Etiket: Sunuldu

  • Milas OSB parselleri bakanlık onayına sunuldu

    Milas OSB parselleri bakanlık onayına sunuldu

    Muğla’nın Milas ilçesinde Organize Sanayi Bölgesin’de sona gelindi.

    Milas OSB’de arazi yapısının meyilli olması nedeniyle yapılan arazi düzenlemesi sonrasında yeni oluşan arazi yapısına uygun olarak yeniden parselasyon yapıldı. Oluşturulan 54 sanayi parseli onay için Ankara’ya Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına gönderilerek onaya sunuldu. OSB’nin yeni parselasyonunun Bakanlık tarafından onaylanmasından sonra parsellerin tapu işlemleri başlatılacak ve parsel tapuları alınacak. Parsel tapularının alınmasından sonra 54 parsel, hak sahipleri arasında kura çekilerek dağıtılacak.

    Milas ilçe merkezine 2 kilometre mesafedeki Suçum mevkiinde yapımı süren Milas OSB’de, arazi yapısı nedeniyle yapılan düzenleme çalışmalarının ardından yeni oluşan arazi yapısına uygun yeni parselasyonlar yapıldı. Oluşan 54 sanayi parseli onay için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına gönderilerek onaya sunuldu. Yeni parselasyonunun 10 gün içinde onaylanabileceği belirtilirken onay işleminin ardından parsellerin tapulandırma işlemleri başlatılacak. 54 sanayi parselinin tapularının hazırlanmasından sonra, bu parseller kura ile yapılacak yer seçimiyle OSB üyesi hak sahiplerine dağıtılacak.

    O zamanki yapısıyla Milas Ticaret Odası tarafından 1996 yılında ilk kuruluş girişimi başlatılan Milas OSB, şehir merkezine 2 kilometre mesafedeki Suçum Mevkiinde, Bodrum – İzmir karayolu kenarında kuruluyor. Genel olarak 1072 dekarlık bir arazi üzerine kurulmakta olan Milas OSB’de 544 dekarlık sanayi parseli alanı, 57,5 dekar yeşil alan, 36 dekar da idari ve sosyal tesis alanı planlandı. 54 sanayi parselinin bulunduğu Milas OSB’de gıda, inşaat, makine, entegre tesis ve sanayi tekstili alanlarında tesisler kurulabilecek.

  • Yerli Reishi mantarı üretilerek satışa sunuldu

    Yerli Reishi mantarı üretilerek satışa sunuldu

    Düzce Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi (GETAT) Tıbbı Mantar Üretim Merkezi’nde tamamen yerli Reishi mantarı (ganoderma lucidum) miseli üretildi.

    Düzce Üniversitesinin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı kapsamında kurulan GETAT tarafından Mikoterapi (Mycoterapy: Geleneksel ve tamamlayıcı tıpta mantar uygulamaları) kapsamında yürütülen Ar-Ge çalışmaları sonucunda Reishi Mantarı olarak tanınan Ganoderma lucidum miseli üretilerek satışa sunuldu.

    GETAT Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Kaya ve Öğretim Görevlisi Selime Semra Erol tarafından yürütülen çalışmada 2018-2019 yıları arasında Düzce’de farklı lokasyonlardan toplanan G.lucidum mantarı örnekleri Düzce üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜGETAM) Tıbbi Mantar Ar-Ge Laboratuvarı’nda biyoteknolojik yöntemler (Doku Kültürü ve Genetik Melezleme) ile ıslah edildi. Yapılan çalışmalar sonucunda tamamen yerli G. lucidum çeşidi DÜGETAM Tıbbi Mantar Gen Bankasına eklendi. Ar-Ge çalışmaları sonucu elde edilen G. lucidum miseli Merkezimiz Ür-Ge çalışmaları kapsamında DÜGETAM Tıbbi Mantar Üretim Tesisi’nde çoğaltılarak pilot üretimi gerçekleştirildi.

    Merkez Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Kaya, DÜGETAM Tıbbi Mantar Üretim Tesisi bünyesinde tamamen yerli izolatlardan üretilen tescile aday türlerin denemelerinin devam ettiğini ifade etti. Ayrıca Merkezin Tıbbı Mantar Üretim Tesisi bünyesinde üretilen tamamen yerli mantar misellerinin satışının başladığını ve üniversitenin ihtisaslaşma faaliyetleri kapsamında anlaşmalı üreticiler için yüzde 20 iskonto uygulanacağı bilgisini verdi.

    Reishi mantarı mantarının kullanım alanları

    Reishi Mantarı, Çin’de Ling Zhi olarak bilinen; Ganoderma lucidum (Curtis) P. Karst., 2000 yılı aşkın bir süredir, Çin ve Japon halkları tarafından sağlıklı yaşam ve uzun ömür için kullanılan, özellikle karaciğer bozuklukları, kanser, bronşit, artrit ve hipertansiyon gibi rahatsızlıkların tedavisinde doğal bir ilaç olarak tercih edilen önemli bir tıbbi mantardır. Ganoderma lucidum, odunsu yapıda gıda olarak doğrudan tüketilmeyen ancak; içerdiği etken maddeler nedeni ile ticari değeri yüksek bir mantar türüdür.

