Etiket: Sezonun

  • Turizmciler sezonun ilk fuarına akın etti

    Dünyanın önde gelen turizm fuarlarından World Travel Market Londra (WTM London) 37’nci kez kapılarını açtı.

    Dünyanın her ülkesinden yaklaşık 50 bin profestyonel turizmcinin de yer aldığı fuara, Kuşadası ve Ege bölgesinden turizm meslek örgütlerinin yanı sıra, çok sayıda acente ve otelci de katılıyor.

    Türkiye fuarda, Londra Kültür ve Turizm Müşavirliği’nin oluşturduğu 783 metrekarelik bir alanda 55 kurum ve şirket ile temsil ediliyor. Türkiye standının 189 metrekarelik kısmı ise Türk Hava Yolları’na (THY) tahsis edilmiş durumda. Türkiye, bu yıl fuarda turkuaz konseptli bir standla tanıtılıyor. Türkiye’nin aynı temalı ‘Turkey, Home of Turquoise’ isimli reklam filminin, katıldığı 12 turizm festivalinden 18 ödülle dönmesi de bu konseptin seçilmesini destekleyen nedenlerden biri olarak gösteriliyor. Yılın ilk turizm fuarı olma özelliğini taşıyan WTM Londra’da turizmciler, pazarın nabzını tutma ve ikili ilişkileri geliştirme şansı bulacaklar. Fuar, Türkiye’nin İngiltere pazarında şu ana dek yüzde 31.64’lük kayıp yaşadığı 2016 yılının ardından, 2017 yılına dair ilk göstergelerin ortaya çıkacak olması açısından da oldukça önemli…

    TÜRSAB Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu(BYK) Başkanı ve Ege Bölgesi’nin en önemli tur operatörlerinden Peninsula Tour’un Genel Müdürü Fahrettin Çiçek, Londra Turizm Fuarı’ndaki ilk günü değerlendirdi. Uumutla gittikleri ve stand açtıkları fuarda tedirgin bir bekleyiş olduğunu kaydeden Çiçek, “ Tedirgin bir bekleyiş var Erken rezervasyonlar beklenildiği gibi değil ve son dakikaya kalacak gibi. Bu nedenle uçak seferlerinin iptal olma riski var. Aralık ayından itibaren çok önemli bir algı yönetimi yapmalıyız ve ülke olarak tur operatörlerini desteklemeliyiz “ dedi.

    Charter uçak seferi bağımlılığından Türkiye’yi kurtarmak gerektiğini kaydeden Fahrettin Çiçek, “ Krizler nedeniyle charter seferleri koymak zorlaştı. Bunun yerine tarifeli seferleri arttırmakta fayda görüyorum. Uçak firmaları düşük fiyatlı tarifeli seferler için mutlaka desteklenmeli. Ayrıca THY’na da büyük iş düşüyor. İç hatlarda kriz yüzünden iptal ettikleri ve yere indirdikleri 30 uçağı, turizm alanında yurt dışından İzmir, Bodrum ve Dalaman için kullanmaları gerekiyor. Zor bir sezon daha bizleri bekliyor. Aralık-Nisan döneminde mümkün olduğu kadar rezervasyon toplamalıyız. Yoksa mevcut charter seferlerinin iptalleriyle karşılaşabiliriz. Fuarda ilişkisi olan tesisler sezonu kurtarabilecek ama diğer tesislere destek olunmalı, çünkü çok zorlanacaklar. Herkes satış ve pazarlamaya mutlaka daha çok para ve zaman ayırmalı. Çok sıkı çalışılmalı “ diye konuştu.

  • Uludağ’ın zirvesine sezonun ilk karı

    Bursa’da havaların soğumasının ardından Uludağ’ın yüksek kesimlerine az da olsa mevsimin ilk karı düştü.

    Türkiye’nin en önemli tabiat ve kış turizm merkezlerinden Uludağ’da karla karışık yağmur yağarken, dağ ilçelerinde dün serpinti şeklinde kar yağması vatandaşları sevindirdi.

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce yapılan tahminlerde sıcaklığın Uludağ’da eksi 2 dereceye kadar düştüğü, Çarşamba gecesi eksi 5 dereceye kadar düşmesinin beklendiği ifade edildi.

