Etiket: Üretildi

  • Düzce’de geçen yıl 7 bin 561 ton Bal kabağı üretildi

    DÜZCE(İHA) – Tarıma elverişli toprağı olan Düzce sebze üretiminde birinci sırayı Bal Kabağı aldı. 2017 yılında 7 bin 561 ton Bal Kabağı üretildiği bildirildi.

    Türkiye İstatistik Kurumu Kocaeli Bölge Müdürlüğünce açıklanan verilerine göre 2017 yılında Düzce’de sebzelerden en çok sırasıyla 7 bin 561 ton ile Bal Kabağı, 2 bin 20 ton Lahana (Kara Yaprak), bin 993 ton Domates, bin 955 ton Karpuz, bin 233 ton Sivri biber, bin 81 ton taze fasulye, bin 15 ton Hıyar, 673 ton beyaz lahana, 457 ton Marul, 400 ton Kültür mantarı, bin 575 ton diğer sebzeler üretildiği bildirildi.

  • Bolu’da, GES’ten 1 milyon 4 bin 800 kilovatsaat elektrik üretildi

    Bolu’da, 19 bin 500 metrekarelik alana kurulan 4 bin panelli Güneş Enerji Santrali’nden 8 ayda 1 milyon 4 bin 800 kilovatsaat elektrik üretildi.

    Bolu’da, geçtiğimiz yıl Kasım ayında Sarıcalar İçme Suyu Arıtma Tesisi arazisinde yapımına başlanan ve 15 Nisan’da faaliyete geçen 4 bin panelli Güneş Enerji Santrali, enerji üretimini sürdürüyor.

    Aylık 10 bin hanenin kullandığı enerjiye eşdeğer enerji üretilecek olan santralde yıllık yaklaşık 1 milyon 300 bin kilovatsaat enerji üretilmesi hedefleniyor. Proje kapsamında, 4 bin panelli Güneş Enerji Santrali’nden ilk 8 ayda 1 milyon 4 bin 800 kilovatsaat elektrik üretimi sağlandı.

    GES’ten sağlanan enerjinin yıllık 200 bin kilovatsaati Bolu Belediyesi Sarıcalar Temiz Su Arıtma Tesisi’nin enerji ihtiyacınında kullanılacak. Geri kalanı enerjinin ise, Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ’ye satılarak ekonomiye katkı sağlanacağı öğrenildi.

  • Hisarcık’ta 500 ton şeker pancarı üretildi

    Şeker pancarı söküm kampanyasının başladığı Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde bu yılki şeker pancarı üretiminin 500 ton dolaylarında gerçekleşmesinin beklendiği bildirildi.

    İlçede sadece 5 üreticinin pancar ekimi yaptığını belirten Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çalışkan, pancar üretiminin sürekli düştüğüne dikkat çekti.

    Çalışkan, “Pancarın getirisi buğdaydan daha karlı, ayrıca üreticilere şeker ve hayvan yemi olarak yaş küspe dağıtılıyor. Buna rağmen çiftçi artık pancar ekimine yönelmiyor. Çünkü zaman içinde uygulanan kota, üreticilerden alınan taahhüt, düşük fiyat politikaları ve artan maliyetler çiftçiyi pancar ekiminden uzaklaştırmış ve ilçemizde 30-40 yıl önce binlerce ton dolaylarında gerçekleşen pancar üretimi bugün 500 ton seviyelerine kadar düşmüştür. Bu yıl ayrıca aşırı yağışlar nedeniyle pancarda verim kaybı yaşanmıştır” diye konuştu. (MA-EFE)

  • Muratpaşa’da 25 bin 88 turunç fidanı üretildi

    Muratpaşa Belediyesi’nin Ermenek Mahallesi’nde 12 dönüm alan üzerine kurulu fidanlığında 4 yılda 25 bin 88 turunç fidanı üretildi. Üretilen fidanların 5 bin 407’si Muratpaşa’nın yenilenen cadde ve sokaklarına dikildi.

    Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın turunç ağaçlarından yayılan ve Antalya sokaklarını saran kentin eski kokusunun geri kazandırmak için 4 yıl önce başladığı çalışmalar bugün kent merkezinde 5 binin üzerinde ağaçtan oluşan bir turunç fidanlığı ortaya çıkardı.

    Ermenek Mahallesi’nde 12 dönüm alan üzerine kurulu fidanlıkta başlayan üretim çalışmaları bölgenin en iyi turunç tohumlarının aranmasıyla başladı. Antalya bölgesinde yapılan tarama sonucunda en sağlıklı turunç meyvelerinden elde edilen tohumlar, fidan haline getirildi. 4 yılda 25 bin 88 turunç fidanı üretilirken 5 bin 407’si Muratpaşa’nın yenilenen cadde ve sokaklarına dikildi. 5 bin 105 fidan da ücretsiz olarak Muratpaşa sakinlerine dağıtıldı.

  • 2 Bin 500 ton mısır üretildi

    Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde, alternatif yem bitkisi olarak ekimi yapılan 400 dekar alandan 2 bin 500 ton silajlık mısır ürünü elde edildiği bildirildi.

    Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çalışkan, 2018 yılında ilçede 400 dekar araziye ekimi yapılan silajlık mısırın 300 dekar alanın tohumunun Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinden İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından çiftçilere ücretsiz dağıtıldığını ifade etti.

    Bu yıl silajlık mısırın hasadından yaklaşık 2 bin 500 ton ürün elde edilmesinin beklendiğini belirten Başkan Yusuf Çalışkan, mısır silajının diğer yem çeşitlerine göre daha besleyici ve daha ucuz olduğunu dile getirdi.

    İlçede silajlık mısırın genelde ikinci ürün olarak sulanabilir alanlarda ekiminin yapıldığına dikkat çeken Çalışkan,” Mısır silajının hayvanlar tarafından sevilerek tüketilmesi ve enerji bakımından zengin olmasından dolayı vazgeçilmez bir kaba yem kaynağıdır. İlçemiz genelinde bu yıl ortalama 400 dekar alan silajlık mısır ekimi yapılmış olup, rekoltenin yaklaşık 2 bin 500 ton dolaylarında gerçekleşmesi beklenmektedir. Yem fiyatlarının yüksekliğini göz önüne alacak olursak, bölgemizde silajlık mısır ekiminin daha da yaygınlaşması için Ziraat Odası olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çiftçilerimize silajlık mısır tohumu katkılarından dolayı İl, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine çok teşekkür ediyorum ” diye konuştu.

    Yaklaşık 15 dekar alana silajlık mısır ekimi yaptığını belirten çiftçi İsa Özdemir, yem fiyatlarının 75-80 TL’ye yükseldiğine vurgu yaparak, süt verimini artırma özelliği nedeniyle süt sığırlarının önemli besin kaynağı mısır silajını daha besleyici ve ucuz olması yüzünden tercih ettiklerini söyledi.(MA-EFE)