Etiket: Ramazanda

  • Etiyopya’nın mescitleri Ramazan’da TİKA ile aydınlanıyor

    Etiyopya’nın farklı eyaletlerinden 20 mescit, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından kurulan güneş panelleri ile hem ışığa hem ses sistemine kavuştu.

    TİKA Etiyopya’daki projelerine bir yenisini daha ekledi. Başkent Addis Ababa’ya yaklaşık 200 kilometre mesafedeki Güney Halkları Eyaleti’nin Welkite şehrinde bulunan Hawi Mescidi’nde Ramazan ayının ilk Cuma günü geniş katılımlı bir açılış töreni düzenlendi.

    Yaklaşık 200 yıllık bir tarihi olduğu tahmin edilen ve kalabalık günlerde cemaati 500 kişiye kadar yükselebilen Mescide kurulan sistemle ezan sesi civardaki Müslümanlara ulaştırılırken çocuklara Mescit içerisinde Kur’an öğretmek mümkün hale geldi.

    Törende konuşan Etiyopya İslami İşler Konseyi Genel Sekreteri Şeyh Alfadil Ali Mustafa, daha önce elektriği bulunmayan mescidin hem ışık hem de ses sistemine kavuştuğunu, böylece çocukların günün her saati Kur’an eğitimi alabileceklerini söyleyerek TİKA’ya teşekkürlerini sundu.

    TİKA Addis Ababa Koordinatörü Fazıl Akın Erdoğan ise, bazı projelerin dili ve hikayesi olduğunu belirterek, “Bazen gerçekleştirmiş olduğumuz büyük bütçeli projeler dahi bizi bu kadar mutlu etmiyor. Çünkü bu projemizin öncesi ve sonrasında hissedilen fark çok büyük” dedi. TİKA’nın 2005’ten bu yana Etiyopya’da çok sayıda projeyi hayata geçirdiğini kaydeden Erdoğan, “Benim için en heyecan verici proje bu oldu. Sadece burada değil Etiyopya’nın dört bir tarafında 20 mescitte aynı anda köylüler hoparlörden ezan sesi işitip aydınlıkta ibadet edebilecek” ifadelerini kullandı.

    Mescit cemaati tören sonrasında yaptıkları toplu dua ile TİKA ve Türkiye’ye minnettarlıklarını dile getirdi. Gerçekleştirilen projeden 7 farklı eyaletteki 20 farklı mescitte ibadet eden yaklaşık 10 bin kişinin faydalanması bekleniyor.

    Törene Etiyopya İslami İşler Konseyi Genel Sekreteri Şeyh Alfadil Ali Mustafa, Konseyin Ekonomi ve Kalkınma Dairesi Müdür Yardımcısı ve aynı zamanda Güney Halkları Eyalet Temsilcisi Haj Mohammed Oumar ve Addis Ababa Din Hizmetleri Müşaviri Mustafa Acar’ın yanı sıra bölge halkı da yoğun bir katılım sağladı.

  • Ramazan’da sık yapılan beslenme hataları

    Kayseri Acıbadem Hastanesi Diyetisyeni Esra Kula, Ramazan’da sık yapılan beslenme hataları ile ilgili uyarıda bulundu. Diyetisyen Esra Kula, az su içmenin ve porsiyon kontrolü sağlamamanın sağlık açısından zararlarına dikkat çekti.

    Ramazan’da en sık yapılan beslenme hatalarının başında yeteri kadar su tüketmemek geldiğini belirten Diyetisyen Esra Kula, iftar ve sahur arası her ne kadar kısa olsa da, günlük 2 litre suyun aralıklarla tüketilmesi gerektiğine dikkat çekti.

    “Abartılmış iftar sofralarından uzak durun”

    Ramazan’daki diğer hatanın abartılmış iftar sofraları olduğunu vurgulayan Diyetisyen Esra Kula, “Abartılmış iftar sofraları mide, bağırsak, karaciğeri yormak ve yağlanmaya, şişkinliğe, hazımsızlığa neden olmaktadır. Dolayısıyla iftar sofrasından kontrollü olmak, yediklerimize dikkat etmek bu problemlerin önüne geçecektir” dedi.

