Etiket: Üreticisini

  • Yağmur kiraz üreticisini fena vurdu

    Bursa’nın İznik ilçesinde yağmur kirazlara büyük zarar verdi.

    Orhaniye, Çakırca, Boyalıca, Elbeyli ve Tacir köylerinde br haftadır aralıklarla devam eden sağanak yağmurlar kirazlara zarar verdi. Kirazların yarısında çatlaklar oluştuğu öğrenildi. Bu yüzden fiyatların düştüğü bildirildi.

    Orhaniye’de kiraz yetiştiren Zekeriya Turan, “Kiraz hasadı yeni başlamıştı. Bu yıl müstahsilin yüzünü güldürecekken kirazı sağanak yağış vurdu. Yağan yağmurlar kirazları çatlattı. Çatlaklar büyük. Yağmurlar mahsule çok zarar verdi. Kazancımız yarı yarıya düştü” dedi.

  • Nar bu yıl üreticisini memnun etmedi

    Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde hava şartları nedeniyle geciken ve bu yıl üreticisinin yüzünü güldürmeyen nar hasadı bitti. Dalında çatlayan narlar, nar ekşisi olarak değerlendirildi.

    Siverek ilçesinde Bucak bölgesi olarak bilinen Baki, Narlıkaya, Ergen ve Kayalı kırsalında bulunan nar bahçelerinde hasat bitti. Yağışın yetersiz olduğu bölgede nar ağaçlarından istedikleri verimi alamayan çiftçiler, çatlayan narları ise nar ekşisi yaparak ekonomiye kazandırıyor.

    Bölgede çok sayıda çiftçinin yüzlerce ağacını söktüğü nar, bu sene üreticisinin yüzünü güldürmedi. Nar üreticisi çiftçiler hasat döneminde toplanan sağlam narı pazarda satışa sunarken, elde kalan narlar ise geleneksel yöntemlerle nar ekşisi yapılmaya başlandı.

    Baki kırsal mahallesinde sezonun son narlarını toplayan Köprüdüz ailesi, hazırladıkları nar ekşisinin bir kısmını kışlık olarak kendilerine ayırırken, diğer yarısını da talep edenlere gönderiyor.

    Toplanan narları evde geleneksel yöntemlerde tanelere ayıran aile bireyleri, taneleri torbalara koyarak suyunu ayıklıyor. Ardından kazanlarda yüksek ateşte yaklaşık 4-5 kaynatılan nar suyu, bir süre sonra koyulaşmaya başlıyor. Tamamen organik olarak hazırlanan nar suyunun soğutulmasının ardından şişelere konularak saklanıyor.

    Nar yetiştiriciliğinin bir hayli yorucu ve zorlu olduğunu dile getiren Köprüdüz ailesinin en küçük bireyi Songül Köprüdüz, “Bahçeden barları makasla tek tek biçiyoruz, çatlamış olanlarını bir tarafa sağlam olanları bir tarafa ayırıyoruz. Daha sonra çatlamış olanları tahta çubukla silkeliyoruz, ardından torbaya koyup çizmeyle basıyoruz. Çıkan suyu kazana boşaltıyoruz, 4-5 saat kaynatıp şişelere koyuyoruz” dedi.

    -“Nar üretimi ve ekşisinin yapımı çok zor”

    Narların olgunlaşıp olgunlaşmadığını babasının kontrol ettiğini söyleyen Esra Köprüdüz, sağlam narların satıldığını, çatlayanların ise kasalarla eve taşındığını belirterek, “Tahta parçası yada 6 santimlik sopayla silkeliyoruz, silkelediğimiz nar tanelerini torbaya koyuyoruz ama aralarında kabul falan kalmışsa onları tekrar ayırıyoruz, tadı değişmesin diye. Torbaya koyuyoruz, çizmeyle basıyoruz, çıkan suyu da boşaltıp kaynatıyoruz. Suya bağlı olarak 7 saat kaynatılıyor, normal bir kazanda 6 saatte, tabi bazen üstüne ekliyoruz. Yüksek ateşte kaynatıyoruz, hafif kalınlaştıktan sonra ateşini kısıyoruz. Tabi zor olduğu için nöbetleşerek yapıyoruz, değişiyoruz. Önce suyu soğutuyoruz, normal bir örtü atıyoruz, havası çıksın diye” diye konuştu.

    Çıkan suyun bir kısmını kendilerine ayırdıklarını söyleyen Esra Köprüdüz, almak isteyenlere de gönderdiklerini belirtti. Büyüklerinden nar ekşinin bir çok hastalığa iyi geldiğini duyduklarını da ifade eden Köprüdüz, ekşi hazırlamanın çok zahmetli olduğunu söyledi.

  • Hastalığa yakalanan Antep fıstığı Aydınlı üreticisini üzdü

    Aydın’ın Yenipazar ilçesine bağlı Hacıköseler Mahallesinin en önemli geçim kaynağı arasında yer alan Antep fıstığı bu sene üreticisini üzdü. Antep fıstığı ağaçlarının hastalık bulması nedeniyle rekolte düşüklüğü yaşayacaklarını belirten Hacıköselerli üreticiler, ilaçlama çalışması ile ağaçlarını kurtarma derdine düştü.

