Etiket: üretim

  • Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası 25 yıldır üretim yapıyor

    Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası 25 yıldır üretim yapıyor

    1995 yılında kapılarını açarak dünyanın en modern otobüs üretim merkezlerinden biri haline gelen Hoşdere Otobüs Fabrikası 25’inci yılını kutluyor. Bu sürede 72 bini aşkın otobüs üreten fabrika, 54 bin adedin üstünde otobüsün ihracatını sağlayarak ülke ekonomisine katkı sağladı.

    Daimler dünyasının en önemli otobüs üretim tesislerinden olan Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası, bu sene 25. yaşını kutluyor. 1995 yılında, otomotiv üretim tesisleri arasında ISO 9001 kalite sistem sertifikasyonuna ulaşan ilklerden olan Hoşdere Otobüs Fabrikası, aradan geçen çeyrek asırda hem Türkiye’nin hem de dünyanın en teknolojik, en çevreci ve en kapsamlı entegre otobüs üretim merkezlerinden biri konumuna geldi. Şirketten verilen bilgilere göre; 1993 yılında temelleri atılan Hoşdere Otobüs Fabrikası için 25 yılda toplamda 540 MEU aşkın yatırım gerçekleştirildi. Günümüzde yaklaşık 4 bin kişinin istihdam edildiği Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda 25 yıllık süreçte yaklaşık 8 bin kişi çalıştı. Hoşdere Kampüsünde, Otobüs Operasyon birimlerinin yanısıra AR-GE Merkezi ve Daimler’ın Küresel IT Çözümleri Merkezi yer almaktadır. Üretimin yanında ürün geliştirme ve teknoloji çözümleri alanlarına da önemli yatırımlar yapılarak, hem istihdam artışı sağlanıyor hem de pek çok ilke imza atarak tüm dünyaya Türk mühendisliği ihraç ediliyor.

    Türkiye’de üretilen her 2 otobüsten biri Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası’nın üretim bantlarından ve kalite güvence süreçlerinden geçerek yollara çıkıyor. Yıllık 4500 üretim kapasiteli fabrikada üretilen Mercedes-Benz ve Setra markalı otobüslerin yüzde 90’ı, başta Avrupa olmak üzere 70’ten fazlaya ülkeye ihraç ediliyor. 2019 yılında toplam 3 bin 985 adet otobüs ihracatıyla bu alanda da bir rekor kırılmıştı, 2020 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan zorlu koşullara rağmen Ocak – Ekim arası on aylık süreçte toplam 2 bin 614 adet otobüsün ihracatı gerçekleştirildi.

    Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün; “12 Haziran 1993’te temellerini attığımız fabrikamız, bugün dünyanın en önemli otobüs merkezlerinden biri konumuna geldi. Hoşdere Otobüs Fabrikamızdaki üretimimize başladığımız 1995’den bugüne 25 yıllık süreçte sürekli gelişen, üreten ve yenilikleriyle markamızın öncü konumunu, otobüs alanındaki bayrak taşıyıcılığı misyonuyla sürdüren Hoşdere Otobüs Fabrikası, binlerce çalışanımızın emekleriyle bugünlere ulaştı. Çeyrek asırlık dönemde aralıksız yatırımlarımızla yüksek kalitede hizmet sunmayı hedefledik. Çevreci ve teknolojik uygulamalar ile verimliliğin her geçen gün artırıldığı fabrikamızda yaklaşık 4 bin kişi çalışıyor. Daimler dünyasında Avrupa’da en fazla otobüs üreten ve aynı zamanda AR-GE faaliyetlerinde de kapsamlı yol testlerini gerçekleştiren fabrikamız, ülkemizde istikrarın sembollerinden biri oldu. 25 yılda aldığımız sorumlulukları başarıyla yerine getirerek hem yerel hem de küresel olarak yeni görevlerle yolculuğumuzu sürdürüyoruz.” dedi.

