Etiket: pekmezi

  • Pekmezi saklama ve doğru tüketmenin 5 kuralı

    Vücudun kalsiyum ihtiyacını karşılayan pekmez, içeriğindeki demir ve kalsiyum nedeniyle kemik gelişimini sağlıyor, kansızlığa iyi geliyor. Soğuk havalarda tüketildiğinde vücudun ısı dengesini sağlayan pekmez, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve antioksidan etkisi nedeniyle hastalıklara karşı vücudu koruyor. Ancak pekmez alırken ve tüketirken bazı basit kurallara uymak gerekiyor. Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Nur Tatlıoğlu, özellikle soğuk havalarda vazgeçilmez bir besin kaynağı olan pekmezle ilgili bilgi verdi.

    Pekmez enerji kaynağıdır

    Şeker ve diğer katkı maddeleri kullanılmadan Anadolu’da binlerce yıldır geleneksel olarak yapılan pekmez, genelde şeker bakımından zengin meyve sularının kaynatılıp konsantre edilmesiyle üretilen yoğun ve tatlı bir şuruptur. Pekmez, taze üzüm ve ihraç şansı olmayan kuru üzümden üretilmekle birlikte keçiboynuzu, elma, dut, kayısı, erik, karpuz, incir ve şeker pancarından da yapılmaktadır. Yüksek şeker içeriği nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağı olan pekmez; kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gibi mineralleri de içermektedir. Pekmezin, yapıldığı meyveye göre besin içeriği değişmektedir.

    Hemen kana karışıyor

    Karbonhidrattan zengin bir enerji kaynağı olan pekmez, glikoz ve fruktoz içeriği nedeniyle sindirime gerek kalmadan tüketildikten kısa bir süre sonra kana karışmaktadır. İçeriğindeki B (B1,B2,B3) vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, krom, demir zenginliğiyle de yüksek düzeyde vitamin ve mineral kaynağıdır. Ortalama 29 kalori olan bir yemek kaşığı (10 gram) pekmez yaklaşık 1 mg demir ve 40 mg kalsiyum içermektedir. Pekmezin 100 gramı, yaklaşık 293 kalorilik enerji sağlamaktadır.

    Kansızlığa iyi geliyor

    Pekmez, vücutta kolayca emilebilen demir içeriği nedeniyle kan yapımını artıran, kansızlığa iyi gelen bir besin kaynağıdır. Süt ve süt ürünlerinden sonra, kalsiyum içeriği açısından en iyi kaynaklardan olan pekmez, kemik gelişimi ve sağlığı için çok önemlidir. Pekmez, içindeki zengin potasyum sayesinde kan basıncının düzenlenmesinde de oldukça etkilidir. Pekmezde bulunan antioksidanlar, vücut direncini arttırarak, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Hastalıklara karşı koruyucu etkisi nedeniyle öksürüğe iyi geldiği ve balgam söktürdüğü bilinmektedir.

    Şeker hastalarına uyarı

    Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda pamukçuk adı verilen ağız içi yaraların tedavisinde önemli rol oynar. Pekmezdeki basit şekerler kana hızlı karıştığından, diyabeti olan bireylerin şeker ve bal gibi pekmezi de fazla tüketmemesi önerilmektedir. Mineral miktarının fazla ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve emziren anneler ile iyileşme dönemindeki hastaların diyetinde olması gereken bir besindir.

    Tansiyonu da dengeliyor

    Özellikle büyüme çağındaki küçük çocukların, kilo alamayanların, iştahsızlık ve halsizlik şikayetleri olanların beslenmesinde pekmeze yer verilmelidir. Pekmez, egzama, sedef, akne ve diğer cilt hastalıklarının tedavisinde de yardımcı besin olarak kullanılmaktadır. İçeriğindeki potasyum sayesinde, tansiyonu dengeleyici özelliği bulunmaktadır. Zengin besin içeriği olan pekmezi yetişkinlerin günde 1-2 yemek kaşığı, çocukların ise 1-2 tatlı kaşığı tüketmesi önerilmektedir.

