Etiket: Sarımsak

  • 31. Uluslararası Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali başladı

    Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde geleneksel hale getirilen ve bu yıl 31.’si düzenlenen Uluslararası Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali başladı.

    Taşköprü Belediyesi tarafından dünyaca ünlü Taşköprü Sarımsağının tanıtımı için gerçekleştirilen 31. Uluslararası Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali, Taşköprü Meydanı’nda düzenlenen törenle başladı. Törene Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, AK Parti Kastamonu Milletvekilleri Metin Çelik ve Murat Demir, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Kastamonu İl Jandarma Komutanı Albay Metin Özbek, Taşköprü Kaymakamı Kerem Sülayman Yılmaz, Kastamonu İl Emniyet Müdürü Metin Turgay Karabulak, Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, Mardin Midyat Belediye Başkanı Şehmuz Nasıroğlu, AK Parti Kastamonu İl Başkanı Halil Uluay ile çok sayıda davetli ve işadamları katıldı.

    31. Uluslararası Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali’nde ilk olarak ilçeye adını veren tarihi Taşköprü’de festival kurdelesi kesildi. Program yöresel ürünlerin sergilendiği stantların gezilmesi ve kortej yürüyüşüyle devam etti.

    Daha sonra kortej eşliğinde üstü kapanan pazaryerinin ve 9. Pompeiopolis Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın açılışı yapıldı. Taşköprü Cumhuriyet Meydanı’ndaki program ise İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

    Festivalin açılışında konuşan Vali Yaşar Karadeniz, “Taşköprü’de festivalin ekonomik boyutuna da önem verildiğini tespit etmiş bulunuyorum. Tarım Fuarı, festivale değer katmıştır. Festivalin sarımsağın adına yapılıyor olmasında ayrı bir önem vermektedir. Taşköprü 4 günlük bir bayrama hazırlanıyor. Ülkemize ve ilçemize festivalin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

    Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan ise, festivallerin önemine değinerek, her festivalin kendine özgü özelliğinin olduğunu kaydetti. Arslan, “Bizim festivalimiz de taşıdığı kimlik ile ülke genelindeki öncü festivaller arasındadır” dedi.

    Arslan, “Üreticimizin adına ‘Beyaz Altın’ diyerek taçlandırdığı sarımsağımızın adına 1987 yılından bu güne kadar düzenlenen Taşköprü Uluslararası Kültür ve Sarımsak Festivalimizin, 3 yıldır özellikle eğlence kısmını içeren bölümlerini sırasıyla Soma Maden Faciası, yaşanan terör olayları ve son olarak 15 Temmuz Hain Darbe girişimi gibi ülkemizde yaşanan bazı olumsuzluklar nedeniyle gerçekleştirememiştik. Festivaller birlik ve beraberliğin simgesi, gurbetteki ile sıladakinin kaynaşma vesilesidir. Yöre kültürü ve kendine özgü güzelliklerin tanıtılmasındaki en büyük araçtır. Ayrıca bizim dinimizin bir emri olan Sılayı Rahim anlayışı da festivaller sayesinde gelişmektedir. Bunun yanında 5 bin yıllık tarihi Paflagonya’ya Başkentlik yapan Pompeiopolis Antik Kenti, Dünyaca ünlü olan ve üreticimizin ‘Beyaz Altın’ diyerek taçlandırdığı dünyanın en kaliteli sarımsağı ile padişah sofralarını süsleyen kuyu kebabı, 116 adet tescilli tarihi evi, ilçemizin tarihi ve kültürel anlamdaki zenginliğinin bir göstergesidir. Bizim ise yerel yönetim olarak amacımız var olan bu değerleri ülkemize ve dünyaya tanıtmak ve bu haklı gururu hep birlikte yaşamaktır” diye konuştu.

    Beş ülkeden gelen yabancı gruplar, gösteride bulundu

    31. Uluslararası Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali nedeniyle 5 ülkeden gelen yabancı gruplar, ülkelerine özgü oyunlarını sergileyerek gösterilerini sundu. Festivale, KKTC, Gürcistan, Meksika, Romanya ve Kırgızistan’ın yanı sıra Taşköprü Halk Eğitim Merkezi gibi yerli ve yabancı folklor ekipleri birbirinden güzel halk danslarını Taşköprülüler için sergiledi. Açılışı yapılan 31. Uluslararası Kültür ve Sarımsak Festivali, 20 Ağustos Pazar akşamı son bulacak.

    Ayrıca festival kapsamında Taşköprü Belediyesi tarafından ihtiyaç sahibi çocuklar için bu yıl da toplu sünnet töreni düzenledi. Törende 105 çocuk sünnet edildi.

  • ABD’de Sarımsak Festivali başladı

    ABD’nin en büyük yemek festivallerinden biri olan Gilroy Sarımsak Festivali başladı.

    ABD’nin Kaliforniya Eyaleti’nin Gilroy şehrinde bu yıl 39’uncusu düzenlenen Gilroy Sarımsak Festivali başladı. Gilroy’da 3 gün sürecek olan festivalde sarımsaktan yapılan yemek ve tatlılar, festivale katılanlara ikram ediliyor.