    Mercedes-Benz Türk Otobüs Üretiminden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Bülent Acicbe, “53 yıldır Türk işçisinin ve mühendislerinin emeğiyle, Mercedes-Benz markasının kalitesiyle devam eden faaliyetlerimizin son 25 yılında Hoşdere Otobüs Fabrikamız Türkiye’nin en önemli otomotiv merkezlerinden biri konumuna geldi. Türkiye’de satılan her iki otobüsten biri bu tesislerde üretiliyor ve Mercedes-Benz Türk’ün imzasını taşıyor. Sadece üretim ile yetinmiyoruz. Fabrikamız bünyesinde 2009 yılında kurulan AR-GE merkezimiz ile de hem Daimler bünyesindeki tüm otobüs dünyasında söz sahibiyiz hem de mühendislik ihracatımızla ülkemize katkı sağlıyoruz. Fabrikamız bünyesindeki Küresel IT Çözümleri Merkezi; Daimler’in Almanya’dan Japonya’ya kadar 40’tan fazla ülkedeki IT ağına SAP lojistik sistemleri geliştiriyor ve yaklaşık 400 kişiye istihdam sağlayarak, kurulduğu 2013 yılından günümüze Türkiye’yi bilgi teknolojileri alanında bir üs konumuna getiriyor. 25 yılda aldığımız tüm sorumlulukları başarıya dönüştürerek, dünyanın en önde gelen otobüs üretim merkezlerinden birine taşıdığımız Hoşdere Otobüs Fabrikamız geleceğe emin adımlarla ilerlemesini sürdürecektir. Bu başarıya katkısı olan tüm çalışanlarımıza ve paydaşlarımıza şükranlarımızı sunarız. ”

  • Doğal Peynir Üretim Atölyesi ile kadınların geliri artacak

    Doğal Peynir Üretim Atölyesi ile kadınların geliri artacak

    Atakum Belediyesi, Doğal Peynir Üretim Atölyesi ile kırsalda üretilen peyniri büyük şehirlere taşıyacak.

    Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci’nin sözünü verdiği Köyüm Köylüm adlı kırsal kalkınma projeleri, kentin farklı noktalarında açılan tesisler ve eğitim çalışmaları ile adım adım yaşama geçiriliyor. Atakum’un kırsal mahallelerinde yaşayan kadınların elde ettiği sütleri markalı ürünlere dönüştürebilmek için uygulamalı eğitim faaliyetleri yürüten Atakum Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, ikinci Doğal Peynir Üretim Atölyesi’ni Belediye Başkanı Deveci’nin de katılımıyla Kesilli Mahallesi’nde gerçekleştirdi. Başkan Deveci, eğitim çalışmalarının amacını anlattığı mahalleli kadınlarla birlikte kazanın başına geçerek süt kaynattı, peynir imalatı yaptı. Gönüllü eğitmen Veteriner Hekim Bülent Çoban ve Atakum Belediyesi Veteriner Hekimi Hakan Temur da köy meydanına kurulan mini mandırada doğal peynir üretim tekniğine yönelik uygulamalı eğitim gerçekleştirdi. Uzmanlar eşliğinde kaynattıkları çiğ süte maya ekleyen Kesillili kadınlar, yaklaşık üç saat süren eğitim programında doğal yöntemle beyaz peynir ve kaşar peyniri yapımını öğrendi. İmal edilen peynirler, bir gün sonra Atakum Belediyesi’nin uzman ekibince salamura edilerek tüketime hazır hale getirildi.

