Etiket: Ramazanda

  • Boyner Büyük Mağazacılık sosyal sorumluluk kampanyalarına Ramazan’da da devam ediyor

    Boyner Büyük Mağazacılık, 2015 yılından bu yana sürdürdüğü ’İyiliğe Dönüştür’ ve 2016 yılında başlatılan ’Askıda İyilik’ sosyal sorumluluk projelerine devam ediyor. Proje kapsamında Ramazan Bayramı öncesi iyiliği paylaşmak isteyenler de Boyner’in toplumsal fayda sağlayan bu projelerinden biri ile ihtiyaç sahiplerine kolayca ve bütçelerini zorlamadan destek olabilecek.

    Boyner, ’İyiliğe Dönüştür’ ve ’Askıda İyilik’ sosyal sorumluluk projelerini ’İyiliğin Modası Geçmez’ çatısı altında yürütüyor. Boyner Mağazalarında 2015 yılında başlatılan ’İyiliğe Dönüştür’ projesi, kullanılmayan tekstil ürünlerinin yeniden değerlendirilmesini amaçlıyor. Tüketiciler kullanmadıkları, ihtiyaç duymadıkları tekstil ürünlerini Boyner mağazalarında bulunan geri dönüşüm kumbaralarına bırakıyor. Kumbaralarda toplanan kıyafetler; geri dönüşüm, geri örüşüm ve yeniden kullanım olarak 3 ayrı kategoride ayrıştırılıyor. Geri dönüşüm ve geri örüşüm için ayrıştırılan ürünler akredite kurumlara teslim ediliyor. Düğme, fermuar, metal gibi parçalar geri dönüştürülüyor. Yeniden kullanım için ayrılan ürünler ise ihtiyacı olan kişilere ulaştırılıyor veya kermes kanalıyla satışa sunuluyor. Kermeste yapılan satıştan elde edilen gelir, proje ortağı Lokman Hekim Sağlık Vakfı’nın öğrenci burs fonuna aktarılıyor ve ihtiyacı olan öğrencilere eğitim bursu veriliyor. ’İyiliğe Dönüştür’ projesi ile 3 yılda toplam 100 ton giysinin dönüşümü yapıldığı belirtilirken, 51 öğrenciye burs kaynağı oluşturuldu.

    ’Askıda İyilik’ ile 25 bini aşkın iyilik paketi oluşturuldu

    Ayrıca şirket ’İyiliğin Modası Geçmez’ çatısı altında 2016 yılında hayata geçirdiği ’Askıda İyilik’ projesinde de müşterileri ile birlikte hareket ediyor. Tüketiciler, Boyner mağazalarından ya da şirketin internet adresinden yaptıkları alışverişe sembolik miktarlarda ilave yaparak ihtiyaç sahipleri için hazırlanan ’İyilik Paketleri’nden alabiliyor. Alt ve üst giyimi kapsayan iyilik paketleri yaz döneminde 20 TL, kış döneminde 30 TL olarak satışa sunuluyor. Müşterilerin katkılarıyla hazırlanan bu yardım paketleri Lokman Hekim Sağlık Vakfı aracılığı ile ihtiyaç sahibi çocuk ve yetişkinlere ulaştırılıyor. ’Askıda İyilik’ projesi ile bugüne kadar 30 bine yakın iyilik paketi ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığı kaydedildi.

  • Meram’da ihtiyaç sahipleri Ramazan’da da yalnız bırakılmıyor

    Konya’nın merkez Meram İlçe Belediyesi, ihtiyaç sahiplerine Ramazan ayında da gıda yardımında bulunarak ailelerin yüzünü güldürüyor.

    Yardımlaşma, dayanışma ve kardeşlik ayı olan Ramazan ayında Meram Belediyesi, ilçe genelinde tespit edilen ihtiyaç sahibi ailelerin yanında olmaya devam ediyor. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen tahkikat sonucu tespit edilen aileler Harmancık Mahallesi’nde bulunan Sosyal Yardım Merkezi’nde her türlü alışverişlerini yapabiliyorlar.