  • Devrilen tırdaki tonlarca sarımsak yola döküldü

    Şanlıurfa’da bariyerlere çarptıktan sonra devrilen tırdaki 23 ton sarımsak yola döküldü.

    Kaza, Şanlıurfa-Suruç karayolunun Evren Sanayi Sitesi yakınında bulunan Akabe yokuşunda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Gaziantep’in Araban ilçesinden aldığı sarımsakları Şanlıurfa merkeze getiren Ahmet A.’nın kullandığı 27 Y 9480 plakalı tır, yokuştan inerken sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu bariyerlere çarparak yan yattı. Kazada tır sürücüsü yara almazken içindeki 23 ton sarımsak ise yola dağıldı. Sağlam olan sarımsaklar işçiler tarafından toplanarak kasalara konuldu. Yüzlerce kilo sarımsak ise araçların lastikleri altında ezildi. Trafiğin aksamasına neden olan kazada yan yatan tır vinç yardımıyla düzeltildikten sonra trafik akışı kısmen sağlanmaya başlandı. Tır sürücüsü Ahmet A. aracın birden yan yatıp bariyerlere çarptığını belirtti.

    Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Aksaray sarımsak üretiminde iddialı

    Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da son yıllarda üreticiler alternatif ürünlere yöneliyor. Özellikle son zamanlarda sarımsak üretimine ağırlık veren Aksaray’da aroması ve protein değeri yüksek iri dişli sarımsak üretimi yapılıyor.

    Üreticilerin özellikle su tüketimi az olan ürünlere yönelmesini savunduklarını belirten Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, “İlimiz tarım ve hayvancılık şehri. Ama biz her zaman şunu savunuyoruz ki, ürün deseninin değişmesi, alternatif ürünlerin yetiştirilmesi, özellikle az su tüketen ürünlerin Aksaray tarımına, Türkiye tarımına kazandırılması. Bu yöndeki çalışmalarımızın bugün meyvesini alıyoruz. Özellikle Bayıraltı bölgesi dediğimiz Sapmaz, Baymış, Çimeli, Acıpınar bölgesinde yoğun olarak sarımsak ekimi yapılıyor. Ülkemizde Taşköprü’den sonra ikinci en büyük sarımsak merkezinin bu bölge olduğunu söyleyebiliriz. Tabii sarımsak ekimi giderek yaygınlaşıyor, pazarı var, bütün üreticilerimizin bu işe ilgilisi var. Ama kooperatifleşme ve birlik konusunda da çalışmalar yapılması gerekir. Çünkü gelişmiş bütün ülkelerde ve ülkemizde de Trakya ve Marmara bölgesi olmak üzere kooperatifleşmenin ve birliğin olduğu yerler. Buralarda pazar sorunu hiç yok. Tek elden satılıyor, yüksek fiyatlara satılıyor, üretici bu işten para kazanıyor. Bunun sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Sarımsak dekarında 1, 1,5 ton veren bir ürün ve oldukça karlı. Bütün üreticilerimizin, çiftçilerimizin buna eğilmesini tavsiye ediyorum” dedi.

    “Aksaray Sarımsağının aroması ve proteini yüksek”

    Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak ise, “Çiftçilerimiz, üreticilerimiz, alternatif ürünlere yöneldi. Alternatif ürünlerden birisi de sarımsak. Bu bölgedeki çiftçilerimiz ciddi şekilde sarımsaağ yöneldi. Tabii Aksaray’ın sarımsağının da aroması çok yüksek. Yani kalitesi ve protein değeri çok yüksek. Görüldüğü gibi son derece organik yöntemlerle üretiliyor. Köylülerimiz tarlasında gübreyi ve ilaçlamayı çok az miktarda yaparak üretim yapıyor. Tarlada gördüğümüz gibi zirai ilaç atılmadığı için otlu. Bu da sarımsak üretimine ciddi şekilde fayda sağlıyor” diye konuştu.

    “11 bin dekar alanda 9 bin ton sarımsak üretimi”

    Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Aksaray’da yaklaşık 11 bin dekar alanda sarımsak ekimi yapıldığını belirterek, “Bu da 8-9 bin ton civarı bir ürün veriyor. Şimdi üreticilerimiz mahsulünü kaldırıyor. Biz Türkiye’de şu anda sarımsak üretiminde 2’inci ya da 3’üncü sıradayız. Yani Aksaray olarak Türkiye’de sarımsak üretiminde söz sahibiyiz. Bu da tüm esnafların, Aksaray’da bu bölgeye yöneldiğini görüyoruz. Kalitesi ve aromasından dolayı Aksaray’a yöneliyorlar. Biz hükümetimizden de üreticilerimize ciddi şekilde destek çıkmasını istiyoruz. Üreticileri tarlaya döndürmemiz lazım. Üreticilerimiz tarladan çıkarsa ciddi şekilde sıkıntı çekeriz. Desteklemelerin artırılması gerektiğini düşünüyoruz. Yani ithalatla fiyatın önüne asla geçilmez. Tabandaki üreticilerin desteklenmesi ve beslenmesi gerektiğini düşünüyorum. Eğitime verilen para asla boşa gitmez. Ama eli nasırlı üreticiye verilecek destek de asla boşa gitmez. Burası sanayideki organizedeki sanayi neyse o. Burası da bir fabrika. Bu fabrikalar hibe ile nasıl destekleniyorsa tarlalarda çiftçilerin, Türkiye’nin fabrikası. Buralara da destekler verilmeli. Biz üretiyoruz, ülkemizi doyuruyoruz” şeklinde konuştu.

