Etiket: Ramazanda

  • “Kerebiç” Ramazan’da sofraların vazgeçilmez tatlısı oldu

    Mersin yöresine özgü bir tatlı çeşidi olan ve genellikle Ramazan ayında daha fazla imal edilerek tüketilen ’kerebiç’, bu sene de sofraların vazgeçilmezi oldu. 25 kadın, Ramazan’ın ilk gününden bugüne kadar sabahın erken saatlerinden akşam saatlerine kadar kerebiç yapıyor.

    Mersin’de uzun yıllardır kerebiç üretimi ve satışını yapan Kerebiççi Oğuz, Ramazan ayında üretimi 2 kat artırdı. Her gün 25 kadın sabahın erken saatlerinde başladıkları kerebiç yapma işlemini, akşama kadar sürdürüyor. Kerebicin yanında mamul üretimi de yapan kadınlar, günde binlerce kerebiç yapıyorlar. Üretimi yapan 25 kadından biri olan ve 9 yıldır kerebiç işini yapan Suna Kurucu, Ramazan ayı dolayısıyla çalışmalarının 2 katına çıktığını söyledi. Kerebicin Mersin’e özgü bir tatlı olduğunu, çok eskiden kerebicin sadece Ramazan aylarında yapıldığını kaydeden Kurucu, “Ancak bir süredir artık yılın 12 ayı yapıyoruz. Kerebiç diğer tatlılara göre daha doğal. Çöven otundan yapılan bir kaymağı var. Kebeçin içinde de irmik, sıvı yağ, karbonat var. Bunları yoğuruyoruz. İçine fıstık veya ceviz katıyoruz. Her şey doğal yani. Doğallığı ve diğer tatlılar gibi ağırlık yapmıyor. O yüzden farklı” şeklinde konuştu.

    “Sevmeyen, yemeyen biri bile Ramazan ayında mutlaka bir kere kerebiç alır, evine götürür”

    Ramazan’ın dışında da bu tatlıyı ürettiklerini vurgulayan Kurucu, “Ramazan ayının dışında sabah 07.30’da çalışmaya başlayıp, 15.00 gibi bitiyoruz. Tabi Ramazan ayında sabah 7.30 başlıyoruz ve akşam 22.00, 23.00’lere kadar yapıyoruz. Siparişe göre daha erken veya daha geç bitirdiğimiz de oluyor. Bu tatlı Mersin’in vazgeçilmezi. Hiç yemeyen, hiç sevmeyen bile Ramazan ayında mutlaka bir kere alır ve evine götürür. Kerebiçin özelliği bu. Ramazan tatlısı diye gelmiş ama artık yavaş yavaş senenin 12 ayına yayılmış” ifadelerini kullandı.

    Kerebicin sağlığa da faydalı olduğunun altını çizen Kurucu, “Diğer tatlılar gibi çok şekerli olmadığı için özellikle oruç tutan vatandaşlarımızın şekerini birden yükseltmiyor. Zaten her şeyi doğal olduğu için de vücuda faydalı. Günlük 100 ile 120 dava arasında üretim yapıyoruz. Her bir dava 184 tane kerebiç alıyor. Bu da 20 bin ile 22 bin arasında kerebiç üretimi yapıyoruz anlamına geliyor. Tabi bu tatlı sadece Ramazan ayında değil tüm yıl boyunca üretim sürüyor. Sadece bu ay sofraların vazgeçilmez tatlısı olduğundan dolayı üretimi fazla yapıyoruz” dedi.

  • Ramazan’da beslenme önerileri

    Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Beslenme ve Diyet Uzmanı Hilal Mutlu, iftar ve sahur hazırlıkları yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiği ve nasıl beslenmeli konusunda tavsiyelerde bulundu.

    Ramazan’da iftar ve sahurda ne yapmalı, nasıl beslenmeli, nelere dikkat edilmeli gibi soruların yanıtını veren Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Beslenme ve Diyet Uzmanı Hilal Mutlu, “Yaklaşık 17 saat aç kalan vücut iftarda hem fiziksel hem de ruhsal açlığını gidermek ister. Unutulmamalıdır ki normal zamanda vücudumuzun ne kadar besine ihtiyacı varsa Ramazan’da da bu miktar aynıdır. Beslenme ipuçları olarak; orucu 1 su bardağı ılık suyla açıp, 1 veya 2 adet hurma yenilebilir. Ardından çorba içilip 10-15 dakika dinlenilmelidir. Çorba olarak yoğurtlu ve soğuk çorbalar hem yaz günlerinin sıcağından kurtulmak hem de gün içinde aç kalan vücudun ihtiyacını karşılamak için tüketilebilir. Daha sonra ana yemeğe geçilip yanında mutlaka az yağlı süt ürünleri (yoğurt, cacık, ayran gibi) ve yağsız, bol yeşillikli salata olmalıdır. Komposto şekersiz tüketilmelidir. Ana yemeklerde kızartmalar, ağır, yağlı yiyecekler tercih edilmemeli, ızgara, haşlama, buğulama şeklinde pişirilmiş sebze ağırlıklı yemekler tercih edilmelidir. Ramazan’ın simgelerinden olan pide ise; orta boy pidenin sekizde birinin 1 dilim ekmeğe tekabül ettiği unutulmamalı, haftada iki gün pide tercih edip kalan günlerde tam tahıllı ekmekler tercih edilmelidir. Çünkü oruçla birlikte değişen beslenmemiz kabızlığa sebep olmaktadır. İftardan 30-45 dk sonra orta tempoda yürüyüş yapılmalı, yavaşlayan metabolizma harekete geçirilmelidir” dedi.

