Etiket: Sirke

  • Etten sonra limon, tatlıdan sonra sirke tüketin

    Diyetisyen Derya Zünbülcan, Kurban Bayramı’nda yenilen etten sonra limon, tatlıdan sonra ise sirke tüketilmesi önerisinde bulundu.

    Diyetisyen Derya Zünbülcan, Kurban Bayramı nedeniyle sağlıklı beslenme konusunda uyarılarda bulundu. Kurban Bayramı’nda tüketilen protein, et ve tatlı miktarının oldukça fazla olduğunu belirten Zünbülcan, etten sonra limon, tatlıdan sonra ise sirke tüketilmesi gerektiğini söyledi. Fazla yağ ve tuz tüketiminin kan basıncını artırdığını, hipertansif krizler ve kalp krizi gibi sağlık problemleriyle karşılaşılabilineceğini ifade eden Zünbülcan, “Tatili kilo almadan geçirebilmek, hipertansif krizlerden korunmak için kullanılabilecek iki özel besin vardır. Bunlardan biri sirke, diğeri ise limondur” dedi.

    “Düzenli olarak limon tüketilmeli”

    Limonun, önemli bir antioksidan olan vitamin C açısından zengin olduğunu vurgulayan Zünbülcan, “Etin kanserojen etkilerinin azaltılmasında fayda sağlar, toksinleri uzaklaştırır, yağ emilimini azaltır, cildi canlandırır, bedeni dezenfekte eder. Bayram sonrasında vücutta su tutulmasını yani ödem problemini engeller, kadınların selülit ile savaşmasında yardımcı olur. Fazla et tüketen kişiler etin vücutta oluşturabileceği hasardan korunmak için her gün düzenli olarak limon tüketmelidir. Limonun suyunu sıkarak yemeklerden sonra içebilir veya kabuğunu rendeleyerek salataya ilave edebilirsiniz. Böylece kurban etinin hazmı kolaylaşır, hipertansif ve kanserojen etkileri azalır. Ancak tüm bu olumlu özelliklerin yanında unutulmaması gereken önemli bir nokta vardır. Limon kan sulanmasını artırır bu nedenle kan sulandırıcı veya tansiyon ilacı kullanıyorsanız aşırı limon tüketimi sağlığınız adına istenmeyen etkilere neden olabileceği için bir uzmana danışarak tüketmelisiniz” diye konuştu.

    “Sirke veya tarçınlı süt”

    Bayramda yaşanılan bir diğer önemli sorunun kan şekerindeki dalgalanmalar olduğunu dile getiren Zünbülcan, şöyle konuştu: “Özellikle diyabet, reaktif hipoglisemi, insülin direnci gibi hastalıklara sahipseniz tabağınıza aldığınız tatlılara çok dikkat etmelisiniz. Çünkü tüketilen tatlı kan şekerini hızlı ve kontrolsüz bir şekilde yükseltir. Böylece hızlı acıkır ve daha fazla tatlı yemek istersiniz. Bunun önüne geçmenin en önemli anahtarı tatlı tüketim miktarını en aza indirmektir. Tüketim miktarını en aza indirdikten sonra yine de tatlı tüketmek istiyorsanız tatlıdan sonra sirke veya tarçınlı süt tüketmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Diabetes Care’da 2007 yılında yayınlanan bir makaleye göre sirkenin içerdiği asetik asit antiglisemik etki gösterir ve gastrik boşalma dediğimiz mide boşalma süresini uzatır. Böylece tatlı tüketiminden sonra oluşan hızlı acıkma ve fazla yeme isteğinin önüne geçebilirsiniz. Kurban Bayramı’nda sağlığı korumanın diğer yolları besin seçimi, bayram sofrasının doğru şekilde kurulması, tatlı tüketimi, gıda güvenliği, etlerin saklanması, hazırlanması ve doğru pişirme yöntemlerine dikkat etmektir.”

