kabukları da daha sonra değerlendirilecek. Özellikle projeye dahil olan 7 üniversite, kurum, kuruluş ve Harran Üniversitesi’nin 3 fakültesini tebrik ediyorum. Gerçekten bu kayda değer bir gelişmedir. Birlikte çalışma ve kurumlar arası çalışma kültürünün örneği sergilenerek yapılan eserin tüm bölgemize ve Şanlıurfa’mıza hayırlar getirmesini temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

    Urfa zeytininin, Şanlıurfa turizmine ve gastronomisine yön vereceğini ifade eden Şanlıurfa Vali Vekili Mustafa Akın, “Bundan binlerce yıl evvel zeytin yağını ilk sıkan kişi, bu sıktığı şeyin insanlığın sağlığı için damakta lezzet için nerelere varacağı bilmiyordu. Binlerce yıl sonra böyle güzel tesisle zeytinyağı yolculuğu farklı boyutlara taşınarak ekonomik fayda ve gelir elde edilmeye başlandı. Tesisin kurulmasında emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

    Konuşmaların ardından tesisin açılışına geçildi. Protokol tarafından kurdele kesilerek tesis gezildi. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Sakar gelen misafirlere tesisle ilgili bilgiler verdi.

  • Darende, patates üretim üssü oluyor

    Darende, patates üretim üssü oluyor

    Malatya’nın Darende ilçesinde kayısıya alternatif olarak ürün çeşitliliği artıyor. Patates ekimi yapılan ilçede, iyi verim alındı. Darende’de bu yıl bin dönüm civarında patates ekilirken, 6 bin ton civarında rekolte elde edilmesi bekleniyor.

    Darende ekonomisine yön veren Gökpınar Sulama Projesi ile birlikte üretim ve istihdam artarak devam ediyor. 2015 yılında sulana bilir arazilerden tarımsal faaliyetlere hız verilen Günpınar ve Palanga Mahallesi tarımda cazibe merkezi olma yolunda bölgede özellikle şeker pancarı, patates ve sebze ekimi yapılıyor.

    Hasadı devam eden patates yetiştiriciliği yapan çiftçileri Kaymakam Malik Çalışır tarlalarda ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Kaymakam Çalışır, zaman zaman üretim yapan çiftçileri ziyaret ettiklerini ifade ederek, “Bölgede son yıllarda patates ekimi oldukça yoğunlaştı. Bu konuda özellikle Niğde’de gelerek tarla kiralamak suretiyle ekim yapan çiftçiler ilçe ekonomisine ve istihdama katkı sağladığı görülüyor. Kayısı diyarı olarak bilinen Darende’de ürün yelpazesine yenilerin eklenmesi bizleri mutlu ediyor. Yöre halkının bu çalışmalarla birlikte refah seviyelerinin daha da yükselmesine yardımcı olacaktır. Biz de Devlet olarak konu ile ilgili kurumlarımızla çiftçilerimize gereken desteği vermeye devam edeceğiz” dedi.

    Darende Ziraat Odası Başkanı Orhan Karaca da, tarlada çalışan üreticileri ziyaret edip sorunlarını dinlediklerini belirterek, “ Kaymakamımız Malik Çalışır ile Palanga Mahallemizde patates hasadı yapan çiftçilerimiz tarlada ziyaret ediyoruz. Çalışmaları hakkında bilgiler alıyoruz. Gökpınar Sulama Projesi ile bu bölgede ürün yelpazesine yenilerin eklenmesi ile son yıllarda yapılan çalışmaların iyi yolda olduğunu gözlemliyoruz. Darende olarak sadece Kayısıya bağımlı kalmamalıyız. Ürün yelpazesi her geçen gün artırarak devam etmeli. Darende’de su var arazi var sadece bilinçli tarım yaparak çiftçilerimizin yüzlerinin gülmesi en büyük sevincimizdir. Darende Ziraat Odası olarak her zaman çiftçilerimizin hizmetindeyiz” ifadelerini kullandı.

    Kaymakam Malik Çalışır’ın tarla ziyaretlerine, Tarım ve Orman Darende İlçe Müdürü Suat Demir de katıldı.

  • ASÜ ihtisaslaşma projelerinde üretim süreci hızlanıyor

    ASÜ ihtisaslaşma projelerinde üretim süreci hızlanıyor

    Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, spor ve sağlık alanındaki ihtisaslaşma çalışmaları kapsamında ortaya iyi projelerin çıkmaya başladığını, bu projelerin üretime dönüşmesi adına çalışmaların yoğunlaşacağını kaydetti.

    Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından koordine edilen ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile eşgüdüm halinde yürütülen “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi” kapsamında ASÜ, 12 Aralık 2018’de beş pilot üniversiteden birisi oldu. Spor ve sağlık alanında ihtisaslaşan ASÜ’de, alana uygun proje üretim süreci devam ediyor. ASÜ Spor ve Sağlık Alanında İhtisaslaşma Koordinatörlüğü bünyesinde yürütülen çalışmaların değerlendirildiği Yürütme Kurulu Toplantısında konuşan Rektör Şahin, yeni bir faza geçileceğini vurguladı. Projelerin üretime dönüştürülebilir ve toplumsal hayata katkı sunabilir olmasının bir gereklilik olduğuna dikkat çeken Şahin, “Örneğin spor müsabakalarında kullanılan bir düdük, sporcu formalarının dikilmesinde kullanılabilecek bir ip, sporcu beslenmesi veya farklı branşlarda kullanılabilecek sporcu malzemeleri Fikri bulmak tek başına yeterli değil; bu fikir, farklı disiplinlerin bir araya gelip çalışmasıyla malzemeye dönüşebilmeli, bu malzemeyi bir sanayicimiz dünya standartları ekseninde ve rekabet edebilir bir biçimde üretmeli. Süreci bir bütün olarak görmemiz gerekiyor” dedi. Üniversitenin bu noktada itici bir güç olduğunu ve doğrudan üretici olmadığını da ifade eden Prof. Şahin, “Başladığımız günden buyana ortaya son derece etkileyici fikirler çıktı. Artık yeni bir faza geçmeli ve fikirleri üretilebilir somut bir malzeme haline dönüştürmeliyiz. İyi yolda ilerliyoruz ancak daha da iyi olmamız gerekiyor” dedi.

    Toplantının devamında Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Engin Deligöz ve ASÜ Spor ve Sağlık Alanında İhtisaslaşma Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Lalehan Akyüz sürece dair bilgilendirmeler yaptı ve Yürütme Kurulu, gündemdeki maddeleri değerlendirdi.

  • Beyşehir’de kurulan seralarda 12 ay üretim yapılabiliyor

    Beyşehir’de kurulan seralarda 12 ay üretim yapılabiliyor

    Konya’nın Beyşehir ilçesinde kurulan seralarda yılın 12 ayında tarımsal üretim yapılabildiği belirtildi.

    Beyşehir’de, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafında yürütülen çalışma ve hayata geçirilen projelerin ardından kurulan seralarda damla sulama yöntemleriyle yılın 12 ayında da ürün alınabiliyor. Beyşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Kaya, Beyşehir’in önemli tarım ve hayvancılık merkezlerinden olduğunu belirtti. Kaya, ilçenin seracılıkta da daha iyi noktalara gelebilmesi ve üreticilerin gelirlerinin artırabilmesi maksadıyla üç yıl önce kurum olarak başlattıkları proje çalışmalarının meyvesini almaya başladıklarını kaydetti. Kaya, “İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından KOP Eylem planı kapsamında yürütülen tarımsal eğitim ve yayım projesinden ilçedeki çiftçilerin de yararlanabilmesi için başlattığımız çalışmalarla bugüne kadar ilçe genelinde 22 sera kurulumunu gerçekleştirdik. Kurulan bu seralarda yoğun olarak domates, salatalık ve biber gibi sebze ürünlerinin yetiştirilmeye başlandı. Seralarda sonbahar döneminde ise marul, tere, roka, yeşil soğan gibi ürünlerin ekimi yapıldı. Böylece üreticinin yılın 12 ayında farklı ürünler yetiştirerek gelir imkanları artırıldı. Son yıllarda kurum olarak yürüttüğümüz çalışma ve hayata geçirdiğimiz projelerle seracılığı ilçemizde ayağa kaldırdık. Desteklerden faydalanmayan çiftçilerimiz de kendi imkanlarıyla ya da banka kredileriyle bu işe başladı. Yüzde 70, hatta yüzde 100 hibeli desteklemelerimiz de oldu. Şu anda ise yüzde 50 kırsal kalkınmadan desteklemelerimiz devam ediyor. Beyşehir’de şu an 50 civarında sera bulunuyor. Seracılık yapmak isteyen vatandaşlarımızı da talepleri doğrultusunda bilgilendiriyor ve gerekli yönlendirmeleri yapıyoruz” dedi.

