Etiket: Tescilli

  • Vali Çelik: “Kütahya’nın tescilli ürün sayısı 9’a çıktı”

    Vali Çelik: “Kütahya’nın tescilli ürün sayısı 9’a çıktı”

    Kütahya’ya özgü, asırlık lezzetler; cimcik aşı, bitli helva, köpük helvası ve kızılcık tarhanası Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilerek coğrafi işaret onayı aldı. Tescilli ürün sayısının 9’a yükseldiğini, 2 ürünün başvuru aşamasında olduğunu belirten Vali Ali Çelik, KÜTBO’ya gayretlerinden dolayı teşekkür etti.

    Kütahya Ticaret Borsası’nın (KÜTBO) başvurusu sonucu Kütahya’nın tadına doyum olmayan yöresel lezzeti “cimcik aşı”, Osmanlı mutfağının vazgeçilmez lezzeti “bitli helva”, 1898 yılından bu yana Ramazan sofralarının aranan lezzeti “paşa helvası” ve vitamin deposu, şifa kaynağı “kızılcık tarhanası” Kütahya adına tescillendi.

    Kütahya Pazarlar kirazı ile Simav domatesi için coğrafi işaret başvurusu yapıldığını belirten KÜTBO Başkanı Necati Gültekin, “Kütahya’da üretilen ürünlerin pazar payının artırılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

    KÜTBO’nun başarılarını tebrik eden Vali Ali Çelik, gayretlerinden dolayı teşekkür etti. Kütahya’nın coğrafi işaret alma potansiyeline sahip çok sayıda çeşitlilik ve ürün barındırdığını belirten Vali Çelik, Simav halısı, Tavşanlı leblebisi, Kütahya çinisi, Şaphane vişnesinin ardından cimcik aşı, bitli helva, köpük helvası, paşa helvası, kızılcık tarhanasının tescillenmesiyle birlikte Kütahya’da coğrafi işaret onaylı ürün sayısının 9’a yükseldiğini kaydetti.

  • Tescilli Diyarbakır karpuzunda hasat zamanı

    Tescilli Diyarbakır karpuzunda hasat zamanı

    Coğrafi işaret belgesi alan Diyarbakır’ın tescilli karpuzunda hasat başladı.

    Diyarbakır’ın Dicle Nehri bölgesinde çakıllı ve kumlu arazide güvercin gübresi verilerek yetiştirilen, ağırlığı nedeniyle geçmişte develerle taşınan Diyarbakır karpuzunun hasadı başladı. Aroması ve suyu ile gözleri kamaştıran Diyarbakır karpuzu, geçen yıl dönümü 8 ton gelirken bu yıl 11 tona ulaştı. Diyarbakır’ın tarımsal üretimdeki en önemli ürünleri arasında yer alan karpuz 45 bin dekar alanda üretilerek hem Türkiye’nin dört bir yanına hem de birçok ülkeye siparişle gönderiliyor.

    “Dekar başına geçen yıl 8 ton iken bu yıl 11 tona ulaştı”

    Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, geçen yıla göre üretimin bu yıl arttığını söyledi. Atalar, “Diyarbakır’da karpuz ekim ve dikim alanlarıyla ilgili, çalışmalar süratle devam ediyor. Hasada başlandı, ortasını geçirmiş vaziyetteyiz. Diyarbakır’da karpuz üretimi son yıllarda oldukça iyi durumda, gittikçe gelişerek devam ediyor. Örtü altı karpuzculuk dahil olmak üzere, Diyarbakır tarımı yaygınlaşmaya başladı. Çınar ilçesi Çakırkaya Mahallesi’ndeki 550 dönümlük karpuz tarlasındayız, hasadı gerçekleştiriliyor bitmek üzere. Buralarda geçen yıl dekar başına 8 ton verim alınmışken, bu yıl 11 tona ulaştı. Mevsimsel itibariyle hava ve yağışların iyi olması ve hastalıklardan zarar görmemesi güzel bir gelişim gerçekleştirdi. Diyarbakır’da 45 bin dekara yakın karpuz ekim ve dikim alanı var. 7 bin dekarda da kavun olmak üzere 52 bin dekar alanda kavun ve karpuz üretimi gerçekleştiriliyor. Çiftçilerimiz bu yıl memnun karpuzdan elde edilen verimden dolayı, piyasa şartlarında da fiyatlar iyi durumda çiftçi memnun bereketli bir sezon geçirdik. Karpuzda Türkiye’de üretim açısından 5’inci sıradayız. Her geçen gün karpuzdaki iddiamız artacak. Türkiye’de özellikle doğu vilayetlerine başta olmak üzere karpuz göndermekteyiz. Bu bizim için çok memnuniyet verici, çiftçimiz daha yüksek gelir elde ediyor” dedi.

