Etiket: Salep

  • Salep artık Ünye’de de üretilecek

    Salep artık Ünye’de de üretilecek

    Ordu Büyükşehir Belediyesi, Ünye Tarımsal Kalkınma Derneği ile Ünye Ziraat Odası Başkanlığı’nca ortaklaşa yürütülen salep yetiştiriciliği için ilk dikimler yapıldı.

    Ünye’de salep yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amacıyla proje başlatılırken ilk olarak Ünyeli Çiftçi Ali Yücel Alan’a ait bahçede uygulama gerçekleştirildi. Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki ORTAR A.Ş. ile Ünye Ziraat Odası Başkanlığı iş birliğinde başlatılan proje kapsamında Ünye’de salep yetiştiriciliğine başlanıldı. Ünyeli Çiftçi Ali Yücel Alan’a ait bahçede hazırlanan alana salep dikildi. Düzenlenen programda salebin faydaları ve yetiştiriciliği anlatılarak bilgilendirme yapıldı.

    “Salep yetiştirmek emek istiyor”

    Ordu’da ziraat odalarıyla birlikte tarımsal etkinlikleri geliştirmek istediklerini belirten ORTAR A.Ş Genel Müdürü Sercan Eser, “Ünye’de Ünye Ziraat Odamızla birlikte çalışmalarımızı yürütüyoruz. Ordu’da 300 bin fidenin toprakla buluşması için dağıtımını yaptık. Salep çok emek istiyor. Salep bitkisini sürdürebilir şekilde bakım istiyor. Tıbbi aromatik bitkilerde bakım faaliyeti ve satış faaliyeti çok daha fazla emek istiyor” dedi.

    Salep, fındıktan sonra ekonomiye ek gelir

    Fındığın bölge için olmazsa olmazı olduğunu söyleyen Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, “Dünyanın bana göre cennetinde yaşıyoruz. Ama o kadar zor bir insan topluluğu içerisinde çalışıyoruz ki ben bizzat görüyorum. Gelenek ve göreneklerimizden, uygulama biçiminden hiçbir zaman vazgeçemiyoruz. Oda olarak Son 7-8 yılda 15’in üzerinde proje yaptık. İşin başında anlatmakta çok zorluk çektik. Ama bugün bu güzel etkinlikleri görünce bir şeyler yaptığımızı görmenin mutluluğunu yaşıyorum. Salep yetiştiriciliği konusunda ise fındık bizim olmazsa olmazımızdır. Siz ne kadar salep yaparsanız yapın, elma-armut yaparsanız yapın, sebzenin en kralını da yapsanız bizim ana geçim kaynağımız fındıktır. Fındık olmazsa olmaz. Ama yılda bir defa ürün alıyorsunuz. Maksimum 2 aylık bakım isteyen ürün. Diğer 10 ay ise ekonomiye ek gelir sağlayacak sera, salep, meyve üretimi yapılmalıdır. İşte ORTAR A.Ş. bunun önünü açıyor” şeklinde konuştu.

    “Salep eskiden eczanelerde satılıyordu”

    Programda salep hakkında bilgi veren Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Çalışkan, “Gıda katkı maddelerinin zararları insan bünyesinde ortaya çıkmaya başladı. Tıbbi aromatik ürünler de gündeme gelmeye başladı. Salep, Anadolu topraklarında çok önemli yere sahip. Ülkemizde bulunduğu konum itibariyle çok zengin bir salep çeşitliliği var. Tabii, çeşitliliğe bağlı olarak da yıllar boyu biz salebi kullanmışız. İbni Sina’ya kadar bunu görebiliyoruz. Hatta 1963 yılına kadar eczanelerde kuvvet verici olarak satılmaktaymış. 1999’dan sonra toplanması yasak olduğu için önemini yitirmiş olsa da yapılan çalışmalar sonucu yeniden üretime kazandırmaya çalıştık” diyerek salebin önemine dikkat çekti.