    “Sütlü tatlıda bile porsiyon kontrolü uygulayın”

    Diğer bir hatanın da aşırı tatlı tüketimi olduğunu söyleyen Diyetisyen Esra Kula, hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmesini, ancak onda bile porsiyon kontrolünün sağlanması gerektiğini dile getirdi. Diyetisyen Esra Kula sözlerini şöyle sürdürdü:

    “Gün boyu aç olduğumuz için kan şekeri düşecek, iftarla beraber ani yükselen kan şekeri iftar sonrası tekrar düşebilir. Buna bağlı rehavet, uyku hali veya aşırı tatlı yeme isteği oluşabilir. Bunun sonucunda da yüksek miktarlarda şekerli gıdalar tükettiğimiz zaman hem kan şekeri düzeyimize etki edecek, hem de fazla kalori alımına bağlı yağlanmaya veya midede asit artışı, yanma şikayetlerine neden olacak. Tüketeceksek porsiyonu kontrol etmeliyiz ve mümkünse sütlü tatlıları tercih etmeli ama onda bile porsiyon kontrolü sağlamalıyız.”

    “Çay ve kahve su içmeyi engelliyor”

    Son olarak, kahve ve çay tüketimindeki aşırılığın da Ramazan’da yapılan ciddi bir hata olduğuna işaret eden Diyetisyen Esra Kula, “Çay ve kahve tüketimi Ramazan’da su tüketimini baskıladığı için tehlikelidir. Çay, kahveyi çok içtikçe susuzluğumuz gider, suya olan ihtiyacı unuturuz. Bu nedenle oruç tutarken, özellikle Ramazan’ın son günlerine doğru halsizlik, yorgunluk gibi şikayetlerimiz daha da artar. Çünkü susuzluk baş ağrısı, konsantrasyon düşüklüğü ve bir aşamadan sonra agresifliğe neden olur. Vücut için en tehlikeli durumlardan biridir susuzluk. Ve yine aşırı kahve ya da çay tüketimi ekstra su atılımına da neden olur. Özellikle bazı bitki çayları vücuttan su atımını sağlar, o nedenle Ramazan’da bitki çaylarını çok tüketmemek lazım” ifadelerini kullandı.

  • Ramazanda balıkçılar sinek avlıyor

    Daha az balığın avlandığı yaz sezonu ve balığın az tüketildiği ramazan ayından olumsuz etkilenen balıkçılar, adeta sinek avlıyor.

    Ramazan ayında et ve tavuğa artan talep ile yaz sezonunda yaşanan balık kıtlığı, balıkçıları olumsuz etkiliyor. Satışların yarı yarıya düştüğünü söyleyen Bursa Tuz Pazarı balıkçı esnafı, vatandaşın her ramazan olduğu gibi Bu Ramazan’da da tavuk ve kırmızı ete yöneldiğini söyledi. Balığın sağlıklı ve hafif olmasından dolayı daha fazla tüketilmesi gerektiğini dile getiren balıkçılar, satışların azalmasından şikayetçi.

    İftar alışverişi için çarşılara akın eden vatandaş, balık tezgahı yerine et reyonlarına yöneliyor. Normal sezonda sekiz ayrı balıkçının hizmet verdiği Tuz Pazarı’nda ramazan ayında yalnızca bir balıkçı tezgahı açık.

    Satışların yüzde elli oranında bir düşüş söyleyen balıkçı esnafı Coşkun Hayri, “Ramazanda balığın susattığını söylüyorlar. Bence balık tüketmek ramazanda daha sağlıklı. İnsanları rahatsız etmez. Vatandaşların balığı ramazanda da tüketmesi gerekir” dedi.

    Normal sezonda açılan tezgah sayısındaki düşüşün, balık azlığından da kaynaklandığını dile getiren esnaf, Ramazan sonrası için umutlu.

    Fiyatların normal seviyede seyrettiği balıkçı tezgahlarında sardalyanın kilosu 10 lira, mezgitin kilosu 10 lira, ithal palamutun tanesi 3 liradan satılırken, çupra ve levreğin kilosu 24 liraya satılıyor.

  • Mescid’i Aksa Ramazan’da dünya Müslümanlarını bekliyor

    Dünyada üç dinin de kutsal kabul ettiği Kudüs’e gelen Müslümanlar, ibadetlerini zor şartlar altında yerine getiriyor. Filistinlilerin ikamet ettikleri Batı Şeria’da çevredeki boş alanlar her gün yeni kurulan Yahudi yerleşim merkezleri ile doldurulurken, Müslümanların sıklıkla ziyaret ettiği Halilürrahman Camii’nde dışarıda ezan okunamıyor. Mirasımız Derneği, Yahudilerin ikiye bölme planına karşı tüm Müslümanları Mescid’i Aksa’ya sahip çıkmaya ve ziyaret etmeye çağırdı.

