Etiket: Otlu

  • Korona virüs otlu peyniri de etkiledi

    Korona virüs otlu peyniri de etkiledi

    Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından coğrafi işaret tescil belgesi verilen Van’ın önemli değerlerinden olan otlu peynir sektörünü de etkiledi.

    Van’a özgü bir lezzet olarak kayıt altına alınan, koku ve tat açısından diğer peynirlerden farklı olan; koyun sütü, özel mayası ile yaylalardan toplanan ve şifalı olduğu bilinen yabani nane, kekik, sirmo (yabani sarımsak), mendo, helis, siyabo gibi otların kullanılmasıyla hazırlanan otlu peynir, korona virüs salgınından etkilendi. Geçen seneye göre fiyatı artan ve özellikle yerli ve yabancı turistlerin sayısında yaşanan düşüşten dolayı fazla alıcı bulamayan peynirci esnafı, eski günlere dönmeyi umutla bekliyor. İHA muhabirine konuşan Van Peynirciler Çarşısı esnafı Tarık Ayan, Türkiye’de tüm esnafın etkilendiği gibi Van Peynirciler Çarşısı esnafının da korona virüs salgınından etkilendiğini söyledi. Ayan, “Herkesin başına gelen bir musibet. İşlerimiz şu an yüzde 70 düşmüş durumdadır. Şu an kışlık peynir dönemidir. Kışlık peynirin kilosu 40 ile 60 TL arasında değişiyor. Satışlar düşük, peynir almaya gelen yok” dedi.

    Van Büyükşehir Belediyesinin altı aylık bir süreç için yüzde 50 kira indirimi sağladığını dile getiren Ayan, “Bu indirim desteği için de Van Büyükşehir Belediyesine teşekkür ediyoruz. İnşallah en kısa sürede bu salgından kurtuluruz da eski yoğunluğumuza geri döneriz” ifadelerini kullandı.

    Korona virüsün peynirciler esnafını da vurduğunu söyleyen Harun Ayan, “Pandemiden dolayı esnafımız mağdur. Peynir fiyatları ise 40 ila 60 TL arası değişiyor. Vatandaşlar da bu anlamda mağduriyet yaşıyor. Peynir alacaklar fiyatlardan dolayı alamıyor, Pandemiden dolayı ekonomi de ister istemez düştü. Korona virüs sürecinde Van Büyükşehir Belediyesinden kira desteği aldık. İnşallah en kısa sürede bu pandemiden kurtuluruz. Artık tescillenen bir otlu peynirimiz var. Biz istiyoruz ki vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla alıp tüketsin” diye konuştu.

  • Van’ın otlu peynirine ‘coğrafi işaret’ belgesi

    Van Ticaret ve Sanayi Odasının girişimleri sonucu kahvaltının vazgeçilmezi olan otlu peynir, Türk Patent Kurumu tarafından tescillenerek ‘coğrafi işaret’ belgesi aldı.

    Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Faruk Biner, ülke çapında önemli bir bilinirliğe sahip olan Van otlu peynirinin kalitesini koruyarak, belirli bir standartta üretilmesini sağlamak amacıyla 2017 yılında oda tarafından coğrafi işaret başvurusu yapıldığını söyledi. Faruk Biner, “Bir seneyi aşkın süre içerisinde gerek Türk Patent Kurumunun gerekse ilgili bakanlığın talep ettiği bilgiler ve veriler hazırlandı. Eksikliklerin tamamlanmasıyla birlikte 17 Eylül 2018 tarihli Coğrafi İşaret bülteninde yayınlandı. İlan süresi tamamlandıktan sonra 31 Aralık 2018 tarihi itibariyle tescillendi” dedi.

    Biner, otlu peynirin halkın genel yaşantısı içerisinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek, “Ekonomi yönüyle de bölge halkının geçim kaynakları arasında yer alıyor. İlimize mal olmuş bu ürünün ekonomiye daha fazla kazandırılması için çalışmalar yapacağız. Coğrafi işaret tescili bunun ilk adımı oldu. Bundan sonra ki süreçte peynirimizin kalite standardının korunması, ulusal market zincirlerinde satışa sunulabilmesi için girişimlerde bulunacağız. Bunun yanında halen Van otlu peyniri ismiyle üretim yapan ulusal markalarla görüşme yaparak, standart çerçevesinde üretim yapmalarını sağlayacağız. Otlu peynirin coğrafi alanına Hakkari ilini de dahil ettik. Çünkü Hakkari ilinde de Van otlu peyniri üretimi var. Ayrıca otlu peynirde kullanılan otların birçoğu Hakkari’de de yetişiyor. Bu tescil bir anlamda bölge için önem arz ediyor. Bu süreçte bizden desteklerini esirgemeyen tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

