Etiket: Peynir

  • Doğal Peynir Üretim Atölyesi ile kadınların geliri artacak

    Doğal Peynir Üretim Atölyesi ile kadınların geliri artacak

    Atakum Belediyesi, Doğal Peynir Üretim Atölyesi ile kırsalda üretilen peyniri büyük şehirlere taşıyacak.

    Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci’nin sözünü verdiği Köyüm Köylüm adlı kırsal kalkınma projeleri, kentin farklı noktalarında açılan tesisler ve eğitim çalışmaları ile adım adım yaşama geçiriliyor. Atakum’un kırsal mahallelerinde yaşayan kadınların elde ettiği sütleri markalı ürünlere dönüştürebilmek için uygulamalı eğitim faaliyetleri yürüten Atakum Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, ikinci Doğal Peynir Üretim Atölyesi’ni Belediye Başkanı Deveci’nin de katılımıyla Kesilli Mahallesi’nde gerçekleştirdi. Başkan Deveci, eğitim çalışmalarının amacını anlattığı mahalleli kadınlarla birlikte kazanın başına geçerek süt kaynattı, peynir imalatı yaptı. Gönüllü eğitmen Veteriner Hekim Bülent Çoban ve Atakum Belediyesi Veteriner Hekimi Hakan Temur da köy meydanına kurulan mini mandırada doğal peynir üretim tekniğine yönelik uygulamalı eğitim gerçekleştirdi. Uzmanlar eşliğinde kaynattıkları çiğ süte maya ekleyen Kesillili kadınlar, yaklaşık üç saat süren eğitim programında doğal yöntemle beyaz peynir ve kaşar peyniri yapımını öğrendi. İmal edilen peynirler, bir gün sonra Atakum Belediyesi’nin uzman ekibince salamura edilerek tüketime hazır hale getirildi.

    27 mahallede üretim atölyesi

    ‘Yerel Kalkınmada Atakum Modeli’ni adım adım yaşama geçiren Atakum Belediyesi, kırsal kalkınmayı destekleme faaliyetleri kapsamında ilçeye bağlı 27 kırsal mahallede kadınlara yönelik Doğal Peynir Üretim Atölyesi gerçekleştirecek. Eğitim çalışmalarının ardından üretime gönüllü olan kadın sayısının yüksek olduğu mahallelerde mini mandıralar kurulacak. Bu üretim tesislerinde uzmanların gözetimi altında doğal ve hijyenik yöntemlerle imal edilen peynir çeşitleri, Atakum Belediyesi’nin paydaşı Atakum Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (ATAK) tarafından paketli ürün haline getirilecek. ATAK, marka değeri kazandıracağı süt ürünlerini Samsun’da açacağı satış noktalarının yanı sıra Türkiye’nin diğer kentlerinde büyükşehir belediyeleri tarafından işletilen ve kooperatif ürünlerini halka ulaştıran mağazalar kanalıyla tüketicilere ulaştıracak. Proje işler hale geldiğinde bir yandan geçimini hayvancılıkla sağlayan Atakumlu kadınların elde ettiği gelir artacak diğer yandan da Türkiye’nin farklı kentlerinde yaşayan bilinçli tüketiciler, Atakum’da üretilen doğal süt ürünleri ile sağlıklı şekilde beslenebilecek.

    “Atakum peynirini markalaştıracağız”

    Kesillili kadınlara Atakum Belediyesi’nin kırsal kalkınma projelerini anlatan Başkan Cemil Deveci, şunları söyledi:

    “Torunlarınızı yanınıza getireceğim onun için çalışıyorum. Burada karınları doyarsa evde kalırlar. İnanın şehir hayatı daha kötü. Buradan güzel köy mü var? Birbirine yakın 3-4 köyün merkezinde bu gibi üretim atölyeleri kuracağız. Uzmanlarımız nasıl daha kaliteli peynir ve yağ üretebileceğiniz konusunda eğitimler gerçekleştirecek. Arkadaşlarımız sizden aldıkları sütü hesaplayacaklar. Size sütten ne kadar üretim yaptıklarını bildirecekler ve kooperatifimiz aracılığıyla satışları gerçekleşecek. Ayın sonunda da hesabınıza paranız yatacak, sizinle belgeleri de paylaşacaklar. Daha sonra siz zaten bunu gördükçe ‘Bu kooperatifi ben yönetiyorum’ diyeceksiniz. Bu mandıralarda doğal ortamda yetişmiş hayvanların sütünden markalaşmış ürünler oluşturmak istiyoruz. Neden bizim de Kars peyniri gibi markamız olmasın? Biz de Samsun veya Atakum burması üretebiliriz. Yakın zamanda Jersey ırkı ineklerimizi üreticilerimize dağıtacağız. Öncelikle 50 kadınımıza gebe bir şekilde ırkı çok değerli olan bu büyükbaş hayvanları teslim edeceğiz. İnanın, iki inek asgari ücretten daha fazla gelir getirecek. Yakın zamanda ulaştırılacak 50 ineğin masrafları Samsun’da kulüp tarafından karşılandı. Biz de yine bir o kadar daha büyükbaşı dezavantajlı gruplara öncelik tanıyarak mahallelerimize ulaştıracağız. Atakum’da sürekli bir buzağı üretimi gerçekleştirerek her evde Atakum Belediyesi’nin bir çift Jersey büyükbaş hayvanı olmasını sağlayacağız. Sütü çok değerli olan bu hayvan doğal ortamda büyüyecek. Yine bu sütlerle, kurduğumuz mandıralarda üretilen peynir, tereyağı gibi kaliteli ürünler üretilecek. Kooperatifimiz sayesinde bu ürünleri pazara ulaştırıp ‘Bu ürün Atakum Belediyesi uzmanları tarafından kaynaktan bugüne kadar kontrol edilmiştir. Sağlıklı ve doğal ürünlerdir’ damgasını vuracağız. Bu doğal ürünleri yalnızca Samsun’a değil tüm Türkiye’ye ulaştıracağız.”

  • Civil peynir, göğermiş peynir ve kadayıf dolmasından sonra su böreği de tescillendi

    Civil peynir, göğermiş peynir ve kadayıf dolmasından sonra su böreği de tescillendi

    Erzurum Ticaret Borsası, geçmiş yıllarda Türk Patent ve Marka Kurumu’na (TPE) yapmış olduğu civil peynir, göğermiş peynir ve kadayıf dolması Coğrafi İşaret Belgelerine, Erzurum su böreğini de ekleyerek ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü daha koruma altına almış oldu.

    Erzurum Ticaret Borsası, 2019 yılı ocak ayında Erzurum su böreği için müracaatını yapmış ve Erzurum ile özdeşleşmiş bir ürün olarak anılan ancak ünü ülke ve dünyaya yayılan Erzurum su böreğinin Coğrafi İşaret Belgesini TPE’den tescil ettirerek bir hizmete daha imza atmış oldu.

    Erzurum’un “Coğrafi İşaretli Ürünlerinin” civil peynir, ehram (ihram), Hınıs fasulyesi, İspir kuru fasulyesi, kadayıf dolması, karnavas dut pekmezi, küflü civil peyniri (göğermiş peynir), Oltu taşı ve Oltu cağ kebabı, Narman şeker fasulyesi ve su böreği olmak üzere toplamda 11 adet ürünü bulunuyor. Erzurum’un yöresel ürünleri ve lezzetleri olarak 11 ürün Coğrafi İşaretli Ürün olarak tescillendi. Türkiye çapında üne sahip olan ve büyük bir beğeni ile tüketilen Erzurum Su Böreği ise Erzurum Ticaret Borsası tarafından 2019 yılında yaptığı müracaat sonucunda 29 Temmuz 2020 tarihinde Türk Patent Kurumu tarafından Erzurum yöresine ait bir yöresel yemek, tat ve lezzet olduğu tescillendi.

