Etiket: Sezonun

  • Sezonun ilk organik kuru incirini kilosu 100 TL’den Vali Köşger satın aldı

    Aydın’ın Nazilli ilçesinde Ticaret Borsası tarafından her yıl geleneksel olarak devam ettirilen sezonun ilk kuru incir alım töreninde ilk organik kuru incire açık artırmada kilosu 100 TL ile en yüksek fiyatı veren Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger’e gitti.

    Nazilli Sümerpark Rekreasyon alanında Nazilli Ticaret Borsası ev sahipliğinde düzenlenen ve büyük katılımla gerçekleştirilen törene Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger başta olmak üzere AK Parti Aydın Milletvekilleri Mustafa Savaş, Metin Yavuz, Nazilli Kaymakam Vekili Turgay Hakan Bilgin, Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, AK Parti Nazilli İlçe Başkanı Bülent Sayar, İl Tarım ve Orman Müdürü Fuat Fikret Aktaş, Nazilli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sunay Güler, Ayrın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, Nazilli Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü, diğer ilçe protokol üyeleri, oda ve borsa üyeleri, organik kuru incir yetiştiren üreticiler ve davetliler katıldı.

    “Aydın incirinin yüzde 33’ü Nazilli’de üretiliyor”

    Onlarca kişinin katıldığı ilk incir alım töreninde Nazilli Halk Eğitimi merkezi Halk Oyunları Zeybek Ekibi de oyunları ile coşkuya destek oldu. Aydın’da incir üretimi ile ilgili bilgilerin verildiği konuşmaların sonunda ilk inciri getiren 15 üreticiye plaket ve birer adet çeyrek altın hediye edildi. Geçen hafta Aydın’da yapılan ilk kuru incir alımında olduğu gibi Nazilli’de de tören düzenlediklerini ifade eden İl Gıda ve Orman Müdürü Fuat Fikret Aktaş; “İlk piyasaya çıkan kuru incirin alımı ile ilgili temsili bir tören yaptık. Aydın kuru incir üretiminin yaklaşık yüzde 33’ünü karşılayan Nazilli ilçemizde bu yıl organik incire ağırlık veriliyor. Dolayısıyla bugün sayın vekillerimiz, sayın valimiz ve ilimizin değerli protokol üyeleri ile yeni sezonun başlaması dolayısıyla burada bir ödül töreni yaptık. Ve bu sezonun özellikle çiftçilerimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyor, bereketli bir yıl geçirmesini diliyorum” dedi.

    “Hedef, organik incir üretimini artırmak”

    Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Kırlıoğlu da yaptığı konuşmada; “2018 kuru incir töreninde bu sene bir değişiklik yaptık ve daha kaliteli incir üretelim diyerek organik incirle alımlara başladık. Amacımız buydu. 15 üreticimizin getirmiş olduğu sezonun ilk organik incirlerini 100 TL’den satın aldık. 2018 yılı organik incirinde iyi bir gelecek bekliyoruz. Hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.

    “Organik İncire Ödül”

    Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger; “Aydın Ticaret Borsamız özellikle bu sene organik inciri önceleyen bir programla açılışı yaptı. Organik incircileri ödüllendirdi. Onlara yönelik fiyatlandırma yaptı. Aydın İnciri dünyada birinci malumunuz. Öyle kaliteli doğal organik bir ürünümüz var ki, ben eğer bu ürün Almanya’nın İsviçre’nin elinde olsaydı kesinlikle eczanelerde tek tek ilaç diye satılırdı diyorum. İncir, Dünyada karşılığı olan, piyasası olan ve değeri olan çok kaliteli bir ürün. Ancak biz bunun değerini yeterince bilmediğimiz kanısındayım ve bu konuda kuşkularım var. İnşallah önümüzdeki dönemde incirin kalitesini daha da artırarak, hak ettiği değeri ona vererek, üç tane kutsal kitapta adı geçen ve bu adı geçmesinde hiçbir şekilde boş olmadığını bir hikmeti olduğunu değerlendiren birisi olarak incirin hak ettiği değeri bulacağı güzel bir sezon olmasını diliyorum” dedi.

    Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından 15 üreticiye birer altın ve plaket verilerek teşekkür edildi.

  • Salihli’de sezonun ilk üzümü kilosu 170 TL’den satıldı

    Manisa’nın Salihli ilçesinde yeni sezonun ilk kuru üzümü kilogramı 170 TL’den Salihli Ticaret Borsası’nda satıldı. İş adamı Sergen Tuğrul, Keli Mahallesi’nden üretici Tahir Uçar’a ait toplam 50 kiloluk ürünü, sembolik olarak yapılan açık artırmada 8 bin 500 liradan satın aldı. Üzümün geliri ismi açıklanmayan bir hayır kurumuna bağışlandı.

    Salihli Ticaret Borsası, 2018-2019 Çekirdeksiz Kuru Üzüm Sezonu’nu düzenlediği törenle borsa hizmet binasında dualarla açtı. Salihli’nin Keli Mahallesi’nden üretici Tahir Uçar’ın getirdiği 50 kilogram çekirdeksiz kuru üzüm açık arttırma ile satıldı. İş adamı Sergen Tuğrul, açık artırmada 170 TL’den 50 kilogram üzümü 8 bin 500 TL’ye aldı. Üzümün geliri ise ismi açıklanmayan bir hayır kurumuna bağışlandı. Törenin açılış konuşmasını yapan Salihli Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy, 310 bin ton rekolte tahmini yapılırken, Temmuz ayı itibari ile borsalarda yapılan çekirdeksiz kuru üzüm tescil miktarının 350 bin ton olduğunu vurgu yaparak, Salihli Ticaret Borsası’nda ise 84 bin ton çekirdeksiz kuru üzümün tescil edildiğini söyledi. Tescil edilen üzümün 255 bin tonunun ihraç edildiğini belirten Aksoy, “İhraç edilen çekirdeksiz kuru üzümün karşılığında 410 bin dolar ülkemize girdi sağlanmıştır. Sağlanan bu yüksek milli gelir hacminin alt yapısında ise üreticilerimizin, tüccarımızın, sanayicimizin, ihracatçımızın, ilgili kurumlarımızın yoğun emek ve çabaları yer almaktadır” dedi.

    “Birlik ve beraberlik içerisinde olmalıyız”

    Çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin çok uzun bir süreci kapsamakta olduğunu, yoğun ve masraflı bir emek harcanması gerektiğini ifade eden Aksoy, “Bu nedenle çiftçimizin emeğinin karşılığını alması en doğal hakkıdır. Gerek üreticilerimiz, gerekse ticaret kesimi olan bizler ve sektörün tüm paydaşları birlik ve beraberlik içinde hareket ederek, hem kendimizi, hem de sektörümüzü korumak zorundayız. Çünkü üretilen çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 85’i ihracata gitmektedir. Küresel piyasadaki rakiplerimiz karşısında pazardaki rekabet gücümüzü yitirmememiz için dayanışma için birlikte hareket etmeliyiz. Bunun içinde biz Salihli Ticaret Borsası olarak üzerimize düşen görevi yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz” dedi.

    Salihli Ticaret Borsası’nın 1966 yılında kurulduğunu belirten Aksoy, Borsanın Haziran ayı itibari ile 53 ticaret borsasının katılımı ile kurulan Türkiye Ürün İhtisas Borsası Anonim Şirketine Kurucu ortak olduğu müjdesini verdi. Aksoy, şirkete Manisa’da ortak olan tek borsa olduklarını belirtti.

    “Sezon hayırlı olsun”

    Salihli’nin kabuğunu kıran bir şehir olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Zeki Kayda ise “Kaybettiğimiz ürünlerin geri geldiği sezonların yaşanmasını diliyorum” dedi.

