Etiket: Sarımsak

  • Türkiye’nin Kuru Sarımsak Üretiminin Yüzde 22’si Taşköprü’de Gerçekleşti

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kastamonu Bölge Müdürü Sevgi Altınbaş, Türkiye’nin kuru sarımsak üretiminin yüzde 22’sinin Taşköprü’de yetiştirildiğini söyledi.

    Türkiye’de 2015 yılında sarımsak üretiminin 3 bin 134 ton artarak 119 bin 223 tona ulaştığını açıklayan Altınbaş, “Türkiye’de 2015 yılında üretilen toplam sarımsak miktarı 119 bin 223 ton, dekar başına alınan ortalama verim 0,9 ton oldu. Toplam üretimin 94 bin 867 tonu kuru sarımsak, 23 bin 356 tonu ise taze sarımsak olarak gerçekleşti. En çok üretim Kastamonu 23 bin 328 ton, Kahramanmaraş 15 bin 527 ton ve Gaziantep 14 bin 878 ton illerinde yapıldı. Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerinden oluşan TR82 bölgemizde 23 bin 402 ton ile sarımsak üretiminin yüzde 19,6’sı gerçekleştirildi. Bölgemizde üretilen sarımsağın yüzde 99,7‘si Kastamonu, yüzde 0,3’ü Sinop ilinde üretildi. Çankırı ilimizde sarımsak üretimi yapılmadı. Kastamonu ilimizde kuru sarımsak üretimi yapılmakta olup taze sarımsak üretimi yapılmadı. Sinop ilimizde ise üretimin çoğunluğunu taze sarımsak oluşturmakta olup, çok az miktarda kuru sarımsak üretimi gerçekleşti. Sinop ilinde 2015 yılında üretilen toplam sarımsak miktarı 74 ton, dekar başına alınan ortalama verim 0,9 ton oldu. Sinop sarımsak üretimi yapılan 65 il içerisinde 47. sırada yer aldı” dedi.

    “KASTAMONU’DA SON BEŞ YILIN EN YÜKSEK SARIMSAK ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİ”

    2014 yılında 19 bin 871 ton olan Kastamonu’daki sarımsak üretiminin 2015 yılında 3 bin 457 ton artarak 23 bin 328 tona ulaştığını söyleyen Altınbaş, “2015 yılındaki sarımsak üretimi son beş yılın en yüksek üretimi oldu. 2013 yılındaki 14 bin 408 tonluk üretimle karşılaştırıldığında sarımsak üretiminde iki yıl içerisinde yüzde 62 gibi yüksek bir oranda artış gerçekleşti. Kastamonu sarımsak üretimi yapılan 65 il içerisinde ilk sırada yer aldı. Kastamonu’da dekar başına alınan verim 1 ton oldu ve Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleşti” diye konuştu.

    “TÜRKİYE’NİN KURU SARIMSAK ÜRETİMİNİN YÜZDE 22’Sİ TAŞKÖPRÜ’DE GERÇEKLEŞTİ”

    Kastamonu’da sarımsak üretiminin merkez, Taşköprü ve Hanönü ilçelerinde yapıldığına dikkat çeken Altınbaş, şöyle konuştu:

    “21 bin 250 tonluk üretim miktarıyla toplam üretimin onda dokuzunun gerçekleştiği Taşköprü ilçesi en çok üretimin yapıldığı ilçedir. Taşköprü’yü sırasıyla; bin 838 tonluk üretimiyle Merkez ilçe, 240 tonluk üretimiyle Hanönü takip etti. Kastamonu üretiminin çok önemli bir kısmını oluşturan Taşköprü’deki kuru sarımsak üretimi Türkiye’nin toplam kuru sarımsak üretiminde de yüzde 22 gibi önemli bir ağırlığa sahiptir.”

  • Emitt Fuarı’ndaki Sarımsak Güzeline Yoğun İlgi

    EMİTT Fuarı’na katılan Taşköprü Belediyesi, ilçenin doğal güzelliklerini ziyaretçilere tanıttı. Taşköprü’nün meşhur sarımsağını başına taktığı taçla tanıtan manken, vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.

