Etiket: Üreticilerine

  • Uzmanından zeytinyağı üreticilerine uyarı

    Uzmanından zeytinyağı üreticilerine uyarı

    AYDIN (İHA) – Türkiye’de en fazla zeytin ağacı varlığına sahip Aydın’da uzmanlar kaliteli ürün elde etmek kadar zeytinyağındaki kaliteyi muhafaza etmenin önemini dile getirdi. Ufresh Üretim Müdürü Ziraat Mühendisi Dinçer Demirayak “Zeytinyağını doğru muhafaza etmek kaliteli üretim yapmak kadar önemlidir. Pek çok kişi bilmez ama zeytinyağının dört düşmanı vardır. Bunlar; hava, su, ışık, sıcaktır. Bu nedenle zeytinyağını muhafaza ederken bu dört düşmanından uzak tutunuz” dedi.

    Aydın’da binlerce kişinin geçimini zeytin üretimi ve dolayısıyla zeytinyağı üretiminden sağladığını belirten Ufresh Üretim Müdürü Ziraat Mühendisi Dinçer Demirayak “Türkiye’nin en fazla zeytin ağacı varlığına sahip bir ilde yaşıyoruz. Ve memecik türü zeytin ağaçlarımızdan elde ettiğimiz yağlarla dünyanın en kaliteli yağını üretiyoruz. Ancak tek sıkıntımız zeytinyağını muhafaza ederken kalitesini koruyamıyoruz. Zeytinyağında bilinçli üretim kadar kalitenin korunması için saklama koşullarını bilmek önemlidir. Öncelikle hasadını yaptığımız zeytinleri hiç beklemeden sıktırarak yağa dönüştürmeliyiz. Ardından da bu zeytin yağlarını uygun kap ya da tanklarda serin, ışık görmeyen ve hava ve sudan uzak bir ortamda saklamalıyız” dedi.

    Bu konuda firma olarak toplumsal farkındalığı artırmayı hedeflediklerini belirten Ufresh Üretim Müdürü Ziraat Mühendisi Dinçer Demirayak “Anne sütünden sonra insan sağlığı için en faydalı sıvılar arasında yer alan zeytinyağının ve üreticisinin hak ettiği değeri bulması için son tüketiciye kadar kalite koşullarına riayet edilmesi gerekiyor. Zeytinyağını sağlıklı bir ürün yapan kriter, barındırdığı bileşenlerden kaynaklanır. Zeytinyağının içinde ona sağlık kazandıran pek çok bileşen var. Bunlar yağ asitleri, vitaminler ve polifenollerdir. Bu sağlık bileşenleri Havayı, sıcaklığı, su ve ışık ile teması sevmez. Suyun içinde hemen erime eğilimi gösterir. Açık bir kabın içindeyken kokuyu hemen içine çeker ve kalite kaybı yaşar. Işık ile temasa geçtiğinde içindeki kimsayalın bozulma süreci hızlanır. Bu nedenle zeytinyağını kurallara uygun olarak üretmek kadar kurallarına uygun olarak saklamak önemlidir” dedi.

  • Süt üreticilerine sağım makinesi dağıtıldı

    Süt üreticilerine sağım makinesi dağıtıldı

    Erzurum İli Süt Sektörü Soğuk Zincir Süt Kurulumu Projesi, birinci etap kapsamında gerçekleştirilen programda Erzurum Valisi Okay Memiş, süt üreticileri ile bir araya geldi. Belirli kriterleri yerine getiren çiftçilere 20 adet süt sağım makinesi dağıtıldı.

    Erzurum Ticaret Borsası’nda gerçekleştirilen Erzurum Ticaret Borsası Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme A.Ş. ile Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği programda Proje kapsamındaki çiftçiler ile bir araya gelen Erzurum Valisi Okay Memiş, gerekli kriterleri yerine getiren 20 çiftçiye Süt Sağım Makinası hediye etti. Erzurum Ticaret Borsası konferans salonunda gerçekleştirilen programı, Erzurum Valisi Okay Memiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Demirdöğen, Erzurum Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri ile çok sayıda üretici ve misafir katıldı.

