Etiket: Peyniri

  • Kargı Tulum Peyniri Sempozyumda Tanıtıldı

    Çorum’un Kargı ilçesine özgü olan ‘Kargı Tulum Peyniri’, Mutfak Sanatları Akademisi tarafından düzenlenen ‘Türkiye’nin Yöresel Peynirleri’ sempozyumunda tanıtıldı. Kargı Tulum Peyniri katılımcı gurmeler tarafından büyük ilgi gördü.

    Mutfak Sanatları Akademisi tarafından, İstanbul Maslak’ta bulunan Kampüs binasında ‘Türkiye’nin Yöresel Peynirleri’ adı altında sempozyum düzenlendi. Sempozyuma Türkiye’nin çeşitli illerinden yaklaşık 150 peynir üreticisi, gurmeler ve lezzet severler katıldı. İlk olarak katılımcılara peynirlerini tanıtan üreticiler daha sonra kurdukları stantlarda ürünlerini ikram ettiler. Sempozyuma Kargı Tulum Peyniri ile katılarak, katılımcıların büyük beğenisini toplayan üretici Mustafa Döğen, standında ürünü ilk tükenen üretici oldu.

    Döğen, Kargı tulum peynirinin lezzet ve doğallığıyla lezzet severlerin her zaman dikkatini çektiğini, daha öncede Almanya’da gerçekleştirilen dünya peynirleri yarışmasında üçüncü, İtalya’da gerçekleştirilen başka bir yarışmada ise dünyanın ilk 10 peyniri arasına girdiğini belirterek, “Kargı Tulum peynirimiz katıldığımız her platformda lezzet severlerin dikkatini çekerek büyük beğeni topluyor. Ben Kargı tulum peynirinin bu başarısının doğallığından geldiğini düşünüyorum. Bugün sempozyumda da katılımcılar tarafından büyük bir ilgi gördü ve stantta ilk tükenen peynir oldu. Peynirimizin tek eksikliği tanınmamış olması. Bu nedenle Kargı Tulum Peyniri’nin tanıtılması için ilgili tüm yarışma, fuar ve etkinliklere katılıyorum’’ dedi.

  • Küflü Peyniri İncelemek İçin Avrupa’ya Gittiler

    Konya’da peynir üreticileri, yeşil peynir adını alan küflü peynir ile aynı şartlarda üretilen peyniri incelemek üzere Fransa’ya gitti.

    Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Konya Şubesinin hazırladığı AB projesi kapsamında, peynir üreticileri, akademisyenler ve uzmanlar yağsız koyun sütünden üretilen tulum peynirinin olgunlaşmasının ardından tulumun çeşitli yerlerinden kesilerek bodrum, mahzen ve mağaralarda küflendirilmesiyle elde edilen küflü peynir’in aynı şartlarda üretilen örneğini incelemek üzere Fransa’ya gitti.

    TÜMSİAD Konya Şube Başkanı Cemalettin Akpınar yaptığı açıklamada, halk arasında küflü peynir olarak bilinen yeşil peynirin Türk Gıda Kodeksine kazandırıldığını hatırlatarak, Fransa’da Rokfort Peynir adıyla üretilen ürünü incelemek ve teknik çalışmalar yapmak için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile koordineli AB Projesi hazırladıklarını söyledi.

    Peynir üretimi teknik eğitim gezisi kapsamında 22 kişilik bir katılımcı grup ile Fransa’nın Belfort Bölgesinde 14 günlük seyahat gerçekleştireceklerini kaydeden Akpınar, “18 Nisan- 1 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştireceğimiz bu gezide beraberimizde götürdüğümüz yeşil peynir üreticilerine Avrupa’daki peynir üretiminin yapıldığı tesisleri gezdirerek üretiminde yeni ufuklar açmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda Rokfor Peyniri üretimi konusunda eğitim alacağız” dedi.

