Etiket: Ramazanda

  • Ramazan’da “sahur” uyarısı

    Diyetisyen Pelin Kubbe, Ramazan’da dengeli beslenmeyen ve sahura kalkmayan kişilerde kan şekeri düşüklüğü, sindirim zorlukları, mide ve bağırsakta gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi gibi rahatsızlıklar görülebileceği uyarısında bulundu.

    Diyetisyen Pelin Kubbe, yaptığı açıklamada, Ramazan’da asıl görevin nefsine sahip çıkmak ve ruhu terbiye etmek olduğunu ifade etti. Ramazan ayının kilo verme ve diyet yapma ayı olmadığını vurgulayan Kubbe, “İftar açılırken bir anda ağır yiyeceklerle açılışı yapmak son derece yanlıştır. Yaklaşık 16 saat dinlenme halindeki boş mideye bir anda yüklenmek hazımsızlığa sebebiyet verebilir. Bunu önlemenin en güzel yolu iftarı su ile açmaktır. Sonrasında mutlaka beslenmeye çorbayla devam etmek gerekir. 15-20 dakika ara verip mideyi biraz dinlendirdikten sonra hem bol lifli sebze ve hem de protein kaynağı olan besinlerden kuru baklagil, köfte, tavuk, peynir, yumurta iftarda bulunmalıdır. Hızlı bir şekilde değil mideye yüklenmeden hafif bir şekilde yemeğe devam edilmelidir. Kızartmalar, kavurmalar, yağlı besinler, hamur isleri, aşırı baharatlı ve tuzlu besinler, yoğun tatlılar hem kişinin mide problemi yaşamasına sebep olabilir hem de kilo alımına yol açabilir. Bu nedenle iftar menüsünde bu gıdalardan olabildiğince uzak durmak gerekir” dedi.

    Diyetisyen Pelin Kubbe, Ramazan’da doğru bilinen yanlışlar hakkında da vatandaşları bilgilendirerek, “Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece atıştırmasıyla yatmak son derece yanlıştır. Gün boyunca alamadığımız besin ögesi ihtiyaçlarımızı karşılamak zorundayız. Ramazanda dengeli beslenmeyen ve sahura kalkmayan kişilerde kan şekeri düşüklüğü, sindirim zorlukları, mide ve bağırsakta gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi gibi durumlar da yaşanabiliyor. Sahur seçimlerimiz ise şu şekilde olmalı: Yeniden uykuya geçişe uygun, gün boyu tok kalmamıza yardımcı, tuz oranı düşük ve yeterli sıvı içeren, bağırsak hareketleri için yeterli lif sağlayan, protein, karbonhidrat ve yağ içeren, vitamin ve mineral alımını destekleyen, kolay hazırlanıp ve pratik yenebilir olmalı” diye konuştu.

  • Afyonkarahisar’da polis ekipleri Ramazan’da da denetim uygulamalarına devam ediyor

    Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğü polis ekipleri Ramazan ayında da asayiş uygulamalarına ara vermeden devam ediyor.

    Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğü Trafik ve Asayiş Şube Yunus ekipleri şehirde öğrencilerin ağırlıkla bulunduğu Erenler bölgesinde genel asayiş ve trafik uygulaması gerçekleştirdi. Sürücülerin plaka ve ehliyet sorgulamaları yapıldı. Yapılan sorgulamalarda Trafik Şube ekiplerince eksiklikleri bulunan ve kurallara uymayan sürücülere çeşitli maddelerden idari para cezası uygulandı. Kimlik kontrolünün yanı sıra, üst araması ve araç aramasının da yapıldığı uygulamada Yunus ekiplerinin plakası bulunmaması nedeniyle durduğu bir aracın içerisinden de ruhsatsız pompalı tüfek ve fişekler çıktı. Esnaf ve üniversite öğrencileri yapılan uygulamadan dolayı memnun olduklarını dile getirirken Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğü’ne teşekkür etti.

  • Ramazan’da beslenme yöntemleri

    Beslenme ve Diyet Uzmanı Hilal Mutlu, Ramazan’da sahura mutlaka kalkılması, kızartmalardan ve hamur işlerinden kaçınarak tok tutan yüksek lifli yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

    Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Beslenme ve Diyet Uzmanı Hilal Mutlu, 11 ayın sultanı Ramazan ayında beslenme yöntemleri hakkında açıklamalarda bulundu. Vatandaşların acıkmamak lifli yiyeceklere yönelmesi gerektiğini belirten Hilal Mutlu, hamur işi yiyeceklerden de uzak durulması gerektiğini ifade etti.