    Taşköprü Belediyesi, 28-31 Ocak tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde bu yıl 20’ncisi düzenlenen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMİTT) 2016’ya ilçenin önemli tarihi ve doğal güzelliklerini yansıttıkları bir stant hazırlayarak katıldı. Taşköprü ilçesinin tarihi değerlerinin doğal güzelliklerinin yanı sıra barındırdığı turizm potansiyelini ön plana çıkaran birçok değer de fuarda tanıtıldı. Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan’ın ziyaret ettiği stant vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. Başkan Arslan, stantlara gelen vatandaşlara Taşköprü hakkında bilgiler verirken, vatandaşları Taşköprü’ye davet etti.

    SARIMSAK GÜZELİ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

    Taşköprü Belediyesi, sarımsaklardan oluşan bir buketi ve tacı manken üzerinde sergiledi. Fuara katılan vatandaşların, sarımsak güzeliyle fotoğraf çektirmeye çalışması renkli görüntüler oluşturdu.

    “EMİTT FUARI’NDA YER ALMAKTAN ÇOK MUTLUYUZ”

    Kastamonu ve Taşköprü ilçesinin tanıtımını yaptıkları EMİTT Fuarı’na katıldıkları için çok mutlu olduğunu ifade eden Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, “Türkiye’de 20’ncisi düzenlenen EMİTT Uluslararası Turizm Fuarı’nda ilimizi ama özellikle de ilçemizi temsilen bulunuyoruz. Taşköprü ilçemizin var olduğu sahip olduğu kıymetleri değerleri dünyada ilk beşin arasında gösterilen ünlü bir fuarda tanıtma fırsatı bulduğumuz içinde gerçekten çok mutluyuz” dedi.

    “VATANDAŞLARI TAŞKÖPRÜ’YE BEKLİYORUZ”

    Dünyaca ünlü fuarları ilçeyi tanıtmanın en güzel yolu olduğunu söyleyen Başkan Arslan, “Turizm açısından önemli bulduğumuz firmaların bu anlamda bilinmesi noktasında da tanıtım fırsatı yakalıyoruz. Ayrıca bizim ilçemizin dünyaca ünlü sarımsağı var. Bunu da fuar sayesinde ziyaretçilerimize tanıtma hatta ikram etme fırsatı buluyoruz. Biz ayrıca sarımsak ve kültürel açıdan da Pompeipolis’in tanıtımı açısından da her yıl fuar düzenliyoruz, bu sene de aynı etkinlikleri düzenleyeceğiz. 13-16 Ağustos’ta vatandaşları Taşköprü’ye bekliyorum” diye konuştu.

  • Yüksek Teknolojili Sarımsak Tohumu Üretimi Projesi Ödül Getirdi

    İstanbul Kültür Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Özge Çelik İTÜ Bigbang 2015 Girişimcilik Ekosistemi “Geleceği Kaçırma” temalı yarışmaya başvuran 3900 girişimci arasından 2.lik ödülüne layık görüldü. Doç. Dr. Çelik, tarımsal araştırma alanında çevresel streslere toleranslı bitki geliştirilmesi metotları üzerine yaptığı “Yüksek Teknolojili Tohum Üretimi” projesiyle İSO, İTÜ NOVA TTO ve EGE KİMYA tarafından ödüllendirildi.

    İstanbul Kültür Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Özge Çelik’e 2’nciliği getiren proje, sarımsağın üretimini yaygınlaştırmak ve sarımsak ihtiyacının yüzde 5’ini karşılayacak bir yatırım ile Türkiye’nin ilk yüksek teknolojili tohum üretimini gerçekleştirmeyi hedefliyor.

    Tarım ülkesi olmamıza rağmen dünya genelinde tohum ticaretinde yalnızca yüzde 1,7’lik paya sahip olduğumuzu söyleyen Doç. Dr. Özge Çelik, “Yılda 100.000 ton sarımsak üretimi gerçekleştirmemize rağmen, iç talebi karşılayamıyoruz ve yılda 4 milyon dolardan fazla sarımsak ithalatını Çin’den gerçekleştiriyoruz. Virüs enfeksiyonlarına bağlı olarak çiftçinin yaşadığı verim kayıpları, her yıl çiftçiye tohumluk maliyeti getirmektedir” dedi.

