Etiket: RAKİP

  • Karabükspor’da rakip taraftar tepkisi

    Kardemir Karabükspor Kulüp Başkanı Hikmet Ferudun Tankut, taraftarsız çıktıkları üçüncü maçtan üçüncü galibiyeti bol gollerle aldıklarını söyledi.

    Başkan Tankut, sahalarında konuk ettikleri Trabzonspor maçına gergin başladıklarını kaydederek, “Maalesef misafir takıma ayrılan 677 koltuktan hariç en az 300 tane Passolig tarafından fazladan bilet satılıp uzun bir süre bize gergin saatler geçirmemize neden oldu. Bizim rızamız olmamasına rağmen tribüne 250 – 300 tane fazladan seyirci aldılar. İçeride oynamamıza rağmen deplasmandan alınan bir 3 puan gibi oldu. Bu yapılan doğru değil. Gerekli girişimlerde bulunacağız” dedi.

    Başkan Tankut, devre arası futbolcularla görüşerek maçın önemini anlattığını ve ikinci ayrı farklı bir takım gördüklerini de kaydederek, “Herkesin zevkle izlediği bir Kardemir Karabükspor vardı. Gelen telefon ve mesajlardan bunu görmek bizi mutlu etti. Futbolcularımı ve teknik heyeti kutluyorum. İnşallah içeride taraftarımızla buluşacağımız Başakşehir maçına Adana deplasmanından alacağımız iyi sonuçla gelip seyircimizin karşısına yeni bir Karabükspor’u göstermek istiyoruz” ifadesinde bulundu.

  • Sözeri: “Rakip bizden daha iyi oynadı”

    TFF 1. Lig’in 5. haftasında Balıkesirspor karşısında 4-2’lik mağlubiyet alan Adana Demirspor’da Teknik Direktör Erkan Sözeri, Balıkesirspor’un maça çok iyi motive olduğunu söyledi.

    Balıkesirspor – Adana Demirspor maçı sonrası değerlendirmede bulunan Adana Demirspor Teknik Direktörü Erkan Sözeri, “Aslında maça çok iyi başladığımızı düşünüyorum. Erken bir gol yedik. 5. dakika yediğimiz golden sonra biraz sendeledik ama fena gitmiyordu işler. Tabii rakibimiz de birçok durumlarla boğuşuyor. Hocaları istifa etti. Davalarında haklı olduklarını ispat etmek için ayrıca bir motive olmuşlar. Daha konsantre ve bizden daha iyi top oynadılar. Dolayısı ile kötü bir mağlubiyet aldık. Söyleyecek fazla bir şey yok, Balıkesirspor’u tebrik ediyoruz” dedi.

  • (Özel Haber) Pancar şekerine rakip çıktı

    Bursa’da üretilen stevia adlı şeker otunun diyabetten yüksek tansiyona kadar birçok hastalığa iyi geldiği açıklandı.

    Uludağ Üniversitesi Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu Seracılık bölümü tarafından yetiştirilmeye başlanan şeker otu (Stevia), birçok hastalığa deva oluyor. Seracılık Bölümü Öğretim Görevlisi Hakan Erdoğan, şeker hastalığının dünyada son derece yaygın bir hastalık olduğunu, şeker otunun bu bakımdan çok önemli olduğunu söyledi. Bu bitkinin yapraklarından elde edilen sitefiyozit maddesinin insan beyni tarafından şeker olarak anlaşıldığını ifade eden Erdoğan, “Sanayi olarak üretildiğinde normalden 300 kat daha tatlı algılanma kapasitesi olan bir üründür. Bu bitkiyi kullanan şeker hastalarının kan şekerlerinin düştüğü tespit edilmiş” diye konuştu.

    Hakan Erdoğan, “Bu ürün şekere alternatif olarak çay, kahve ve diğer tatlılarda rahatlıkla kullanılabilir. Çünkü şeker hastaları tatlı yiyemiyor. Yapılan araştırmalarda yüksek tansiyon, asabiyet ve şeker hastalığına iyi geldiği ispatlandı. Türkiye’de fabrikası kurulduğu zaman pancar şekerine önemli bir alternatif olacak. Çünkü şekerin birçok zararı var. Fakat bu ürünün Avrupa Birliği ve dünyanın birçok ülkesinde yapılan araştırmalarda zararının olmadığı görüldü” dedi.

  • Adıyaman biberi Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’a rakip oluyor

    Adıyaman’da ekiminden işlenmesine kadar tamamen doğal olarak üretilen biberler, sıfır alfatoksin oranıyla piyasaya sunuluyor.

    Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Projesi kapsamında Adıyaman’da 700 dönümlük alanda özel olarak üretilen biberler doğal ve hijyenik şartlarda yetiştirilerek, kullanıma hazır hale getiriliyor. Biberlerin ekiminden yetiştirilmesine, toplanmasından ayıklanmasına kadar yaklaşık 200 kişiye istihdam sağlanıyor.