    “Festival hazırlıkları devam ediyor”

    Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, üreticilerin karpuzlara gözleri gibi baktığını söyledi. Atalar, “Karpuz festivali ile ilgili çalışmaları Büyükşehir Belediyesi tarafından takip ediliyor, şu anda Diyarbakır sürme çeşidi karpuzların dikimleri geçekleşti. Şu anda aşağı yukarı 15 kilograma ulaştılar, bildiğimiz gibi ağustos ayının son haftası hasat olgunluğuna geliyor. 55 kilograma ulaşıyor. Yarışma için üreticilerimiz karpuzlarına gözü gibi bakıyorlar. O gün geldiğinde tartı üzerinde en büyük karpuz olması için ellerinden gelen bütün gayreti gösteriyorlar” diye konuştu.

    “Aroması ile dünyanın bir numarası”

    Tarımsal Sanayi İş Adamları Dernek Yönetim Kurulu Başkanı ve DTSO Disiplin Kurulu Başkanı karpuz üreticisi Mehmet Atik ise, Diyarbakır karpuzunun aroması ile dünyada bir numara olduğunu vurguladı. Atik, “550 dekar karpuz alanımız var, geçen yıl 8 ton iken bu yıl 11 ton civarında karpuz aldık. Sezonun sonundayız, bereketli bir yıldı memnunuz. Bu konuyla ilgili tek bir sıkıntımız enerji açısından çok girdilerimiz oluyor, bir an evvel bölgedeki sulama kanallarının faaliyete geçmesi, bu da Türkiye açısından katma değer sağlar. İthalat yerine ihracata yöneleceğiz. Bu sulama kanalları bir an evvel, faaliyete geçmesi çiftçi açısından çok iyi bir şey olur. Çok iddialıyız, karpuzlarımız Diyarbakır karpuzu aromasıyla dünyanın bir numarası” şeklinde konuştu.

  • Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum tescilli tarihi dokuları inceledi

    Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum tescilli tarihi dokuları inceledi

    Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kilis’te, tescilli alanlar tarihi doku sokak sağlıklaştırması yapılacak yerleri inceledi.

    Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum beraberinde AK Parti milletvekilleri Hilmi Dülger, Ahmet Salih Dal, Kilis Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut, AK Parti İl Başkanı Mehmet Murat Karataş ile birlikte sokak sağlıklaştırması ve meydan yapılacak alanlar ile tarihi dokunun korunduğu bölgeleri inceledi. Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut’dan tarihi mekanlar ve yapılacak çalışmalar hakkında bilgi alan Bakan Kurum, Havra, Ulu Cami, sabah pazarı, paşa hamamı ile bir çok tarihi mekanı inceleyerek, yapılacak çalışmalar ile ilgili talimat verdi. Bakan Kurum, daha sonra Kilis Belediyesini ziyaret ederek, Başkan Bulut’dan brifing aldı.

  • Pasinler Kaplıcaları Sağlık Bakanlığınca tescilli kaplıcalar listesine alındı

    Pasinler Kaplıcaları Sağlık Bakanlığınca tescilli kaplıcalar listesine alındı

    Pasinler Kaplıcaları Sağlık Bakanlığınca tescilli kaplıcalar listesine alındı.

    Pasinler Belediyesine ait kaplıca suları Sağlık Bakanlığı TAEK Radyasyon ve Hızlandırıcı Teknolojileri Dairesi Başkanlığına ait laboratuarının yapmış olduğu analizle suyun bir kez daha şifalı olduğunun tespiti yapıldı.

    Konuyla ilgili açıklama da bulunan Pasinler Belediye Başkanı Ahmet Dölekli, “İlçemizde tarihi Pasinler Kaplıcalarımızın suyu şifa dağıtmaya devam ediyor. İş başına geldiğimizde ilk öncelikli olarak kaplıcalarımızın restorasyon çalışmaları yaparak, daha iyi hizmet anlayışıyla kaplıcalarımızı yerli ve yabancı ziyaretçilerimizin hizmetine açtık. Pasinler kaplıcalarımız bugün daha hijyen ve güler yüzlü hizmetiyle hizmet etmeye ve şifa dağıtmaya devam ediyor” dedi.