    Ramazanla birlikte yemek saatlerinin değişmesiyle metabolizma hızının düştüğünü vurgulayan Diyetisyen Hilal Mutlu, “Doğru beslenme ile yavaşlayan metabolizmaya rağmen bu dönemde de kilo vermek mümkündür. Ramazan’da doğru beslenme için mutlaka bu önerilerimiz dikkate alınmalıdır. Son yıllarda Ramazan’ın yaz dönemine gelmesiyle birlikte oruç süresi 17 saate yaklaşmaktadır. Bu yüzden sağlıklı beslenmek de daha çok önem kazanmaktadır. Açlık süresinin daha fazla uzamaması için mutlaka sahura kalkmak gerekmektedir. Sahurda kızartmalardan ve hamur işlerinden kaçınarak tok tutan yüksek lifli yiyecekler tercih edilmelidir. Sahurun en iyi seçenekleri; haşlanmış yumurta, tuzsuz ve az yağlı peynirler, kavrulmamış yağlı tohumlar, meyveler, tam buğday unuyla yapılmış ekmek / poğaça tercih edilmelidir. Farklı alternatifler olarak; az yağlı omlet, menemen veya yulaf ezmesi ve müsli tercih edilebilir. İftarda 2 bardak su ile oruç açılmalı, hafif bir başlangıç olan çorba ile başlanmalıdır. Fark etmeden en çok kalori aldığımız iftariyeliklerden hurma, kuru kayısı gibi daha masum olanları tercih edilmelidir” dedi.

    İftarda ağır yemeklerden kaçılması gerektiğini belirten Mutlu, “Ana yemeğe 10-15 dakika sonra geçilmeli ve ağır yemeklerden uzak durulmalıdır. Pişirme yöntemi olarak kızartmadan uzak durulmalıdır. Her ne kadar Ramazan denildiğinde akla sıcacık pide gelse de porsiyon kontrolü sağlayarak haftanın 2-3 günü tüketilmelidir. Pilav olarak bulgur pilavı, makarna ise kepekli tercih edilmelidir. Bol yeşillikli ve renkli bir salata her akşam masada bulunmalıdır. Komposto tercih edilecekse de şekersiz olmalıdır. Ayrıca yoğurt veya ayran grubu menüye eklenmelidir. İftardan 1- 1,5 saat sonra orta tempolu yürüyüş yapılmalıdır. Ramazan’da da ara öğünler ihmal edilmemelidir. Ara öğün olarak meyve, bitki çayları, süt yoğurt, ayran, kepekli galeta grisini tüketilmelidir. Yapılan en sık hata ise ramazan döneminde tatlı tüketiminin artmasıdır. Tatlı tüketilecekse belirli aralıklarla tüketilmeli ve sütlü tatlı veya dondurma tercih edilmelidir. Günlük alınması gereken su miktarı azaltılmamalıdır. Su, yemekten 10-15 dakika önce veya yemekten yarım saat sonra tüketilmelidir. Sıvı yetersizliği, hareket azlığı, öğünlerin sıklığının azalması ve öğün saatlerinin değişmesiyle birlikte en çok bağırsaklarımız etkilenmemektedir. Kabızlık problemi yaşamamak için lifli besinleri artırmak gerekmektedir. Ayrıca günlük beslenmede probiyotik özellikli kefir, ev yapımı yoğurt beslenmeye eklenmeli, yetersiz ise dışarıdan probiyotik desteği alınmalıdır. Ramazan’ı sağlıklı geçirmek, kilo almadan ve hatta kilo vererek keyifle uğurlamak için beslenmenize dikkat edin” diye konuştu.

  • Özkan, “Ramazan’da Bartın’da et fiyatlarında zam yok”

    Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Barış Özkan, 11 Ayın Sultanı Ramazan’a bir gün kala Bartın halkına müjdeli bir haber vererek “Ramazan öncesinde ve Ramazan boyunca Bartın’da et fiyatlarına da zam yok” dedi.

    Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Barış Özkan, konuyla ilgili olarak yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:

    “Biliyorsunuz her ramazan öncesi pide, ekmek, et fiyatlarına zam süreci yaşanır. Bu yılki süreçte ama güzel şeyler oluyor. Sağolsun esnaf arkadaşlarımızın bu konuda ciddi anlamda hassasiyeti var. Daha öncede konuşmuştuk. Biz bu süreçleri yaşarken zamları yaparken değerlendirirken hem halkımızın talepleri üzerine hem halkımızın alımları üzerine ekonomi üzerine bu çalışmaları yapıyoruz. Daha öncesinde pide ile olan süreci sizlerle paylaşmıştık. Bu sene Ramazan ayı içerisinde ekmeğe zam yok. Pide ise geçen seneki tarifeden devam edecek. Biliyorsunuz her Ramazan öncesi ete de ciddi anlamda zam gelirdi. Bununla ilgili de bu sene kasap ve marketçi arkadaşlarla görüşmelerimiz oldu. Tabi bu süreçte TSO Başkanımız Halil Balık ile de çok ciddi anlamda görüşmelerimiz oldu. Onların da bu sürece çok ciddi katkıları oldu ve onlarla yapmış olduğumuz bu çalışmalar doğrultusunda zam yapılmaması kararı alındı. Esnaf arkadaşlarımız bu sene sağ olsunlar besicilerin çok ciddi anlamda zam yapmasına rağmen ki şu anda besi daha önceden Kafkas etin kesimi 28 liraydı şu anda 31-32 liradan kesim var. Yani ciddi anlamda besiciler zam yaptı. Ama besicilerin yapmış olduğu zamma karşılık esnaf ve kasap arkadaşlarımız bu sene Ramazan ayı içerisinde zam yapmama kararı aldık. Vatandaşımızın alım gücünü düşünerek piyasadaki ekonomik sıkıntıları biliyorsunuz şartlar çok rahat değil. Bu anlamda esnaf ve kasap arkadaşlarımız halkımızı düşünerek çok ciddi anlamda fedakârlık yaptılar. Çünkü besicilerin yapmış olduğu 31-32 liralık kesim ciddi anlamda kasapları zorlayan bir süreç. Kar marjlarını ciddi anlamda düşüren bir süreç. Şu anda mesela Çaycuma kıymayı 44 lira yaptı. Çaycuma zammı koydu mesela ama Bartın’daki süreç bu sene Ramazan ayı içerisinde zamlı olmayacak. Ete zam yapmıyoruz. Bunu halkımızla paylaşmak istiyoruz. Yine aynı şekilde zamsız tarifeler devam edecek. Pide aynı şekilde satışa devam edecek. Yine fırıncı arkadaşlarımızdan istenen bir şey var. Mesela yumurtalı pide gibi özel pidelerin fiyatları tarifelerde yazmıyor. Bunlar tarifeye girmediği için fiyatları değişiyor. Bu özel pidelerde bir 50 kuruşluk oynama süreci oluyor. Özetle Ramazanda ete zam, pideye zam yok. Bu kararı Bartın TSO ile beraber aldık. Bu açıklamayı da iki kurum adına yapıyoruz. Bartın’daki esnaf arkadaşlarımız bu konuda ciddi bir fedakârlık yaptılar. Onlara teşekkür ediyoruz.”

    Bu süreçte Bartın halkının yerel esnafa destek olmasını isteyen Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Özkan, son olarak da “Biz de bu süreçte halkımızdan şunu rica ediyoruz. Yereldeki esnafımıza sahip çıkılsın. Etimizi kasabımızdan marketimizden bilindik yerlerde alalım. Yereldeki esnafımız hareketlensin. Halkımız yerelden alışveriş yaparsa bizleri çok memnun ederler. Ekonomiye can verirler. Esnafın ayakta kalması gerekiyor. Halkımızdan bu süreçte destek bekliyoruz” dedi.

  • Ramazan’da Kudüs’ün manevi iklimi Sultangazi’de yaşanacak

    Sultangazililer Ramazan ayını, Kudüs’ün manevi iklimiyle karşılıyor. Sultangazi Belediyesi bu yıl ki Ramazan etkinlikleri temasını Kudüs olarak belirledi. Belediye Hizmet Binası yanındaki alanda yapılacak etkinliklerde Kudüs teması işlenirken, Atatürk Bulvarı üzerinde kurulan alanda ise geleneksel Ramazan gösterileri sunulacak. Etkinlikler kapsamında ayrıca sokak iftarları ve kitap fuarı düzenlenecek.