    Samsunlu salep yetiştiricisi Hakkı Karaman ise programda salep yetiştiriciliği ve satışı ile ilgili mevzuatları ve çalışmaları anlattı. Programda ayrıca salep ikramında da bulunuldu. Çiftçi Ali Yücel Alan tarafından hazırlanan alanda salep fidelerinin nasıl dikileceği konusunda bilgiler verilirken dikim yapıldı. Çiftçi Alan, “Bir yıllık araştırmanın ardından salep yetiştirmeye karar verdik. Ünye Ziraat Odası ile istişareler sonucunda salep yetiştiriciliğine başladık. Bu konuda dernek kurduk. 10 bin adet fideyi kendimiz temin ettik, 12 bin 500 adet Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin hibe programından aldık” bilgilerini verdi.

  • Çiftçiye yeni gelir kapısı: Salep

    Çiftçiye yeni gelir kapısı: Salep

    Samsun Büyükşehir Belediyesi, salep orkidesi üretimi yapan çiftçilere tohum desteği sağlıyor.

    Tarımsal Hizmetler ve Muhtarlıklar Dairesi Başkanı Mehmet Akif Özdemir, Türkiye’de özel izin ile sadece Samsun’da üretimi yapılan salep orkidesini 17 ilçede yaygınlaştıracaklarını ifade etti.

    Endemik bitki türleri arasında bulunduğu için doğadan toplanması yasak olan Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan özel izinle Samsun’da ekimi yapılan salep orkidesinin üretim alanları, Büyükşehir Belediyesi’nin tohum desteği ile genişletiliyor. Tarımsal Hizmetler ve Muhtarlıklar Daire Başkanlığı, birim alanda yüksek verimlilik ve kazanç sağlayan salep üretimi için 19 Mayıs ilçesinden başlattığı desteği 17 ilçeye yaymayı hedefliyor.

    Tarımsal Hizmetler ve Muhtarlıklar Daire Başkanı Mehmet Akif Özdemir, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksek Okulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölüm Başkanı Doç.Dr.Ömer Çalışkan ve Ekolojik Üreticiler Eğitim ve Yardımlaşma Derneği (EKOMDER) Başkanı Hakkı Karaman ile birlikte 19 Mayıs ilçesinde salep orkidesi üretimi yapan çiftçilerle bir araya geldi. Doç.Dr.Çalışkan tarafından Tekkeköy, Çarşamba ve Alaçam ilçelerinden gelen yeni üreticilere de üretim konusunda teorik ve pratik eğitim verdi.

    Köyden kente göçü engellemek için salep hamlesi

    Samsun’da salep orkidesi üretiminin arttırılmasının çiftçilerin ve şehrin ekonomisine büyük katkı sağlayacağına dikkat çeken Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Muhtarlıklar Daire Başkanı Mehmet Akif Özdemir, “Bu yıl Çarşamba, Tekkeköy ve Alaçam ilçelerimizde ikişer çiftçimizi destekleyerek bölgede salebin adaptasyonunu sağlayacağız. Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Demir’in verdiği talimatlar ile il genelinde salep üretimini daha da arttırarak önümüzdeki yıllara taşımaya devam edeceğiz. Bu yıl vereceğimiz destekler ile 19 Mayıs ilçemizin yanında Çarşamba, Tekkeköy ve Alaçam ilçelerimizde başlayacak üretimin 17 ilçemizde yaygınlaştırmaya, çiftçimize kazandırmaya devam edeceğiz. Salep bitkisi özellikle dar gelirli, küçük arazisi olan vatandaşlarımız için geçim kaynağı olabilecek bir bitki. Verdiğimiz desteklerle hem çiftçiyi kırsalda tutmayı hem de kırsal kalkınmayı arttırmayı amaçlıyoruz” dedi.