    Zirvenin karla kaplandığını fotoğraflayan Sunay İmamoğlu, “Hafif serpinti olarak yağdı. Ancak tutmadı. Hava çok soğudu. Karın soğuğu Bursa’da herkesi etkiledi. Sabah saatlerinde ise tepelerde hiç kar yoktu. Toz şeklinde hafif bir şekilde yağan kar,bize sürpriz yaptı” dedi.

  • Sezonun ilk zeytinleri yağa dönüştü

    Antalya’nın Kumluca ilçesinde sezonun ilk zeytinyağı sıkıldı.

    Kumluca Ziraat Odası Başkanlığı tarafından iki yıl önce kurulan ve bu yıl geliştirilen zeytinyağı sıkma ünitesi (Zeytinyağı Fabrikası) yeni sezon çalışmalarına başladı. Zeytinyağı sıkma ünitesinde sezonun ilk zeytinleri yağa dönüştürüldü.

    2015 yılı Kasım ayında hizmete başlayan zeytinyağı sıkma ünitesi bu yıl teknolojinin son ürünleri cihazlarla donatıldı. Günlük 35 ton zeytin sıkabilme kapasitesine sahip ünitede sezonun ilk zeytinleri yağa dönüşürken ünitenin başında bulunan Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, “Ünitemizde günlük 35 ton zeytini yağa dönüştürebiliyoruz. İlçemizde bu yıl 2 bin ton zeytin üretim rekoltesi bekliyoruz. Bu yıl yağ yapmaya erken başladık. Yeşil zeytinin yağının olgun zeytine göre daha hafif ve asidinin daha olmasından dolayı erken başladık. Yeni sezon üreticilerimize hayırlı olsun” dedi.

  • Ayvalık’ta sezonun ilk hasat zeytinyağı Vali Yazıcı’nın katılımıyla sıkıldı

    Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, sezonun ilk erken hasat zeytinyağı Vali Ersin Yazıcı’nın da katılımıyla sıkıldı.

    Ayvalık’ta Ahmet Sucu’ya ait zeytinyağı fabrikasına getirilen yeşil zeytinler Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı’nın yanı sıra beraberindekilerin bakışları arasında; havuzlara döküldükten sonra taşıyıcı bantlarla iç kısma alındı. Zeytinler, sıkım öncesinde iyice yıkandıktan sonra makinelere girerek tamamen hamur haline getirildi. Yeşil zeytinler, yüksek vakumlu sistemlerle sıkılarak yağı ve posası ayrılarak makinelerden geçirildi ve sezonun ilk erken hasat zeytinyağı elde edildi.

    Ayvalık’taki erken zeytin hasadından elde edilen sezonun ilk zeytinyağı sıkımında Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı’nın yanı sıra Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, daire amirleri, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı İbrahim Kantarcı, ATO yöneticileri ve zeytin üreticileri hazır bulundu.

    İlk hasat zeytinyağı sıkımıyla ilgili muhabirimize açıklamalarda bulunan Ayvalık Özgün Zeytinyağı Firması’nın sahibi Ahmet Sucu, yeni zeytin sezonunun bereket ve hayırlarla gelmesini temenni ederek, “Çok zor geçirdiğimiz şu günlerde, zeytinin; barışa, kardeşliğe, birliğe ve iyiliğe vesile olmasını dilerim. Bizim için bereketi üretmek, tarladan toplayıp insanlara en doğal meyve suyunu sunmak gibi bir misyonumuz var. İnşallah bu yılki zeytin sezonunun ayrı bir özelliği olur. Güvercinin ağzındaki zeytin dalı gibi inşallah bu seneki zeytin sezonu ülkemize barış ve huzur getirir” dedi.