    27 mahallede üretim atölyesi

    ‘Yerel Kalkınmada Atakum Modeli’ni adım adım yaşama geçiren Atakum Belediyesi, kırsal kalkınmayı destekleme faaliyetleri kapsamında ilçeye bağlı 27 kırsal mahallede kadınlara yönelik Doğal Peynir Üretim Atölyesi gerçekleştirecek. Eğitim çalışmalarının ardından üretime gönüllü olan kadın sayısının yüksek olduğu mahallelerde mini mandıralar kurulacak. Bu üretim tesislerinde uzmanların gözetimi altında doğal ve hijyenik yöntemlerle imal edilen peynir çeşitleri, Atakum Belediyesi’nin paydaşı Atakum Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (ATAK) tarafından paketli ürün haline getirilecek. ATAK, marka değeri kazandıracağı süt ürünlerini Samsun’da açacağı satış noktalarının yanı sıra Türkiye’nin diğer kentlerinde büyükşehir belediyeleri tarafından işletilen ve kooperatif ürünlerini halka ulaştıran mağazalar kanalıyla tüketicilere ulaştıracak. Proje işler hale geldiğinde bir yandan geçimini hayvancılıkla sağlayan Atakumlu kadınların elde ettiği gelir artacak diğer yandan da Türkiye’nin farklı kentlerinde yaşayan bilinçli tüketiciler, Atakum’da üretilen doğal süt ürünleri ile sağlıklı şekilde beslenebilecek.

    “Atakum peynirini markalaştıracağız”

    Kesillili kadınlara Atakum Belediyesi’nin kırsal kalkınma projelerini anlatan Başkan Cemil Deveci, şunları söyledi:

    “Torunlarınızı yanınıza getireceğim onun için çalışıyorum. Burada karınları doyarsa evde kalırlar. İnanın şehir hayatı daha kötü. Buradan güzel köy mü var? Birbirine yakın 3-4 köyün merkezinde bu gibi üretim atölyeleri kuracağız. Uzmanlarımız nasıl daha kaliteli peynir ve yağ üretebileceğiniz konusunda eğitimler gerçekleştirecek. Arkadaşlarımız sizden aldıkları sütü hesaplayacaklar. Size sütten ne kadar üretim yaptıklarını bildirecekler ve kooperatifimiz aracılığıyla satışları gerçekleşecek. Ayın sonunda da hesabınıza paranız yatacak, sizinle belgeleri de paylaşacaklar. Daha sonra siz zaten bunu gördükçe ‘Bu kooperatifi ben yönetiyorum’ diyeceksiniz. Bu mandıralarda doğal ortamda yetişmiş hayvanların sütünden markalaşmış ürünler oluşturmak istiyoruz. Neden bizim de Kars peyniri gibi markamız olmasın? Biz de Samsun veya Atakum burması üretebiliriz. Yakın zamanda Jersey ırkı ineklerimizi üreticilerimize dağıtacağız. Öncelikle 50 kadınımıza gebe bir şekilde ırkı çok değerli olan bu büyükbaş hayvanları teslim edeceğiz. İnanın, iki inek asgari ücretten daha fazla gelir getirecek. Yakın zamanda ulaştırılacak 50 ineğin masrafları Samsun’da kulüp tarafından karşılandı. Biz de yine bir o kadar daha büyükbaşı dezavantajlı gruplara öncelik tanıyarak mahallelerimize ulaştıracağız. Atakum’da sürekli bir buzağı üretimi gerçekleştirerek her evde Atakum Belediyesi’nin bir çift Jersey büyükbaş hayvanı olmasını sağlayacağız. Sütü çok değerli olan bu hayvan doğal ortamda büyüyecek. Yine bu sütlerle, kurduğumuz mandıralarda üretilen peynir, tereyağı gibi kaliteli ürünler üretilecek. Kooperatifimiz sayesinde bu ürünleri pazara ulaştırıp ‘Bu ürün Atakum Belediyesi uzmanları tarafından kaynaktan bugüne kadar kontrol edilmiştir. Sağlıklı ve doğal ürünlerdir’ damgasını vuracağız. Bu doğal ürünleri yalnızca Samsun’a değil tüm Türkiye’ye ulaştıracağız.”