    Sarımsak yetiştiriciliğinin, emek yoğun bir uğraş olduğunu belirten Doç. Dr. Özge Çelik, sarımsağın, ülkemiz ve özellikle Kastamonu Taşköprü yöresi için de ekonomik değere sahip bir ürün olduğunu söyledi. Çelik, “Projenin hayata geçmesi ile virüsten ari, aynı boyutta, GDO içermeyen, üretim miktarında artış, üretim süresinde kısalma sağlayacak olan tohumlarımızın piyasaya çıkmasını, hem çiftçinin kazancının artırılması hem de ilgili yan sanayilerin geliştirilmesi amacıyla hedefliyoruz” diye konuştu.

    İKÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Bitki Biyoteknolojisi Laboratuvarında Prof. Dr. Çimen Atak ile birlikte akademik çalışmalarını yürüten Doç. Dr. Çelik, yeni çeşitlerin ıslahı konusunda da yenilikler geliştirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

    İş fikri ile yaz döneminden itibaren, İTÜ Arı Teknokent bünyesinde bulunan İTÜ Çekirdek ekosisteminde kurucusu olduğu TRD Biotek firmasının ilk ticari projesinin gelişmesi amacıyla çalıştığını belirten Doç. Dr. Özge Çelik, yarışmayı şu şekilde değerlendirdi: “Ekosistemde 3900 girişimci, 3900 farklı inovatif proje çok zorlu eleme süreçlerinden geçti. Akademik yaşantımın yanında, bu kadar genç, yaratıcı, eğitici ve yoğun desteğin sağlandığı, Türkiye’nin en büyük girişimcilik ekosisteminin bir parçası olmuş olmak da beni ayrıca hem bireysel hem bilimsel faaliyetlerimi yürütmüş olduğum kurumum adına gururlandırdı. 11 Kasım 2015 günü yapılan yarı final elemeleri sonucunda da projem, finale katılacak olan ilk 20 arasına seçildi. Maddi destek ödüllerinin yanı sıra, benim için en kıymetli ödül, İstanbul Sanayi Odası’nın ‘İSO Koza’ programının eğitim desteğini de almış olmak oldu. İSO’nun desteği ile tarımsal biyoteknoloji alanında önemli gelişmelere imza atacağımıza inanıyorum. Ayrıca İTÜ NOVA TTO, bu yıl TÜBİTAK Girişimcilik Destek Programı Uygulayıcı Kuruluşu olarak, projemi TÜBİTAK 1512 BİGG Destek Program Başvurusu’na da layık gördü. Umuyorum, TÜBİTAK’tan alacağım destek ile de gelişimimiz ivme kazanacaktır.”

    YENİ HEDEF: DOMATES

    Bir akademisyen olarak edindiği bilgilerin TRD Biotek firmasının yatırımları ile toplumsal fayda oluşturacak ürünlere dönüşecek olmasından memnuniyet duyduğunu ifade eden Doç. Dr. Özge Çelik, ilk ticari ürünleri olan sarımsağın ardından, önemli bir sanayi bitkisi olan domatese ait yüksek teknolojili tohum üretimini gerçekleştirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

    “ÜNİVERSİTEDEN MEZUN OLDUĞUMDA, İNSANLIĞIN AÇLIĞINA ÇARE OLABİLİRİM DEDİM”

    Bitki Biyoteknolojisi, Bitki Hormonları, Transgenik Bitki Teknolojisi alanında akademik çalışma yapmak isteyen gençlere de seslenen İKÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Özge Çelik, “Gıda olmadan hayat olmaz. Bu anlamda, yapılacak çalışmalar büyük önem arz ediyor. Ben üniversiteden mezun olduğum zaman, insanlığın açlığına çare olabilirim diye yola çıktım. Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğrencilerinin de bu yönde çalışmalar yapmayı hedeflemelerini isterim. Toprak verimlidir. Ekerseniz, bakarsanız size ürün verir. Cep telefonları olmadan hayatımızı devam ettirebilir, ancak tarım teknolojilerini takip etmezsek, geliştirmezsek, üreten tarafta olmazsak, tüketici olmaya devam ederiz. Yapılan istatistiksel öngörüler, 2050 yılında artan nüfusun gıda ihtiyacının, mevcut tarım alanlarının karşılayamayacağını göstermektedir. Bu sebeple, Moleküler Biyoloji ve Genetik öğrencilerine büyük görev düşüyor. Bir akademisyen olarak amacım, öğrencilerime örnek olmak ve onları bu anlamda cesaretlendirebilmek. Umarım bunu da gerçekleştirebilirim” dedi.