    Pekmezi tüketirken ve saklarken

    1. Evde yapılan pekmez güneş ışığı almayan ve oda ısısında saklanmalıdır. Marketten alınan raf ömrü uzun olan pekmezin ise kapağı açıldıktan sonra buzdolabında bulundurulmalıdır.

    2. Pekmez yüksek ısıya maruz kalmamalıdır. Eğer donarsa bain-marie usulü ile 70 santigrat dereceyi geçmeden çözdürülmelidir.

    3. Pekmezin aşırı miktarı, ishal ve sindirim sisteminde şişkinliğe neden olabilmektedir. Bu nedenle dengeli tüketilmelidir.

    4. İçeriğindeki yüksek kalori nedeniyle aşırı tüketimi kilo alımına ve vücutta yağlanmaya neden olabilmektedir.

    5. Demir eksikliği olanlarda pekmez, yoğurtla karıştırılarak yenmemelidir. Eğer tek başına tüketilemiyorsa meyvelerle birlikte tercih edilebilir. Böylece demir emilimi daha yüksek olacaktır.

  • Çin Büyükelçisi Hongyan Vali Pekmez’i ziyaret etti

    Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyan, Aksaray Valisi Aykut Pekmez’i ziyaret etti.

    Vali Pekmez, Büyükelçi Hongyan’ı Valilik makamında kabul ederek bir süre görüştü. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Çin Halk Cumhuriyeti Devleti’nin birçok alanda geniş işbirliği yaptığına işaret eden Hongyan, son dönemde özellikle Çinli turistlerin Türkiye’nin turizm bölgelerini yoğun olarak ziyaret ettiğini belirtti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Aykut Pekmez; Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Hongyan’a teşekkür etti.

  • Siirt pekmezi için tescil çalışmaları başlatıldı

    Siirt’tin Şirvan İlçesi Ormanbağı köyünde geleneksel yöntemlerle doğal olarak üretilen ve bölgenin en değerli pekmezi olan İskanbo pekmezinin tescili için çalışmaların başlatıldığı belirtildi.

    Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan ve Şirvan Tarım ve Orman İlçe Müdürü Esad Keskin Ormanbağı köyü üreticilerini ziyaret ederek pekmez üreten işçilerle bir araya geldi. İskanbo pekmezinde verim artışı ve Coğrafi İşaret Tescil çalışmaları başlattıklarını söyleyen Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, soğuk kış aylarında vücut ısısını korumak amacıyla yoğun bir şekilde tüketilen İskambo pekmezi, toplanan üzümlerin hazırlanan havuzlarda ezdirilerek önce şıra haline getirilmesi daha sonra ateş üzerindeki büyük kazanlarda 12 saat boyunca kaynatılmasıyla hazırlanmaktadır. Ülke genelinde haklı bir üne sahip olan İskambo pekmezi Siirt yöresine has, katkısız, doğal, kendine özgü kıvamı ve tadı olan enerji deposu bir şuruptur. Bizlerde İskanbo pekmezinin tescili için çalışmalara başladık” dedi.

  • Manisa’da bir çiftçi karpuzdan pekmezi yaptı

    Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde bir çiftçi tarafından üzüm pekmeziyle aynı yöntemlerle karpuz pekmezi yaptı.

    Manisa’nın Sarıgöl ilçesine bağlı Çanakçı Mahallesi’nde çiftçilik yapan 54 yaşındaki Kemal Akdağ, yetiştirdiği karpuzları pazarda satarak geçimini sağlıyor. Geçimini sağladığı karpuz yetiştiriciliğinden daha fazla kar elde etmek isteyen Akdağ, eşi Züheyla Akdağ ile üzüm pekmezinden esinlenerek evinde karpuz pekmezi yapmak için girişimde bulundu. Üzüm pekmeziyle aynı yöntemlerle karpuz pekmezi yapan Akdağ, kışın da yaptığı pekmezleri satarak geçimini sağlayacak. Bu yıl karpuzun çok fazla kar getirmediğini söyleyen Akdağ, “Pazara karpuzlarımı traktör kasasıyla götürüp satıyordum. Pazarda 75 kuruşa karpuz satacağıma üzümden pekmez olur da karpuzdan niye olmaz diyerek evimde eşimle birlikte karpuz yapmaya başladım. Gerçekten çok güzel, üzüm kadar tatlı pekmez oldu. Gelecek yıl kavundan pekmez yapmayı deneyeceğim” dedi.