    “Su tüketimi çok önemli”

    Özellikle Ramazan’da bol su tüketmenin önemine değinen Mutlu, “İftarla sahur arasında 2-2.5 litre su içilmeli, çay, kahve çok tüketilmemelidir. Çay, kahve suyun yerini tutmadığı gibi idrarla su atımına da sebep olur. İftar ve sahurun haricinde 2 ara öğün yapılmalıdır. Ara öğünlerde meyve, yoğurt, süt en iyi seçeneklerdir. 1 su bardağı maden sulu ayran da gün içerisinde terle kaybedilen mineralleri geri almak için güzel bir alternatiftir. Şerbetli, hamur işi tatlıların yerine haftanın 1-2 günü az şekerle hazırlanmış sütlü, meyveli tatlılar veya 2-3 top dondurma tüketilebilir. Sahurda ise; protein ağırlıklı kahvaltılıklar sizi gün boyu dinç tutar. Yumurta, az yağlı peynir, yeşillikler, tam tahıllı ekmekler, ceviz sahurun en iyi seçenekleridir. Pratik bir öğün tercih etmek isteyenler ise az yağlı süt, yulaf ezmesi ve taze meyvelerle hazırlanmış bir kahvaltı önerilebilir” diye konuştu.

  • Ramazan’da Serdivan Trafik Park geç saatlere kadar açık

    Uygulamalı trafik eğitiminin yanı sıra farklı oyun gruplarıyla da çocukların sevdiği ve yoğun ilgi gösterdiği Serdivan Trafik Park, Ramazan Ayı’nda 23.00’a kadar hizmet veriyor.

    Konu ile ilgili Serdivan Belediyesi’nden yapılan açıklamada, Ramazan Ayı’nda çocukların aileleri ile keyifli vakit geçirebilmeleri için Trafik Park’ın sabah saat 09.00’dan gece 23.00’a kadar misafirlerine hizmet verdiği belirtildi. Çocuklar iftar sonrasında eğitim pistindeki pedallı araçlarla trafik kurallarını uygulamalı olarak yerinde öğrenirken park içerisinde yer alan tren ve trambolinde eğlenceli vakit geçirme fırsatı buluyor. Oyun grupları ve trafik eğitim alanında çocukların aileleriyle birlikte geç saate kadar eğlendiğini belirten Trafik Park yetkilileri, Ramazan’ın güzelliklerini birlikte yaşamak için tüm vatandaşları Serdivan Trafik Park’a beklediklerini söyledi.

  • Merkezefendililer Ramazan’da iftar sofralarında buluşacak

    Denizli Merkezefendi Belediyesi ilçe sakinlerini iftar sofralarında buluşturuyor. Ramazan ayının üçüncü gününde Sümer Kapalı Pazaryeri’nde gerçekleştirilen iftar yemeğine vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

    Merkezefendi Belediyesi, 11 ayın sultanı Ramazan ayının gelmesiyle birlikte ilçede gönül sofraları kuruyor, Merkezefendililer iftar yemeklerinde bir araya geliyor. Merkezefendi Belediyesi tarafından ilçenin farklı mahallelerinde kurulan iftar sofralarında vatandaşlar oruç açıyor. Bu çerçevede, iftar sofrası Sümer Kapalı Pazaryeri’nde kuruldu. Merkezefendi Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu, AK Parti Merkezefendi İlçe Başkanı Ekrem Başer, AK Parti Merkezefendi İlçe Kadın Kolları Başkanı Öznur Şen, AK Parti Merkezefendi İlçe Gençlik Kolları Başkanı Mert Koç, vatandaşlarla iftar sofrasında buluştu. Başkan Subaşıoğlu vatandaşlar ile tek tek selamlaştı, hayırlı Ramazanlar diledi.

