Etiket: tüketim

  • Küresel tahıl üretimi yeni bir rekora giderken tüketim ve stoklar yükseliyor

    BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Gıda Fiyat Endeksi Ağustos ayında yüzde 1.3 düşerken bunda buğday ve iri taneli tahılların düşüşü etkili oldu.

    BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Gıda Fiyat Endeksi Temmuz ayına göre yüzde 1.3 düşerek Ağustos ayında 176.6 puan olarak gerçekleşti. Bunda en büyük rolü FAO Tahıl Fiyat Endeksi’nin yüzde 5.4 düşmesi oynarken bu durum Karadeniz bölgesinde üretim beklentileri iyileşirken buğday fiyatlarında keskin bir düşüş olarak yansıdı. FAO küresel tahıl üretim tahminlerini 2 bin 611 milyon tona yükseltirken bu tüm zamanların rekoru anlamına geliyor. Bugün açıklanan son FAO Tahıl Arz ve Talep Özeti’ne göre küresel tahıl stokları 2018 sezonunun kapanmasıyla tüm zamanların en yüksek değerine erişecek.

    Yeni tahminler daha geniş buğday hasadına işaret ederken bunda Rusya Federasyonu’ndaki iyileşen üretim beklentilerinin Kanada ve ABD için yapılan düşüş revizyonlarını dengelemekten daha fazla olmasının etkisi var. Ayrıca bunda Brezilya ve Rusya Federasyonu’ndaki yüksek mısır ve arpa üretimi de rol oynadı. FAO’ya göre küresel pirinç üretimi 2017 sonunda yeni bir rekora ulaşacak.

    Fiyatlarda hafif düşüş

    FAO Gıda Fiyat Endeksi’nin Ağustos ayında biraz düşmesiyle üç aydan beri süren yükseliş de sona erdi. Ancak buna rağmen uluslararası pazarlarda tahıl, bitkisel yağ, süt ürünleri, et ve şekerden oluşan beş ana gıda maddesinin fiyatları ve ticareti takip edilerek belirlenen endeks geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 6 yukarıda gerçekleşti.

    Tahılların yanında FAO Et Fiyat Endeksi Ağustos aynında yüzde 1.2 düşerken FAO Şeker Fiyat Endeksi Brezilya, Tayland ve Hindistan’da önde gelen üreticilerin lehte hasat beklentilerinin etkisi ve Çin ve Hindistan’ın koyduğu yüksek gümrük tarifelerinin gölgesinde gerçekleşen zayıf uluslararası talep sebebiyle yüzde 1.7 düştü. Ancak FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi palm, soya ve ayçiçeği yağındaki artan tekliflerin etkisiyle yüzde 2.5 arttı. FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi de tereyağına Avrupa ve Kuzey Amerika’daki yüksek talep sebebiyle Temmuz ayına göre yüzde 1.4 yükseldi.

    Küresel stok ve ticarette keskin artışlar

    FAO’nun yeni tahmini ayrıca buğday ve pirinç gibi tahılların gıdada daha büyük kullanımına işaret ederken iri tanelilerin hayvan yemi olarak kullanımının da tüm zamanların en yüksek değerine ulaşması öngörülüyor.

    Dünya tahıl stoklarının 719 milyon tonluk yeni bir rekor kırması bekleniyor. Bu da sezon açılırken zaten en yüksek değerine ulaştığı noktadan yüzde 2’lik bir artış anlamına geliyor. Rusya Federasyonu’ndaki buğday ve Brezilya’daki mısır stoklarının da belirgin şekilde artması bekleniyor.

    Dünya tahıl ticaretinin yüzde 2’nin üzerinde genişleyerek 403 milyon tona varması bekleniyor ki, bu da yeni bir rekor demek. Çin, Brezilya, Avrupa Birliği, İran İslam Cumhuriyeti ve Meksika’dan beklenen sağlamlaştırıcı ithalat talebinin etkisiyle FAO’nun son öngörüsü bir öncekinden 8 milyon daha yüksek gerçekleşti.

  • Kuru ve kabuklu meyve ticaretinde “tek seferde tüketim” trendi

    Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu olarak Hindistan’da düzenlenen 36. Kuru ve Kabuklu Meyveler (INC) Kongresi’ne katıldıklarını belirten Kuru Meyve Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz, dünya kuru ve kabuklu meyve ticaretinde yeni ürün geliştirme ve tek seferde tüketime uygun ürün ambalajlarının doğru bir trend olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye olarak biz de, küçük ambalajlarda paketleyip dünya pazarlarına sunmaya daha fazla yönelmeliyiz, dünyadaki trend bu yönde” dedi.

    Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu’ndan bir heyet, Hindistan’ın Chennai kentinde gerçekleştirilen 36. INC Kongresi’ne katıldı. Kongrede, Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, sektör kurulu başkanı Osman Öz, yönetim kurulu üyeleri Ahmet Bilge Göksan, Eliya Alharal, Nejat Almış ile Prof. Dr. Uygun Aksoy hazır bulundu. Dünya genelinde 750 firma ve kuruluş temsilcisinin üyesi olduğu INC, her yıl farklı bir ülkede yaptığı kongrelerde ürünlerin üretim ve tüketim durumları ve tahminlerine ilişkin istatistikler, ticarete etki eden konular, jenerik tanıtım çalışmaları, kuru ve kabuklu meyvelerin insan sağlığına katkılarına yönelik bilimsel çalışmalar ele alınıyor. Kuru Meyve Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz, dünya kuru ve kabuklu meyve ticaretinde yeni ürün geliştirme ve tek seferde tüketime uygun ürün ambalajlarının doğru bir trend olduğuna dikkat çekti. Öz, ülkemizde de tek üründen oluşan veya birden fazla ürün bir araya getirilerek oluşturulan küçük tüketici ambalajlarına yönelik ilginin giderek arttığını ve dünya kuru ve kabuklu meyve ticaretindeki payının daha da artmasını beklediklerini ifade etti. Türk kuru meyve sektörünün tüketici tercihlerine göre üretimini şekillendirmesi gerektiğine vurgu yapan Öz, şöyle konuştu:

    “Türkiye olarak biz de, ülkemizde üretilen ürünleri veya ülkemizde üretimi mümkün olmayan veya üretimi ihtiyaca cevap vermeyen ürünleri Dahilde İşleme Rejimi kapsamında temin ederek küçük ambalajlarda paketleyip dünya pazarlarına sunmaya daha fazla yönelmeliyiz, dünyadaki trend bu yönde.”

    “İyi bir fırsat”

    Bu yılki kongreyi değerlendiren Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, kongrenin 1 milyarı aşkın nüfusu ve yaklaşık 100 milyonluk yüksek gelirli tüketici kitlesine sahip Hindistan’da gerçekleştirilmesinin, ülkemizin kuru ve kabuklu meyvelerde taşıdığı potansiyeli yerinde görmek için kendileri için iyi bir fırsat oluşturduğunu kaydetti. Celep, “Kongrede yerinde gördük ki, dünyanın gelişme yolundaki iki dev ülkesi olan Çin ve Hindistan kuru meyve ticaretinde de önemli paya ve artırılabilir bir potansiyele sahip olan ülkeler. Yakın geçmişte de her iki ülkeyi hedef pazar olarak belirleyip fuar ve diğer tanıtım çalışmaları yapmakta ne kadar isabetli davrandığımızı tekrar gördük” diye konuştu.

    “Çeşitlenme söz konusu”

    Kongrede dünya genelinde ülkemizde üretilen kuru meyvelerin yanında tüm ürünler için pazarlarda çeşitlenme söz konusu olduğunu gözlemlediklerini anlatan Celep, “Özellikle Uzakdoğu ülkeleri hem üretici, hem işlemeci ve hem de tüketici ülkeler olarak yavaş yavaş ağırlıklarını hissettiriyorlar. Hindistan ve Vietnam Afrika ülkelerinde ağırlıklı olarak üretilen kaju cevizinin işlenmesinde ön plana çıkıyorlar. Çin başta ceviz olmak üzere önümüzdeki yıllarda ağırlık kazanacak. Bu ülkeler aynı zamanda tüketimde de yavaş yavaş ön plana çıkacaklar” dedi.

    Sunumlar yapıldı

    Konferans sırasında Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Bilge Göksan tarafından Dünya Kuru Üzüm Üretim ve Ticareti, Prof. Dr. Uygun Aksoy tarafından ise Dünya Kuru Kayısı ve Kuru İncir Üretim ve Ticareti konulu sunumlar yapıldı. Kongre boyunca ayrıca, Türkiye Kuru Meyve Sektörü standında Türk kuru meyvelerinin sunum ve tanıtımı gerçekleştirildi.

