Etiket: Turşusu

  • Biga’dan dünyaya acı biber turşusu ihracatı

    Çanakkale’nin Biga ilçesinde üretilen acı biber turşusu dünya mutfaklarını süslüyor. Kalaycıoğlu Gıda Genel Müdürü Ahmet Kalaycı, Biga’nın Göktepe köyünde bulunan fabrikada bin ton acı biber işlendiğini söyledi.

    Kalaycı, yaptığı açıklamada, biber sezonunda 24 işçinin çalıştığı fabrikada turşu üretildiğini ifade etti. Turşularının yüksek kalitesi ve üstün lezzetiyle hem Türkiye pazarında hem de dünyadaki birçok ülkede aranan bir marka haline geldiğini belirten Kalaycı, “5 yıl içerisinde Organize Sanayi Bölgesi’nde bir yer alıp fabrika kurma projemiz var. Hedefimiz hep yurt dışına ihracat yapmak. Kapia, Makedon, üç burun biber ve topi biberi turşu olarak Amerika, Çin, İngiltere, İsveç, Finlandiya, Almanya, Azerbaycan, Kazakistan, Gürcistan, Ürdün, Tacikistan’a ihracat yapıyoruz. Bu yıl biber çok, alıcı yok. 800 ton biber alımı yaptık. Kapia biberi karışık turşuya kullanıyoruz. Acı biberi ayrı satıyoruz. Teneke değil de ağırlıklı kavanozda satıyoruz. Şu anda 2 konteynır kapia turşuluk biber ile 2 konteynır karışık turşunun direkt sevkiyatını yapıyoruz. Kasım ayının sonunda sezon biter” dedi.

    Biga’nın acı biberin kalesi iken alıcıların bölgeden kaçtığını vurgulayan Kalaycı, “Çiftçi zarar ediyor. Geçmiş yıllarda 2 liraya satılacak biberi 1 liraya mal edip 5 liraya sattılar, üreticiyi düşünmediler. Buradan tohum alarak Balıkesir, Antalya, Manisa, Mersin, Adana, Hatay, Niğde, Kayseri bölgesi acı biber ekti. Türkiye’nin her tarafından ekim yapılınca alıcılar buradan kaçtı. Bu yıl buralardan biber alan tek alıcı biziz. Biga acı biberin kalesi iken, alıcılar buradan kaçtı. Bir tek biz buradayız. Geçen yıl 5 liradan 700 ton acı biber aldık. 4 milyon lira yapar. Bu para Biga’ya kaldı. 83 tane TIR’ı 2 bin liradan sattık. Bölgede amiri, memuru, köy imamına kadar herkes biber ekerse çiftçi para kazanamaz. Bu kadar çok eken olunca da kilosu 2 liraya kadar düştü. Çiftçiyi kurtarmaz hale geldi” diye konuştu.

  • Bilim Dünyasında Heyecan Uyandıran Uçkunun Turşusu Yapıldı

    Doğu bölgelerinde yetişen ve kanser hastalığına iyi geldiği açıklanan Uçkun bitkisinin ilk kez turşusu yapıldı. Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde görev yapan bir ceza hâkiminin önerisiyle yapılan turşu, adliye çalışanları tarafından beğenildi.

    ABD’nin Atlanta Üniversitesinde geçen günlerde yapılan deney sonucu kansere iyi geldiği belirtilen ve Anadolu’da ‘yayla muzu’ olarak bilinen Uçkun bitkisinin ilk kez turşusu yapıldı. Yüksekova Adliyesi’nde görev yapan bir asliye ceza hâkiminin önerisiyle adliye çalışanları tarafından yapılan uçkun turşusu, yoğun ilgi gördü. Adliyede çalışanlara ikram edilen turşu tam not aldı. Bilim dünyasında büyük heyecan oluşturan uçkunun birkaç yıl içinde kanser tedavisinde kullanılması bekleniyor. Doğu ve Güneydoğu bölgesinde ilkbahar aylarında yetişen ve Latince ismi Rheum Ribes olan uçkuna ‘Van muzu’ ve ‘Hakkâri muzu’ gibi isimler veriliyor. Çiğ yenen ve hatta yemeği dahi yapılan bitkiye ileri ki zamanlarda Türkiye ve dünyanın birçok yerinde ilginin daha da artacağı tahmin ediliyor.

    Tamamen doğal olan bu bitkinin yüksek kesimler ve dağlarda yetiştiğini söyleyen adliye çalışanı Bülent Seyitoğlu, bitkinin bahar aylarında yetiştiğini anlattı. Söz konusu bitkinin ömrünün kısa olduğunu belirten Seyitoğlu, “Ömrü bir buçuk ay kadar. Burada daha önce görev yapmış ve tayin istemiş arkadaşlarımızın isteği üzerine batı illerine de gönderiyoruz. Uçkunun değişik bir tadı var. Şeker hastalığına iyi geldiği söyleniyor. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre kansere de iyi geldiği söyleniyor. Biz bunu yaş olarak tüketiyoruz. Adliyemizde görevli hakim beyin tavsiye üzerine turşusunu yaptık. Çok güzel bir tadı var. Çok da güzel oldu. Arkadaşlara ikram ettik. Tadına bakan çok beğeniyor. Çevreden olumlu tepki alıyoruz” dedi.

    Turşunun tadına bakan vatandaşlar, iyi bir fikir olduğunu belirterek, bunun mutfak kültürü haline geleceğini belirtti.