Etiket: Peyniri’ne

  • Balıkesir’in meşhur Manyas peynirine coğrafi işaret

    Balıkesir’in meşhur Manyas peynirine coğrafi işaret

    Balıkesir’in meşhur Manyas kelle peyniri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca tescil edilerek, coğrafi işaret aldı.

    AK Parti Balıkesir milletvekilleri Pakize Mutlu Aydemir ve Adil Çelik, Manyas kelle peynirinin coğrafi işaret tescili ile ilgili son gelişmeler için Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ı ziyaret etti.

    AK Parti Balıkesir milletvekilleri Pakize Mutlu Aydemir ve Adil Çelik, 2019 yılında başvurusu yapılan ’Manyas Kelle Peyniri’ coğrafi işaret tescilinde gelinen noktayı ve Balıkesir’in sanayi ve teknoloji yatırımlarını görüşmek üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ı makamında ziyaret etti.

    Bakanı ziyaret esnasında tescil belgesi aldılar

    Bakan Varank’ı ziyaret esnasında tescil belgesi müjdesi alan milletvekillerinden Pakize Mutlu Aydemir, “Et ve süt ürünlerinde markalaşan şehrimiz, hünerli eller tarafından özenle işlenen 50 çeşit peyniri ile adından söz ettirmektedir. Her derde deva besin değerleri ile sofralarımızın vazgeçilmezi peynirimizi coğrafi işaret ile taçlandırıyoruz” dedi.

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a teşekkür eden Milletvekilli Aydemir, bakanlıkta gerçekleştirilen toplantıda Manyas Kelle Peyniri coğrafi işaret tescilinde sona gelindiğini söyledi.

    “Manyas Kelle Peyniri tescilini 16 Temmuz’da ilan ediyoruz” diyen Aydemir, “Balıkesir’imiz için önümüzde iki önemli tarih var. İlk tarih 16 Temmuz bizim için önemli bir tarih. Çünkü bu tarihte Balıkesir’imize özgü Manyas Kelle Peynirini tüm dünyaya ilan ediyoruz. İkinci tarih ise 16 Ekim, bu tarihte ise 2019 yılında başvuruda bulunarak yasal sürecini başlattığımız, Manyas Kelle Peynirimizin coğrafi işaret belgesini alıyoruz. Balıkesir’imize ve Balıkesirli vatandaşlarımıza hayırlı olsun” dedi.

  • Van’ın otlu peynirine ‘coğrafi işaret’ belgesi

    Van Ticaret ve Sanayi Odasının girişimleri sonucu kahvaltının vazgeçilmezi olan otlu peynir, Türk Patent Kurumu tarafından tescillenerek ‘coğrafi işaret’ belgesi aldı.

    Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Faruk Biner, ülke çapında önemli bir bilinirliğe sahip olan Van otlu peynirinin kalitesini koruyarak, belirli bir standartta üretilmesini sağlamak amacıyla 2017 yılında oda tarafından coğrafi işaret başvurusu yapıldığını söyledi. Faruk Biner, “Bir seneyi aşkın süre içerisinde gerek Türk Patent Kurumunun gerekse ilgili bakanlığın talep ettiği bilgiler ve veriler hazırlandı. Eksikliklerin tamamlanmasıyla birlikte 17 Eylül 2018 tarihli Coğrafi İşaret bülteninde yayınlandı. İlan süresi tamamlandıktan sonra 31 Aralık 2018 tarihi itibariyle tescillendi” dedi.

    Biner, otlu peynirin halkın genel yaşantısı içerisinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek, “Ekonomi yönüyle de bölge halkının geçim kaynakları arasında yer alıyor. İlimize mal olmuş bu ürünün ekonomiye daha fazla kazandırılması için çalışmalar yapacağız. Coğrafi işaret tescili bunun ilk adımı oldu. Bundan sonra ki süreçte peynirimizin kalite standardının korunması, ulusal market zincirlerinde satışa sunulabilmesi için girişimlerde bulunacağız. Bunun yanında halen Van otlu peyniri ismiyle üretim yapan ulusal markalarla görüşme yaparak, standart çerçevesinde üretim yapmalarını sağlayacağız. Otlu peynirin coğrafi alanına Hakkari ilini de dahil ettik. Çünkü Hakkari ilinde de Van otlu peyniri üretimi var. Ayrıca otlu peynirde kullanılan otların birçoğu Hakkari’de de yetişiyor. Bu tescil bir anlamda bölge için önem arz ediyor. Bu süreçte bizden desteklerini esirgemeyen tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

    Van otlu peyniri

    200 yılı aşkın süredir Van’da üretilen otlu peynir; yörede yetişen birçok otun eklenmesiyle yapılan, tuzlama yapıldıktan sonra taze veya salamurada olgunlaştırılarak tüketilen bir peynirdir. Van otlu peyniri, toprak altında 4-7 ay kadar gömülmek suretiyle olgunlaştırılmaktadır. Otlu peynirde tercihe göre yirmiye aşkın bitki kullanılabilmektedir. Sirmo, mendo, heliz, siyabo olmazsa olmazlardır. Bu bitkiler yörede toplanmaktadır. Van otlu peyniri, Van’a gelen herkesin ilk olarak tatmak istediği yöresel bir değerimizdir. Evliya Çelebi, Seyahatnamesinde Van ilini anlatırken, otlu peynirden de bahsetmiştir. Van ilinin bitki örtüsünün zenginliği, geçimi hayvancılığa dayanan bölge halkının konar-göçer yaşam sürmesi, yabani bitkileri yakından tanımasını sağlamış ve otlu peynir geleneğini oluşturmuştur. Van otlu peyniri yöre insanı tarafından günün her öğünü tüketilmektedir.