    Antep fıstığı üretiminde yadsınamayacak bir üretime sahip olan ve en fazla üretimin olduğu ilk 15 il arasında yer almayı başaran Aydın’da, birçok ailenin umut kapısı olan Antep fıstığı Yenipazar’ın Hacıköseler Mahallesinde bu yıl hastalığa yakalandı. Aydın’da en fazla üretimin yapıldığı yerlerden biri olan Yenipazar’ın Hacıköseler Mahallesinde nedeni henüz tespit edilemeyen hastalık için Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personeli de üreticilerin şikayetleri ve talebi üzerine devreye girdi. Bahçelerden ve ağaçlardan çeşitli numuneler alarak hastalığın belirlenmesi için örnekleri İzmir’e gönderen görevliler, zararın gelecek yıla lanse etmemesi için laboratuvardan çıkan sonuca göre üreticiyi hastalık konusunda bilinçlendirecek. Var yılında yaklaşık 150 ton Antep fıstığının üretildiği Hacıköseler’de bu yıl yok yılında beklenen 4-5 tonluk üretimin hastalık nedeniyle daha da aşağılara inmesi bekleniyor.

    “Önemli bir hastalık gibi görünüyor”

    Hacıköselerli Antep fıstığı üreticilerinden Adnan Sarıoğlu fıstıkta yaşanan hastalığın üzüntü verici olduğunu ifade ederek, “Bu sene ilk defa fıstıklarda görülmeyen bir hastalıkla karşılaştık. Ne kadar kendi imkanlarımızla ilaçlama yapsak da hastalıkla baş edemedik. Bu nedenle hastalığın tespiti için de Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yardım aldık. Yetkililer gelip numuneler aldı ve detaylı inceleme için örnekleri İzmir’e gönderdi. İnşallah küçük zararla bu dönemi atlatırız. Antep fıstığı bu yörenin önemli bir geçim kaynağı ve ekmek kapısı. Korkumuz bu hastalığın gelecek yılın rekoltesini etkilemesi. Çünkü hastalık önemli bir hastalık gibi görünüyor. Geçen sene çok güzel ürün aldık ve Hacıköselerden 150 tona yakın fıstık oldu. Eğer ki bu hastalığın önüne geçemezsek gelecek yıl rekolte çok düşük olur” dedi.

  • Sıcak en çok beyaz altın üreticisini sevindirdi

    Gaziantep’te etkili olan sıcak hava, beyaz altın olarak bilinen sarımsak üreticisinin yüzünü güldürdü

    Gaziantep’in Yavuzeli ilçesinde onlarca dönüm araziye ekilen sarımsaklar üreticisinin yüzünü güldürdü. Sıcak hava nedeniyle sarımsakta bol verim yaşandığını belirten üreticiler, sarımsağı en iyi fiyata satmak istiyor.

    Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar ise ilçedeki Yöreli Mahallesi’nde sarımsak tarlalarını inceledi. Üreticilerile de görüşen Sakar, yaz sıcağının etkili olduğu bölgede bire 7 oranında verimi gözlemlediğini ifade etti. Sakar, “Yaz sıcakları en çok sarımsağa yaradı. Görüştüğümüz çiftçiler, sıcak nedeniyle bir diş ürün vermesini beklenen sarımsağın 7 diş ürün verdiğini söylediler. Bu da 100 dönüm ekili olan çiftçilerimiz neredeyse 700 dönüm ekmiş gibi bir verim alacağını düşünüyoruz” dedi.

  • “Sarı altın” üreticisini güldürdü

    Mersin’in Erdemli ilçesinde örtü altında alternatif ürün olarak yetiştirilen ve “Sarı altın” olarak bilinen kayısı, üreticisini sevindirdi.

    Sezon başında 25-30 lira civarında hasadına başlanan örtü altı kayısı, sezon sonunu 7 lira civarında kapatıyor.

    Ürünün ekonomik olarak beklentileri karşıladığını ifade eden üreticiler gelecek yılda da aynı beklentiyi taşıdıklarını belirttiler.

    5 yıldır örtü altı kayısı yetiştiriciliği yaptığını belirten üretici Efrahim Şen, “Bu yıl kayısı satışına kilosu 25 liradan başladık. Şu anda 6-7 lira civarında. Üründen memnunuz bütün çiftçilere tavsiye ederiz. Domates ve salatalığa alternatif bir ürün” dedi.

    Kayısının ihracat açısından da önemli bir ürün olduğunu ifade eden Şen, “Şu an ürün Kuzey Irak’a, Rusya’ya, Azerbaycan’a yapılıyor. Yani ihracatı var. Örtü altında son toplamalar yapılıyor, hasat sonuna geldik, gayet memnunuz” diye konuştu.

    “Bizim gözümüzde sarı altın”

    İshak Kuyugöz ise, “Sezon 25-30 lira civarında başlamıştı. Şu an 7 lira civarında. Domatese alternatif dikmiştik. Sarı altın bunlar sarı altın. Süper bir meyve, çağlasını sat, sarısını sat, yeşilini sat. Kayısı bu sene üreticilerinin yüzünü çok güzel güldürdü. İnşallah her yıl böyle olur” şeklinde konuştu.

    100 bin tonu aşan kayısı üretimiyle Mersin, Malatya’dan sonra Türkiye’nin en çok kayısı üreten ikinci merkezi konumuyla açıkta kayısı hasadına da başladı. Üreticilerin beklentisi ihracat kapılarının hasat boyunca açık olması.