Etiket: Saymakla

  • Kayısının faydaları saymakla bitmiyor

    Kayısının faydaları saymakla bitmiyor

    Diyetisyen ve Fitoterapist İrem İmrağ, kayısının faydalarının saymakla bitmeyeceğini söyledi.

    2 adet kayısının (70 gram) ortalama 34 kalori olduğunu ve su içeriğinin oldukça yüksek olduğunu belirten Diyetisyen ve Fitoterapist İrem İmrağ, “A,C ve E vitaminleri, potasyum, kalsiyum, fosfor mineralleri açısından zengindir” dedi.

    Diyetisyen ve Fitoterapist İrem İmrağ, kayısının faydalarını şöyle sıraladı;

    “A ve E vitamini içeriğinden dolayı göz sağlığını korur.

    Güneş ışınları, çevre kirliliği, sigara gibi etmenlerden kaynaklanan deri hasarını önler.

    Hem çözünür hem de çözünmez lif açısından zengin olan kayısı bağırsaktaki yararlı bakterileri arttırır ve bağırsak sağlığını destekler.

    Sinir iletiminden, kas kasılmasından ve elektrolit dengesinden sorumlu olan potasyum açısından zengin olan kayısı kan basıncını düzenler.

    Antioksidan içeriği sayesinde vücuttaki serbest radikallerle savaşır.

    Karaciğer sağlığını korur.

    İçeriğindeki yüksek lif sayesinde kabızlığı önler.

    İçeriğindeki kalsiyum ve fosfor sayesinde osteoporozu önler.”

  • Şeftalinin faydaları saymakla bitmiyor

    Şeftalinin faydaları saymakla bitmiyor

    Diyetisyen Salih Gürel, kış mevsiminin ardından havaların ısınmasıyla birlikte pazar ve manav tezgahlarında yaz aylarının en çok tüketilen meyvelerinden olan şeftalinin de tezgahlarda yerini almaya başladığını belirterek, vitamin ve mineral zenginliğinin yanı sıra hoş kokusu ve lezzetli bir tadı olan şeftalinin faydalarının saymakta bitmeyeceğini kaydetti.

    Şeftalinin mide asidini dengeleyerek hazımsızlık problemini giderdiğini dile getiren Diyetisyen Salih Gürel, “Şeftali cildin kendisini yenilemesini sağlayarak yaşlanmayı da geciktirici bir özelliğe sahiptir. Şeftali bağırsak kurtlarının temizlenmesine yardımcı olur. Şeftali idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Şeftali ağız kokusunu engeller. Şeftali, içerdiği bioflavonoid bileşeni sayesinde kanserli hücre oluşumu önler. Şeftali bağışıklık sistemini güçlendirir. Şeftali sinir sistemini yatıştırır ve uykusuzluğa iyi gelir. Şeftalinin düzenli tüketimi vücudunuzdaki kan dolaşımını arttırarak görme sağlığınızı iyileştirebilir. Şeftalinin düzenli tüketimi kalp krizi ve felce karşı korunmanıza yardımcı olur. Şeftali böbrekle ilgili rahatsızlıkları azaltır ve ülser riskini düşürür. Şeftali cildinizi zararlı UV ışınlarına karşı korur. Şeftali düzenli olarak tüketildiğinde kansızlık sorununu ortadan kaldırır. Şeftali böbreklerde oluşan kum ve taşların atılmasını sağlar. Şeftali safra kesesinin işlevini düzene sokar.” diye konuştu.

    Şeftalinin tek başına yendiğinde sindirim sürecinin çok hızlı çalıştığını anlatan Diyetisyen Salih Gürel, “Bir ana öğünün hemen ardından şeftali yemek, sindirim sırasında diğer gıdalar ile birleştiğinde midede mayalanmaya neden olabilir bu da hazımsızlık, mide ekşimesi gibi sindirim rahatsızlıklarına neden olabilir. Bu nedenle ana öğününüzün hemen ardından şeftali yememelisiniz. Ana öğünden en az iki saat sonra şeftali yiyin.