    “Diş macunu, kahve ve çay, kozmetik kremler gibi birçok ticari ürünün hammaddesidir”

    Yapılan açıklamada “Günümüzde ek diyet ürünleri içinde sınıflandırılan, Reishi mantarından elde edilen ekstrakte ürünler, insanların diyetlerinin bir parçası olarak daha sağlıklı bir yaşam için sunulmakta. Geniş bir kullanım alanı olan mantar; diş macunu, kahve ve çay, kozmetik kremler gibi birçok ticari ürünün de hammaddesini oluşturmaktadır. Türkiye Ganoderma lucidum, gelişimi için uygun ekolojik koşullara sahiptir. Reishi mantarı ülkemizde çok geniş lokasyonlarda doğal olarak yetişmekte. Ağustos-ekim ayları arasında ormanlarda sıkça karşılaşılan tür; doğal yapısı gereği ticari hammadde ihtiyacı için yetersiz kalmaktadır ve ülkemizde kültürü yaygın değildir. Ticari olarak satışta olan gıda takviyeleri ve geleneksel tıp ürünlerinin hammaddesi olarak kullanılan mantarlar başta Malezya olmak üzere yabancı ülkelerden ithal edilmektedir” denildi.

  • HRÜ’de hayvan yemi üretim tesisi hizmete sunuldu

    HRÜ’de hayvan yemi üretim tesisi hizmete sunuldu

    Harran Üniversitesi Osmanbey Yerleşkesi Ebrulim Zeytinyağı Fabrikasında yapılan tesis ile, atık ürün aynı zamanda meyve bahçelerinde organik gübre olarak kullanılması da amaçlanıyor.

    GAP Bölgesinde bulunan 7 üniversite ve 3 kurum, kuruluş ve enstitünün ortak çalışmasıyla, bölgede oldukça yaygın üç bitkinin atıklarıyla besi hayvanlarına verilecek yem sayesinde süt verimi, kalitesi ve canlı ağırlık artışı sağlanacak.

    Proje kapsamında prina, nar kabuğu ve fıstık kabuğunun farklı oranlarda hayvanın 24 saatlik besin maddeleri ihtiyacını olabildiğince ekonomik, uygun bir oran ve miktarda karşılayan yem karışımı katılarak süt ve et verimi üzerine etkisinin araştırılması planlanıyor. Ayrıca kullanılan bu yeni yem maddelerinin hayvan beslemede kullanım durumu aydınlatılacak. Bu amaçla iki farklı deneme planı uygulanacak. Birinci denemede beslenmesini sağlayan yem karışımına farklı oranlarda katılan prina, nar kabuğu ve fıstık kabuğunun süt verimi ve süt kalitesindeki etkisi ortaya çıkarılacak. İkinci denemede ise yem karışımına farklı oranlarda katılan prina, nar kabuğu ve fıstık kabuğunun besi performansı olarak adlandırılan günlük canlı ağırlık artışı ve yemden yararlanma yeteneği üzerine etkisi tanımlanacak.

    Açılışı gerçekleşen tesis sayesinde sıfır atık düşüncesini hayata geçirmiş olacaklarını belirten Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Sakar, “Üniversitemiz ve GAP idaresi ile 2013 yılında başlattığımız yolculuğumuz günde on ton kapasiteli zeytin ve zeytinyağı projemize 2015 yılında günde bir ton kapasiteli salamura zeytin yağı projesi, 2016 yılında ise günde 40 ton kapasiteli zeytinyağı projesini ekledik. Şimdi de ‘Muhteşem üç bitki ile Toprak Şenleniyor Kuzular Doyuyor’ projesinin 1. etabıyla karşınızdayız. Bu proje ile çekirdeksiz prina üretimi nar kabuğu yeşil fıstık kabuğu birleşiminden oluşan atomla hem toprak kalitesi hem hayvan yemi olarak kullanımını sağlayacağız ve projenin 4. aşamasında atık olarak değerlendirilen prina, fıstık ve nar kabuğundan oluşan muhteşem atomun toprak kalitesinin ve toprağın verimini arttırmak amacıyla değerlendireceğiz. Bu projeyle sıfır atık umuduyla ve düşüncesi ile prina atığı, fıstık kabuğu ve nar kabuğunun muhteşem gücünü değerlendirmek amacıyla iki yıl sürecek olan projemizi hayata geçirmek amacıyla bugün sizlerle birlikte birinci etabın açılışını gerçekleştiriyoruz” dedi.

