Etiket: Üreticilerine

  • Fındık üreticilerine ‘kozalak akarı’ uyarısı

    Fındık üreticilerine ‘kozalak akarı’ uyarısı

    Ordu Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, fındık üreticilerine ‘fındık kozalak akarı’ zararlısıyla mücadele etmeleri konusunda uyarıda bulundu.

    Tarım ve Orman Müdürü Yılmaz, ‘Fındık Bahçenizin Bakımı Bizim, Mahsulü Sizin Olsun’ projesi kapsamında Ordu’da oluşturulan bazı örnek bahçeleri ziyaret edip, fındık kozalak akarıyla mücadele çalışmalarını gözlemledi. Uzmanlardan yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler alan Yılmaz, fındıkta ciddi verim kayıplarına neden olan kozalak akarına karşı bu dönemde kültürel mücadele çalışmalarının mutlaka yapılması gerektiğini aktardı. Bitkisel ürünlerde hastalık ve zararlılarla mücadele edilmediği zaman yaklaşık yüzde 40’lara kadar varan verim kayıplarının ortaya çıktığına dikkat çeken Yılmaz, bu zararlı ile ilgili mücadelenin nemli olduğunu ifade etti.

    Fındık üreticilerinin bu konu hakkında hassasiyet göstermeleri gerektiğine dikkat çeken Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, “Bahçelerimizde kozalak akarı yoğunluğu fazla ve kültürel mücadele ile başarı sağlayamıyorsak, mecburen kimyasal mücadeleye başvurmamız gerekiyor. Üreticilerimize de mesajımız şudur; ‘kışın dalda kozak akarını topla, yazın harmanda fındığını katla’. Bu dönemde üreticilerimizin mutlaka fındık bahçelerini kontrol etmeleri gerekiyor ve mücadele ile ilgili çalışma başlatmaları gerekiyor. Kozalak akarı kontrol edilmediği takdirde zararı her geçen yıl artarak devam edebilir ve bu da ciddi kayıplara yol açabilir” dedi.

    Kozalak akarına karşı bu dönemde elle toplama usulüyle kültürel mücadele yapılması gerektiğini aktaran Yılmaz, nisan ayının ortalarından itibaren ise ilaçla mücadele yapılması gerektiğini söyledi.

  • Kivi üreticilerine hasat uyarısı

    Kivi üreticilerine hasat uyarısı

    Giresun’da 795 dekar alanda yapılan kivi üretiminde Kasım ayının başı ile ortası arasında hasat yapılıyor. Meyve içerisindeki kuru madde oranının yüzde 6,5 ile 7 arasında olduğu zaman hasadın gerçekleştirilmesi gerektiği bildirildi.

    Giresun’da 795 dekar alanda yapılan kivi üretiminde 2020 yılı ürün rekoltesinin bin 250 ton civarında olması bekleniyor. Giresun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından kivi hasadının Kasım ayının başı ile ortası arasında yapıldığı belirterek hasat için en uygun zamanın meyve içerisindeki kuru madde oranının refraktometre tarafından yüzde 6,5 ile 7 aralığını gösterdiğinde hemen hasadın yapılması gerektiği ifade edildi. Hasat zamanı yaklaştığında kuru madde miktarına sık sık bakılarak hasat zamanının belirlenmesi gerektiği bildirildi.

    Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, “Kivi hasadında meyvenin sap kısmı meyvenin dibinden koparılmalı ve sap kısmı ağaçta bırakılmalıdır. Böylece kasalarda meyve etinin zedelenmesi önlenmiş olur. Hasat mümkünse sabahın erken saatlerinde, yağmursuz ve serin bir zamanda yapılmalıdır. Erken hasat meyve tat ve aromasının tam oluşmasına engel olan bir durumdur ki bu meyvenin piyasa değerini düşürür. Geç hasatta meyvenin manav ömrünü kısaltır ve bu istenmeyen bir durumdur. Hasat sonrası meyveler açıkta ve güneşe maruz kalacak alanlarda bekletilmemeli, hemen pazara sunulmalı veya bekletilecekse soğuk hava deposunda saklanmalıdır” denildi.

  • Afyonkarahisar’da patates üreticilerine müjdeli haber

    Afyonkarahisar’da patates üreticilerine müjdeli haber

    Atatürk Orman Çiftliği Genel Müdürü Yener Yıldırım, patatesi ile ünlü Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde patates üreticilerinin sıkıntılarını çözecek bir alım yöntemi belirleyip çiftçilerin emeklerini kesinlikle karşılıksız bırakmayacaklarını kaydetti.

    Sandıklı ilçesinde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından ’patates üretimi ve pazarlaması’ konulu bir toplantı düzenledi. Sandıklı Kent Park’ta gerçekleştirilen toplantıya Kaymakam Eflatun Can Tortop, Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, Atatürk Orman Çiftliği Müdürü Yener Yıldırım, Bitkisel Üretim Havza Daire Başkanı Uğur Erdem, Afyonkarahisar Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Salma, Ziraat Odası Başkanı Fatma Toptaş, İl Genel Meclis üyeleri köy muhtarları ve patates üreticileri katıldı. Patates fiyatlarının düşüklüğü, girdi maliyetlerinin yüksekliği gibi üretimde yaşanan pek çok sorunun konuşulduğu toplantıda söz alan Yıldırım, yeni bir alım şekli için harekete geçtiklerini ifade ederek, “Burada sahada üretimde, satışta, pazarlamada ne gibi sorunlar var yerinde dinledik. Bu sıkıntıları en kısa sürede çözmek üzere bir karar aldık. İnşallah çok yakın bir zamanda bu bölgedeki patates üreticilerimizin sıkıntılarını çözecek bir alım yöntemi belirleyip çiftçilerimizin emeklerini kesinlikle karşılıksız bırakmayacağız” dedi.