    “Bu Proje ile Hayvancılık sektörünün önündeki engelleri kaldıracağız”

    Toplantının açılışında konuşma yapan Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurul Başkanı Hakan Oral, Erzurum’un tarım ve hayvancılık alanında Türkiye’nin önde gelen illeri arasında olduğunu vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:

    “Öncelikle Sayın valimize ve Büyükşehir Belediye başkanımıza huzurunuzda tarım ve hayvancılık anlamında vermiş oldukları destekten dolayı teşekkür ediyorum. Bildiğiniz üzere ilimiz tarım ve hayvancılık yönünden Türkiye’nin önde gelen illeri arasındadır. İlimizde hayvancılıkla uğraşan ve ürün işleyen üreticilerimizin mevcut koşullarının iyileştirilmesi gerekmektedir. Erzurum Ticaret Borsası olarak yürütücülüğünü yapmış olduğumuz Erzurum İli Süt Sektörü Soğuk Zincir Kurulumu Projesi kapsamında, ilimizde süt sektöründe yaşanan en önemli sorun olan kaliteli çiğ süt elde edilmemesi hususunun ortadan kaldırılması için çalışmalarımıza tüm hızla devam etmekteyiz. Süt sektöründe yaşanan problemlerin ortadan kaldırılması demek, tarım ve hayvancılığın önündeki sorunların çözüm noktasına ulaştırmak demek ve bu çözümlerin hayata geçecek olması şehrimiz ve bizim için büyük mutluluktur. Projemiz borsamızın şirketi marifeti ile proje devamlılığı sağlayarak devam etmektedir. Bu projeye bütün şehir olarak sahip çıkmamız ve şehirde beraber iş yapma algısını oluşturmamız gerekmektedir. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz süt sağım makinesi dağıtımı ile çiftçilerimiz daha hızlı ve hijyenik süt elde edecektir. Bu anlamda da sayın valimizin güzel bir sözünü tekrarlamak istiyorum, işini yapan tüm çiftçilerimiz bir sanatçıdır. Hepsini tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum.”

    “Erzurum’un Hayvancılığını yeniden bir numara yapacağız”

    Erzurum Valisi Okay Memiş ise, Erzurum’u Tarım ve Hayvancılık anlamında hak ettiği noktaya ulaştırmaya çalıştıklarını belirtti. Vali Memiş, “Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum. Tarım ve Hayvancılık gelişmeden sanayi gelişmez. Soğuk Zincir Süt Kurulumu Projesi Erzurum için gerçekten güzel bir proje. Küçük bir bütçe ile başlayıp şehrin tamamına hitap edecek çalışmalara adım adım ilerliyoruz. Göreve geldiğimiz günden beri bütün şehrin sorunlarına sahip çıkarak, şehrin ihtiyaçlarına odaklanarak ve elimizi taşın altına koyarak, iş yapmaya gayret ediyoruz. Çark döndükçe bizlerde hizmet etmek adına daha da gayretle çalışıyoruz. İlk etapta 24 köyde 275 işletmemize süt tanklarımızı monte ettik. Süt projemizin 2. ayağı olan güney ilçelerimize yönelik projemiz bakanlık tarafından kabul edildi ve birkaç gün önce imzalarını attık. İnşallah ilerleyen süreçte 20 ilçemizin tamamına ulaşmayı hedefliyoruz. Çünkü başlamak bitirmenin yarısıdır. Yani bu müthiş bir proje, yani çiftçilik ile uğraşan kardeşlerimizin köyde kalması adına önemli bir proje. Kendimize hedefler koyduk bu hedeflere doğru ilerliyoruz. Biz çiftçimize güveniyor ve inanıyoruz. Bize göre işini iyi yapan çiftçilerimiz birer sanatçıdır. Nasıl ki bir ressam bir tablo yapıyorsa, nasıl ki bir müzisyen iyi bir müzik icra ediyorsa, iyi bir hayvan besleyen, iyi bir meyve üreten bir çiftçi benim gözümde iyi bir sanatçıdır. İnşallah hayvancılıkta Erzurum’u bir numara yapacağız” dedi.

    “İlimizin Tarım ve Hayvancılığına olan desteğimiz artarak devam ediyor”

    Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise, Erzurum ilinin tarım ve hayvancılık alanında büyüyerek adından söz ettirdiğini vurgulayarak, “Büyükşehir Belediyesi olarak, göreve geldiğimiz günden bu yana önemli çalışmalara imza attık ve her zaman çiftçimizin yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz. Çalışmalarımıza ara vermeden devam etmekteyiz, bu çalışmalarımızdan biriside ‘‘Canlı Hayvan Borsası’’ projemizdir. Ülkemizin ve dünyanın sayılı Hayvan Borsalarından biri olarak gösterilen bu çalışma ve akabinde Canlı Et Borsası’nı da tamamlayacağız” şeklinde konuştu.

