Etiket: Şeftalinin

  • Şeftalinin faydaları saymakla bitmiyor

    Şeftalinin faydaları saymakla bitmiyor

    Diyetisyen Salih Gürel, kış mevsiminin ardından havaların ısınmasıyla birlikte pazar ve manav tezgahlarında yaz aylarının en çok tüketilen meyvelerinden olan şeftalinin de tezgahlarda yerini almaya başladığını belirterek, vitamin ve mineral zenginliğinin yanı sıra hoş kokusu ve lezzetli bir tadı olan şeftalinin faydalarının saymakta bitmeyeceğini kaydetti.

    Şeftalinin mide asidini dengeleyerek hazımsızlık problemini giderdiğini dile getiren Diyetisyen Salih Gürel, “Şeftali cildin kendisini yenilemesini sağlayarak yaşlanmayı da geciktirici bir özelliğe sahiptir. Şeftali bağırsak kurtlarının temizlenmesine yardımcı olur. Şeftali idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Şeftali ağız kokusunu engeller. Şeftali, içerdiği bioflavonoid bileşeni sayesinde kanserli hücre oluşumu önler. Şeftali bağışıklık sistemini güçlendirir. Şeftali sinir sistemini yatıştırır ve uykusuzluğa iyi gelir. Şeftalinin düzenli tüketimi vücudunuzdaki kan dolaşımını arttırarak görme sağlığınızı iyileştirebilir. Şeftalinin düzenli tüketimi kalp krizi ve felce karşı korunmanıza yardımcı olur. Şeftali böbrekle ilgili rahatsızlıkları azaltır ve ülser riskini düşürür. Şeftali cildinizi zararlı UV ışınlarına karşı korur. Şeftali düzenli olarak tüketildiğinde kansızlık sorununu ortadan kaldırır. Şeftali böbreklerde oluşan kum ve taşların atılmasını sağlar. Şeftali safra kesesinin işlevini düzene sokar.” diye konuştu.

    Şeftalinin tek başına yendiğinde sindirim sürecinin çok hızlı çalıştığını anlatan Diyetisyen Salih Gürel, “Bir ana öğünün hemen ardından şeftali yemek, sindirim sırasında diğer gıdalar ile birleştiğinde midede mayalanmaya neden olabilir bu da hazımsızlık, mide ekşimesi gibi sindirim rahatsızlıklarına neden olabilir. Bu nedenle ana öğününüzün hemen ardından şeftali yememelisiniz. Ana öğünden en az iki saat sonra şeftali yiyin.

    Ayrıca şeker hastaları için şeftalinin yanında tüketecekleri süt, yoğurt, ayran kana hızlı geçişini yavaşlattığı için insülin ve şeker metabolizmada hızlı yükseliş-düşüş olmasını önlüyor. Bu sayede kan şekerinizin dengede kalmasına katkı sağlıyor.” Şeklinde konuştu.

  • (Özel Haber) Şeftalinin tadı kaçtı

    Türkiye’nin en meşhur şeftali üreticisi Bursa ovasında şeftali hasadı başladı. 40 dereceyi bulan sıcak altında ürünleri toplayan çiftçiler, sofralık şeftalinin bir lira, meyve suyu için satılanın ise 30 kuruşa düşmesi sebebiyle kara kara düşünüyor.

    Geçen yıl üreticinin dalından ortalama 2 liradan sattığı şeftali bu yıl 1 liradan alıcı buluyor. Üreticiler ise, “Bu yılki fiyatlar bizi çok mağdur ediyor. Bunun en büyük sebebi bu yıl ihracatın daha açılmaması. Geçtiğimiz yıl meyve suluk şeftali 50 kuruştan alıcı buluyordu. Bu yıl 30 kuruştan satıyoruz. Fiyatlar çok düşük. Bu da üreticiyi zor durumda bırakıyor. Biz şeftali ihracatının bir an önce başlamasını ve fiyatların artmasını bekliyoruz” dedi.