    Hz. İbrahim Camii, Yahudi bir doktorun 1994 yılında sabah namazında cemaati silahla tarayarak 21 kişiyi öldürmesinin ardından uzun bir süre ibadete kapatıldı. Bu sırada Yahudiler, cami içerisinden İbrahim Aleyhisselam’ın kabrinin hemen yanında bulunan Yusuf ve Yakup Aleyhisselam’ın türbelerinin bulunduğu alanı portatif bölmelerle ayırarak kapattılar. Burada Müslümanların namaz kılmalarına engel olunarak, caminin yarısından fazlası sinagoga çevrildi. Aynısını Mescid’i Aksa’da da yapmayı planlayan Yahudiler, ikiye bölme hareketini oraya da uygulamaya hazırlanıyorlar. Bu sebeple Mirasımız Derneği, Türkiye’den ve Filistin’deki Müslümanların Mescid-i Aksa’yı daha sık ziyaret ederek, kutsal mabedin her daim ibadet edenlerle dolu olması için gayret sarf ediyor. Müslümanların Kudüs’e gelerek Mescid-i Aksa’yı ziyaret etmelerini, burada namazlarını eda etmelerini isteyen Mirasımız Derneği yöneticileri, aynı zamanda imkansızlıklar sebebiyle Filistin topraklarından Mescid-i Aksa’ya ulaşım imkanı olmayanları da otobüslerle mahallelerinden alarak camiye taşıyor.

    Batı Şeria’daki Hazreti İbrahim’in Halilürrahman Camii içerisindeki türbesi ise Ramazan ayında ziyaretçi akınına uğruyor. Hicri 1438 yılının Ramazan ayında İbrahim, İshak, Yusuf ve Yakup Aleyhisselam’ın kabir ve sandukalarının bulunduğu Halilürrahman Camii’ne her gün binlerce ziyaretçi geliyor. Yahudi yönetimi Müslümanları arka sokaktan dolaştırarak camiye alırken, girişte turnike yöntemi ile camiye girişler müze havasında sağlanıyor. Bu camide yaşanan bölünmenin Mescid’i Aksa’da yapılmaması için bütün Müslümanları Kudüs’e davet eden Mirasımız Derneği, bir yılda Hristiyanlardan milyonlarca ziyaretçi gelen Mescid-i Aksa’ya Müslüman ülkelerden yüzbinlerce olan ziyaretçi sayısının artması gerektiğini dile getiriyor. Hacı adaylarının kutsal topraklara gitmeden önce Mescid’i Aksa’yı ziyaretinin de önceden olduğu gibi hac programlarına alınmasını isteyen dernek yöneticileri, Türkiye’den yapılan Kudüs turlarının arttırılması için Kültür Bakanlığının teşvik sağlamasını istiyor.

    Mescid-i Aksa Camii’nin yönetimi Ürdün Vakıflar Müdürlüğü sorumluluğunda bulunuyor. Bu arada Filistin topraklarında Osmalı’dan yadigâr binlerce çeşme, su yolu, sur, burç, kale parçaları, camiler ve vakıf eserleri de bulunuyor. Halilürrahman Camii’nin yakınında bulunan Sultan Abdülhamid Han’ın hacı adaylarının ihtiyaçlarını görmeleri için yaptırdığı tarihi bir su kuyusu da onarılmayı bekliyor. Bir Filistinli vatandaşın bakkal dükkanı arkasında bulunan kuyunun yeniden ihyası ve Halilürrahman Camii civarında çeşitli düzenlemeler için Türkiye’nin TİKA vasıtası ile Kudüs’te çalışma yapmasını isteyen bölgedeki Müslümanlar, bu hususta Türkiye’nin İsrail ile diplomatik görüşmelerinin netice vereceğine inanıyor.

  • Ramazan’da oruç diyeti

    Diyetisyen Cansu Kargu, Ramazan ayını kilo almadan atlatılması için oruç diyeti önerdiğini söyledi.