    İftar sonrası bir açıklama yapan ve Ramazan ayının birlik, beraberlik duygularını pekiştirilmesi noktasında önemine vurgu yapan Başkan Subaşıoğlu:

    “Rabbim bizleri birlik ve beraberlik içinde nice güzel Ramazan günlerine ulaştırsın. Merkezefendi Belediyesi olarak bu sene ilk defa Sümer Mahallemizde bu büyük iftar programımızı başlattık. Hem bugün bu pazaryerimizin açılışını yapıyoruz. Bu güzel Ramazan gününde, Ramazanın bereketiyle ben sizlere çok çok teşekkür ediyorum. Çok büyük bir ilgi gösterdiniz. Bu yemekte bizlerle birlikte oldunuz. Allah’tan niyaz ediyorum ki; öncelikle bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’ne inşallah bizleri ulaştırsın. Sonra da Ramazan Bayramı’na hep beraber, birlik ve beraberlik içerisinde, kardeşlikle, sağlıkla, mutlulukla, huzurla bizleri ulaştırsın.”

  • Marketçi Ragıp, Ramazan’da da iş başında

    Antalya’da 1 liraya satılan ekmeği 75 kuruşa satarak haksız rekabet yaptığı gerekçesiyle mahkemece haksız bulunan ve daha sonra kararı protesto ederek ekmeğin fiyatını 65 kuruşa kadar düşüren market işletmecisi Ragıp Şahin, 1 lira 75 kuruş olarak belirlenen Ramazan pidesini de 1 liradan satmaya başladı. Şahin, ucuza tedarik edebilecek fırın bulması halinde ise pide fiyatını 65 kuruşa kadar düşürebileceğini söyledi.

    Fırın ve marketlerde 1 liraya satılan 200 gram ekmeği 75 kuruşa sattığı için haksız rekabete yol açtığı gerekçesiyle Ekmek Üreticileri Federasyonu Antalya Şubesi tarafından hakkında dava açılan Kepez ilçesi Teoman Paşa Mahallesi’nde market işletmeciliği yapan Ragıp Şahin, mahkeme tarafından haksız görülmüştü. Alınan kararı protesto eden Şahin, ekmeğin fiyatını 65 kuruşa kadar düşürmüş, çevredeki marketler de fiyatı 60 kuruşa kadar çekmişti.

    Daha önce pide fiyatlarında da indirim yapacağının sinyallerini veren Şahin, Ramazan ayının ikinci gününde fiyatı düşürdü. Antalya’da Fırıncılar Odası tarafından 250 gram pidenin fiyatı 1 lira 75 kuruş olarak belirlenirken, Ragıp Şahin fiyat yüksek olduğu gerekçesiyle Ramazan’ın ilk günü pide satışı gerçekleştirmedi. Şahin, kendisine yapılan 1,5 lira teklifine de sıcak bakmadı. Ramazan’ın ikinci günü ise tedarikçi fırından 200 gram pide alan Şahin, 1 liradan pide satmaya başladı. ‘200 gram pide 1 lira’ tabelasını asan Şahin’in marketine vatandaşlar yine akın etti. Durumdan memnun olan vatandaşlar, diğer marketlerin de pide fiyatlarında indirime gitmesi gerektiğini söyledi.

    “Fırıncılar Ramazan ayını iyi değerlendiriyor”

    Ramazan ayı öncesinde kendisine pide fiyatları için 1 lira 75 kuruş ve 1 lira 50 kuruştan teklifler geldiğini belirten Ragıp Şahin, fırıncıların Ramazan ayını iyi değerlendirdiğini ileri sürdü. Teklif edilen fiyatları yüksek bulduğunu ifade eden Şahin, “Ramazan’ın özelliği farklı ve sağ olsun fırıncılar bunu iyi değerlendiriyorlar. 250 gram 1,75 lira olarak belirlenmiş. Çalıştığımız fırınlar bunu bize söyledi, ben de o paraya satamam dedim. Bir gün sonra 1,5 dediler yine satmadım. Ramazan öncesi 200 gramı bu paraya satıyorsam, uygun verirseniz yine satarım şeklinde cevap verdim” dedi.

    “Tedarik edebilirsem 65 kuruşa satarım”

    3 fırınla çalıştığını ve pideyi ayrı, ekmeği ayrı fırından tedarik ettiğini dile getiren Şahin, ilerleyen zamanda fiyatı daha da aşağıya çekebileceğinin sinyalini verdi. Şahin, “Biz tedarikçiyiz. Daha önce ben ekmeği 65 kuruşa, pideyi de aynı fiyata satıyordum. Yine tedarik edebilirsem 65 kuruşa satarım. Tabi kaliteye bakarız, düzgün hizmet verirlerse alır satarız. Bugün pide satmaya başladım, ilk günde 350-400 pide geldi hemen satıldı” diye konuştu.