Etiket: Tescilli

  • Tescilli Akkuş fasulyesinde rekolte kaybı bekleniyor

    Tescilli Akkuş fasulyesinde rekolte kaybı bekleniyor

    Ordu’nun Akkuş ilçesinde yetiştirilen tescilli şeker fasulyesinde olumsuz hava şartlarından dolayı rekolte düşüklüğü bekleniyor.

    Ordu’nun Akkuş ilçesinde yetiştirilen, coğrafi işaret tescil belgeli Akkuş şeker fasulyesi bu yıl rekolte kaybına uğradı. Ordu genelinde olumsuz seyreden hava şartları, fındık, mısır ve fasulye gibi ürünlere zarar verirken, Akkuş şeker fasulyesinde de ciddi oranda rekolte kaybı yaşanması bekleniyor. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 400 ton rekoltesi olan ve sezon başlarında bu yıl için 500 ton rekolte beklenen Akkuş fasulyesinde olumsuz hava şartlarından dolayı bu yıl 300 ton mahsul alınacağı tahmin ediliyor.

    Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, 2010 yılında tescil belgesi alınan fasulyenin yaklaşık 15 gün sonra hasadına başlanacağını ifade etti. Yeni sezonda fasulye fiyatlarının rekolte kaybından kaynaklı artabileceğine işaret eden Kaya, üreticilerin satamadıkları ürünleri almaya hazır olduklarını aktardı.

  • Ege Üniversitesi’nden tescilli yemek üretimi

    Ege Üniversitesi Hastanesi Mutfağı ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Kalite Belgesini almaya yeniden hak kazandı. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, mutfağı ziyaret ederek her gün binlerce kişiye yemek üreten mutfak personeliyle bir araya geldi.

    Ziyaret sırasında konuşan Rektör Prof. Dr. Budak, “Yatan hasta, refakatçi ve personele hizmet sunan hastane mutfağımızda her gün toplam 8 bin kişiye 20 farklı çeşit diyet yemeği üretiliyor. Yılda 450 bin yetişkin ve 19 bin çocuk hastanın tıbbi beslenme tedavilerinin güvenli, kaliteli ve lezzetli yemek üretimiyle gerçekleşmesini sağlıyoruz. Böylesine önemli bir görevi başarıyla yerine getiren ve ISO 22000 denetimini başarıyla sonuçlandıran ekibimizi yürekten kutluyorum’’ diye konuştu.

    30 farklı noktadan alınan örneklerle mikrobiyolojik analiz

    Beslenmenin hasta tedavisinin en önemli parçalarından biri olduğunu belirten Başdiyetisyen ve Hastane Beslenme Hizmetleri Müdürü Dr. Dyt. Derya Hopancı Bıçaklı ise ‘‘ Yemeklerimizin üretimi sırasında mutfak içinde 30 farklı noktadan alınan örneklerle mikrobiyolojik analizler yapıyor ve hijyene üst düzeyde dikkat ediyoruz. Ege Üniversitesi Hastane Beslenme Hizmetleri Müdürlüğü olarak sağlık sektöründe öncü kurum mutfağı olmayı hedefliyoruz. Mutfağımızın ISO 22000 denetim sürecinde bizleri destekleyen Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’a ve Başhekimimiz Prof. Dr. Tuncay Göksel’e ve hastane yönetimimize teşekkür ediyoruz’’ dedi.

    Mutfak ekibinde ise Başdiyetisyen ve Hastane Beslenme Hizmetleri Müdürü Dr. Dyt. Derya Hopancı Bıçaklı’nın yanı sıra sorumlu mutfak diyetisyenleri Özlem Ulaş Artar Özel, Ayşe Özakcan, Gıda Mühendisi Dr.Hasan Keşkekoğlu ve 35 mutfak personeli yer alıyor.

    Ziyarete; EÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Gürgün, Hastane Başhekimi Prof. Dr. Tuncay Göksel, dekanlık ve hastane üst yönetimi katıldı. ISO 22000 gıda güvenliği sisteminde tarladan tabağa izlenebilirlik ilkesi esas alınıyor.