    Kemal Akdağ ve eşi Züheyla Akdağ birlikte yaptıkları, karpuz pekmezi mahallede de ilgi gördü. Mahalle halkı tarafından tadılan karpuz pekmezi mahalleliler tarafından da beğeni ile karşılandı. Karpuz pekmezinin nasıl yapıldığını anlatan Akdağ’ın eşi Züheyla Akdağ, “Karpuzların içlerini alarak temiz bir plastik çuval içinde suyunu ezerek çıkartarak pekmez toprağı katarak kazanlarda kaynattıktan sonra kıvamında kazanları ateş üzerinden alarak dinlenmeye bırakıyoruz. Sonra kışın tüketmek için de kavanozlara koyuyoruz.” dedi.

  • Karpuz pekmezi ekonomiye 250 milyon lira katkı sağlayacak

    Adana’da Yüreğir Belediyesi, 2 yıllık AR-GE çalışması sonucunda ’Süper Pekmez’ ismini verdikleri karpuz pekmezi üretti. Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, patentini alacakları ’Süper Pekmez’ sayesinde karpuzların tarlada kalmayacağını ve ekonomiye 250 milyon liralık katkı sağlanacağını belirtti.

    Aşçılık kursu eğitmenleri ve kursiyerler, Türkiye’nin karpuz üretiminin yüzde 20’sini gerçekleştiren Adana’da tarlada kalan karpuzun tüketime ve ekonomiye kazandırılması için çalışma başlattı.

    Yüreğir Belediyesi’nin Deneysel Mutfağı’nda sürdürülen 2 aylık AR-GE çalışması neticesinde, serinleten lezzeti ile yaz aylarının vazgeçilmez ürünü olan karpuzdan ’Süper Pekmez’ üretildi.

    Süper Pekmez adı verilen karpuz pekmezi, bilimsel inceleme ve analiz yapılması için Çukurova Üniversitesi ile Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ne gönderildi. Yapılan tahlillerde, Süper Pekmez’in kalp damar hastalıklarından kanser riskinin azaltılmasına kadar pek çok hastalığa karşı yüksek mineral ve besin öğeleri barındırdığı ortaya çıktı.

    Uzmanlardan tam not alan Süper Pekmez’de kalp ve damar dostu olarak bilinen demir, fosfor, magnezyum minerallerin yüksek oranda barındırdığı, kansere karşı koruyucu olarak bilinen likopen maddesi, sindirimi kolaylaştıran bedensel lif ile A ve C vitaminlerinin diğer pekmezlere göre on kat fazla olduğu belirtildi.

    Süper Pekmez için patent başvurusunda bulunan Yüreğir Belediyesi, üretilen yeni pekmezi belediye bünyesinde kurulacak üretim merkezi ile organik olarak tüketiciye ulaştırılacak.

    Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, pekmez üretimi ile çiftçinin çeşitli tarımsal riskleri nedeniyle tüketime sokamadığı ürünün ekonomiye kazandırılmasıyla 250 milyon liralık ek kazanç getirmesinin tahmin edildiğini belirtti.

    Süper Pekmez nasıl yapılıyor?

    Karpuzun suyu posasından ayrılıp sıkıldıktan sonra süzeklerden geçirilip tertemiz berrak bir hale getiriliyor. Tencerelere alınan karpuz suyu 8 ila 10 saat arasında kaynatılıyor. Kaynadıkça kıvam alan karpuz suyu pekmeze dönüşüyor.