    Tevhit inancının önderleri olan peygamberlerin en yoğun olarak yaşadığı kutsal bir mekan olan Kudüs, 3 büyük semavi dine kucak açmış, Müslümanların ilk kıblesi olmuştur.

    Sultangazi Belediyesi de Ramazan ayının coşkusunu, Kudüs’ün manevi iklimiyle karşılıyor. “Ramazanın bereketini birlikte paylaşıyor, Kudüs’ün manevi iklimini Sultangazi’de yaşıyoruz” sloganı ile bu yıl ki Ramazan etkinlikleri temasını Kudüs olarak belirlendi. Sultangazi Belediye Hizmet Binası yanındaki alanda yapılacak etkinliklerde Kudüs teması işlenirken, Atatürk Bulvarı üzerinde kurulan alanda ise geleneksel Ramazan gösterileri sunulacak.

    Kudüs temalı Ramazan etkinlik alanı

    Tarihi anlamda Kudüs’ün geçmişten günümüze kadar gelen süreci ve Kudüs’te yer alan eserler, Sultangazi’de yeniden vücut buluyor. Bu alanda ayrıca Filistinli dernekler de stant açarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verirken, el yapımı hediyelik eşyalarda ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

    Ramazan Etkinlikleri kapsamında Filistin Özel gecesi düzenlenirken, Halit Meşal, Filistinli parlamenterler ve Arap ülke temsilcileri de iftar sofralarında ağırlanacak.

    Sultangazi Belediye Hizmet Binası yanındaki 5 bin 700 metrekare alanda yer alan eserler ve sergiler ise şunlar:

    Eserler; Kubbet-üs Sahra, Kıble Mescidi, Kayd Bayd Çeşmesi, Şam Kapısı, Kudüs Kahvehanesi

    Sergiler

    Kudüs Panoraması (Geçmişten günümüze Kudüs sergisi), Esirler Standı ( Kudüs’te esaret yaşamış kişiler tarafından hazırlanmış sergi), Gazze Abluka Altında Standı, Mülteciler Standı (Mültecilerin yaşadıklarını anlatan sergi)

    Geleneksel Ramazan etkinlik alanı

    Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Atatürk Bulvarı üzerinde yer alan alanda 2. kültür çadırı kurulacak. Kültür çadırında iftar saatinde verilecek yemeğinin ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti, geleneksel Ramazan gösterileri, ezgi, şiir ve tasavvuf müziği dinletileri düzenlenecek.

    Sokak iftarları

    Sultangazi Belediyesi, her mahallede kuracağı sokak iftarlarıyla Ramazan ayının bereketini tüm ilçe halkıyla birlikte paylaşacak. Mahalle sakinlerinin katılımıyla gerçekleştirilecek sokak iftarlarında komşuluk ilişkileri geliştirilecek.

    Çorba çeşmeleri

    Ramazan ayı boyunca ilçenin farklı noktalarına kurulacak çorba çeşmelerinden onbinlerce kişiye çorba ile iftariyelik ikramı yapılacak. Teravih namazı sonrasında ise, Atatürk Bulvarı üzerindeki etkinlik alanında kurulan dev çorba kazanı, limonata çeşmesi olarak hizmet verecek.

    Satış stantları

    Atatürk Bulvarı üzerindeki alanda kurulan stantlarda Sultangazililer iftardan sonra alışverişlerini yapma fırsatı bulacak.

    Kitap fuarı

    15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Meydanı’nda açılacak kitap fuarı, kitap severlerin hizmetinde olacak. Edebiyattan sanata, bilimden dini yayınlara kadar birçok alanda kitap satışa sunulacak.

    Elden ele yardım merkezi

    Elden Ele Yardım Merkezi, Ramazan ayında da ihtiyaç sahiplerinin yanında olacak. Temel gıda, giyim ve temizlik malzemesi yardımları yapılacak.

    Çocuklar da unutulmadı

    Sultangazi Belediyesi, Ramazan ayında çocuklara özel etkinlikler de düzenleyecek. Atatürk Bulvarı üzerindeki etkinlik alanında çocuklara özel gösteriler sunulacak.