  • Tescilli nar hasadı başladı

    Mersin’in Silifke ilçesindeki Göksu Vadisi köylerinde üretimi yapılan ve 33 N16 olarak tescillenmiş Türkiye’nin tek sofralık narı olan Silifke aşısı Keben narının hasadına başlandı.

    Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir ve Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun, Silifke’nin Keben Mahallesi’nde düzenlenen nar hasadına katıldı. Kaymakam Şevket Cinbir, nar üreticileri ile görüşüp nar hasadı yaptı. Eline aldığı makasla ağaçtan nar hasadı yapan Cinbir, bu yıl narın daha verimli ve daha kaliteli olduğunu ifade etti.

    Göksu Vadisi köylerinde yetiştirilen Keben narının ağırlığının 1- 2 kilograma kadar ulaştığını vurgulayan Cinbir, Keben narının ayrı bir aroma özelliğine sahip olduğunu, görünüşü, tatlı mayhoş tadı ve damak zevkine hitap ettiği için genelde sofralık olarak rağbet gördüğünü söyledi.

    Silifke’de 3 bin 500 dekar alanda nar üretimi yapıldığını belirten Kaymakam Cinbir, “Nar üretimi daha çok Keben Mahallesinde gerçekleştiriliyor. Yılda ise 5-6 bin ton civarında hasat yapılıyor. Keben narının ayrı bir özelliği var. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tescil edilmiş, 33 N16 Keben narı dediğimiz özel bir nar yetişiyor bu bölgede. Vatandaşlarımızla bu gün hasatta eşlik ettik. Ağaçlardan toplanan narlar sofralarımıza kadar getiriliyor. Bu süreç ciddi bir süreç. Emek isteyen bir süreç. Üreticinin topladığı narlar bu yıl piyasa değeri 1 lira 80 kuruş ile 2 TL arasında alıcı buluyor. Market ve pazarlarda satışı ise kalitesine göre 4-5 TL’ye kadar çıkabiliyor. Sofralarda tüketilmeye müsait olmayan ve özellikle ağaçta çatlamış narlar ise nar ekşisi haline getiriliyor. Yine bu bölgede 40 ton civarında da nar ekşisi üretimi yapılıyor. Üretilen ekşiler ise kilogramı 25-30 TL arasında değişen fiyatlardan satışa sunuluyor. Vatandaşımız yetiştirip üretmeye ve ekonomiye katkı sağlamaya çalışıyor. 2018 yılının nar hasadının hayırlara ve güzelliklere vesile olmasını diliyorum. Yetiştiricilerimiz ve üreticilerimiz için bol ve helal kazanç diliyorum” diye konuştu.

    Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun ise yaptığı açıklamada, “Bölgemiz Göksu Vadisi’nin mikro klima özelliğinden dolayı narların neredeyse bir çoğu 1 kilogramın üzerinde olan ağırlığa ulaşıyor. Farklı aroması, lezzeti ve tanelerinin iriliği ile dikkat çeken bir ürünümüzdür. Türkiye genelinde sadece bu bölgede yetişen bir nar türüdür. Hasat edilen narlar genelde yurtiçinde tüketiliyor. 3 Bin 500 dekar alanda nar üretimimiz var. Yaklaşık 5-6 bin ton ürün elde ediliyor. Har hasadının çiftçimize ve üreticilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

  • Başkan Görgen: “Hatay’ın tescilli tatlısı Antakya künefesi uluslararası düzeyde tanıtılacak”

    Gastronomi şehri Hatay’ın tescilli tatlısı Antakya künefesi, kurulan Künefeciler Derneği ile daha iyi tanıtılacak. Künefeciler Derneği Başkanı Mustafa Görgen amaçlarının Antakya künefesini ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımına katkı sağlamak olduğunu söyledi.

    Antakya’da kurulan Künefeciler Derneği (KÜNDER) ilk yönetim kurulu toplantısını gerçekleştirerek Gastronomi şehri Hatay’ın tescilli tatlısı Antakya künefesini en iyi şekilde tanıtmak için kolları sıvadı. Künefeciler Derneği Başkanı Mustafa Görgen, derneğin, Antakya’nın tescilli Antakya künefesini ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımına katkı sağlamak, sektörün üniversite desteği ile eğitimin alt yapısına nitelikli ve kaliteli usta yetiştirilmesinin sağlanması amacı ile kurulduğunu belirtti.