    Ayrıca şeker hastaları için şeftalinin yanında tüketecekleri süt, yoğurt, ayran kana hızlı geçişini yavaşlattığı için insülin ve şeker metabolizmada hızlı yükseliş-düşüş olmasını önlüyor. Bu sayede kan şekerinizin dengede kalmasına katkı sağlıyor.” Şeklinde konuştu.

  • Yaman: “Balık yağının faydaları saymakla bitmiyor”

    Önemli bir enerji kaynağı olan balık yağının faydalarından bahseden Shiffa Home Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Yeliz Yaman; balık yağı günlük kullanıldığında kalp, göz ve beyin sağlığına fayda sağladığını belirterek son yapılan araştırmalarda sinir sistemi bozukluğuna sebep olan depresyon gibi durumların azalmasında da önemli etkilerinin olduğunu açıkladı.

    Balık yağının içerisinde bulunan EPA ve DHA yağ asitlerinin kalp, göz ve beyin sağlığına fayda sağladığını belirten Shiffa Home Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Yeliz Yaman, omega-3’ün insan sağlığına olan yararlı etkisini açıkladı. Yaman, balık yağının anne karnındaki bebeğin gelişimi için de son derece önemli olduğunu belirtti.

    “Omega-3 bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor”

    Yeterince balık, keten tohumu, fındık, ceviz gibi ürünleri tüketmeyen bireylerin sağlıklı olmadığını vurgulayan Yaman, “Doğal olarak denizden tutulan balıkların yağları trigliserid formundadır. Birde etil ester formunda olan yağlar bulunmaktadır. Bunlar ise kimyasal bileşim içerebilen yağlar olarak bilinmektedir. Bu sebepten alırken trigliserid formunda olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

    Omega-3 te bulunan yağ asitleri beyin gelişimi ve fonksiyonlarında etkin rol oynamakta, ayrıca bağışıklık sisteminin güçlenmesi, kroner kalp hastalıklarının önlenmesi ve sinir sistemi fonksiyonlarında etkili olmaktadır. Yeterince balık, keten tohumu, fındık, ceviz veya sebze tüketmiyorsanız sağlıklı bir vücut için omega-3’ü yeterince alamıyorsunuz demektir” dedi.

    “Derin su balıkları daha yüksek omega-3 içermektedir”

    Ilık denizlerde bulunan balıkların yeterince omega-3’e sahip olmadığını belirten Yaman, derin su balıklarının daha yüksek omega-3 içerdiğini vurguladı. Yaman, sözlerine şöyle devam etti. “Sardalya, hamsi, somon, tuna, yayın gibi özellikle derin su balıkları omega-3 bakımından oldukça zengindir. Ülkemiz balıklarında omaga-3 bakımından en zengin balık hamsidir. En çok da balıktan alınabilen bu yağ asidine Türk insanının balık yiyerek yeterince ulaşması mümkün değildir. Çünkü sıcak denizlerdeki balıklarda yeterince Omega-3 yoktur. Bu nedenle mutlaka destek alınmalıdır”.

    “En az 300-500 mg alınması gerekir”

    Omega-3’ü gıda takviyeleri şeklinde güvendiğiniz firmalardan da temin edinileceğini belirten Yaman; “Dünya Sağlık Örgütü günde en az 300-500 mg omega-3 alınmasını öneriyor. Amerikan kalp birliği ise 650-bin mg arasında belirlerken kolesterol sorunu olanlarda oran 3 bin mg a kadar çıkabileceğini belirtiyor. Alfa linoleik asit olarak da bilinen omega-3 yağ asidine bütün omurgalılar ihtiyaç duyarlar. Ceviz, soya fasulyesi, kabak çekirdeği, semizotun, keten tohumu ve keten tohumu yağında bol bulunur” ifadelerini kullandı.