  • Sevil Gülsoy: “Doğal Antibiyotik Sarımsak Artık Kokusuz”

    Sevil Gülsoy, sarımsağın yüksek tansiyon ve kolesterol’ün baş düşmanı olduğunu söyleyerek “Sarımsağın en büyük sorunu kokusu, artık bu koku sorunu da çözüldü” dedi.

    Türkiye’de sarımsağın yılda yaklaşık 80 bin ton üretimi yapıldığını, yüksek tansiyon ve kolesterol’ün baş düşmanı olarak bir çok rahatsızlığa şifa kaynağı olduğunu belirten Aksuvital Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Sevil Gülsoy, doğal bir antibiyotik olan sarımsağın sağlık açısından ne kadar faydalı bir besin kaynağı olduğu herkes tarafından bilindiğini söyledi.

    Eski mısırda Milattan Önce (M.Ö.) 3500 yıllarında piramitlerin yapımında çalışan kölelere hastalanmamaları için sarımsak yedirildiğini belirten Sevil Gülsoy, “Günümüzde cilt bakımı, saç bakımı ve iç hastalıklarının tedavisinde yaygın bir şekilde kullanılan sarımsak bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlayarak, vücudu bağışıklık sistemine bağlı gelişen hastalıklara karşı yardımcı destek sağlamaktadır” dedi.

    1980’li yıllara kadar sarımsak üzerine söylenenlerin sadece bir iddiadan ibaret olduğunu açıklayan Gülsoy, “Bu nedenle eski kitaplarda çok farklı kullanma şekillerinden bahsedilmekteydi. Son 20-25 yıl içinde dünyanın belli başlı üniversite klinikleri tarafından deney ve tedavi denemesi yapılması sonucunda sarımsağın şifaları ortaya çıkmıştır. Bu araştırmalarda sarımsak ve sarımsaklı kapsüllerin kandaki kolesterol, lipid, trigliserit ve şekeri düşürdüğü kanın pıhtılaşması, damar sertliği ve yüksek tansiyonu önleyici destek olduğu tespit edilmiştir.

    Kanada’nın Toronto tıp fakültesinde K.R. Melvin ve ekibi, 19 hastası üzerinde 4 ay süren tedavi denemesi yapmışlar ve hastaların kanındaki lipid, kolesterol ve trigliseridin düştüğü tespit edilmiştir. (Z.P. 1.92.20) Ayrıca 30 doktor kendi kolesterol, lipid ve trigliseridi yüksek olan 261 hasta üzerinde 4 ay süren tedavi denemesi yapılmış ve hastalar iyileşmiştir. (H. Wanger 66 1990)” ifadelerini kullandı.

    Aksuvital Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Sevil Gülsoy; sarımsağın kurşun, civa, kadmiyum ve arsenik zehirlenmelerinde etkili tedavi sağladığını vurgulayarak, “Selenyum açısından zengin olan sarımsağın bileşiminde, sakaroz, glikoz gibi karbonhidratlar ile protein, kalsiyum, fosfor, demir ve A, B, C vitaminleri bulunuyor. Asya ülkelerinde oldukça popüler olan sarımsağın bileşiminde şekerler, vitaminler (A, B, C), kükürtlü bir uçucu yağ ve içerisinde bol olarak alil sülfür bulunur. Bu araştırmalar doğrultusunda günlük tüketimi de kokusu dolayısı ile sosyal hayatı zor kılan sarımsağın üretmiş olduğumuz softjel formu, kokuyu ortadan kaldırarak rahatlıkla tüketilebilen gıda takviyesi duruma gelmiştir” dedi.