    “Birkaç gün içeresinde alım şeklimizi ortaya koyacağız”

    Belirlenecek yeni patates alım modeli şekli ile üreticilerin zarar etmeyeceğini dile getiren Yener şunları söyledi:

    “Ben üreticilerimize üretimlerine devam etmelerini hiçbir şekilde üretimlerinin heba olmayacağını tekrar hatırlatmak istiyorum Şuanda burada fiyatları ve alım yöntemlerini belirlemek üzere görüşme yaptık. Birkaç gün içeresinde alım şeklimizi, kriterlerimizi şartnamelerimizi ortaya koyacağız. Bu şekilde Ziraat Odamız ile burada ki kooperatiflerimizle birlikte bu alımı gerçekleştireceğiz. Fiyat olayında tabi ki çiftçimizin emeğinin altında bir alım olmayacak. Üretim maliyetlerini çiftçimizden dinledik. Üretim maliyetlerini çıkardık. İnşallah Üretim maliyetlerinin üzerinde bir alımımız olacak.”

  • Zeytin üreticilerine uyarı

    Zeytin üreticilerine uyarı

    Bilecik Tarım ve Orman İl Müdürü Necmettin Yoldaş, zeytincilikle uğraşan çiftçileri uyararak, “Tuzaklarda çok sayıda ergin yakalandığı ve ayrıca pamuklu bit zararlısına da rastlanıldı” dedi.

    2020 Yılı Bitki Sağlığı Uygulama Programı gereğince uygulanan Zeytin Entegre Mücadele Projesi kapsamında Bilecik İl Tarım Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik personelince örnekleme ve kontrol yöntemleri kullanılarak zeytin bahçelerini gezdiler. Zeytin bahçelerinde pek çok zararlı, hastalık ve yararlı tür bulunmakta olduğunu anlatan Bilecik Tarım ve Orman İl Müdürü Necmettin Yoldaş, “Bu zararlı ve yararlıların yıl içindeki popülasyon değişimleri ile zararlı türlerin ekonomik zarar eşiklerine, hastalık için ise mücadeleye başlama zamanlarının belirlenebilmesi için 1-2 haftada bir ya da daha sık aralıklarla periyodik sayım ve kontrolleri yapılmaktadır. Bu bağlamda; İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube personellerinden Ziraat Mühendisi Yasemin Çam ve Ziraat Mühendisi Selcen Erol, entegre mücadele üreticilerini ziyaret ederek bilgilendirme yaptı. Biyoteknik mücadele kapsamında asılan tuzakların kontrolü yapıldı. Tuzaklarda zeytin güvesi ergini tespit edildi. Zeytin güvesi yılda 3 döl verir. Şu an arazi çalışmalarında çiçek dölünde olduğunu gözlemlendi. Zeytinin önemli bir zararlısı olan güve, bu dönemde çiçek somaklarına yumurta bırakır. Yumurta paketleri 15-20 gün sonra açılır. Çıkan larvaların beslenmesi sonucu zarar verir. Tuzaklarda çok sayıda ergin yakalandığı ve ayrıca pamuklu bit zararlısına da rastlanıldığı için zeytin üreticilerimizin 50g/l Deltamethrin 15ml/100lt suya 21 gün, 400g/l dimethoate 100ml/100lt suya 21 gün(larva yaprak çiçek nesli), 50g/l lambda cyhalotrin 15ml/100lt suya 21 gün (çiçek nesli) kullanarak mücadele etmeleri bu yıl ürün kayıplarını önleyici etki yapacaktır” dedi.

  • Gıda üreticilerine KATSO’dan hijyen teşekkürü

    Gıda üreticilerine KATSO’dan hijyen teşekkürü

    Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, gıda maddesi üretimi yapan Kastamonu’daki işletmelere, aralarında halk sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde üretim yapan veya satan hiçbir işletme bulunmadığının anlaşılmasından dolayı iş dünyası adına teşekkür etti.

    KATSO Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, yerel basına verdiği ilanlarda gıda maddesi üretimi yapan Kastamonu’daki işletmelere, aralarında halk sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde üretim yapan veya satan hiçbir işletme bulunmadığını hatırlattı.

    Bu işletmelere iş dünyası adına teşekkür eden Başkan Fındıkoğlu, şunları kaydetti: “Tarım ve Orman Bakanlığı 13 Ocak 2020 tarihindeki laboratuvar sonuçlarına göre taklit ve tağşiş yapıldığı kesinleşen, aynı zamanda kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş ve değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan işletmelerin kamuoyuna duyuruldu. Ülke çapında söz konusu işletmelere cezai işlemler başlatılmış olup, ilimiz bünyesinde yaptığımız araştırmalarda Bakanlığımızın açıkladığı işletmelerin faaliyet göstermediği ve açıklanan ürünlerin satışlarının yapılmadığı anlaşılmaktadır. Bu bağlamda ilimizde faaliyet gösteren işletme sahiplerimize, halk sağlığına verdikleri önem ve hassasiyetli yaklaşımlarından dolayı Kastamonu iş dünyası adına teşekkür ederim”