    Başkan Dölekli, kaplıcalarda yenileme çalışmalarının ardından kaplıcalar bölgesinde de peyzaj çalışması yaptıklarını anımsatarak, “Tarih boyu hizmet eden kaplıcalarımız dün olduğu gibi yerli ve yabancı turistlerimize hizmet edecek. Sağlık Bakanlığımız tarafından da yapılan analizler sonucunda sularımız adeta kaynağından şifa çıkıyor. Onun içinde şifa arayan insanlarımızın şifa bulması için bizlerde elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” diye konuştu.

    Başkan Dölekli, açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Yaklaşık 630 yıllık tarihe sahip olan Büyük Kaplıca Dulkadiroğlu Şah Mehmet Bey ve Küçük Kaplıca ise Dulkadiroğlu Mirza Ali Bey tarafından ilçemizde kaplıca kültürünün gelişmesinde ön ayak olmuş ve ilçemizin termal merkezi olması yolunda büyük katkı sağlamıştır. 630 yıllık geçmişe sahip olmasına rağmen kaplıca suyumuzun analizi ve kaplıca işletme ruhsatı bugüne kadar alınmamıştır. Göreve geldiğimizde ilçemiz için büyük bir eksiklik olan su analiz raporumuz ve işletme ruhsatımız bizim dönemimizde yapılan başvurumuzla alınmıştır.

    Tarihi Pasinler Kaplıcalarımızın suyunu bir kez daha tescillendirmek için Sağlık Bakanlığına yaptırmak için gönderdiğimiz analizlerin sonucunda kaplıcalarımızın şifa kaynağı olduğu bir kez daha kanıtlanmıştır. Geçtiğimiz ay Sağlık Bakanlığı TAEK Radyasyon ve Hızlandırıcı Teknolojileri Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan analiz sonucunda suyun kaynaktan çıkış sıcaklığının 38 derece, toplam mineralisyonunun ise 4583,989 mgm/lt. olan demir 3,02 mgm/lt., kalsiyum 184,47 mgm/lt. ve magnezyum 79,89 mgm/lt. zengin ve tuzlu su sodyum 1184,74mgm/lt., klorürü 1335,49 mgm/lt. özelliğinde olduğu yapılan tetkikler sonucunda ilgililerce tespiti yapılmıştır.

    Şifa dağıtan kaplıcalarımız osteoartrit, fibromiyalji sendromu, yumuşak doku zedelenmeleri ve sporcu yaralanmaları gibi kas iskelet sisteminin non-inflamatuar hastalıklarının, güneş banyoları ile birleştirerek banyo uygulamaları şeklinde atopik dermatit gibi kaşıntılı ve psöriasis gibi döküntülü deri hastalıklarının, yüksek tuz içeriği nedeni ile mutlaka gözetim altında ve tuz kısıtlamalı kişilerde kullanımında koşuluyla içme uygulamaları şeklinde mide bağırsak sisteminin foksiyonel rahatsızlıklarının tamamlayıcı tedavisinde kullanılabilirliği yaptırdığımız analizlerde bir kez daha tespit edilmiştir.”

    Şifa dağıtan Pasinler Kaplıcalarının Sağlık Bakanlığınca tescilli kaplıcalar arasına alınmasından büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Başkan Dölekli, kararın ilçeye hayırlı olmasını temenni ettiğini söyledi.

    Sağlık Bakanlığı Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Çevre Sağlık Şube Müdürü Adem Demirel Pasinler kaplıcalarının sağlık raporunu Pasinler Belediye Başkanı Ahmet Dölekli’ye takdim etti.

    Tarihi Pasinler Kaplıcalarının Sağlık Bakanlığı’nın resmi sitesinde yayımlandığını belirtildi.

  • Başkan Yücelik: “Coğrafi tescilli ürün sayımızı artıracağız”

    Başkan Yücelik: “Coğrafi tescilli ürün sayımızı artıracağız”

    Erzurum’da Recep Tayyip Erdoğan Fuar Merkezi’nde bu yıl birincisi düzenlenen, Erzurum Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarı açıldı. 16-20 Ekim tarihleri arasında açık kalacak olan fuara ilgi ilk günden yoğun oldu.

    Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik fuarda yaptığı konuşmada, geçmişten miras kalan kültürel değerleri koruyarak yeniden ekonomiye kazandırmanın milli bir görev olduğunu söyledi.

