Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kastamonu Bölge Müdürü Sevgi Altınbaş, Türkiye’nin kuru sarımsak üretiminin yüzde 22’sinin Taşköprü’de yetiştirildiğini söyledi.
Türkiye’de 2015 yılında sarımsak üretiminin 3 bin 134 ton artarak 119 bin 223 tona ulaştığını açıklayan Altınbaş, “Türkiye’de 2015 yılında üretilen toplam sarımsak miktarı 119 bin 223 ton, dekar başına alınan ortalama verim 0,9 ton oldu. Toplam üretimin 94 bin 867 tonu kuru sarımsak, 23 bin 356 tonu ise taze sarımsak olarak gerçekleşti. En çok üretim Kastamonu 23 bin 328 ton, Kahramanmaraş 15 bin 527 ton ve Gaziantep 14 bin 878 ton illerinde yapıldı. Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerinden oluşan TR82 bölgemizde 23 bin 402 ton ile sarımsak üretiminin yüzde 19,6’sı gerçekleştirildi. Bölgemizde üretilen sarımsağın yüzde 99,7‘si Kastamonu, yüzde 0,3’ü Sinop ilinde üretildi. Çankırı ilimizde sarımsak üretimi yapılmadı. Kastamonu ilimizde kuru sarımsak üretimi yapılmakta olup taze sarımsak üretimi yapılmadı. Sinop ilimizde ise üretimin çoğunluğunu taze sarımsak oluşturmakta olup, çok az miktarda kuru sarımsak üretimi gerçekleşti. Sinop ilinde 2015 yılında üretilen toplam sarımsak miktarı 74 ton, dekar başına alınan ortalama verim 0,9 ton oldu. Sinop sarımsak üretimi yapılan 65 il içerisinde 47. sırada yer aldı” dedi.
“KASTAMONU’DA SON BEŞ YILIN EN YÜKSEK SARIMSAK ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİ”
2014 yılında 19 bin 871 ton olan Kastamonu’daki sarımsak üretiminin 2015 yılında 3 bin 457 ton artarak 23 bin 328 tona ulaştığını söyleyen Altınbaş, “2015 yılındaki sarımsak üretimi son beş yılın en yüksek üretimi oldu. 2013 yılındaki 14 bin 408 tonluk üretimle karşılaştırıldığında sarımsak üretiminde iki yıl içerisinde yüzde 62 gibi yüksek bir oranda artış gerçekleşti. Kastamonu sarımsak üretimi yapılan 65 il içerisinde ilk sırada yer aldı. Kastamonu’da dekar başına alınan verim 1 ton oldu ve Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleşti” diye konuştu.
“TÜRKİYE’NİN KURU SARIMSAK ÜRETİMİNİN YÜZDE 22’Sİ TAŞKÖPRÜ’DE GERÇEKLEŞTİ”
Kastamonu’da sarımsak üretiminin merkez, Taşköprü ve Hanönü ilçelerinde yapıldığına dikkat çeken Altınbaş, şöyle konuştu:
“21 bin 250 tonluk üretim miktarıyla toplam üretimin onda dokuzunun gerçekleştiği Taşköprü ilçesi en çok üretimin yapıldığı ilçedir. Taşköprü’yü sırasıyla; bin 838 tonluk üretimiyle Merkez ilçe, 240 tonluk üretimiyle Hanönü takip etti. Kastamonu üretiminin çok önemli bir kısmını oluşturan Taşköprü’deki kuru sarımsak üretimi Türkiye’nin toplam kuru sarımsak üretiminde de yüzde 22 gibi önemli bir ağırlığa sahiptir.”
EMİTT Fuarı’na katılan Taşköprü Belediyesi, ilçenin doğal güzelliklerini ziyaretçilere tanıttı. Taşköprü’nün meşhur sarımsağını başına taktığı taçla tanıtan manken, vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.
İstanbul Kültür Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Özge Çelik İTÜ Bigbang 2015 Girişimcilik Ekosistemi “Geleceği Kaçırma” temalı yarışmaya başvuran 3900 girişimci arasından 2.lik ödülüne layık görüldü. Doç. Dr. Çelik, tarımsal araştırma alanında çevresel streslere toleranslı bitki geliştirilmesi metotları üzerine yaptığı “Yüksek Teknolojili Tohum Üretimi” projesiyle İSO, İTÜ NOVA TTO ve EGE KİMYA tarafından ödüllendirildi.
Sevil Gülsoy, sarımsağın yüksek tansiyon ve kolesterol’ün baş düşmanı olduğunu söyleyerek “Sarımsağın en büyük sorunu kokusu, artık bu koku sorunu da çözüldü” dedi.
CHP Eski Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Kastamonu’da esnafları ziyaret ederek, alışveriş yaptı.