    Bayram için öneriler

    Zünbülcan, bayramı sağlıklı geçirmek için şu önerilerde bulundu: “Günde bir öğünden fazla et tüketmemeye özen gösterin. Kavurma veya kızartma yöntemiyle pişirilen etin sindirimi zor olduğu için kızarmış, soslu et yemekleri yerine haşlanmış veya ızgara etler tercih edin. Bayram yemeğimizi özellikle kurban etinin yağsız tarafından pişirmeye dikkat edin. Tek öğün ve fazla miktarda alınan her besin kalp hastalarında ani şikayetlere sebep olabilir. Az az ve sık sık beslenin. Etin yanına hamur işi ve pilav yerine buharda pişmiş sebzeler, çok az zeytinyağı ilave ederek hazırlanan sebze yemekleri, salatalar ile daha düşük kalorili, hafif ve sağlıklı menüler hazırlayın. İkram edilen tatlıların fazla kilolara dönüşmemesi için doğru tercihler yaparak bayramdan kilo almadan çıkmaya çalışın. İçlerinde çok fazla yağ, şeker, un bulunan kek, kurabiye, börek ve baklava gibi yiyecekler, bayram günlerinin vazgeçilmezi çikolatadan uzak durun. Bayram da olsa tatlı tercihlerinizi sütlü, meyveli hafif tatlılardan yana kullanarak meyve salataları, light dondurmalı meyve tatlıları veya light sütlü tatlılar tercih edin.”

    Kalori cetveli

    Zünbülcan, 100 gram baklavanın 410 kalori, bir kase muhallebinin 350 kalori, 100 gram irmik helvasının 304 kalori ve bir adet şekerparenin ise 145 kalori olduğunu da sözlerine ekledi.

  • “Kanser Tedavisinde Sirke Suyu İçerek Boğazını Yakan Hasta Var”

    Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Esra Kaytan, kanser tedavisi gören hastaları, her duyduklarına inanmamaları konusunda uyararak, “Tedavi bütüncül olarak yapılması gereken bir tedavidir. Ana kurallarımızı belirlememiz gerekiyor. Hiçbir şeyi abartmadan yapmak daha iyidir. Sirke suyu içip yemek borusunu yakarak tedavi alamayan hastalarımız var” dedi.

    Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği (TROD) tarafından ilk olarak 1994 yılında düzenlenen Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi’nin (UROK) 12’ncisi Antalya’da 800 katılımcı ile devam ediyor. Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği üyeleri arasında radyasyon onkolojisi uzmanlarının yanında tıbbi onkoloji, medikal onkoloji, iç hastalıkları gibi farklı alanlarda çalışan branş uzmanları bulunuyor. Alanında uzman hocalar, kongre kapsamında basın mensupları ile bir araya geldi. Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkanı ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Serdar Özkök, radyasyon onkolojisinin hızlı bir değişim içerisinde olduğunu ifade ederek tüm tedavi yöntemlerinin hastalara uygulanabildiğini belirtti.

    “CİHAZLARIN ATIL DURUMDA KALMA RİSKİ VAR”

    Tedavilerde Türkiye’de tek bir sağlık alıcısı olduğunu belirten Özkök, “Özel sigortalar büyük şehirlerde daha yoğun kullanılmakta. SGK en büyük alıcı ve ödeyicisidir. Uygulamalarda ücretler son derece düşük kaldı. Cihazlar yurt dışından gelen cihazlar. Önümüzdeki yıllarda bu cihazların atıl durumda kalma riski var. İşletme maliyeti düşük kalırsa atıl durumda kalabilir. İlaç tedavilerine vurduğumuz zaman son derece ucuz olan tedaviyi karşılayamayacak duruma gelebiliriz. İmmunoterapi tedavisinde son zamanlarda büyük gelişmeler kaydedildi. Kanser ve İmmunoterapi çok büyük ümitler vaad ediyor. Kanser tedavisinde tuğlaları yavaş yavaş koyuyoruz. Bu tedaviler ile yaşam süreleri daha da uzayacak” diye konuştu.

    “DOĞAL YOLLA ÜRETİLEN BESİNLERİ TÜKETMEK ÖNEMLİ”

    Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Esra Kaytan Sağlam ise tedavideki paydaşlardan bir tanesinin radyosyaon tedavisi olduğunu ifade etti. Hasta yakınlarına hastaların beslenmesi konusunda büyük görevler düştüğünü belirten Prof. Dr. Sağlam, “Doğal yolla üretilen besinleri tüketmek önemli. Bizim biraz daha pazarlardan alışveriş yapmak esaslarımız arasında olması gerekiyor. Daha az şeker kullanmalıyız. Et süt ve yumurta gibi proteinleri etkin miktarda almak çok önemli. Daha az sentetik ürünler kullanmalıyız. Vitaminler içerisinde en güncel B vitamini geliyor. Hastalarımıza önerimiz, radyoterapi alan hastaların daha doğal beslenmeleri, daha az şeker kullanmaları önemsiyoruz. Yedikleri ürünleri uygun pişirme yöntemi ile en uygun katkıyı vermiş oluyoruz” dedi.