    Tarihi Kurşunlu Han’da gerçekleştirilen Yönetim Kurulu toplantısı sonrasında açıklamalar da bulunan Künefeciler Derneği Başkanı Mustafa Görgen “Bugün itibari ile Künefeciler Derneğimizi istişare toplantısı ile faaliyete geçirdik. KÜNDER’in 3 temel amacı var. Gerçek Antakya künefesini ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımını yapmak, hak ettiği yere taşımak, gastronomi şehri Hatay’ımıza katkıda bulunmak. Sektörün esnaflarını bir araya getirerek, sektörün ortak sorunlarına, ortak çözümler üretmektir. Bu sektör için KÜNDER ve üniversite birliği ile eğitim sınıfı açacağız” dedi.

  • Türkiye’nin tek tescilli “Arıcan 97” Kabak Festivali yapıldı

    Kırıkkale’de 2’ncisi düzenlenen ve Türkiye’nin tek tescilli kabak çeşidi olan “Arıcan 97” Kabak Festivali düzenlendi. En güzel kabak yetiştiren çiftçiler ise ödüllendirildi.

    Kırıkkale’de geleneksel olarak Aşağımahmutlar Sosyal Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği tarafından 2’ncisi düzenlenen ve Türkiye’nin tek tescilli kabak çeşidi olan “Arıcan 97” Kabak Festivali yapıldı. Çiftçiler tarafından yetiştirilen kabaklar meydanda kurulan stantlarda görücüye çıktı. 34 çiftçinin yarıştığı festivalde kabakların büyüklüğü, hacmi, ağırlığı, dilim şeklinin düzenli olması, parlaklık, renk gibi kriterlere göre jüri tarafından değerlendirme yapıldı. Festivalde dereceye giren kabak yetiştiricilerinden birinci olana tarım aracı, 2. ve 3. olan yarışmacıya ise bir miktar para ödülü verildi.

    Festivale katılan vatandaşlara kabak tatlısı ikram edildi

    Kırıkkale Valisi Mehmet İlker Haktankaçmaz, “Kırıkkale’nin Aşağı Mahmutların ürettiği ürünler başta kabak olmak üzere bütün Türkiye’de tanınacak ve çok daha gelir getiren bir ürün kapısına dönüşecek. Ben yarışmada dereceye giren arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. İnşallah Tarım Müdürlüğümüzün de çalışmalarıyla Kırıkkale’nin tümünde tarımsal ve hayvancılıkla ilgili faaliyetleri çok daha bilimsel yöntemlerle, çok daha fazla gelir getirecek şekilde yapılmasına katkı sağlanacak” diye konuştu.

    Türkiye’nin tek tescilli çeşidi olan ‘Arıcan 97’ kabak çeşidi demonstrasyonunu bu köyde uyguladıklarını ifade eden Kırıkkale Tarım ve Orman İl Müdürü Sırrı Yılmaz, “Normal çiftçi şartlarında 3-3,5 ton elde edilebilen kabak üretimi bu demonstrasyonumuzla dekarda 4 ton üretim elde ettik. Bugün burada 34 çiftçimizin ürünü sergilendi. İl Müdürlüğümüz teknik personelince bir jüri heyeti oluşturuldu. Bu jüri heyetimiz kabağın büyüklüğü, hacmi, ağırlığı, dilim şeklinin düzenli olması, parlaklık, renk gibi kriterler göz önünde bulundurularak 1., 2. ve 3’üncü seçildi” dedi.

    Kabak yarışmasında birinci olan çiftçi Ramazan Sancar, “En son sıraya ben girdim ve ondan sonra da birinci oldum. Organik olarak kendim yetiştirdim” ifadelerini kullandı.

    Kabak yarışmasında ikinci olan genç çiftçi Eren Elibol, “Kabaklarımız organiktir. Hiç ilaç kullanılmadı. Gübre atıyoruz. Yarışmayı ikinci olarak bitirdim Allah’a şükür. Gelecek sene kabak festivali olursa yine katılacağım” açıklamasında bulundu.