  • Oruç tutmanın saymakla bitmeyen faydaları

    Diyetisyen Dilara Yıldız, Ramazan ayının tüm yıl boyunca bedende biriken toksit maddeleri uzaklaştıran ve fizyolojik arınma sağlayan sağlığımız için adeta şifa niteliğinde olduğunu belirtti.

    Diyetisyen Dilara Yıldız, Ramazan ayının başlaması ile birlikte oruç tutmanın vücut için faydalarını anlattı. 11 ay boyunca aralıksız çalışan sindirim sisteminin rahatlayacağını belirten Yıldız, “Bedenimizde depo edilen zararlı yağlar bu dönemde erimeye başlar. Vücudumuzda yenilenme gerçekleşir. Kısacası sağlıklı kişiler için oruç tutarak bedeni dinlendirmek oldukça yararlı ve sağlık için ihtiyaçtır da denilebilir” ifadelerine yer verdi. Yıldız, özellikle tansiyon, böbrek ve diyabet hastalarının sadece uzman kontrolünde, kullanmaları gereken ilaçların sahur ve iftar saatlerine uygun olarak ayarlandıktan sonra oruç tutabileceklerini ifade etti. Ramazan Ayında beslenmenin nasıl olması gerektiği konusunda da açıklayıcı bilgiler veren Yıldız, “Mutlaka sahur yapmalı ve sahurda kahvaltı tarzı beslenilmeli, en az 2-3 bardak su içilmelidir. Gece metabolizma hızı düşük olacağından, yediklerimizin yağa dönüşmemesi için midemizi yormayacak besinler tercih edilmelidir. Örneğin, glisemik indeksi düşük ve ayni zamanda tokluk hissi sağlayacak kepek ekmeği, peynir, domates, salatalık, haşlanmış yumurta, yeşillikler, ayran ya da süt tüketilebilir. Ek olarak abartıya kaçmadan 1 porsiyon meyve de olabilir” dedi.

    İftarda aniden çok ve aşırı yemekten kaçınılması gerektiğini da vurgulayan Diyetisyen Dilara Yıldız, “Orucumuzu açarken 1 bardak ılık su ve 1 hurma ile başlayabiliriz. Sonrasında 1 kase çorba ile devam edip, mümkünse 10 dakika kadar beklemeye çalışmalıyız. Gün boyu uzun süre açlık dönemi ardından metabolizmamızın yavaşlaması sebebiyle sindirim de yavaş olacaktır. O nedenle birdenbire mideye besin yüklemesi yapmak, tansiyon yükselmesine, şişkinliğe, mide-barsak rahatsızlıklarına neden olabilir” diye konuştu.

    Kızartma gibi yağlı, ağırlık oluşturan yiyeceklerden kesinlikle uzak durulması gerektiğini dile getiren Yıldız, şu önerilerde bulundu:

    “Ana yemeğin yanında salata olmasına özen gösterilmeli. Yemekler etli ise aşırıya kaçmadan ölçülü tüketilmeli. Yavaş yavaş iyice çiğneyerek yemeli ve Ramazan’da gaz şikayetini azaltmak için gıdalar çok sıcak veya çok soğuk tüketilmemelidir. Yemekler az sulu tüketilirse daha az yağ alınmış olur. Ödeme yol açacağından tuza dikkat edilmelidir. İftardan sonra hemen oturulmamalı, mutlaka kısa mesafeli yürüyüş yapılmalı, en azından hareket edilmelidir. Kabızlık problemine karşı lifli gıdalar tüketilmeli. İftardan yaklaşık 2 saat sonra ilk ara öğünde meyve veya sütlü tatlılar tercih edilebilir. Yine iftardan sonra ikinci ara öğün olarak yoğurt veya süt tüketilebilir. İftardan sahura kadar en az 10 bardak su tüketmeye özen gösterilmelidir.”

  • (Özel haber) Bu topun yararları saymakla bitmiyor

    Kadınların son yıllarda en sık kullandığı spor türlerinden biri olan pilates, artık sadece duruş bozukluklarına değil, kilo verip şekillenmeye de yardımcı oluyor.