    Konuşmasında, Türkiye’nin, tarımsal potansiyeli, üretim kültürü, coğrafi yapısı ve kültürel çeşitliliği ile geleneksel ve yerel ürünler bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden birisi olduğunu kaydeden Başkan Yücelik, “Anadolu’nun köklü geçmişinden bize miras kalan bu zenginliğimizin kıymetini bilmek ve bu değerleri muhafaza ederek yeniden ekonomiye kazandırmak bizim için milli bir görev olmalıdır. Son dönemde toplumumuzun da bilinçlenmesiyle, yöresel ürün denildiğinde artık aklımıza coğrafi tescil almış ürünler gelmeye başladı. Bu, memnuniyet verici bir durum. Bugün burada açılışını yapacağımız Erzurum Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarı ve TOBB’un desteğiyle Antalya Ticaret Borsası öncülüğünde 10 yıldan bu yana düzenlenen YÖREX – Yöresel Ürünler Fuarı gibi fuarlar, dünyada hızla yayılan fast-food kültürüne dayalı tek tip beslenme modeli ile yok olma tehlikesi yaşayan ürünlerin yaşatılması, tanıtımı ve desteklenmesi bakımından çok önemli organizasyonlardır” dedi.

    “Bölgede 52 Coğrafi İşaretli Ürün Var”

    Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Erzurum’un coğrafi tescil almış ürünlerinin tanıtılması amacıyla YÖREX’e 8. kez katılım sağladıklarının ifade eden Başkan Yücelik şunları söyledi:

    “Bu anlamda, şehrimizde de düzenlenen, Erzurum Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarı’nın da yöresel tatlarımızın tanıtımına önemli katkılar sağlayacağına ve bölgemize, ülke ekonomisine ve sektöre yeni markalar kazandıracağına inanıyoruz. Emeği geçen herkese buradan teşekkür ediyoruz. Türk Patent ve Marka Kurumu’nun verilerine göre; Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki 14 ilimizde toplam 52 coğrafi işaretli ürün bulunuyor. Erzurum’da, Oltu taşı, Erham, Cağ Kebabı, İspir Kuru Fasulyesi, Hınıs Kuru Fasulyesi, Kadayıf Dolması, Karnavas Pekmezi ve son olarak İspir Kaymağı olmak toplam 10 ürünün coğrafi işaret tescili yapılmış durumda Bu sayı ile ülke genelinde birçok ilin önünde bulunan şehrimizde, coğrafi tescil alacak daha birçok yöresel lezzetin olduğunu biliyoruz. Aynı şekilde ülkemizde de tescil edilecek ürünler listesine yüzlerce ürün daha eklemenin mümkün olduğu da bilinen bir gerçektir.”

    “Coğrafi Tescilli Ürünlerimizin Artması İçin Çaba Göstereceğiz”

    Konuşmasında, “ETSO olarak, sahip olduğumuz kültürel değerleri, varlıkları korumak ve gelecek nesillere taşımak adına çalışmalarımızı bu yönde yoğunlaştırarak, şehrimizin coğrafi tescilli ürün sayısının daha da artması için çaba göstereceğiz” diyen Başkan Yücelik sözlerini şöyle tamamladı:

    “Bu manada, İl Kadın Girişimciler Kurulumuzun çok ciddi bir gayretin içerisinde olduğunu da buradan ifade etmek istiyorum. Son olarak; Yöresel ürün pazarını canlandıracak, yerinde istihdama, yerel ekonomiye ve yörelerin tanıtımına katkı sağlayacak olan bu tür fuarların artarak devam etmesini diliyor, bir kez daha fuara değerli katkılarınız ve iştirakiniz için hepinize teşekkür ediyorum”

    Konuşmaların ardından, TOBB adına fuara katılan Yönetim Kurulu Üyesi ve Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülgen, fuara katkılarından dolayı Erzurum’daki oda ve borsalar adına ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik’e teşekkür plaketi verdi. Ardından Vali Okay Memiş ve protokol üyeleri fuarın açılış kurdelesini kesti.

    Daha sonra fuardaki stantları gezen Vali Okay Memiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülgen ETSO standını da ziyaret ederek Meclis Başkanı Saim Özakalın ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Doğu Anadolu Bölge Temsilcisi, ETSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Feride Eda Çalıkuşu ve ETSO Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Haktan Ömeroğlu ile bir süre sohbet etti.