    “Göreve geldiğimizde ilk olarak sosyal yardım merkezini açtık”

    Göreve geldiklerinde ilk olarak hizmete açtıkları tesisin Sosyal Yardım Merkezi olduğunu hatırlatan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, “Yıl içerisinde ihtiyaç sahibi aileler merkezimizden faydalanmaktadır. Yardımlaşma, dayanışma ve kardeşlik ayı olan ramazanda da bu yardımlarımız artarak devam etmektedir. Harmancık Mahallesi’nde bulunan Sosyal Yardım Merkezimizde giysi, gıda ve temizlik gibi temel ihtiyaç maddelerini kapsayan 158 çeşit ürün yer alıyor. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımız ve mülteciler, yapılan tahkikatlar neticesinde 1’inci, 2’nci ve 3’üncü derece olarak sınıflandırılıp 1’inci derecede 241 ihtiyaç sahibi ailemiz yılda 12 kez, 2’nci derecede 761 aile yılda 4 kez ve 3’üncü derecede 960 aile ise yılda 2 kez merkezimizden alışveriş yapmaktadır” diye konuştu.

    “Her yıl 7 bin 574 ihtiyaç sahibi faydalanıyor”

    Meram’ı kardeşçe yaşanan bir ilçe haline getirmenin çabası içerisinde olduklarını kaydeden Başkan Toru, “Daha önce ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza belirlenen yardım paketleri hediye edilirken şimdi bu merkezde onlar kendi ihtiyaçlarına göre alışverişlerini yapabiliyorlar. İhtiyaç sahibi vatandaşlar, belediyemizce oluşturulan yardım kartı ile birlikte kartta belirtilen tarihte merkezimizden rahat bir şekilde alışverişlerini yapabiliyorlar. Her yıl toplam 7 bin 574 ihtiyaç sahibi hemşehrimiz Sosyal Yardım Merkezimizden faydalanıyor” dedi.

  • Kasaplar Ramazan’da umduğunu bulamadı

    Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, Ramazan ayında umduklarını bulamadıklarını söyledi.

    Ramazan ayında en çok tüketilen besin maddelerinden birisi olan kırmızı etin fiyatı el yakıyor. 40 liradan başlayan etin kilosu, çeşidine göre daha yüksek rakamlara çıkabiliyor. Marketlerde satılan ucuz etler ve kaçak kesilen etler yüzünden satış yapamadıklarını ifade eden Ömür Şen, açıklamalarda bulundu.

    Kaçak kesimde denetimlerin sıklaştırılması ve cezaların caydırıcı olması gerektiğinin altını çizen Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, “Ramazan’da et satışları çok düşük. Umduğumuz gibi gitmedi hiçbir şey. Kasaplarımızda kurban bayramı gibi kıyma çekiyoruz. Kasaplardan alınmadığını düşündüğümüz, marketlerden veya sokak aralarında kesilen etlerin kıymalarını çekiyoruz. Marketlerin ucuz ithal et satması da işlerimizi iyice bozdu. Sokak aralarında ve köy yerlerinde birçok mal kesiliyor. Biz bunu daha önce de dile getirdik ama bir katkısı olmadı. Her sene Ramazan ayında bu sıkıntıları yaşıyoruz. Şehir merkezinde mezbaha olmaması da bu durumlara etki ediyor. Et fiyatları da maliyetler dolayısıyla yüksek seviyede seyrediyor. Şu anda 40-42 TL arası kıyma, 43-45 TL civarında da kuşbaşı satılıyor. Yetkililerin kaçak kesimlerdeki denetimleri arttırmasını istiyoruz” dedi.

  • Ramazanda sağlıklı beslenmenin 8 kuralı

    Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Diyetisyeni F. Bengü Büyükdereci, Ramazan ayında doğru beslenme ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.

    Ramazan’da 8 adımda sağlıklı beslenmeyi anlatan Büyükdereci, “Sahura mutlaka kalkılmalı, sahurda tüketilen besinlere dikkat edilmeli. Tokluğu arttıran sağlıklı besinler tercih edilmeli, su tüketimine dikkat edilmeli, iftarda fazla yemek yenmemeli, tatlı tüketimine dikkat edilmeli, ara öğüne devam edilmeli ve egzersizin önemi unutulmamalıdır” dedi.