    Salihli’nin özellikle son 4 yılda kabuğunu kırdığını söyleyen Belediye Başkanı Zeki Kayda, “Organize sanayi bölgemiz çok hızlı bir şekilde ilerliyor. Artık Salihli’miz zenginleşiyor. Fakültemizi açtık, bu yıl ikinci eğitim ve öğretimi açılacak. Doğalgaz şehir içerinde 4 bin konutu aştı, organize sanayi bölgemize de geliyor. Büyük firmalar OSB’de yer almaya başladı. Dolayısıyla Salihli’miz sadece tarımsal olarak değil, tarımın yan kollarında da gelişiyor. Sezonun hayırlı olmasını diliyorum. Hem üreticimize, hem tüccarımıza, satandan tüketene kadar herkese hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

    “Çiftçi emeğinin karşılığını alır”

    İlk defa borsada bir ürünün açılış törenine katıldığını belirten Salihli Kaymakamı Turgut Çelenkoğlu da “Ziraat insanoğlunun ilk uğraşısı, çiftçilikle uğraşan insanlarımız da en çok risk altında olan sektördür. Diğer kurumlar bu kadar riske maruz değil. Ürünlerin başlangıç döneminde don tehlikesi var. Yağmur yağmazsa kuraklık tehlikesi var. Çok yağarsa da ürünlere zarar verme tehlikesi var. O açıdan çiftçilerimiz bu emeklerinin karşılığını inşallah en iyi şekilde hak ederek alırlar. Gerek çiftçimiz, gerek tacirimiz hak ettiğini elde eder. Salihli çok daha mutlu günlere ulaşır temennisiyle, borsanın açılışı hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

    Protokol konuşmaları ve yapılan duanın ardından borsaya getirilen sezonun ilk kuru üzümü açık artırma ile satıldı. 2013-2014 sezonunda 50 kg üzüm 25 bin liraya, 2014-2015 sezonunda 50 kg üzüm 10 bin liraya, 2015-2016 sezonunda 50 kg üzüm 6 bin 500 liraya, 2016-2017 sezonunda 50 kg üzüm 7 bin liraya, 2017-2018 sezonunda 50 kg üzüm 7 bin 500 liraya satılırken, bu sezon ise 50 kg üzüm 8 bin 500 liraya satıldı.

    Protokol üyeleri katıldı

    Salihli Ticaret Borsası çekirdeksiz kuru üzüm alım-satım salonunda gerçekleştirilen 2018 -2019 yılı Çekirdeksiz Kuru Üzüm Sezonu’nun açılış törenine, Salihli Kaymakam Turgut Çelenkoğlu, Belediye Başkanı Zeki Kayda, İlçe Emniyet Müdürü Sayım Başaran, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yüksel, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Halil Aşık, Ziraat Odası Başkanı Necati Aktürk, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Demir, siyasi parti temsilcileri ile davetliler katıldı.

  • Sezonun ilk palamutları yüz güldürdü

    Samsunlu balıkçılar, bu sezon ilk kez tezgahlarında sergiledikleri palamutlara vatandaşların yoğun ilgi göstermesi sonucunda mutlu olduklarını dile getirerek, bu sezon palamutta patlama yaşanmasını beklediklerini söylediler.

    Tüm Türkiye’de 15 Nisan 2018 tarihinden itibaren balık av yasağı sezonu başladı. Bu sezon ilk kez tezgahlara gelen palamut ise balıkçıların yüzünü daha ilk günden güldürdü. Palamudun vatandaşlar tarafından çok özlendiğini belirten balıkçılar, tezgahlara gelen palamutların kısa bir sürede tükendiğini ifade ettiler. Sezonun ilk palamutlarının olta ile tutulan küçük ‘çingene palamudu’ olduğuna dikkat çeken balıkçılar, bu sezonun palamut açısından bol geçmesini umduklarını söylediler.