    Uzmanlar, oruç tutarken dengeli beslenip aynı zamanda kilo almamak için iftar ve sahur yemeklerinde diyet öneriyor. Diyetisyen Cansu Kargu, Ramazan ayında diyetlerine devam edecek olanlara bu süreci kilo almadan ya da az olsa kilo kaybederek atlatacağı şekilde sağlıklı bir oruç diyeti önerdiğini ifade ederek, “Fakat kilo vermek için oruç tutsak olur mu? sorusunun cevabı ’hayır.’ Ramazan kilo vermek için doğru bir süreç değil. Ramazan’da azalan öğün sayısı, azalan sıvı tüketimi, fiziksel aktivite ve tüm bunlara bağlı olarak düşen metabolizma hızı kilo verme sürecini zorlaştırıyor. Bu süreci; yoğun kilo verme amacından ziyade kilo sıkıntımız yoksa kilo almadan atlatmak ya da eğer kilo sıkıntımız varsa az da olsa yağdan kilo vererek atlatmak daha doğru bir hedef olacaktır” dedi.

    Kargu, kastan ve sıvıdan değil de yağdan kilo vermek isteyenlerin Ramazan ayında öncelikle sahurun mutlaka yapılması ve sahurda kahvaltılık tarzda hafif besinler tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Sahurda en az 1 yumurtanın tüketilmesi gerektiğini ifade eden Kargu, “Yumurta anne sütünden sonraki en kaliteli proteindir ve tok tutma özelliği vardır. Bunun yanında çok tuzlu olmayan bir miktar peynir mutlaka olmalı, 5-6 adet tuzsuz zeytin ya da iki ceviz içi alınabilir. Yanında bol maydanoz, dereotu tüketimi sindirimi hızlandırırken tokluk sürecini uzatır. Bunlara ilaveten ben danışanlarıma sahurda bir porsiyon süt grubu; süt, yoğurt, ayran mutlaka öneriyorum. Hem günlük tokluk süresi uzasın hem de Ramazan’da yetersiz protein alımının önüne geçilmesi için. Ayrıca sahurda tuzlu, yağlı, salamura ürünler ve şarküteri ürünlerinden uzak durulmalı. Bunlar vücutta ciddi ödem yapar ve ertesi gün ekstra susuzluk hissi yaratırlar. Sahurda karbonhidrat olarak ise pide yerine esmer ekmek grubunu tüketmek tokluk süresini uzatacaktır. Miktarına gelince 1-2-3 dilim kişinin enerji miktarına göre değişir” diye konuştu.

    Orucu hurma, çorba ve su ile açtıktan sonra 15-20 dakika mutlaka ara verilmesi gerektiğini ifade eden Kargu, “Çünkü 17-18 saat aç kalan boş bir mideye birdenbire yoğun ana yemeği sindirmeye zorladığımızda midemiz o an tamamını sindiremiyor ve depolamaya meylediyor. Bu arayı evdekilere servisle geçirebilir ya da ibadetle değerlendirebiliriz. Sonrasında tekrar sofraya oturduğumuzda protein, karbonhidrat ve yağ açısından dengeli bir menü ile devam edebiliriz. Protein yerine geçebilecek ızgara, haşlama ya da fırınlanmış et, tavuk, balık ya da kurubaklagil yemekleri belirli ölçülerde bulunmalı. Yine peynir, yumurtada et yerine geçen bir diğer kaliteli protein kaynağıdır. Bir sebze yemeği mutlaka bulunmalı yanında salata olmalı, pideye gelince bayanlar bir avuç içi kadar erkekler ise iki avuç içi kadar tüketebilirler. Sütlü tatlılara yer verilmeli, bunlar özellikle tencerede yapılan sütlü tatlılar olmalı. İrmik, tavuk göğsü, az şekerli muhallebi ya da Ramazan’ın vazgeçilmezi güllaç olabilir. Kilo problemi olmayanlar Ramazan’da haftada 2-3 kez, kilo problemi olanlar ise haftada 1 kez tatlı tüketebilirler. Günde 1 porsiyon mevsim meyvesi tatlı ihtiyacını karşılamada bir diğer seçenektir. Bu kiraz, şeftali, elma, kivi, erik her meyve olabilir. Dondurma yine iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Tatlı ihtiyacını da karşılar. Ramazan’da iki top vanilyalı dondurma güzel bir ara öğün yerine geçebilir” ifadelerini kaydetti.