    “Çiftçimizin her daim hizmetindeyiz”

    Erzurum Tarım İl Müdürü Osman Akar ise yaptığı konuşmada, “Erzurum hayvan varlığı ve mera varlığı anlamında ülkemizin sayılı illerinden birisi. Bizde bilgiler ışığında, hizmetlerimizi ve çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürmekteyiz. Bu noktada sayın valimizin talimatlı doğrultusunda gece gündüz demeden tüm ekibimiz ile çiftçimizin yanındayız” dedi.

    Öte yandan konuşmaların ardından, Vali Okay Memiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, ETB Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar ile KUDAKA Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Demirdöğen, Soğuk Zincir Süt Projesi kapsamında gerekli kriterleri yerine getiren 20 çiftçiye düzenlenen tören ile süt sağım makinesi hediye etti.

  • Fındık üreticilerine ’emanete bırakmayın’ uyarısı

    Fındık üreticilerine ’emanete bırakmayın’ uyarısı

    Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, emanete bırakılan fındığın arz talep dengesini bozduğunu belirterek, üreticilerin bu süreci iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bu sezon için açıklanan fındık fiyatı üreticilerin yüzünü güldürdü. Kaliteli kabuklu Giresun fındığı için taban fiyatın kilogramda 17 lira, levant fındık için 16,5 lira olarak belirlendiğini bildirmişti. Fındık üreticilerinin sabırsızlıkla beklediği fiyatlar, uzun yılların ardından ilk defa hasat başlamadan açıklanmıştı. Ancak sezonun ardından özellikle gurbetçiler tarafından emanete bırakılan fındık mahsulü, arz talep dengesini bozduğundan üreticilerin ihtiyaçlarını kadar fındıklarını satması gerektiği belirtildi.

    Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, üreticilerin bu sezon erkenden hem Toprak Mahsulleri Ofisine hem de serbest piyasaya ürünlerini satma imkanı olduğunu söyledi. Üreticilerin fındığını emanete bırakmadan ihtiyaçları kadar bozdurması gerektiğine dikkat çeken Soydan, “Şu anda üreticilerimizi ellerinde bir imkan var. Hem TMO’ya hem de serbest piyasa fındıklarını satma imkanı var. Üreticilerimizin bunu en iyi şekilde değerlendirmeleri lazım. Bunu değerlendirirken de biz her zaman ziraat odaları ziraat odaları birliğimiz olarak üreticilerin yanındayız. Emanete fındık vermeyelim. Emanete fındık verdiğimiz zaman arz ve talebin dengesini bozduğu için emanete fındık vermemek gerekiyor. Elimizde olan fındığın da ihtiyacımız kadarını pazara indirelim. Çünkü eğer ihtiyacımız varsa satıp ihtiyaçlarımızı giderelim. Bu şekilde yapıldığı zaman belki de TMO’nun fiyatının üzerinde bir serbest piyasa fiyatlarının oluşmasını sağlarız. Şu anda üreticilerimizin her iki tarafa da satma imkanı var. Bunu en iyi şekilde değerlendireceğine inanıyorum” dedi.

  • Yılbaşı çiçek üreticilerine yaradı

    Yeni yılda da vazgeçilmez hale gelen çiçekler her yeri süslemeye başlarken, Türkiye’nin kesme çiçek ihtiyacının yarısından fazlasını karşılayan İzmir Menderes’te çiçekçiler hummalı bir çalışmaya girdi.

    Sadece Sevgililer Günü ve bayramlarda değil yeni yılın da vazgeçilmezlerinden olan çiçek siparişleri sektördeki hareketliliği artırdı. Yeni yıla kısa süre kala Türkiye’nin kesme çiçek üretim merkezlerinden İzmir’in Menderes ilçesinde çiçek üreticileri de çalışmalarını hızlandırdı. Noel ve yılbaşı süslemeleri için çiçeklere talep artarken, üreticiler de yılbaşı hareketliliğinin mutluluğunu yaşadı. Yılbaşında toptancılara satışlarının bir demette 40 TL’yi bulduğunu belirten üreticiler, gece gündüz demeden hazırlandıklarını söyledi.