    “Levrek ve çupra yerini palamuda bırakacak”

    Kültür balıklarının yerini olta balıklarının almaya başladığını belirten Onur Can Köse, “Kültür balıkları olayımız artık bitti gibi bir şey. Levrek, çupra, somon ve alabalığın yerine palamut, mezgit, istavrit ve barbun gibi deniz balıkları gelemeye başladı. Olta balıkçıları trollerden önce bu balıkları avlamaya başladı. Geçen sene hüsrana uğradık. Bu sene umudumuz çok yüksek. Palamut yüzümüzü güldürecek. Birkaç gündür mezgit ve barbun gelmeye başlamıştı. Bugün de ilk defa çingene palamudu geldi. Sezonun ilk palamutları 150 gram ağırlığında tane 5 TL’den satıldı. Satışlarımız çok iyi gitti. Vatandaşlar palamuda çok yoğun ilgi gösterdi. 1 Eylül’de yasak kalkacak ve sezon açılacak. 3 kasa palamut geldi hemen tükendi. İlerleyen günlerde sezon açılınca 500 gramlık palamutları 5 TL’ye ya da 3 tane 10 liraya satacağımızı düşünüyorum” dedi.

    “150 adet palamut 1 saatte tükendi”

    150 adet palamudun 1 saatte tükendiğini vurgulayan Kurtça Aydın, “Kültür balıklarını bırakarak, deniz balıklarına yönelmek zorundayız. Bu sene ilk defa palamudumuz geldi. Mezgit, barbun ve istavrit de gelmeye başlamıştı. Aldığımız duyumlara göre palamut bu sene bol olacak. Palamut bol ve ucuz olursa vatandaşımızın ve bizim yüzümüz güler. Et yiyemeyen vatandaşlar bol bol balık yer. 150 adet palamut geldi, 1 saatte hepsi satıldı. Barbun, mezgit ve istavrit şu anda 15-20 TL’den satılıyor. Sezon açılınca onların fiyatı da düşecek. Bu sıra yayında da bolluk var. Her gün boyu 1 metreden büyük yayın geliyor. Kilosunu 20-25 TL’den satıyoruz. Bu sene balık açısından bol geçmesini umuyoruz” diye konuştu.

  • Aydın’da sezonun ilk kuru inciri borsaya teslim edildi

    Aydın’da sezonun ilk kuru inciri üreticiler tarafından kilosu 80 TL’den Aydın Ticaret Borsası’na teslim edildi.

    Kuru incir sezonunun başlaması ile birlikte Aydın Ticaret Borsası’nda Kuru İncir Alım töreni düzenlendi. Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger’in de katıldığı törende, sembolik olarak 6 adet üreticiden kilosu 80 TL’den toplamda 200 kilo incir alımı gerçekleştirildi. Vali Köşger, düzenlenen törende kuru incirin tadına bakarak, “Gayet lezzetli, herkesi incir yemeye davet ediyorum” diye konuştu. Törende incir üreticilerine çeyrek altın takdim edildi.

    İncir üreticilerinden Ruhi Doğan incirin kalitesinin bu sene kaliteli olduğunu belirterek, “Bugün borsamıza sembolik olarak incir teslim eden üreticilerden bir tanesiyim. Kalite biraz bu sene biraz düşük dense de, kalite bana göre süper. İlk incirimi de Aydın Ticaret Borsası’na teslim ediyorum. Tüm dostlarımızı incir yemeye davet ediyorum, incir demek sağlık demek” dedi.

    Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, incir üreticilerine kaliteli bir sezon geçirmelerini dileyerek, “2018 yılı kuru incir hasat ve alım dönemi başlamış bulunmakta. Öncelikle şehrimize ülkemize hayırlı bol bereketli, kazançlı bir dönem getirmesini diliyorum. Aydın gökyüzünün altındaki en güzel yeryüzü, en bereketli memleketlerden birisidir. Birçok üründe Aydın söz sahibi ancak, incir müstesna bir ürün, dünyada söz sahibi olduğumuz bir ürün. Aydın dünyada en çok kuru incirin üretildiği bir şehir. Dünyadaki kuru incir üretiminin yüzde 70’ini Türkiye, bunun da yüzde 63’ünü gerçekleştiriyor. Bu senede inşallah güzel bir sezon geliyor. İlk ürünleri ilk mahsulleri borsamızda arkadaşlarımız mübaya ettiler. Alana satana hayırlı olsun, bol bereket getirsin memleketimize. Ürünler gayet güzel, tatmanızı tavsiye ediyorum” dedi.

    Aydın Ticaret Borsası Fevzi Çondur, üreticilerimizin hasat sezonunun hayırlı uğurlu olmasını temenni ederek, “İnşallah havalarımız incirin havasına uygun olarak gider, kaliteli mahsul elde ederiz. Geçen yıl 78 bin ton rekolte sağladık. Bu senede onun üzerine çıkmayı hedefliyoruz. İhracat rakamlarımız geçen sene bir önceki yıla göre artış göstermişti ama bu senede üreticilerimiz mahsullerini istedikleri diledikleri fiyatta satarlar. Bizim bugün sembolik olarak alış rakamımız kilosu 80 TL olacak. Piyasa bundan sonra arz ve talebin karşılaştığı yerde, kendini regüle eder. İnşallah geçen yıllardaki fiyatların üzerinde üzerinde seyretmesini bekliyoruz” diye konuştu.

    Kuru incir alım törenine Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Bahri Erdel, ATB yönetim kurulu üyeleri ve üreticiler katıldı.

  • Sezonun ilk olta balıkları geldi

    SAMSUN (İHA) – Samsunlu balıkçılar sezonun ilk olta balıklarının tezgahlara geldiğini belirterek, bu sezon balıkta bolluk beklediklerini söylediler.

    Tüm Türkiye’de 15 Nisan 2018 tarihinden itibaren balık av sezonu başladı. Balıkçılar, 3 ay sonradan sonra tezgahlarını deniz balıklarıyla süslemeye başladı. Bu sezon ilk kez tezgahlara gelen mezgit, istavrit ve barbun gibi balıklar, balıkçılar ve vatandaşların yüzünü güldürdü.

    Bu sezondan umutlu olduklarını ifade eden balıkçı Kurtça Aydın, “3 aydan fazla bir zamandır mezgit, istavrit, palamut, barbun ve diğer deniz balıklarını satamıyorduk. Bu dönemi kafes balıkları satarak atlatmaya çalıştık. Bu sezon ilk defa mezgit ve barbun tezgahlarımıza geldi. Bunları kıyı balıkçıları oltayla tuttu. Aldığımız haberlere göre bu sezon balık bol olacak. Balık bol olursa hem ucuz hem de taze olur. Böyle olunca da vatandaşın ve bizlerin yüzü güler. Geçen sene yaşadığımız kıtlığı yaşamamayı umuyoruz. İlk olta balıkları geldi. Yakın zamanda da çingene palamudunun gelmesini bekliyoruz. Şu anda olta balıkları kilosu 15 liradan satılıyor” dedi.

    Kaptanlardan aldıkları bilgilere göre bu sezon balığın bol olacağını ifade eden balıkçı Hasan Köse, “Balık av sezonu 1 Eylül’de açılacak. Kaptanlardan aldığımız habere göre bu sene balığın bol olacağını umut ediyoruz. Tek tek palamut ve çinakop görülmeye başlandı. Geçen sene yaşadığımız sıkıntıyı bu sezon yaşamayız diye düşünüyorum. İlk olta balıkları geldi. Mezgit, barbun ve istavrit satmaya başladık. Olta balıklarından anladığımıza göre bu sene bolluk yaşanacak” diye konuştu.

    Samsun balıkçı tezgahlarında olta balıklarının yanı sıra kültür balıkları da satılmaya devam ediyor.