  • Karadeniz’in ilk tohum bankası AtaTohum’da kışlık üretim sezonu atalık tohum gönüllüleri ile başladı

    Karadeniz’in ilk tohum bankası AtaTohum’da kışlık üretim sezonu atalık tohum gönüllüleri ile başladı

    Karadeniz’in ilk tohum bankası AtaTohum’da kışlık üretim sezonunu başlatan Atakum Belediyesi, Türkiye Atalık Tohum Takası Gönüllüleri Grubu’nu Samsun’da buluşturdu. Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, eşi Av. Gülay Deveci ile birlikte tohum takas etkinliği gerçekleştiren gönüllülere AtaTohum’u gezdirdi, merkeze tohum ulaştıran bağışçılara teşekkür belgesi verdi.

    Atakum Belediyesi, Samsun’daki tarımsal çeşitliliği artırmak ve dünyada gıda güvenliğini sağlamak için kurduğu Karadeniz’in ilk tohum bankası AtaTohum’da kışlık üretim sezonunu, Türkiye Atalık Tohum Takası Gönüllüleri Grubu ile başlattı. Gönüllülere seslenen Başkan Av. Cemil Deveci, “Burası Atakum Belediyesi’nin en önemli ve etkili kurumlarından birisi. Ben buraya ve tarıma çok önem veriyorum. Kent kültürüne de önem veriyorum ve bunların hepsi birbirini takip ediyor. Birisi olmadan diğeri yarım kalıyor” dedi. Etkinliğin ilk bölümünde Samsun ve çevre kentlerden gelen gönüllüler, Atakum Kültür ve Eğlence Merkezi’nde gerçekleştirilen buluşmada ellerindeki atalık tohumları takas etti. AtaTohum’a da bağışta bulunan gönüllüler, Karadeniz’in ilk tohum bankasının envanterini güçlendirmek için önemli bir adım atılmasını sağladı. Gönüllülerin getirdiği çok sayıda tohum, bağışçı isimleri ile birlikte tek tek kayıt altına alınarak AtaTohum’un üretim parsellerinde çoğaltılmak üzere arşive aktarıldı. Türkiye Atalık Tohum Takası Gönüllüleri (TATTG) Yönetim Kurulu üyesi Ender İren ve Samsun Temsilcisi Emine Arslan’ın katkıları ile gerçekleştirilen etkinlikte çok sayıda tohum farklı topraklarda yeşermek üzere el değiştirdi.

    Gönüllüler AtaTohum’a 45 çeşit tohum bağışladı

    Atalık tohumlara gönül verenlerle AtaTohum’da buluşmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Türkiye Atalık Tohum Takası Gönüllüleri (TATTG) Yönetim Kurulu Üyesi Ender İren, “Bize bu imkanı sağladıkları için başta sayın Atakum Belediye Başkanımız Av. Cemil Deveci’ye, Türkiye’de atalık tohum merkezlerinin açılmasına öncülük eden Atilla Küçükala başkanımıza ve Atakum Belediyesi personeline çok teşekkür ederiz. Türkiye Atalık Tohum Takası Gönüllüleri olarak bir sivil inisiyatif başlattık. Çünkü hükümetin tohum politikalarını beğenmiyoruz. Biz şu anda 50 bin kişiyi geçtik. Hızlıca çoğalıyoruz, ayda 2 bin kişi artıyoruz. Çoğumuz üreticiyiz, ben de bir makina mühendisi olarak üretim yapıyorum. Arkadaşlarımız kendi ürettikleri ürünleri getirip hediye ediyor, yine bugün dağıttığımız gibi gönüllülere dağıtıyor. Bizim, AtaTohum merkezinin envanterini artırmak için de politikalarımız var. Bugün 45’e yakın tohum çeşidi getirdik. İlerleyen süreçte Türkiye’nin pek çok noktasına da giderek bu sayıyı binlere çıkaracağız” dedi.