  • Van’ın otlu peynirine ‘coğrafi işaret’ belgesi

    Van Ticaret ve Sanayi Odasının girişimleri sonucu kahvaltının vazgeçilmezi olan otlu peynir, Türk Patent Kurumu tarafından tescillenerek ‘coğrafi işaret’ belgesi aldı.

    Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Faruk Biner, ülke çapında önemli bir bilinirliğe sahip olan Van otlu peynirinin kalitesini koruyarak, belirli bir standartta üretilmesini sağlamak amacıyla 2017 yılında oda tarafından coğrafi işaret başvurusu yapıldığını söyledi. Faruk Biner, “Bir seneyi aşkın süre içerisinde gerek Türk Patent Kurumunun gerekse ilgili bakanlığın talep ettiği bilgiler ve veriler hazırlandı. Eksikliklerin tamamlanmasıyla birlikte 17 Eylül 2018 tarihli Coğrafi İşaret bülteninde yayınlandı. İlan süresi tamamlandıktan sonra 31 Aralık 2018 tarihi itibariyle tescillendi” dedi.

    Biner, otlu peynirin halkın genel yaşantısı içerisinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek, “Ekonomi yönüyle de bölge halkının geçim kaynakları arasında yer alıyor. İlimize mal olmuş bu ürünün ekonomiye daha fazla kazandırılması için çalışmalar yapacağız. Coğrafi işaret tescili bunun ilk adımı oldu. Bundan sonra ki süreçte peynirimizin kalite standardının korunması, ulusal market zincirlerinde satışa sunulabilmesi için girişimlerde bulunacağız. Bunun yanında halen Van otlu peyniri ismiyle üretim yapan ulusal markalarla görüşme yaparak, standart çerçevesinde üretim yapmalarını sağlayacağız. Otlu peynirin coğrafi alanına Hakkari ilini de dahil ettik. Çünkü Hakkari ilinde de Van otlu peyniri üretimi var. Ayrıca otlu peynirde kullanılan otların birçoğu Hakkari’de de yetişiyor. Bu tescil bir anlamda bölge için önem arz ediyor. Bu süreçte bizden desteklerini esirgemeyen tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

    Van otlu peyniri

    200 yılı aşkın süredir Van’da üretilen otlu peynir; yörede yetişen birçok otun eklenmesiyle yapılan, tuzlama yapıldıktan sonra taze veya salamurada olgunlaştırılarak tüketilen bir peynirdir. Van otlu peyniri, toprak altında 4-7 ay kadar gömülmek suretiyle olgunlaştırılmaktadır. Otlu peynirde tercihe göre yirmiye aşkın bitki kullanılabilmektedir. Sirmo, mendo, heliz, siyabo olmazsa olmazlardır. Bu bitkiler yörede toplanmaktadır. Van otlu peyniri, Van’a gelen herkesin ilk olarak tatmak istediği yöresel bir değerimizdir. Evliya Çelebi, Seyahatnamesinde Van ilini anlatırken, otlu peynirden de bahsetmiştir. Van ilinin bitki örtüsünün zenginliği, geçimi hayvancılığa dayanan bölge halkının konar-göçer yaşam sürmesi, yabani bitkileri yakından tanımasını sağlamış ve otlu peynir geleneğini oluşturmuştur. Van otlu peyniri yöre insanı tarafından günün her öğünü tüketilmektedir.

  • Kargı Tulum Peyniri’ne coğrafi işaret alınacak

    Çorum Valisi Necmettin Kılıç, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünü ziyaret ederek müdürlük çalışmaları hakkında bilgi aldı. İl Müdürü Sarı Kargı tulum peynirinin üretiminin arttırılması amacıyla çalışma başlattıklarını belirterek, Kargı Tulum Peynirine coğrafi işaret alınması ve modern bir tesis ortamında üretiminin yapılması için proje hazırladıklarını söyledi.

    İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde İl Müdürü, İl Müdür Yardımcısı ve Şube Müdürleri tarafından karşılanan Vali Necmeddin Kılıç, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Sarı’ dan tarım ve hayvancılığın Çorum’daki genel durumu, teşkilatın çalışmaları ve yürütülen faaliyetler hakkında brifing aldı.

    İl Müdürü Orhan Sarı; Çorum’da hayvancılığın geliştirilmesi konusunda verimli ırkların üretiminin yaygınlaştırılması için yaptıkları çalışmalar, mera ıslah çalışmaları, yem bitkileri üretiminin arttırılması ve üretilen yem bitkilerinin depolanması konusunda yürüttükleri slaj paketleme tesisi projesi hakkında bilgiler verdi. Ortaköy’ de kurulan pekmez üretim tesisi ve asma fidanlarının üreticilere dağıtıldığını söyleyen Sarı, desteklerinden dolayı vali Kılıç’a teşekkür etti.

    Kargı’da üretilen Kargı tulum peynirinin üretiminin arttırılması amacıyla çalışma başlattıklarını belirten Sarı; Kargı Tulum Peynirine coğrafi işaret alınması ve modern bir tesis ortamında üretiminin yapılması için proje hazırladıklarını ifade etti.

    Vali Kılıç; “Çorum’ da tarım ve hayvancılık konusunda her türlü projeyi desteklediklerini dile getirerek, hayata geçirilecek projelerin sektörün önünü açacağını söyledi. Tarım ve hayvancılığın Çorum ekonomisine önemli katkısı olduğunu, tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için desteklerinin artarak devam edeceğini belirtti”.

    Çorum tarımı için İl Müdürlüğünün yapmış olduğu çalışmaları yakından takip ettiğini söyleyen Kılıç; Özverili çalışmalarından dolayı İl Müdürü Orhan Sarı’ ya teşekkür etti.