Etiket: restoranlara

  • Ordu’da kafe ve restoranlara kısıtlama denetimi

    Ordu’da kafe ve restoranlara kısıtlama denetimi

    Ordu’da, korona virüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında saat 20.00 itibariyle kafe, restoran gibi adreslere denetim gerçekleştirildi.

    Altınordu Kaymakamlığınca oluşturulan ve Altınordu İlçe Emniyet Müdürü Kaya Can Ekin, sahada görevli ekiplerin sorumlusu Bekir Ilgın, Ordu Büyükşehir Belediyesi ile Altınordu Belediyesi Zabıta ekipleri, emniyet, sağlık müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, sağlık ekiplerinden oluşan ortak denetim ekibi, restoran, kafe gibi saat 20.00 itibariyle müşteri kabul etmemesi gereken işletmelere yönelik denetim gerçekleştirdi. Altınordu ilçesi Akyazı sahil bandında gerçekleşen denetimlerde ekipler, yeni kısıtlamalar ile ilgili işyeri sahipleri ve çalışanlarının konu hakkındaki sorularını yanıtlarken, içeride müşteri olup olmadığı da kontrol edildi.

    İçişleri Bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan duyuruda, “Ülkemizde de içerisinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra salgının seyri ve olası riskler göz önünde bulundurularak hayatın her alanına yönelik uyulması gereken kurallar ve önlemler belirlenmektedir. Bu çerçevede 17 Kasım 2020 tarihinde Cumhurbaşkanımızın başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar doğrultusunda 20 Kasım 2020 Cuma günü saat 20.00’den itibaren geçerli olacak şekilde, restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya gibi yeme içme yerleri 10.00 ile 20.00 saatleri arasında sadece paket servis veya gel al hizmeti verecek şekilde açık olabilecektir. Restoran, lokanta veya online yemek sipariş firmalarınca saat 20.00’den sonra sadece telefonla ya da online sipariş üzerine paket servis hizmeti verilebilecektir” ifadelerine yer verilmişti.

  • Polis ekiplerinden İstanbul’daki kafe ve restoranlara denetim

    Polis ekiplerinden İstanbul’daki kafe ve restoranlara denetim

    Korona virüs tedbirleri kapsamında kafe ve restoran gibi işyerlerinin saat 22.00’den sonra sadece paket servis yapabileceklerini açıklamasının ardından polis ekipleri, İstanbul genelinde denetim yaptı. Denetimler sırasında yasağa uymayan Beşiktaş’taki bir işyerine 3 bin 180 lira para cezası uygulandı.

    Korona virüs vakalarının artması üzerine yeni tedbirler alındı. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Korona virüs(Covid-19) tedbirleri kapsamında kafe ve restoranların saat 22.00’dan sonra yalnızca paket servis yapabileceklerini açıklamıştı. İstanbul genelinde ise polis ekipleri, saat 22.00’den sonra kafe ve restoranlarda denetim yaptı.

    Yasağa uymayan işyerine 3 bin 180 lira para cezası

    Fatih’te yapılan denetimlerde kafe ve restoranların genel olarak saat 22.00 itibariyle sadece paket servise devam ettikleri ve yasaklara uydukları görüldü. Hayata geçirilen yeni tedbirler kapsamında Beşiktaş’taki işyerleri de denetlendi. Denetimler sırasında Beşiktaş’taki bir restorana ise saat 22.00’den sonra yasağa uymayarak işyerine müşteri aldığı için 3 bin 180 lira para cezası kesildi.

  • Adana’dan dünyaca ünlü restoranlara kurbağa bacağı

    Türk yemek kültüründe yeri olmayan, ancak içerisinde barındırdığı zengin protein bakımından Avrupa’daki lüks restoranların menülerine giren kurbağa bacağı Adana ekonomisine yıllık 700 bin euro katkı sağlıyor. Sasu Su ve Tarım Ürünleri Yönetim Kurulu Üyesi Nil Ece Yamanyılmaz, “Bizim kurbağalarımız başta Fransa olmak üzere birçok Avrupa ülkesine gidiyor. Adana kurbağası renk, tat ve boyut bakımından en idealidir o nedenle bizim kurbağalarımız hep revaçta” dedi.