    Samsun’da salebi marka yapmaya çalışıyoruz

    Doç. Dr. Ömer Çalışkan ise salebin marka olması için Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalışmalarda yer aldığını belirterek, “Samsun coğrafyanın verdiği etkiyle salep çeşitliliği fazla olan bir şehir. Yapılan çalışmalarda burada 30 civarında salep türü olduğu tespit edildi. Biz bunlardan birçoğunu araziye indirdik. Yaptığımız tarla denemeleriyle bu çeşitler arasında 3-4 tanesinin üretime uygun olduğunu tespit ettik. O çeşitler üzerinden de üretim alanlarımızı genişletmeye çalışıyoruz. Çok uygun bir bölgedeyiz. Bu çeşitliliği değerlendirerek Samsun’da salebi marka haline dönüştüreceğiz” diye konuştu.

  • Kahramanmaraş’ta sıcak salep ikramı

    Kahramanmaraş’ta bir iş yeri, Ahır Dağı’ndan toplanan salepleri keçi sütüyle kazanlarda pişirerek vatandaşlara ikram etti.

    Salebin Kahramanmaraş’ta doğal olarak yetiştirildiğini belirten iş yeri sahibi Sami Kervancıoğlu, salep içen insanın hastalıklardan korunduğunu söyledi.

    Kervancıoğlu, keçi sütü ile dondurma yapımında kullanılan salebin kış mevsiminde ise yine keçi sütüyle sıcak olarak ikram edilebildiğini belirterek, “Kahramanmaraş biliyorsunuz dondurma kenti ama şu anda salep kentine döndük. Biliyorsunuz salepleri biz Ahır Dağı’ndan doğal olarak topluyoruz. Yani salebin aslı ve doğalı Kahramanmaraş’ta yetişiyor. Salep, sindirim sistemimizi rahatlatıp insanlara güç verir. Salebi içen insanın lezzet ve güven duygusu artar. Soğuk günlerde salep grip ve diğer hastalıkları engeller, kendinizi dinamik hissedersiniz” diye konuştu.

    Her gün salep içtiğini söyleyen bir vatandaş ise, “Salebi içmek insana keyif verir, zinde tutar ve güzel tadı var ben her zaman salep içerim” dedi.

  • Kadın çiftçiler salep üretecek

    Kahramanmaraş’ta Dulkadiroğlu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından salep yetiştiriciliği ile ilgili başlatılan çalışma kapsamında kadın çiftçiler 2 dekar alanda salep üretecek.

    Ekonomik değeri yüksek ve gelecek nesillere aktarılması amaçlanan çalışma kapsamında Osmanbey Mahallesi’nde 15 kadın çiftçinin katılımıyla 2 dekar alana deneme amaçlı salep üretim yeri kuruldu.

    Salebin pazarda büyük bir açığı olmasından dolayı dondurma, gıda ve tatlı firmalarının Türkiye’den yeterince temin edemedikleri için üretimin dondurmanın başkenti sayılan Kahramanmaraş’ta artırılması hedefleniyor.

    Salep üretiminde başarılı olacaklarını, üretimlerini artırmak istediklerini söyleyen çiftçi Memduha Simsar, “Bu yıl ilk defa salep işine başladık. Deneme amaçlı projemizde başarılı olursak daha büyük yapmak istiyoruz” dedi.

  • Diyarbakır’da salep trafiği başladı

    Sonbaharın gelmesiyle beraber Diyarbakır sokaklarında seyyar salep satıcı trafiği başladı.

    Kış aylarının vazgeçilmez içeceklerinden biri olan salep, Diyarbakır’ın en işlek cadde ve sokaklarında satışa başladı. 15 yıllık salep satıcısı Emin Lusiyen, günde 100 bardağa yakın sütlü salep sattığını ve bu saleplerin fiyatlarının piyasada 2 ile 5 lira arası olduğunu belirterek kış aylarını iple çektiğini söyledi.