    “Toprak, ‘özgürlük, bağımsızlık ve gelecek’ demek”

    Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci ve eşi Av. Gülay Deveci ile birlikte AtaTohum’u ziyaret eden gönüllüler, yetiştirme parsellerinde üretimi devam eden kışlık sebzelerin yanı sıra tohum odası, tohum laboratuvarı ve tıbbi aromatik bitki üretim alanlarını yakından inceledi. Konuklara, Karadeniz’in ilk tohum bankası AtaTohum’u tanıtan Başkan Cemil Deveci, Anadolu topraklarının biriktirdiği atalık tohumların bu merkezde geleceğe taşındığını, Samsunlu çiftçilere günümüz tarımsal üretim teknikleri hakkında eğitim verildiğini kaydetti. ‘Bir tohum ülkeyi kurtarır’ sloganıyla AtaTohum’u kurduklarını anlatan Başkan Cemil Deveci, “Tohum özgürlüktür. Kimsenin vatan sevgisinden kuşkumuz yok. Vatan sevgisi iki kelimelik bir cümle değil. Toprağa bağlılık demek. Topraksa, ‘özgürlük, bağımsızlık, karın doyurmak, gelecek’ demek. Biz geleceğimizden kopmadan toprağa yeniden dönüyoruz. AtaTohum da o. Bu toprakların doğal, sağlıklı, besleyici tohumlarını yeniden keşfetmeye çalışıyoruz. Evet, burası küçük bir kurum ama burayı bir eğitim yuvası gibi düşünün. Buna benzer etkinliklerle hem farkındalık yaratıyoruz, hem de ‘Neymiş atalık tohum, ne yapmaya çalışıyorsunuz?’ diyenlere burayı anlatıyoruz; burayı bir okul gibi değerlendiriyoruz. Üretim yaptığımız alanlara çiftçileri davet ediyoruz ekim, gübreleme, bakım, hasat aşamalarına dair akademik bilgilerimizi paylaşıyoruz. Bilimsel tarım yapmanın yolunu açmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

    “Köylerin adını mahalle yapmakla yaşam tarzı eşitlenmiyor”

    Atakum’da geniş tarım arazileri bulunmadığını fakat Atakum Belediyesi’nin akademik tarım teknikleriyle Türkiye’ye örnek olmaya çalıştığını vurgulayan Başkan Deveci, “Gelecekte daha büyük girişimlerimiz olacak. Samsun’da ziraat ve veterinerlik fakülteleri var. Alaçam’dan Terme’ye kadar tümüyle sulanan geniş bir tarım alanı ve DSİ’nin yaptığı dokuz tane baraj var, yedisi sulama barajı. Sadece gölleme yöntemiyle çeltik üretiliyor. Gelecekte barajları da dolduramayacağız ve suyun da kıtlığını çekeceğiz. Bunu ve yeniden doğaya dönmenin gerekliliğini insanlara anlatmaya çalışıyorum. Ben köylere gittiğimde hep ‘Oğlunuz, gelininiz yanınızda mı?’ diye soruyorum. ‘Gelininizi geri getireceğim’ diyorum. Ellerinden tutup getirmeyeceğim, gelinleri oğulları köyde doyurabileceğimiz, şehirdeki yaşam standartlarına kavuşturabilecek bir model geliştirmemiz gerekiyor. Köylerin adını mahalle yapmakla yaşam tarzı eşitlenmiyor. O zaman kentteki yaşam rahatlığını oraya taşımak lazım. Taşınabilsin ki üretim sağlansın ve gelinler, oğullar geriye dönebilsin. Eğer bunu yapabilirsek köyden kente hızlı göçü engellemiş oluruz” ifadelerini kullandı.

    “Atatürk’ün yolunu öğretmeye çalışıyoruz”

    Korona virüsü sürecinin birçok gerçeği insanlara yeniden hatırlattığını belirten Başkan Deveci, şunları söyledi:

    “Korona virüsü; açlığı, tarımın kıymetini, şehre hesapsız kitapsız yığılmanın zararlarını gösterirken doğaya ve çevreye sahip çıkmamanın ne anlama geldiğini anlattı. Eğer çocuğunuz varsa ona gösterdiğiniz sevgiyi hayvanınıza da göstereceksiniz. Hayvanınıza, çocuğunuza gösterdiğiniz sevgi kadar onların beslendiği, oynadığı alana da saygı göstereceksiniz, yıkıp dökmeyeceksiniz. Yıkıp dökerseniz başınıza bugün gelenler gelir. Onun için burası Atakum Belediyesi’nin en önemli ve etkili kurumlarından birisi. Ben buraya ve tarıma çok önem veriyorum. Kent kültürüne de önem veriyorum ve bunların hepsi birbirini takip ediyor. Birisi olmadan diğeri yarım kalıyor. O yüzden bugün coğrafyamızın değişik yerlerinden geldiğiniz ve bize katkı verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Önümüzdeki hasat döneminde sizleri yine davet ediyoruz. Biz de size geleceğiz. Deneyimlerinizden faydalanacağız ve bu güzel dayanışmayı sürdüreceğiz. Bizim de çok güzel köylerimiz var. Doğal fındık, ceviz, kestane, buğday ve birçok ürün üretiliyor. Biz de kışlık ve yazlık sebzelerin üretimini artıracağız. Karadeniz’in en güzel coğrafyası burası olacak. Bu şehir adını Atatürk’ten almış; her markamızın başına Ata’nın adını koyuyoruz. O’na yaraşır, O’nu unutmadan; O’nun bize emanetine değer vererek farkındalık yaratmaya ve bu kurumlarda çalışanlarının da Ata’nın adını taşıyan bir eylemin içinde olduklarını hissettirmeye çalışıyoruz. Atatürk’ün bize çizdiği yolu öğretmeye, unutturmamaya çalışıyoruz. O yoldan gidebilmeyi becerebilirsek başka bir şeye ihtiyacımız yok zaten.”

    Gönüllüler takas etkinliklerini AtaTohum’da gerçekleştirecek

    Takas etkinliğinde konuşan Atakum Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Küçükala, “Atalık tohumlarınızı değişim için burada bulunuyoruz. Bu milli ve ulusal bir görev. O yüzden buna çok değer veriyoruz. Atakum Belediye Başkanımız Av. Cemil Deveci, kırsal kalkınmanın ana unsurlarından birisinin yerel üretim olduğunu bilerek Atakum’da bir AtaTohum Merkezi’ni oluşturdu. Bu kapsamda sloganımız da ‘Bir tohum, bir ülkeyi kurtarır’ oldu. Biz buna inanıyoruz. Büyük Atatürk’ün attığı tohumla bir ülke meydana geldi. Atalarımızdan yıllar önce kalan ve ekosisteme uyum sağlamış tohumlarımız var. Ancak bir noktaya dikkat etmemiz gerekiyor. Bir hevesle tohum alıyorsunuz eğer onu üretmezseniz kaybediyorsunuz. O yüzden mutlaka tohumlarınızı üretmenizi ve sürdürülebilir hale getirmenizi rica ediyorum. Biz AtaTohum’da takas yapmıyoruz, bağışları kabul ediyoruz. Ancak takas gruplarına tohum veriyoruz, onlar kendi aralarında kullanabiliyorlar. Biz merkezimizde daha çok bilimsel çalışmaya odaklanıyoruz. Amacımız başta Karadeniz Bölgesi’ndeki ve diğer bölgelerdeki tohumların envanterini çıkarmak ve onları koruma altına alarak gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak. Bu amaç doğrultusunda bir yandan da sağlıklı tohumlar üretmek için çalışmalar yapıyoruz. Gelecek dönemde Türkiye’deki ata tohumların bir merkezi haline geleceğiz. Atakum Belediyesi olarak yerel gruplara da desteğimizi sağlayacağız. AtaTohum aynı zamanda ata tohumu gönüllülerinin de çalışma alanı. Sizler yine burada Türkiye’nin değişik yerlerinden elde edilen tohumların üretilmesini sağlayarak envanterin güçlenmesine katkı sağlayabileceksiniz. Aynı zamanda yaz dönemlerinde kendi takas etkinliklerinizi gerçekleştirebileceğiniz alanlar da oluşturduk” ifadelerini kullandı.