    “SİRKE SUYU İÇİP BOĞAZINI YAKAN VAR”

    Kanser tedavisi konusunda çok ciddi bilgi kirliliği olduğunu paylaşan Prof. Dr. Sağlam, “Tedavi bütüncül olarak yapılması gereken bir tedavidir. Ana kurallarımızı belirlememiz gerekiyor. Hiçbir şeyi abartmadan yapmak daha iyidir. Önemli olan hasta ve yakınları ile bağlantı kurup her duyduklarına inanmamalarını sağlamak oluyor. Sirke suyu içerek yemek borusunu yakarak tedavi alamayan hastalarımız var” diye konuştu.

    “KANSER HASTALARININ BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU IŞIN ALMAKTADIR”

    12. Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi Genel Sekreteri Prof. Dr. Yıldız Güney ise, “Hastalarımız tedavilerini aldıktan sonra hastanede yatmaları şart değil. Çok rahatlıkla taburcu olabiliyorlar. Tümör çapının belli sınırlarda olması gerekiyor. Yalnız kötü huylu tümörlerde değil iyi huylu tümörlerde de uygulayabiliriz. Tamamen iyi huylu tümörlerde de nokta atışı yaparak güzel ve konforlu tedaviler yapabiliyor. Daha öncelerinde hasta ışın aldıysa genellikle ikincil ışınları yapamazdık. Kanser hastalarının büyük çoğunluğu ışın almaktadır. Sosyal medyada ve duyulduğu için tüm hastalarımız nokta atışı için geliyorlar. Tercihlerini bu yönde kullanmak istiyorlar. Ama biz seçilmiş ve uygun hastalarda uygulanması gerektiğini anlatıyoruz. Sonuçlar da artık başarılı olduğu için bir dirençle karşılaşmadık” ifadelerini kaydetti.

    “1979’DAN SONRA 30 YIL UNUTTUK”

    12. Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi Bilimsel Sekreteri Prof. Dr. Ferah Yıldız, “Son yıllarda immunoterapinin hücresel üniteyi arttırdığı ortaya konuldu. Memede radyoterapide uyararak hastanın sağ kalımını arttırabilecek deneyler var. Çok büyük bir gelecek vaat ediyor. Aşı çalışmaları var. Uzun dönemli klinik verilerimiz yok. 50 yıl önceki çalışmalara tekrar döndük. 1979’dan sonra 30 yıl unuttuk. İmmunoterapi yeniden gündeme geldi. Vücudun kendi hücreleri tümöre karşı çalışıyorlar. İmmunoterapiyi iki aşamadan inceliyoruz. Ön çalışmaları ümit vaat ediyor” dedi.

    “EN ÖNEMLİSİ HASTAYA BİLGİ PAYLAŞIMINDA BULUNMAK”

    Radyoterapide yan etkilerin azaltılması gerektiğini ifade Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Zeynep Özsaran da tedavide yeni tekniklerin geliştiğini söyledi. İntraoperatif tedavisinin 100 yıl öncesine dayandığını belirten Özsaran, “Ameliyat sırasında yapılan radyoterapi uygulamasıdır. Hasta açısında çok avantajlı bir tedavidir. Hasta açısından tek tedavi uygulanıyor. Doktor açısından doktor tümör yatağını görüyor ve o bölgeye uyguluyor. Çok dikkatli davranılması gereken bir yöntemdir. Bu konuda yapılmış büyük çalışmalar var. Lokal kontrolde farklılıklar var. Çok çok iyi hasta tercihi yaparsak bu tedavi yöntemi uygulanabilir. Belli yaşın üzerinde ve erken evre olan olgularda olmasına dikkat edilmesi gerekir. Geç yan etkiler bizim için her zaman önemli olan etkenlerdir. En önemlisi hastaya bilgi paylaşımında bulunmak” diye konuştu.