    “KONYA’DA 12 İŞLETME HİJYENİK ÜRETİM YAPIYOR”

    İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Ramazan Sobayoğlu, yöre halkı tarafından çok tüketilen küflü peynir konusunda bilimsel çalışmalara ihtiyaç olduğunu söyledi. Konya’da hijyenik şartları yerine getirerek üretim yapan sadece 12 işletme bulunduğunu ifade eden Sobayoğlu, “Şuanda üretim son derece hijyenik koşullarda yapılmaktadır. Konyalı hemşerilerimiz onay alan ve üzerinde etiket bilgileri bulunan ürünleri gönül rahatlığı içerisinde tüketebilir. Proje kapsamında Rokfort peynirinin hammadde, üretim, dağıtım ve pazarlama şartları incelenerek oradaki deneyimlerimizi paylaşacağız” diye konuştu.

  • Tulum Peyniri Çalıştayı Sona Erdi

    İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen Tulum Peyniri Çalıştayı sona erdi.

    Erzincan Valiliği Koordinasyonunda, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından organize edilen ve 2 gün süren Tulum Peyniri çalıştayı sona erdi. Programın kapanış konuşmasını yapan Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, çalıştaydan çıkacak sonucun Tulum Peyniri üretimine önemli derecede katkı sağlayacağını ifade etti.

    Hilton Garden Otelde düzenlenen çalıştayın kapanış programına, Vali Süleyman Kahraman, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, dokuz ilin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcileri ile Üniversitelerden akademisyenler ve sektör temsilcileri katıldı.

    Gerçekleştirilen grup çalışmalarının ardından konuşma yapan Vali Süleyman Kahraman Erzincan tulum peynirinin Türkiye’nin tulum peyniri olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti; “ Gerçekten böyle bir çalıştaya ihtiyaç vardı. Bu Tulum peyniri Türkiye’nin tulum peyniridir. Bu peynirimize benzeyen obruk peyniri daha önce görev yaptığım Karaman’da vardı. Oda derilere basılıp 30 metre derinlikteki bir mağarada saklanıyor. Biz özellikle Erzincan tulum peynirini önemsiyoruz. Erzincan tulum peyniri Türkiye’ye mal olmuş bir peynirdir. Tulum peyniri, tüm Türkiye’de Erzincan tulum peyniri olarak anılıyor. Bu çalıştayda alınan kararların görüşleri ve takibi inşallah Erzincan Valisi olarak şahsım ve paydaş olan diğer arkadaşlar ile beraber yapacağız. Bugün burada yapılan çalıştay sonucunda sektör sorunlarına çözümler üretilerek verimin daha da artırılması için güzel fikirlerin ortaya çıktığına yürekten inanıyorum. Türkiye’nin her yerinden gelen hocalarıma ve uzmanlarımıza tecrübelerini bilgilerini ve görüşlerini bizler ile paylaştıkları için teşekkür ediyorum. Bu çalıştayın ilimiz için hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

    Vali Kahraman konuşmasının ardından çalıştaya katılan akademisyenler ve sektör temsilcileriyle hatıra fotoğrafı çektirerek, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu’na Erzincan Tulum Peyniri ve Erzincan bakırı hediye etti.

  • Kaşar Peyniri Değil Uyuşturucu

    İstanbul’da yapılan uyuşturucu operasyonunda piyasa değeri yaklaşık 850 bin Euro olan 107 kilogram eroin ele geçirildi. Zanlıların, uyuşturucu tanımasın diye uyuşturucu paketlerine kaşar peyniri şekli verdiği görüldü.

    İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şube ekipleri, uyuşturucu madde ticareti ile mücadele kapsamında yaptığı çalışmalar neticesinde yasa dışı yollarla Avrupa’ya eroin götürüleceği bilgisine ulaştı.

    Gerekli teknik ve fiziki takipleri yapan polis ekipleri bagajında eroin olan aracın Ümraniye’de park halinde olduğunu tespit etti. Doğu illerinden geldiği tahmin edilen araçta arama yapan polis ekipleri, bagaj kısmında 210 paket 107 kilogram uyuşturucu ele geçirdi. Piyasa değeri yaklaşık 850 bin Euro olan eroinin, kaşar peyniri şeklinde olduğu görüldü.

    Araca el koyan polis ekiplerinin, uyuşturucu tacirlerini yakalama çalışmalarını devam ettirdiği öğrenildi.