    Sarımsak; softjel içeriğindeki ekerler, vitaminler (A, B, C), kükürtlü bir uçucu yağ ve içerisinde bol olarak alil sülfür bulunduğunu belirten Sevil Gülsoy, “Sağlıklı yaşam kalitenizi yükseltmek için alacağınız sarımsaklı softjel gıda takviyesini geleneksel kanallarda rahatlıkla bulabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

  • Umut Oran’dan Sarımsak Ve Pastırma Vurgusu

    CHP Eski Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Kastamonu’da esnafları ziyaret ederek, alışveriş yaptı.

    Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 24. Dönem İstanbul Milletvekili ve Sosyalist Enternasyonal Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, CHP Kastamonu Milletvekili Adayı Hüseyin Selami Çelebioğlu ile esnafları ziyaret etti. 1 Kasım Erken Genel Seçimleri öncesinde CHP Kastamonu İl Gençlik Kolları’nın daveti üzerine Kastamonu’ya gelen Eski CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sosyalist Enternasyonal Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, CHP’li aday Hüseyin Selami Çelebioğlu ile birlikte esnaflarla bir araya geldi.

    Çekme helva, pastırma ve sarımsak satıcılarıyla buluşan Umut Oran, Kastamonu’nun yöresel lezzetlerinin gerçekten tadılması gereken ürünler olduğunu söyledi. İş ve siyaset gereği hem Türkiye’nin illerine hem de dünyanın çeşitli ülkelerine gitme fırsatı bulduğunu kaydeden Umut Oran, özellikle Kastamonu Çekme Helvası’nın ve Taşköprü Sarımsağı’nın tüm dünya tarafından daha yakından tanınması için çalışma yapılması gerektiğinin altını çizdi.

    “BÖLGESEL ÜRÜNLERİMİZİ LAF İLE DEĞİL İCRAATLAR KORUMALIYIZ”

    Çin Sarımsağı’na karşı direnen Taşköprü Sarımsağı’nın korunması, üreticilerine daha fazla üretim desteği sağlanması gerektiğini vurgulayan Oran, “Tüm dünya Çin Malları’ndan dert yanarken Kastamonu’nun markası olan Taşköprü Sarımsağı’nı Çin Sarımsağı’nın altında ezdirmek üreticilerimize yapılmış en büyük ihanettir. Bölgesel ürünlerimizi laf ile değil icraatlar korumamız gerekiyor. Bakanlığın bu konunda katı olması gerektiğini düşünüyorum. Doğal olarak üretilen Taşköprü Sarımsağı’nı kullanmak, ekmek varken ithalat izni verilerek Çin Sarımsağı’nı ektirmeye çalışmak alın teri ile toprağını işleyen üreticilerimizin hakkını gasp etmektir. Geçmiş yıllarda kendirin başına gelenler bugün sarımsağın, şeker pancarının başına gelebilir. Buna müsaade etmemeliyiz” dedi.

    “PASTIRMA REKABETİ TADINDA OLMALI”

    Esnaf gezisinde pastırma esnafını ziyaret eden Oran, “Kastamonu Sarımsağı kadar şehir ekonomisinde önemli bir yer tutan pastırma konusunda da titiz olunmalı diye düşünüyorum. Kastamonu Pastırması ile Kayseri Pastırması arasında rekabet oluşturulmaya çalışılıyor. Rekabet tatlı olursa durum farklı olur, vatandaş olarak bizler de keyif alırız. Her ikisi de birbirinden farklı. Kastamonu Pastırması ile Kayseri Pastırması damak tadı olarak birbirinden ayrılıyor. O güzel, bu kötü demek yerine iki güzide ilimizin ürününü daha fazla dünya pazarına nasıl tanıtırız onu konuşmamız gerekiyor” diye konuştu.

    Nasrullah Meydanı’nda vatandaşlarla sohbet eden, sorunlarını dinleyen Umut Oran, içildiğinde ömründe 7 defa Kastamonu’ya gelindiği rivayet edilen Nasrullah Şadırvanı’ndan daha fazla Kastamonu’ya gelmek niyetiyle su içti.