    Zeytin sektöründe fiyatların aniden düşüşü nedeniyle zeytinyağı sektöründe çok ciddi ekonomik sıkıntıların bulunduğuna işaret eden Ahmet Sucu, “Zeytin ve zeytinyağı piyasasında fiyatların birden bire yukarı çıkması da, bir anda inmesi de bizim için büyük sıkıntı oluyor. Bu konuda zeytinyağı sanayicisi de büyük sorunlar yaşıyor. Yüksek fiyatlara aldığımız mallar halen daha elimizde duruyor. Tabi bu durum tüketiciye yansıdığında tüketici bu yağları raftan satın almıyor. Fiyat yüksekliği nedeniyle reyonlarda kalan mallar da bizim için ciddi ekonomik sorunu beraberinde getiriyor. Bu konuda sorunun çözümlenmesinde devlet politikaları oluşturmak gerekiyor. AB ülkelerinde bir üretici malını üretirken arkasında devletin uyguladığı sağlam bir fiyat politikasını buluyor. Şu anda AB ülkelerinde fiyat nereye giderse gitsin zeytin çiftçisi en kötü 4 lira parayı devletten alıyor. AB ile ülkemizdeki dengenin sağlanması gerekiyor. Biz bu konuda yıllardır sıkıntılarımızı dile getiriyoruz. Bu konuda sağlam bir fiyat politikası oturtulması ve tüketicinin zeytinyağı tüketmesi için gerekli teşviklerin yapılması gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

    Yılın ilk zeytin hasat zeytinyağı sıkımını gerçekleştiren Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı da yaptığı açıklamada, yıllardır zeytin ve zeytinyağı tüketen bir birey olarak gerçek anlamda zeytin ile yeni tanıştığını vurguladı.

    Vali Yazıcı, “Gerçekten Türkiye en kaliteli zeytinyağının bu ülkede üretildiğini müşahade etmiş oldum. Böyle güzel, tertemiz ve hijyenik, tamamen standartlara uygun bir tesiste buradan zeytin sezonunu açmanın zevki ve mutluluğu içerisindeyim. İlk defa bu bölgede çalışıyorum ve zeytin-zeytinyağı ile bu manada ilk kez tanışmış oldum. Bundan sonra zeytin ve zeytinyağı ile ilgili her türlü etkinlikte bulunmayı ve bu konudaki bilgimi arttırmayı düşünüyorum. Ayvalık turizm başta olmak üzere tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra Türkiye’nin en kaliteli zeytinyağını üreten bir ilçemiz ve bununla gurur duyuyoruz. Bu hasatta bulunmak ve erken zeytinyağı sıkımında bulunmak benim için büyük bir zevkti. İnşallah Kasım ayında Ayvalık Ticaret Odası’nın düzenlediği etkinlikte de bulunmayı ve o hasatta da bizzat zeytin toplamayı düşünüyorum” diye konuştu.

  • Sezonun ilk kestanesi piyasada

    Kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceklerinden olan kestane, Samsun’da seyyar satıcılar tarafından satılmaya başlandı.

    Bugün piyasaya çıkan kestanenin pişmiş halinin kilosu 50 liradan satılıyor. Vatandaşların pişmiş kestaneye, çiğ kestaneden daha çok ilgi gösterdiklerini belirten kestaneciler, çiğ kestanenin kilo fiyatının 1 ay içerisinde düşeceğini söylediler.

    Mecidiye Caddesi’nde 4 yıldır kestane satan Sezer Demirci, “Şu anda satılan kestaneler Sinop kestaneleri. Dün gece getirdik. Bu kestanenin erken çıkma sebebi, ağaçtan toplanmasıdır. Kozalak halinde toplandı. Fiyatlar şuan itibariyle biraz pahalı. Pişmiş kestanenin kilosu 50, çiğ kestanenin kilosu da 35 liradan satılıyor. İşler ilk gün itibariyle iyi gidiyor. Şu anda Samsun’da tek ben satıyorum. Vatandaşlar satılan kestanelerin geçen senenin kestanesi olduğunu sanıyor. Geçen sene kestaneyi en ucuz 5 liraya kadar sattık. Şu anda 100 gram kestane 5 liraya satılıyor. İlerleyen günlerde Samsun, Aydın ve Bursa kestaneleri satacağız. Bu sene de fiyatların 5 liraya kadar ineceğini düşünüyorum” dedi.

    Kestane seven bazı vatandaşlar ise fiyatların ilk günlerde biraz yüksek olduğunu söylediler.