  • Akdeniz Bölgesi’nde elektrikte 2016 tüketim rekoru 9 Ağustos günü kırıldı

    Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. (AEDAŞ) verilerine göre 2016 yılında Antalya, Isparta ve Burdur’da elektrik tüketim rekoru 9 Ağustos Salı günü kırıldı. 9 Ağustos’ta AEDAŞ’ın hizmet verdiği bölgede toplam tüketim, günlük 37 milyon kilovatsaate (kWh) ulaştı. 2016’da en düşük tüketim ise 15,8 milyon kWh ile 28 Şubat Pazar günü gerçekleşti. Üç ilin 2016 yılında toplam elektrik tüketimi 8 milyar 520 milyon kilovatsaat olarak ölçüldü.

    Antalya, Isparta ve Burdur’da yaklaşık 1,7 milyon aboneye elektrik dağıtım hizmeti veren AEDAŞ, 2016 yılı elektrik tüketimi, zirve ve dip noktaları ile dağıtım aboneliği sayılarına yönelik özel bir çalışma hazırladı. AEDAŞ’ın verilerine göre yıl içinde bölgedeki en yüksek tüketim 9 Ağustos Salı günü yaşandı. Rekorda o tarihlerde hava sıcaklığının 39-40 dereceleri görmesi nedeniyle artan klima kullanımı büyük ölçüde etkili oldu. 9 Ağustos’ta AEDAŞ’ın hizmet verdiği bölgede toplam tüketim, günlük 37 milyon kilovatsaate (kWh) ulaştı. 2016’da en düşük tüketim ise 15,8 milyon kilovat ile 28 Şubat Pazar günü gerçekleşti.

    2016’nın turizm sektörü açısından zor bir dönem olsa da bu durumun Akdeniz Bölgesi’nin verilerinde kendisini çok fazla göstermediği belirtildi. 2015 yılında Antalya, Isparta ve Burdur’da 8 milyar 491 milyon kilovat elektrik tüketilirken, 2016’da bu rakam yüzde 0,34’lük sınırlı bir artışa sahne oldu. Bölgedeki elektrik tüketimi 2016’da toplam 8 milyar 520 milyon kilovata ulaştı.

    En fazla yeni abone Kepez’den

    Enerji dağıtımı yaptığı her noktaya hızlı, kesintisiz ve en verimli hizmeti kusursuz bir şekilde ulaştırma ilkesi ile çalışan AEDAŞ, 2016 yılında yaklaşık 62 bin yeni aboneye daha hizmet vermeye başladı. Tüketici dostu bir şirket olarak müşteri odaklı çalışan AEDAŞ’ın dağıtım hizmetine, yıl içinde en yüksek katılım Antalya’nın Kepez ilçesinden oldu. Kepez’de 12 binden fazla yeni tüketici 2016’da AEDAŞ’tan elektrik dağıtım hizmeti almaya başladı.

    “Tüketim alışkanlıkları yatırımlara yol gösteriyor”

    AEDAŞ Genel Müdürü Mehmet İslamoğlu, şirket olarak tüketim alışkanlıklarını yakından takip ettiklerini belirterek “İş planlarımızı ve yatırımlarımızı buna göre yapıyoruz. Hava durumunu ve tatil dönemlerini yakından takip ediyoruz. Elektrik dağıtım şirketleri için kış ayları sorunlu geçer. Fırtına ve yağışların arıza yaratma ihtimaline karşı hazırlıklarımızı çok önceden yapıyoruz. Hizmet verdiğimiz bölgede hava sıcaklıklarının yaz aylarında 40 dereceleri aşması nedeniyle yaz döneminde de sürekli alarm halindeyiz. Yaptığımız çalışmalarda geçmiş yıllardaki tüketici davranışları bize yol gösteriyor” dedi.

  • Tütün ürünleri satış ve tüketim istatistikleri

    Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, tütün kontrolü politikalarının sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

    Tütün ve Alkol Düzenleme Kurumu(TAPDK) tarafından 2016 tütün ürünleri satış ve tüketim istatistiklerine göre, Türkiye’de 2016 yılında 105,5 milyar adet sigara tüketimi gerçekleşti. 2015 yılına göre ülkemizde satılan sigara miktarında yüzde 2,21 oranında artış oldu. Tütün sarmada kullanılan makaronun satışı ise 19 milyar adet ile bir önceki yıla göre yüzde 116.67 oranında arttı.