    Türkiye’de sadece yabancı turistlere hizmet veren lüks oteller dışında tüketimi neredeyse hiç bulunmayan, ancak Fransa, İtalya, İsviçre, Belçika, Hollanda, İspanya ve Lüksemburg gibi ülkelerin mutfaklarında yoğun ilgi gören kurbağa bacağı için Adana, adını dünyaya duyurdu. Renk, tat ve boyut bakımından diğer 5 bin 250 türün önüne geçen Adana kurbağası kent ekonomisine her yıl 700 bin euro katkı sağlıyor.

    Kurbağa işleme tesisine günlük olarak gelen torbalar dolusu kurbağa önce boyutlarına göre ayrılıp havuzlarda yıkanıyor. Ardından kurbağalar kesimhanede bayıltılarak baş ve ayakları kesilip iç organları çıkartılıyor. Son olarak da derisi yüzülen kurbağa, paketlenerek soğuk hava deposuna alınıyor.

    Ana müşteri Fransa

    Sasu Su ve Tarım Ürünleri Yönetim Kurulu Üyesi Nil Ece Yamanyılmaz, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, haftalık 3 ile 4 ton arasında yıllık ise 200 ton kurbağa ihraç ettiklerini belirtti. Yamanyılmaz, “Günlük işleme yapıyoruz. Sabah kurbağaları kesime sokuyoruz, akşamları da paketleyerek ertesi sabah müşteri elinde olacak şekilde gönderiyoruz. İhracatımız tamamıyla Avrupa ülkelerine. Başta Fransa olmak üzere İtalya ve İsviçre’ye gidiyor. Adana kurbağasının eti çok lezzetli. Renk, tat ve boyut bakımından en ideal kurbağalardan bir tanesi. O yüzden bizim kurbağalarımız revaçta hep. Fransa gastronominin başkentidir. En ünlü restoranlara bizim kurbağalarımız giriyor. Şu anda ana müşterimiz Fransa” diye konuştu.

    “Fast food tüketimi talebi azalttı”

    Öte yandan Yamanyılmaz, kurbağaların kentselleşmeye birlikte geçmiş yıllara göre azaldığını belirtti. Avrupa’daki talebin de fast food tüketimine geçtiğinden dolayı azaldığını kaydeden Nil Ece Yamanyılmaz, daha sonra şunları ifade etti:

    “Geçmiş yıllara göre çok kurbağa artık çıkmıyor. Kentleşmeyle birlikte doğal alanlardaki küçülme kurbağa popülasyonunda azalmaya neden oldu. Yurt dışındaki talepte de bir azalma var. Bizlerde olduğu gibi onlarda da fast food tüketimine yöneldiler. Geleneksel ürün olduğu için bazı dönemler aynı standardını koruyor. Tatil dönemlerinde yoğunluk aynı ancak ara dönemlerde belli düşüşler var.”

    Yamanyılmaz, kurbağaların kilosunun yaz ve kış dönemlerinde değişiklik gösterdiğini belirterek sezonuna göre 9 ile 15 TL arasından aldıklarını ve ihraç ettikleri kurbağa bacağı porsiyonunun (4 tanesinin) 25-30 eurodan satıldığını sözlerine ekledi.

  • Bitlis’te yolda kalan yolcular restoranlara sığındı

    Bitlis’in Ahlat ilçesinde kar yağışı ve tipi nedeniyle yolda mahsur kalan vatandaşlar, dinlenme tesisleri ve restoranlara sığındı.

    Ahlat ilçesinde sabah saatlerinden bu yana kar yağışı ve tipi etkisini sürdürürken, birçok araç yollarda kaldı. Sahil mevkiinde mahsur kalan vatandaşlar, restoran ve dinlenme tesislerine sığındı. Çok sayıda araç, tır ve yolcu otobüsünün yolda kaldığını belirten restoran sahibi Bülent Akgün, sadece restoranlarına yaklaşık 200 kişinin sığındığını söyledi.

    Restorana sığınan yolcular ise, yoğun tipi ve kar nedeniyle yolda mahsur kaldıkları için restorana sığındıklarını ifade ederek, ilçedeki konaklama mekanlarının da dolu olması nedeniyle burada beklediklerini ve yetkililerden yardım beklediklerini ifade ettiler.

    Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban da yolda kalan vatandaşları ziyaret ederek yakından ilgilenirken, yolda kalan yolcuların ilçedeki pansiyonlu okul ve yurtlara yerleştirildikleri öğrenildi.