    Tarlalardan toplanan biberler, torbalar halinde kurutma tesisine götürülüyor. Burada saplarından ayıklanan tonlarca biber, yıkandıktan sonra hijyenik koşullarda güneş ışığında 5 bin metrekarelik alanda kurutuluyor. Bir günde kuruyan biberler sıfır alfatoksin oranıyla işletmede pul biber, isot ve toz biber haline getiriliyor. Adıyaman’da doğal olarak üretilen bu biberler Şanlıurfa ve Kahramanmaraş biberlerine rakip oluyor.

    Ağaoğlu Tarım tarafından üretilen biberler, yurt içi ve yurt dışı piyasasına sunuluyor. Ağaoğlu tarım Adıyaman’da yıllık yaklaşık 500 ton biber üretiyor.

    Üretici Mehmet Ağaoğlu, yemeklik kırmızı pul biber, isot ve toz biber olmak üzere üç çeşit ürün elde ettiklerini ve yaklaşık 200 kişiye istihdam sağladığını kaydetti.

    Gıda Mühendisi Ali Sucu ise yetiştirilmesinden işlenmesine kadar her şeyiyle doğal biber elde ettiklerini ifade ederek, pazarın geniş olduğunu ancak piyasaya biber yetiştiremediklerini aktardı.

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan, sulu tarıma geçilmesiyle birlikte Adıyaman’da ürün çeşitliliğinin hızla arttığını kaydederek, “Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Projesi kapsamında desteklemiş olduğumuz bu tesiste işlenmek üzere biber yetiştirilmektedir. 700 dekarlık bir alanda tamamen damlama sulama sistemiyle biber yetiştirilmekte, doğal ortamda kurutulmaktadır. Buradaki biberlerin en büyük özelliği alfatoksin yönünden sıfır çıkmasıdır. Ciddi bir talep ile karşılaşmaktayız. Yatırımcımızda burada kendi tarlasında yetiştirmiş olduğu biberleri alıp işledikten sonra Türkiye’nin çeşitli yerlerine yurt dışına ve Adıyamanlı çiğköftecilerin biber ihtiyacını karşılamaktadır” dedi.

  • Isparta, gül yağından sonra lavantada da dünyaya rakip oldu

    Dünyanın gül yağı üretiminin yüzde 67’sini karşılayan Isparta, son yıllarda artan lavanta üretimi ile de Fransa’ya rakip oldu.

    Gül yağı üretiminde adından söz ettiren Isparta’da nisan ayından bu yana üreticileri lavanta hasadının heyecanı sardı. Isparta’nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyünde kıraç arazilerde deneme amacıyla başlatılan lavanta üretimi, bugün Fransa ile rekabet edecek düzeye ulaştı. Türkiye’nin lavanta üretiminin yüzde 90’ını karşılayan Kuyucak köyündeki tarlalar bugünlerde mora büründü. Köylüler Ağustos ayının ilk haftasında başlayacak olan lavanta hasadı öncesinde ise lavanta tutkunlarını ve fotoğrafçıları ağırladı.

    Fransa’dan getirildi

    Sulu tarıma elverişli olmayan kıraç arazileri yüzünden dışarıya göç vermeye başlayan Kuyucak köyünün kaderi Fransa’dan getirilerek deneme amacıyla üretilmeye başlanan lavanta bitkisi ile değişti. Bölgenin havasını ve toprağını seven lavanta bitkisi bir köyün kaderini tamamen değiştirdi. Üretim alanı son yıllarda gittikçe yaygınlaşan ve yaklaşık 3 bin dekardan fazla arazide lavanta üretimi yapılan Kuyucak köyündeki tarlalar Temmuz ayının gelmesiyle adeta mora boyandı.

    15 bin ziyaretçi bekleniyor

    Haziran ve temmuz aylarında olgunlaşan lavantalara fotoğraf gruplarının ve gezginlerin başını çektiği ziyaretçiler de büyük ilgi gösteriyor. Son yıllarda adının duyulması ile birlikte Türkiye’nin çeşitli illerinden fotoğraf kulüpleri, dernekler ve bazı tur firmaları bölgeye günübirlik geziler düzenlemeye başladı. Geçtiğimiz yıl Temmuz-Ağustos döneminde 5 binden fazla ziyaretçiyi ağırlayan Kuyucak’ı bu yıl 15 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

    Gıdadan kozmetiğe, sağlıktan kimyaya kadar birçok alanda kullanılan bitkinin bir dekarından 100 kilograma yakın kuru çiçek elde edilirken, 60-70 kilogram çiçekten ise 1 kilogram lavanta yağı üretiliyor. Aynı zamanda bölge halkı, geleneksel yöntemlerle damıttıkları lavanta yağının yanı sıra, lavanta balı, lavanta buketi, lavanta kesesi ve içi lavanta ile doldurulan yastık gibi ürünleri de ziyaretçilere ve lavanta tutkunlarının beğenisine sunuyor.