    İç piyasaya arz edilen sigara ve makaron toplamı 124,5 milyar adet

    Nargilelik tütün üretiminin yüzde 190,71 oranında artış ile 2 bin 88 ton olarak gerçekleşmesi, iç satışının yüzde 18,1 oranında artması, karşı karşıya olduğumuz büyük sağlık tehditinin bir başka göstergesi. Kayıtlı sarmalık kıyılmış tütün üretimi de bir önceki yıla göre yüzde 109,45 oranında artarak 211 ton, Sarmalık kıyılmış tütünün iç satış ise yüzde 126,28 oranında artarak 192 ton oldu.

    Günde 17 milyon paket sigaraya ortalama 150 milyon TL harcıyoruz

    Açıklanan verilere göre, Türkiye’nin mamül sigara ihracatı yüzde 5,69 artarken, tütün firmalarının üretimde yüzde 86,67 oranında ithal, yüzde 13,33 oranında yerli tütün kullanmaları dikkat çekti.

    Dağlı: “Tütün kontrolü politikalarındaki samimiyet ve azim mutlaka sürdürülmelidir”

    Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, “Sağlığa Evet Derneği olarak tütün tüketimindeki artıştan büyük üzüntü duymaktayız. 1996 yılında tütün ürünlerinin reklamının yasaklanması ile başlayan mücadelemiz, 2009 yılında dumansız hava sahası uygulaması ile ivme kazanmıştı. 2009-2010 arasında yüzde 13 tüketim azalması oldu ancak, 2012 yılından itibaren tüketim yeniden artmaya başladı. Uzun yıllar halkımızın sağlığını korumak için emek harcayan bizler hukuksal eksiklerin tamamlanması ve uygulamadaki aksaklıkların giderilmesi odaklı acil önlemlerin alınmasını talep ediyoruz” dedi.

    Sağlığa Evet Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek de, “İnsanımızı sağlığından ederek ekonomiye katılımını engelleyen, harcama potansiyelini diğer sektörlerden kendine çeken, ekonomiye katkı sunduğu söylemleri altında aslen ülkemizin ekonomik kaynaklarını tüketen sektör ile mücadele zamanıdır” diye belirtti.

    “Hastalığı teşhis edip, tedavi etme zamanıdır”

    Sağlığa Evet Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Füsun Yıldız ise, “Dumansız hava sahası denetimindeki aksaklıkların giderilmesi, kamu bilgilendirme yöntemlerinin etkinleştirilmesi, bağımlılık tedavisinin ücretsiz yapılması, tütün endüstrisinin salgın etkeni olarak tanımlanması kaçınılmazdır” dedi.

  • Tüketim harcamalarının medya yansımalarında lider; kira ve konut

    Medya takibi kuruluşu Ajans Press, tüketim harcamalarının medya yansımalarını araştırdı. Ajans Press’in yazılı basındaki incelemesinde kira ve konut haberleri yıl boyunca 9 bin 379 habere konu olarak birinci oldu.

    TÜİK’ten alınan verilere göre Türk halkı parasını en çok kira ve konut harcamalarına ayırıyor. Buna göre Türkiye genelinde yapılan hane halkı tüketim harcamaları içinde, en yüksek pay yüzde 24,8 ile kira ve konut harcamalarının oldu. Türkiye’de hane bütçesinin yüzde 4,2’sini alkollü içecekler, sigara ve tütün oluşturdu. Araştırmada dikkat çeken bir başka istatistik ise eğitim ve sağlığa harcanan payın yüzde 2 civarında kalması oldu. Medya takibi kuruluşu Ajans Press, tüketim harcamalarının medya yansımalarını araştırdı. Ajans Press’in yazılı basındaki incelemesinde kira ve konut haberleri yıl boyunca 9 bin 379 habere konu oldu. En fazla haber içeriğini İstanbul’daki konut fiyatları oluştururken; en az paranın harcandığı sağlık sektörü en fazla konuşulan alan oldu. Yıl boyunca sağlık harcamalarıyla ilgili 10 bin 13 haberin medyaya yansıdığı tespit edildi. Alkollü içeceklerle ilgili 3 bin 774 haber yapılırken, haber içeriklerinde yıl boyu kaçakçılık ve zam haberlerinin sürekli konuşulması dikkat çekti.