    Yeni yıl öncesi birçok sektörde olduğu gibi çiçek sektöründe de yoğunluk yaşandığını ifade eden üretici Zafer Ayırbaş, yılbaşının umutlarını artırdığını ifade ederek, “Yılbaşı olunca biz üreticilerin beklentisi yüksek oluyor. Bizim umudumuz. Çiçeklerimizi kesip toptancıya veriyoruz. Yılbaşı olduğundan çiçeklerimize talep artıyor” dedi.

    “Gece uykusu yok bize”

    Üreticilerden Şadıman Ayırbaş ise kış sezonu olduğu için don olayının yaşanma ihtimaliyle çiçeklerin zarar görebildiğini ve zor şartlar altında hazırlık yaptıklarını belirterek, “Yılbaşı geliyor hazırlıklarımız başladı. İnşallah ümidimiz iyi bir gelirimiz olsun. Herkes için hayırlısı olsun. Bizim üretimimiz böyle oluyor. Çiçekleri bu aşamaya getirmek için baya zorluklarımız oluyor. Kış geldiyse gece uykusu yok biz de ve gündüzleri de haftada bir kere kesim yapıyoruz” diye konuştu.

    Tek sıkıntılarının ithal çiçekler olduğunu dile getiren Ayırbaş, ithal karşısında kendi ürünlerinin ucuza gittiğini ve emeklerinin karşılığını alamadığını kaydetti.

    40 TL’ye satış yapılıyor

    Bir başka üretici ise yılbaşında normal günlerde 10 TL’ye verilen çiçeklerinin bir demetini 40 TL’ye verdiklerini vurgulayarak, “Yılbaşında fiyatlar artıyor, yılbaşı öncesi düşüktü. Yılbaşında sonra fiyatlar yine aşağıya düşer. Kış sezonu don oluyor. O yüzden mallarımız zarar görmesin diye gece sabaha kadar yatmıyoruz. Çiçekleri dondurmamız gerekiyor. Gece seraya gelip bakıyoruz, vatandaşlarımızı çiçeksiz bırakmamak için yılbaşına hazırlık yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

  • Türkoğlu’ndan fındık üreticilerine kireçleme uyarısı

    Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, Karadeniz bölgesinde toprakların genellikle asit karakterli olmasından dolayı fındıkta en uygun kireçlemenin Ekim, Kasım ve Aralık aylarında olduğunu söyledi.

    Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, fındık bahçelerinde kireçleme ve kışlık gübreleme işlemleri ile ilgili bilgiler verdi. Karadeniz bölgesinde toprakların genellikle asit karakterli olmasından dolayı fındıkta en uygun kireçlemenin Aralık aylarında daha uygun olacağını belirten Türkoğlu, “Fındık bitkisi normal gelişmesini PH’ı 5,5- ile 6,5 arasında olan topraklarda sağlayabilmekte ve bol ürün verebilmektedir. Ancak fındık tarımı yapılan Karadeniz Bölgesi toprakları genellikle asit karakterlidir. Toprağın asit karakterde olması azot, fosfor ve potasyum gibi bazı elementlerin alınmasına engel olduğu gibi demir, alüminyum gibi bazı elementlerin de çözünebilirliğini artırdığından toksik etki yapmasına sebep olur. Fındık bahçelerinin, toprak analizleri sonucuna göre kirece ihtiyacı olup olmadığı ve ne kadar kireç verilmesi gerektiği konusunda tespit yapılacağını kaydeden Türkoğlu, “Toprak asitliği Ph uygun olan bahçelere kireçleme yapmak toprağın yapısını bozacağı gibi fındığın fazla kireçten zarar görmesine neden olur. Ayrıca kullanılacak kirecin cinsi, uygulama zamanına büyük etki yapmaktadır. Fındık için genelde Ekim, Kasım,Aralık ayları kireçleme için uygundur. Kireçleme işlemi 2-3 yılda bir toprak analizi yaptırılarak ihtiyaç olduğu takdirde tekrarlanmalıdır. Kireçleme fındık bahçelerinde ocakların dal iz düşümlerindeki 50 ile 60 santimetre genişliğinde halka şeklindeki banda muntazam olarak dağıtılarak, mümkün olduğu kadar toprak derinliğine çapalanır. Bu çapalama esnasında fındık çirpeklerinin kesilmemesi gerekir” diye konuştu.