  • Bitkisel Üretim Merkezi’nde ikinci hasat zamanı

    Bitkisel Üretim Merkezi’nde ikinci hasat zamanı

    Sarılar Mahallesi’nde yer alan Bitkisel Üretim Merkezi’nde Haziran ayında ekimi gerçekleştirilen fasulyeler hasat edildi. Üretilen fasulyelerin aşevinde hazırlanacak yemeklerde kullanılacağını belirten Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, emeği geçenlere teşekkür etti.

    40 dönümlük alanda çim ekimi yapılan Çorlu Belediyesi Bitkisel Üretim Merkezi’nde Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri tarafından Nisan ayında nohut ekimiyle başlayan üretim süreci fasulye ekimiyle devam etti. 10’ar dönümlük alanda yapılan nohut ve fasulye ekiminin ardından Ağustos ayında nohut hasadı gerçekleştirilirken, aradan geçen iki ayın sonunda da fasulye hasadı yapıldı. 10 dönümlük sahada üretimi yapılan fasulye tarlasında yapılan hasat etkinliğine Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Başkan Yardımcıları Kemaleddin Avcı ve Özcan Veysel Tunçcan, Belediye Meclis üyeleri ile Tarım, Hayvancılık ve Orman Komisyonu üyeleri, belediye personeli ve basın mensupları katıldı.

    “Tarım alanında vizyon oluşturmayı istiyoruz”

    Üretimi gerçekleştirilen fasulyelerin Çorlu Belediyesi Aşevi tarafından hazırlanacak yemeklere katılacağını ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırılacağını belirten Çorlu Belediye Başkanı Sarıkurt, “Yakın dönemde Belediye Meclisimizce Tarım, Hayvancılık ve Orman Komisyonu oluşturmuştuk. Buradaki amaçlarımızdan bir tanesi de sanayi şehri olmasının yanında aynı zamanda bir tarım kenti olan Çorlu’da tarıma yönelik projeler ve gelecek vizyonu oluşturma gayesiydi. Bu kapsamda komisyonumuz ve Park ve Bahçeler Müdürlüğümüzün değerlendirmeleri doğrultusunda Sarılar Barajı’nın hemen yanında hem çim üretimi yaptık hem de yakın dönemde nohut yetiştirdik. Bugün de fasulye hasadı için bir aradayız. Öncelikle komisyon üyesi arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Burada üreterek hasadını gerçekleştirdiğimiz ürünlerimizi aşevimizde ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızla buluşturuyor olacağız. Emek verdikçe toprak karşılığını veriyor. Bugün fasulye tarlasında hasat gerçekleştiren değerli çalışanlarımızla da sohbet ettik. Onlar da geldikleri yerlerde fasulye ve nohut yetiştirdiklerini, yapılan işin faydalı olduğunu belirttiler. Ümit ediyorum komisyonumuzun değerlendirmeleri doğrultusunda tarıma yönelik üretimlerimiz devam edecek. İlerleyen zamanlarda komisyon üyelerimizin de alacağı kararlar doğrultusunda hareket edeceğiz” dedi.

    60 dönümlük alanda çim, nohut ve fasulye üretimi gerçekleşti

    Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Özcan Veysel Tunçcan ise, 60 dönümlük alana sahip olan Çorlu Belediyesi Bitkisel Üretim Merkezi hakkında bilgiler aktardı. Tunçcan, “Burası yaklaşık olarak 60 bin metrekarelik bir alan. Bu alanın 40 bin metrekaresinde çim üretimi gerçekleştiriyoruz, 20 bin metrekarelik alanda ise nohut ve fasulye ekimi yaptık. Nohut hasadının ardından bugün de fasulye hasadımızı gerçekleştiriyoruz. Bu alanda ürettiğimiz çimleri Çorlumuzdaki parklarımızda ve peyzaj alanlarımızda kullanmak üzere her yıl üretime devam edeceğiz. Diğer ürünlerin üretimleri konusunda da yapılacak olan planlamalar doğrultusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

    Yapılan açıklamaların ardından fasulye hasadına geçildi. Başkan Sarıkurt hasadın bereketli olması temennisinde bulundu.