    Göreve geldiğinden beri projeci bir yaklaşımla işlere baktığını vurgulayan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, “Bugün bizim için gerçekten mutlu bir gün. Ebru hocamız 2013’ten beri adım adım en baştan başlayarak tesisi bugünlere getirdi ve bugün de çok önemli bir görev üstlendi. Üç tane altın ürünümüzün atıklarından faydalanabilmemize yönelik olarak bir çalışma başlattı. Bu tesis zaten vardı. Çok değerli olan zeytinin suyu hem de prinası yapılan bu yeni tesis ile atıkların hepsi birbirinden ayrılacak hem çekirdeği hem suyu hem de yağı ayrı ayrı yerlerde depolanacak. Yem ve gübre olarak değerlendirilecek. Ayrıca fıstık kabukları da daha sonra değerlendirilecek. Özellikle projeye dahil olan 7 üniversite, kurum, kuruluş ve Harran Üniversitesi’nin 3 fakültesini tebrik ediyorum. Gerçekten bu kayda değer bir gelişmedir. Birlikte çalışma ve kurumlar arası çalışma kültürünün örneği sergilenerek yapılan eserin tüm bölgemize ve Şanlıurfa’mıza hayırlar getirmesini temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

    Urfa zeytininin, Şanlıurfa turizmine ve gastronomisine yön vereceğini ifade eden Şanlıurfa Vali Vekili Mustafa Akın, “Bundan binlerce yıl evvel zeytin yağını ilk sıkan kişi, bu sıktığı şeyin insanlığın sağlığı için damakta lezzet için nerelere varacağı bilmiyordu. Binlerce yıl sonra böyle güzel tesisle zeytinyağı yolculuğu farklı boyutlara taşınarak ekonomik fayda ve gelir elde edilmeye başlandı. Tesisin kurulmasında emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

    Konuşmaların ardından tesisin açılışına geçildi. Protokol tarafından kurdele kesilerek tesis gezildi. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Sakar gelen misafirlere tesisle ilgili bilgiler verdi.

  • Burdur’u simgeleyen değerler özel tasarımlarla satışa sunuldu

    Burdur’u simgeleyen değerler özel tasarımlarla satışa sunuldu

    Burdur Belediyesi kenti tanıtan tarihi turistik yerleri ve Burdur’u simgeleyen değerleri, özel tasarımlarla el işçiliği olarak hazırlayıp küçük magnetler olarak satışa sundu. Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz’in desteğiyle sanatsal kurs eğitimlerine devam eden, aynı zamanda üretim yapan Burdur Belediyesi Seramik Sanat Tasarım Eğitim ve Uygulama Merkezi, atölyesinde alanında uzman eller ile özel tasarım olarak hazırlanan seramik hediyelikler vitrinde yerini aldı.

    Burdur’a gelen misafirlerin ceviz ezmesi dışında sevdiklerine hediye olarak götürebileceği, sanatsal ürünlerin mevcut olduğu ve geniş ürün yelpazesi ile magnet dışında daha birçok tasarım ürünlerini hazırlanmaya devam ediliyor. Satış alanlarıhı genişleterek zamanla daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedeflediklerini belirten Başkan Ercengiz, “Artık El Sanatları Merkezi Seramik Atölyesi güzel ürünleri ile Burdur’umuzun önemli değerlerinin tanıtımına katkı vermeye devam ediyor. Arkadaşlarımızın yaptığı çalışmalarda, bundan sonraki süreçte Burdur’un önemli değerlerini sadece Burdur’da değil, tüm Türkiye’de, tüm dünyada tanıtımı için artık somut elimizde bir envanter var.Biz de onlara ve Burdur Belediye’sine katkı olması açısından belediye tesislerinde satışlarına destek olmak amacıyla imkan tanıyoruz. Bundan sonraki süreçte de daha çok kadın istihdam edebileceğimiz bir mekanizma kurup, daha çok üreteceğimiz bu objelerle hem Burdur’un tanıtımına katkı koyup, hem de aile bütçelerine destek vereceğiz.”şeklinde konuştu.

  • OMÜ’de 25 çeşit temizlik ürünü üretilerek satışa sunuldu

    OMÜ’de 25 çeşit temizlik ürünü üretilerek satışa sunuldu

    Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde oluşturulan OMÜ Kampüs Kimya Tesisleri’nde 25 çeşit temizlik üretildi. Ürünler herkesin ulaşabilmesi için kampüste açılan markette satışa sunuldu.

    OMÜ korona virüsü pandemisinde bilgi birikimi ve tecrübesini eğitim ve sağlık alanında sundu. Topluma hizmet anlamında önemli çalışmalara da imza atan OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi’nin kimya tesislerinde 25 çeşit temizlik ürünü üretti. Ürünler OMÜ Kampüs Kimya Market’te satışa sunuldu. Market kampüste Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nin karşısında, Saat Kulesi’nin bulunduğu bölgede hizmet vermeye başladı.

    Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Erbil Ağar ve ekibi tarafından üretilen; çamaşır suyu ve dezenfektan başta olmak üzere 25 çeşit temizlik ürünü, toptan ve perakende olarak kamu kurumları, özel işletmeler ve vatandaşlar tarafından temin edilebiliyor. Açılan marketle de bu ürünlere herkesin kolaylıkla ulaşabilmesi sağlandı.