    Su böreğinin Erzurum’u ulusal pazarlara açılmasını sağlayacağını belirten Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral, “Su böreğinin Erzurum su böreği olarak tescillenmesi Erzurum’un ulusal pazarlara açılmasında da katkı sağlayacak. İstihdamı artıracağız. Şu anda 25 kişiye istihdam sağladığımız bir imalathanemiz var. Erzurum su böreğinin profesyonel şekilde yapılıp pazarlara çıkartılması Erzurum için çok faydalı olacak. Bunun arkasından Erzurum kesme şekeri, peynir helvası ve pekmezli kadayıfı bunlarla ilgili çalışmalarımızda devam ediyor. Bu yiyeceklerimizi de tescilleyeceğiz. Ciddi potansiyelimiz var bu potansiyeli Erzurum yararına dönüştürmek adına yatırımcıları davet ediyoruz. Ulusal alanda Erzurum’un adını en kısa sürede duyuracağız. Diğer su böreklerinden ayırt eden en büyük özelliği Erzurum civil peyniri. Peynirimizin özelliği eriyebilen ve soğuduktan sonra tekrar ısıtılabilmesidir” dedi.

    İşletmede çalışan Demet İlbeyi, “Su böreği Erzurum’a aittir. Hamuru ince açılır ve kaynar sudan geçirilir. Soğuk sudan da geçtikten sonra Erzurum’a ait civil peynir ve tereyağı ile birleştirilir. civil peynirli, mantarlı, kaşarlı ve patatesli böreğimiz var. Genelde Erzurum su böreği tercih ediliyor” diye konuştu.

    Su böreğinin Erzurum için önemli olduğunu ifade eden Nesrin Temeloğlu ise, “Su böreği yapmak bir sanattır. Böreğimiz tescillendi ve burası da biz kadınlar için istihdam sağlayan bir iş yeri haline geldi” şeklinde konuştu.

    İşletme sahibi Mehmet Büçge de, “Burada Erzurum su böreği üretimi yapıyoruz. Yeni olmamıza rağmen günlük 600 tepsi civarında su böreği satıyoruz. 6 çeşit su böreği üretiyoruz taleplerde bu nedenle fazla oluyor. Bu ürünü sadece Erzurum’da değil Türkiye genelinde satıyoruz” dedi.

  • Civil peynir, göğermiş peynir ve kadayıf dolmasından sonra su böreği de tescillendi

    Civil peynir, göğermiş peynir ve kadayıf dolmasından sonra su böreği de tescillendi

    Erzurum Ticaret Borsası, geçmiş yıllarda Türk Patent ve Marka Kurumu’na (TPE) yapmış olduğu civil peynir, göğermiş peynir ve kadayıf dolması Coğrafi İşaret Belgelerine, Erzurum su böreğini de ekleyerek ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü daha koruma altına almış oldu.

    Erzurum Ticaret Borsası, 2019 yılı ocak ayında Erzurum su böreği için müracaatını yapmış ve Erzurum ile özdeşleşmiş bir ürün olarak anılan ancak ünü ülke ve dünyaya yayılan Erzurum su böreğinin Coğrafi İşaret Belgesini TPE’den tescil ettirerek bir hizmete daha imza atmış oldu.

    Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, “Bugün şehrimizle alakalı bir müjde vereceğiz. Bu müjdemiz Erzurum su böreğinin coğrafi işaret tescili olacaktır. Bundan sonra coğrafi işaretli ürünlerimizin arasına bir yenisi daha eklemiş bulunuyoruz. Erzurum su böreğinin ulusal anlamda yatırımcılarımızın beklediği, ulusal anlamda tanıtımının yapılmaya başlanacağının müjdesidir. Aynı zamanda da tescilli ürünler listesine katılacak birçok ürünümüz daha var. Bu ürünlerinin tanımını da Türk Patent Enstitüsünden alacağımıza inanıyoruz. Bizim tescilli ürünlerimiz arasında Erzurum Ticaret Borsası olarak çivil peynir var, göğermiş peynir var, bugün yeni Türk Patent Enstitüsünden tescilini aldığımız su böreğimiz var. Arkasından yakinen takip ettiğimiz Erzurum kesme şekeri var, Erzurum helvası var, pekmezli baklavamız var. Yakın zamanda da bu ürünleri listemize tescilli olarak alacağız. Ulusal anlamda da bu ürünlerin tanıtımını yapmaya başlayacağız. Yine eklememiz gereken bir konu da Erzurum süt ürünleri arasında bulunan mevcut bulunan mera filora kaynaklarından dolayı da çok lezzetlidir. Civil ve Göğermiş peynirlerimizi nasıl ki ulusal ve uluslararası pazarlara sunmaya çalışıyorsak su böreğini de ayriyeten tanıtımının heyecanı var o da Erzurum su böreğinin tanıtımı için Erzurumlu yatırımcılara davette bulunuyorum. Erzurum su böreği artık donmuş ürünler gamına girebilir. Biliyorsunuz ki tüketim anlamında dünyada ve ülkemizde donmuş ürünler olarak işte mantıda, kebapta, dönerde çok ciddi anlamda bir potansiyel oluşmuş durumdadır. Erzurum su böreğini de donmuş ürün yaparak ulusal ve uluslararası pazarlara sunmayı amaçlıyoruz” dedi.

  • Avrupa’ya peynir ihracatı arttı

    Avrupa’ya peynir ihracatı arttı

    Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, Covid-19 salgını sonrası dönemde ihracatlarını yüzde 20 oranında artırdıklarını söyledi.

    Süt ve peynir sektöründeki son gelişmelere dair değerlendirmelerde bulunan Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, Güvenilir Ürün Platformu tarafından online olarak düzenlenen “Muratbey ile Peynir Sohbetleri” söyleşisinde, Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak’ın sorularını yanıtladı.

    Necmi Erol, “Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere yurt dışı pazarlarda kendi markamızla ve Türkiye’de üretilmiş yerel peynir çeşitleriyle rekabet ediyor olmak bizim için gurur verici. Bugün Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya, Fransa ve İngiltere başta olmak üzere, pek çok ülkeye ihracat yapıyoruz” dedi. Covid-19 salgınında Avrupa’ya yönelik ihracatlarında yüzde 20’lik bir artış olduğunu ifade eden Necmi Erol, Muratbey’in ihracat ağını sürekli genişlettiklerini belirtti. Necmi Erol, “Tüm dünyada insanlar evde kaldığı zaman haliyle kolay hazırlanabilen, atıştırmalık ürünlere talepleri artıyor. İnovatif ürünlerimizin çekici gücüyle ihracat ağımızı büyüterek yeni pazarlara giriş yaptık. İhracatın ciromuz içindeki payı yüzde 5’ten yüzde 21’e yükseldi. 5 yıllık stratejik planımızda bu oranı inovatif ürünlerimizle yüzde 40’a çıkarmak var” şeklinde konuştu.

  • Tübitak göğermiş peynir araştırmasını destekleyecek

    Tübitak göğermiş peynir araştırmasını destekleyecek

    Erzurum Teknik Üniversite Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğrencilerinden Abdurrahim Kadı tarafından sunulan “Erzurum Yöresine Özgü Küflü Peynirin İnsanFibroblast Hücreleri Üzerindeki Toksikolojik Özelliklerinin Belirlemesi” başlıklı 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmesine karar verildi.

    Akademik danışmanlığını Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Enes Arslan’ın yapacağı proje kapsamında, Erzurum bölgesinde üretilen ve yüksek miktarda tüketimi gerçekleştirilen küflü peynirlerin toksikolojik bir değerlendirmesi yapılacak.

    Projede küflü peynirlerin toplam izolasyonu ile suda çözünebilen küf ve peynir içeriklerinin beraber analizi ve böylece insan sağlığı üzerinde oluşabilecek sinerjik etkilerin moleküler tekniklerle belirlenmesi amaçlanıyor.