    “Sahur yaptıktan en az yarım saat sonra uyunmalı”

    Sahurda nasıl beslenilmesi gerektiğini açıklayan Büyükdereci, “Bireyler mutlaka sahura zamanında kalkıp dengeli ve çeşitli besinler tükettikten en az yarım saat sonra yatmalıdırlar. Kızartmalar, ağır yemekler, kavurma, sucuk, sosis, salam gibi besinler ve tuzlu yiyecekler tercih edilmemelidir. Sahurda bol lifli, proteinden zengin, sağlıklı yağ seçeneklerini içeren besinler tüketilmelidir. Tokluk hissini sağlamada neredeyse tüm besin gruplarına pay düşmektedir. Sahurda tüketeceğiniz iyi protein kaynakları (yumurta, peynir), liften zengin besinler (tam buğday, kepek, tam tahıllı ekmekler, yeşillikler), sağlıklı yağları içeren besinler (ceviz, zeytin, kavrulmamış badem fındık) tokluğu sağlamada oldukça etkilidir” diye konuştu.

    “İftar sofrasının vazgeçilmezi çorba olmalı”

    “İftarda fazla yemek yemek boş mideye yüklenmeye sebep olacaktır” diyen Büyükereci, iftar yemekleri ile ilgili ise şu tavsiyelerde bulundu:

    “Oruç açılırken hurma, zeytin gibi besinler tercih edilebilir. İftar sofrasının vazgeçilmezi kesinlikle çorba olmalıdır. Başlangıç için mideyi yormayacak ve tokluk hissini arttıracaktır. Mideye tek seferde fazla besin alınması mide-bağırsak rahatsızlıklarını oluşturur, kan şekerini dengesizleştirir, iftardan sonra halsizlik, uyku haline neden olabilir. İftar sofrasında yoğurt-kefir, sebze meyveler, et grubu, tahıl grubu ve karbonhidrat içeren tüm besin gruplarına ölçülü olarak yer verilmelidir. Ramazan pidesi tüketimi ise sahur ve iftarda toplam 3-4 dilimi geçmemelidir. Fırında pişirme yöntemleri, ızgara, haşlama, buğulama gibi yöntemler tercih edilmelidir. Tokluk sinyalinin beyne ulaşabilmesi için yemek süresi yarım saate kadar uzatılmalıdır. Aniden yükselen kan şekeri tatlı ihtiyacını arttırabilir. Bu nedenle bireyler hamur tatlıları ve şerbetli tatlılar yerine daha çok sütlü tatlıları tercih edebilir. İftardan sahura kadar yatma saatine bağlı olarak mutlaka meyve içeren bir ara öğün yapılmalıdır. Bu öğün yavaşlayan metabolizmanın canlanmasına yardımcı olacak ve gün içerisinde alamadığımız besin grubu ihtiyaçlarını karşılamamıza katkı sağlayacaktır.”

    Günlük alınması gereken su miktarının 2-2.5 litre olması gerektiğinin altını çizen Büyükdereci, egzersize de önem verilmesi gerektiğini söyledi.

  • Ramazan’da hurma satışları durgun

    Ramazan ayında 10 gün geride kalırken Kayserili esnaf, hurma satışlarının geçen yıla oranla daha az olduğunu söyledi.

    Geçtiğimiz yıllara göre hurma satışlarının düştüğünü, bunda artan döviz fiyatları ve hurmaya gelen zamın rol oynadığını ifade eden esnaf Ahmet Diyarbekirli, “Hurma satışlarımız geçen seneye oranla bu sene biraz düşük. Hurmaya aşağı yukarı 1 ay önce gelen yüzde 10’luk zamın da etkisi var. Medine hurmaları doğal olarak pahalı oldu. Geçen seneye göre işlerimiz durgun. Örneğin geçen sene ilk 10 gün 5-6 koli hurma satmıştık, bu sene iki koli falan sattık. Zamların etkisi var, piyasada para yok zaten, dolar, euro ortada. Esnafın belini büktü. Ondan dolayı geçen seneki fiyatlara göre 5’er TL bir zam var” diye konuştu.

    Diyarbekirli hurma fiyatlarının 20-80 TL arasında değiştiğini de sözlerine ekledi.