    Kış sezonunda 19 farklı sebzenin tohumları çoğaltılacak

    AtaTohum’un yetiştirme parselleri kış sezonunda yaprak lahana, azman lahana, beyaz lahana, pırasa, yaprak pazı, kıvırcık marul, kırmızı turp, marul, beyaz soğan, endiz börülce, siyah acur, siyah havuç, şevketi bostan, turp, yerli pazı, karalahana, bezelye ve brokolinin yanı sıra baharatlık zaprana çiçeği gibi 19 farklı sebze üretilecek. Bitkilerin tohumları sezon sonunda toplanıp AtaTohum Merkezi’nin envanterine eklenecek. AtaTohum’da üretilerek sayıları çoğaltılan atalık tohumlar, Samsun’daki tarımsal ürün çeşitliliğini artırmanın yanı sıra dünya genelinde gıda güvenliğine katkı sağlayacak. İlk üretim sezonunda 20 çeşit üründen 10 binden fazla tohum elde ederek atalık tohum stoğunu güçlendiren AtaTohum Merkezi tür sayısını, yurttaşlardan aldığı tohum bağışları ile de artırıyor. AtaTohum’a tohum bağışında bulunmak isteyen yurttaşlar ellerindeki atalık tohumları, ’Atakum Belediyesi Çözüm Merkezi, Mimarsinan Mahallesi, İsmet İnönü Bulvarı, No:114 Atakum/Samsun’ adresine gönderebiliyor.

  • Üretim çiftçiden, tohum Canik’ten

    Üretim çiftçiden, tohum Canik’ten

    Canik Belediyesi, tarım ve hayvancılık yapan üreticileri destekleme kararı kapsamında bölgede tarım yapan çiftçilerin 2020 yılı için belirlenen 20 ton buğday tohumu ihtiyacının yarısını karşıladı. Tohumlar düzenlenen törenle sahiplerine teslim edildi.

    Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, Başalan Mahallesi’nde yapılan programda, üreten, üretim için mücadele eden ortaya bir emek koyan herkesin yanında olduklarını ifade ederek, özellikle Tarım ve Hayvancılık konusunda ilçede faaliyet gösteren her çiftçinin öncelik sahibi olduğunu söyledi. Başkan Sandıkçı, göreve geldikleri günden bu yana kırsal kalkınma ve gelişimi noktasında büyük çaba içinde olduklarını ifade ederek, “Tarım ve hayvancılık konusunda devletimizin verdiği desteğin yanı sıra biz de belediye olarak her türlü çabayı gösteriyoruz. Bundan sonra da göstermeye devam edeceğiz. Tarım alanında göstereceğimiz her gelişim sadece ilçemiz için değil, ülkemiz içinde büyük önem taşıyor. İsteğimiz ve hedefimiz bereket dolu toprakların tohumlarla buluşmasıdır. Bu anlamda çiftçimizin neye ihtiyacı olursa imkânlarımızı sonuna kadar zorlamaya kararlıyız” dedi.

    “Üretenin her zaman yanındayız”

    Tarımsal alanda atılacak her adımın kendileri için önem arz ettiğini belirten Sandıkçı, “Artık herkes biliyor ki İbrahim Sandıkçı’nın tek önceliği vatandaşın önceliğidir. Canik Belediyesi bütün çalışmalarını vatandaşının önceliklerine göre planlıyor ve hayata geçiriyor. Tarım ve tarım alanında faaliyet gösteren herkes bu anlayış kapsamında bizim için çok değerlidir. Onların sorunlarını hızla gidermek ise görevimizdir. Tarım, hayvancılık ve kırsal kalkınma kapsamında proje ve etkinliklerimiz artarak devam edecek. Toprağın tohumla buluşması için çiftçimizin emrindeyiz. Üretimin artması için çiftçimizin emrindeyiz. Bir sorunla karşılaştıklarında çözmek için çiftçimizin emrindeyiz. İlçemizin her alanda üreten ve ürettikleriyle ortaya fark koyan bir kent olması için çalışmalarımıza durmaksızın devam ediyoruz. Rabb’im bugün burada toprakla buluşacak buğday tohumlarını ve bu uğurda verilecek bütün çabaları bereketli kılsın” diye konuştu.