    Kadınların kullandığı en popüler egzersiz programı olan pilates, şimdilerde kilo vermek ve şekillenmek için de kullanılmaya başladı. Normal pilatesten daha farklı şekilde yapılan bodybuilding pilates, daha çok kalori harcayarak vücudun kilo dengesini korumakta yardımcı oluyor. Pilates topları ve minder üzerinde yapılan egzersizler zor olduğu kadar eğlenceli de geçiyor.

    “Duruş bozukluklarına ve ağrılara iyi geliyor”

    Eskişehir’de bir spor salonunda Bodybuilding Pilates Eğitmenliği yapan Nazlı Ada Turgut, bu pilates şekliyle kilo vermek ve şekillenmenin daha kolay olduğunu ifade etti. Bodybuilding pilatesi kilo vermeye yardımcı olduğu gibi duruş bozukluklarına da iyi geldiğini belirten Turgut, “Pilates genelde kasların esnemesine ve duruş bozukluklarının giderilmesine yardımcı olan bir egzersiz türü. Ama biz burada budybuldig pilates yapıyoruz. Yani vücut ağırlığıyla tüm kas gruplarını çalıştırıyoruz aktif olarak. Normal pilates dediğim gibi esneme, duruş bozukluğu ya da skolyoz, lordoz, kifoz gibi hastalıkların iyileşmesine yardımcı olan bir şey. Ama burada tüm bayanlar kilo vermek için geliyorlar, şekillenmek için geliyorlar ya da genelde fittnes da erkek bayan karışık olduğu için pilates tercih ediyorlar. Ama burada sadece kilo verme kilo almaya yönelik dersin ilk 5 ve son 5 dakikasında da esneme streç pilatesi yapıyoruz. Duruş bozukluklarına ağrılara iyi geliyor. Çoğu üyede zaten skolyoz var. Bu bilgisayar başında oturan üyelerde masa başı iş yaptıkları için sürekli aynı pozisyonda oturmaktan omurgası c şeklini almış, bu yüzden ilk 5 ve son 5 dakikayı ona ayırıyoruz. Aradaki vakitlerde de kilo vermek için, şekillenmek için antrenman yapıyoruz” şeklinde konuştu.

    “Bodybuilding pilates ile bir üyem ayda 5 kiloya yakın verdi”

    Bodybuilding pilates ile kas gruplarının tek tek çalıştığını ve böylece bölgesel kilo verildiğini aktaran Turgut, “Kilo almak isteyenlerde var grubumda vermek isteyenler de var. Vermek isteyenler veriyor, almak isteyenler alıyor. Kilo almak isteyenlerin üzerine ayrıca ağırlıklar vererek çalıştırıyorum. Zaten genelde okul ev olduğu için çoğu egzersiz yapmadığından vücut ağırlığını kaldıramıyorlardı. Şuan hepsi plank pozisyonunda 5 dakika bekleyebilir. Kas gruplarını tek tek çalıştırdığımız için kaslardan aldığımız verim daha yüksek oluyor ve bölgesel bir biçimde kilo vermiş oluyoruz. Zaten bayanların genelde karın, kalça ve bacak bölgelerinde sorun olduğu için direk o bölgelerden yağ yakımı sağlanıyor. Bir aylık pilates sürecinde bir üyem 4 santimetre incelirken bir başka üyem ise 5 kilo kaybı yaşadı. Bir üye sürekli aynada kendini gördüğü için kendindeki kilo kaybını fark edemiyor. Ben tabi onlara kas grubu olarak baktığımdan ‘evet kilo vermişsiniz, incelmişsiniz’ şeklinde ama ben bunlardan hiçbir şekilde ‘ben kilo vermedim’, ‘hocam incelemiyorum’ tarzında dönüt alıyorum. Ben de buna karşılık bir üyemin fotoğrafını çektim. Ayda bir onlara vücutlarını çekip dönüşümlerini gösteriyorum, şaşırıyorlar” dedi.