    “Kooperatifleşmek istiyoruz”

    Sarımsak üreticisi çiftçi İrfan Oruç, sarımsak ticaretinde bu yıl biraz sıkıntılar olduğunu belirterek, “Bizim sarımsağımız çok kaliteli. Aroması yüksek, kalitesi birinci sınıftır. Bazı arkadaşlarımız 100 dekar ekiyor ve bakamıyor. Bu da küçük kafalı sarımsak oluyor. O da bizim sarımsağımıza zarar veriyor. Bizim burada kooperatifleşme şart. Kooperatifleşme olmazsa hepimizin zararına” dedi.

    “Sarımsak üretiminde Aksaray olarak iddialıyız”

    Bir başka üretici Adnan Arıbaş, “Baymış köyünde bu yıl üretimimiz kalitenin en üst seviyesine ulaştı. Sarımsağımızın aroması, kalitesi en üst seviyede. Aksaray’dan çıktığımızda Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlere gittiğimizde sarımsağımızı görüyoruz. Sarımsağımızın kalitesi bizi gururlandırıyor. Bizim tek istediğimiz bütün çiftçi kardeşlerimiz ile birlikte sarımsakta kooperatifleşmek. Bizim kalite tutturma gibi bir sıkıntımız yok. Kalitemizin mutfakta aranan tek özelliği iri dişli olmasıdır. Sarımsağımızın görüldüğü gibi kalitesi ortadadır” diye konuştu.

    Baymış köyü muhtarı Emin Arıbaş, “Biz sarımsakta her zaman dediğimiz gibi iddialıyız. Kalite denilince bizim sarımsağımız ilk akla gelendir. Aroması, proteiniyle, her şeyiyle iddialıyız. Tek isteğimiz kooperatifleşmek” dedi.

  • Araban Ovası’ndaki sarımsak ve firik hasadı yaklaşık 20 bin kişiye iş umudu oldu

    Güneydoğu’nun tahıl ambarı olarak görülen Araban Ovası’nda yetiştirilen sarımsak ve firik hasadının başlamasıyla, bölgedeki 15-20 bin civarında mevsimlik tarım işçisi iş imkanı buluyor.

    Araban Ovası’nın bereketli toprakları ile birlikte Güneydoğu’nun tahıl ambarı olarak görülürken, bölgede buğday, arpa, mısır, mercimek ve nohut gibi ürünlerin yanı sıra son derece kaliteli sarımsak üretimi de hızla yayılmaya başladı. Makarnalık sert buğday olarak bilinen firik ve sarımsak hasatlarının başlaması, binlerce kişinin geçici iş umudu oluyor. Sarımsak hasadı ve firik yapımı ile birlikte bölgede 15-20 bin kişi mevsimlik işçi olarak istihdam ediliyor. Bölgedeki arazileri gezen Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan, bu yıl 40 bin dönüm arazide ekili olan sarımsaktan 50-55 bin ton, 4 bin dönüm arazide ekili bulunan firikte ise 2 bin ton hasat beklediklerini kaydetti. Yüksek rekoltenin üreticileri ve geçici mevsimlik işçileri sevindirdiğini belirten Doğan, “Sarımsak ve firik ekim, dikim ve hasat döneminde ilçe merkezi, ilçeye bağlı kırsal mahalleler ile çevre il, ilçe ve köylerinden Araban Ovasına işçiler akın ediyor. Özellikle hasat döneminde çalışmak için ilçeye günlük geliş gidiş yapan kadın ve erkekler de dahil olmak üzere yaklaşık 15-20 bin civarında mevsimlik tarım işçisine de iş imkanı sağlanıyor. İşçiler sabah saat 7’de iş başı yaparak akşam saat 17.00’e kadar çalışıyor. Sarımsak işçilerine günlük yevmiye 35 TL’den, firik işçilerine de 100 TL’den üreticiler tarafından ödenir. İşçilere günlük yevmiyeleri günlük olarak, iş bitiminde peşin olarak ödenir. Bölge ve ilçe ekonomisine katkı sağlayan ödemelerle işçiler ise aile ekonomilerine destek oluyor” dedi.

    Öte yandan üreticiler ise hasattan memnun olmalarına rağmen yeterli sayıda işçi bulamadıklarını ifade etti.