    Buğday tohumlarının çiftçilere teslimi için hazırlanan programa, Başalan Mahalle Muhtarı Salim Öztürk, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Canik Tarım ve Orman İlçe Müdürü Galip Baykal, Canik İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Uzunlar, Başalan Mahalle Muhtarı Salim Öztürk, ve çok sayıda davetli katıldı.

  • Yeşilyurt’ta tarımsal üretim ve AR-GE sahasında kuru fasulye hasadı

    Yeşilyurt’ta tarımsal üretim ve AR-GE sahasında kuru fasulye hasadı

    Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde kurulan örnek köyde yetiştirilen kuru fasulyelerin hasadına başlandı.

    Malatya’nın Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın girişimleri neticesinde, sofralardaki doğal ürünlerin sayısını artırmak amacıyla Cumhuriyet Örnekköy’de kurulan Tarımsal Üretim ve AR-GE Sahasında Nisan ayından itibaren damla sulama yöntemiyle yetiştirilen kuru fasulyelerin hasadı başladı. Yeşilyurt Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Ömer Kamış, planlı ve düzenli çalışmaları neticesinde verimli topraklardan bereketli ürünler topladıklarını söyledi. Tarımsal yatırımlarda Yeşilyurt’un adını ülke çapında duyurmak adına çok yoğun bir dönemden geçtiklerini belirten Yeşilyurt Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Ömer Kamış, “Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Çınar’ın girişimlerinin ardından oldukça güzel ve geniş bir alanda faaliyetlerine başlayan Tarımsal Üretim ve AR-GE Sahamızda çok güzel sonuçlar alıyoruz. Müdürlüğümüz çatısı altında oluşturduğumuz alanında deneyimli ekiplerimizin özenli ve planlı çalışmaları neticesinde bölgemizdeki ürün çeşitliliğini artırmak noktasında yoğun bir tempoyla çalışıyoruz. Kuru fasulye bilindiği üzere Kurucaova ve Doğanşehir bölgesinde çok yaygın olarak üretilmekteydi. Yaptığımız saha araştırmaları neticesinde bu bölgemizde kuru fasulye ekiminin gün geçtikçe azaldığını gördük. Bilindiği üzere daha önceden tarlalarımızda ekimini yaptığımız nohutlarımızın hasadını yapmış ve yine verimli ürünler toplamıştık. Müdürlük olarak bölgemizin var olan güçlü potansiyelinden aldığımız güç ve ilham neticesinde kuru fasulye ve nohut gibi sofralarımıza farklı bir lezzet getiren bakliyatın üretimine hız verdik. Nisan ayında ekimini yaptığımız ve damla sulama yöntemiyle yetiştirdiğimiz kuru fasulyelerimizin hasadını 15 günlük kuruma döneminden sonra mekanizasyon makineleri aracılığıyla yapıyoruz. Belirli bir çalışma takvimine göre ekimi, bakımı ve sulamaları yapılan tarlalarımızdan verimli ürünler topladık. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü olarak çiftçilerimizin alternatif ürün yetiştirmelerine destek vermek adına çalışmalarımıza ise devam ediyoruz. Çiftçilerimize kayısımızın yanında farklı ürünler yetiştirmeye teşvik etmek adına başlattığımız çalışmalarımızın şimdi hasadını yapmaktayız. Tarımsal vizyonumuzu daime üst seviyelerde tutarak bölgemizde ki ürün çeşitliliğini artırıp, Yeşilyurt’umuzun değerli arazilerini ve tarlalarından toplayacağımız doğal ve organik ürünlerle milli ekonomiye katkı sunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.