    Osmangazi Ziraat Odası Meclisi Başkanı Hakan Ekim, “Bu yıl fiyatlarda çok büyük düşüş görüyoruz. Çiftçimiz bu fiyatlardan memnun değil. Meyve suluk şeftali 30 kuruştan alınıyor. 2015 yılında 80 kuruş, 2016 yılında 50 kuruş idi. Bu yıl ise 30 kuruştan alınıyor. Maliyetler her yıl katlanarak artarken, bizim sattığımız şeftalinin fiyatı ise her yıl düşüyor. Normal yemelik şeftaliyi ise 1 lirada satıyoruz. Bu şeftali geçen sene 2 liradan satılıyordu. Bu yıl ihracat henüz açılmadı. İhracat inşallah 15 güne kadar açılır ve o zaman fiyatlarda bir artış olur diye düşünüyorum” dedi.

    “Ekmek parası için 40 derece sıcakta 10 saat çalışıyorlar”

    Aile bütçesine katkı sağlamak için bu sıcakta şeftali topladıklarını belirten işçiler ise, “Sabah 06:00’da kalkıp 08.00’de iş başı yapıyoruz. Akşam ise 18:00’de paydos ediyoruz. Biz aile bütçesine katkı sağlamak için her gün 40 derece sıcakta güneşin altında çalışıyoruz. Çocuklarımızı okutuyoruz. Çarlada güneşin alnında çalışmak zor, lakin çocuklarımız için katlanıyoruz” şeklinde konuştu.

  • Şeftalinin fiyatı, üreticiyi memnun etmedi

    İnegöl’ün şeftalisiyle ünlü İsaören Mahallesinde şeftali hasat dönemi başladı. Fiyatların düşük olmasından yakınan üreticiler verimin yüksek olmasına rağmen tarlada 1-1,5 liraya satılan şeftalinin en az 2 ile 2,5 lira olmasını istedi.

    Kırağı nedeniyle birçok yerde şeftalinin verimi düşerken, İsaören’de verim geçen yıla oranla iki kat arttı. İsaören Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Erhan Ulu, “Bu yıl şeftali de verim çok güzel. Bizim tahminimizden daha yüksek bir rekolte var. Ürünümüzde kalite her zamanki gibi bir numara. Yalnız şuanda fiyatlarla ilgili biraz sıkıntımız var. Fiyatlar beklediğimiz seviyenin çok altında. Biz hasada başlarken 2-2,5 lira arasında fiyat beklerken, şuanda 1-1,5 lira arasında değişiyor. Yani beklediğimizin çok altında bir fiyat seyrediyor. Maliyetlerimiz çok yükseldi. Bunun yanında işçi maliyetleri de yükseldi. Önceden yevmiye olarak çalıştırdığımız kişiler günde 20-30 liraya çalışırken, şuanda 50 ile 80 lira arasında yevmiye alıyorlar. Bugün bir işçi 100-150 kilo arasında şeftali toplar. Bunu biz 1,5 liradan verdiğimiz zaman işçiyle ortaklaşa çalışıyormuşuz gibi oluyor” dedi.

    Şuanda Antalya, İzmir ve İstanbul’a şeftali verdiklerini ifade eden Erhan Ulu, “Ağırlık İstanbul’da ama Antalyalı büyük bir firma da ürünlerimizi iki yıldır alıyor. Şeftalimizin kalitesini biliyorlar ve raf ömrünün uzun olması nedeniyle bizi tercih ediyorlar. Onlara da teşekkür ederiz. Geçen yıl yaklaşık 2 bin 500 ton şeftali toplamıştık. Bu sene nasipse 6 bin ton civarında ürün bekliyoruz. Biz artık İsaören dendiğinde şeftalinin membağı, en güzel şeftaliyi üreten yer olarak anılmak istiyoruz. Şuanda şeftalimizin kalitesiyle de bunu başardığımızı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.