    Van otlu peyniri

    200 yılı aşkın süredir Van’da üretilen otlu peynir; yörede yetişen birçok otun eklenmesiyle yapılan, tuzlama yapıldıktan sonra taze veya salamurada olgunlaştırılarak tüketilen bir peynirdir. Van otlu peyniri, toprak altında 4-7 ay kadar gömülmek suretiyle olgunlaştırılmaktadır. Otlu peynirde tercihe göre yirmiye aşkın bitki kullanılabilmektedir. Sirmo, mendo, heliz, siyabo olmazsa olmazlardır. Bu bitkiler yörede toplanmaktadır. Van otlu peyniri, Van’a gelen herkesin ilk olarak tatmak istediği yöresel bir değerimizdir. Evliya Çelebi, Seyahatnamesinde Van ilini anlatırken, otlu peynirden de bahsetmiştir. Van ilinin bitki örtüsünün zenginliği, geçimi hayvancılığa dayanan bölge halkının konar-göçer yaşam sürmesi, yabani bitkileri yakından tanımasını sağlamış ve otlu peynir geleneğini oluşturmuştur. Van otlu peyniri yöre insanı tarafından günün her öğünü tüketilmektedir.

  • Van’ın otlu peynirine ‘coğrafi işaret’ belgesi

    Van Ticaret ve Sanayi Odasının girişimleri sonucu kahvaltının vazgeçilmezi olan otlu peynir, Türk Patent Kurumu tarafından tescillenerek ‘coğrafi işaret’ belgesi aldı.

    Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Faruk Biner, ülke çapında önemli bir bilinirliğe sahip olan Van otlu peynirinin kalitesini koruyarak, belirli bir standartta üretilmesini sağlamak amacıyla 2017 yılında oda tarafından coğrafi işaret başvurusu yapıldığını söyledi. Faruk Biner, “Bir seneyi aşkın süre içerisinde gerek Türk Patent Kurumunun gerekse ilgili bakanlığın talep ettiği bilgiler ve veriler hazırlandı. Eksikliklerin tamamlanmasıyla birlikte 17 Eylül 2018 tarihli Coğrafi İşaret bülteninde yayınlandı. İlan süresi tamamlandıktan sonra 31 Aralık 2018 tarihi itibariyle tescillendi” dedi.

    Biner, otlu peynirin halkın genel yaşantısı içerisinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek, “Ekonomi yönüyle de bölge halkının geçim kaynakları arasında yer alıyor. İlimize mal olmuş bu ürünün ekonomiye daha fazla kazandırılması için çalışmalar yapacağız. Coğrafi işaret tescili bunun ilk adımı oldu. Bundan sonra ki süreçte peynirimizin kalite standardının korunması, ulusal market zincirlerinde satışa sunulabilmesi için girişimlerde bulunacağız. Bunun yanında halen Van otlu peyniri ismiyle üretim yapan ulusal markalarla görüşme yaparak, standart çerçevesinde üretim yapmalarını sağlayacağız. Otlu peynirin coğrafi alanına Hakkari ilini de dahil ettik. Çünkü Hakkari ilinde de Van otlu peyniri üretimi var. Ayrıca otlu peynirde kullanılan otların birçoğu Hakkari’de de yetişiyor. Bu tescil bir anlamda bölge için önem arz ediyor. Bu süreçte bizden desteklerini esirgemeyen tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

    Van otlu peyniri

    200 yılı aşkın süredir Van’da üretilen otlu peynir; yörede yetişen birçok otun eklenmesiyle yapılan, tuzlama yapıldıktan sonra taze veya salamurada olgunlaştırılarak tüketilen bir peynirdir. Van otlu peyniri, toprak altında 4-7 ay kadar gömülmek suretiyle olgunlaştırılmaktadır. Otlu peynirde tercihe göre yirmiye aşkın bitki kullanılabilmektedir. Sirmo, mendo, heliz, siyabo olmazsa olmazlardır. Bu bitkiler yörede toplanmaktadır. Van otlu peyniri, Van’a gelen herkesin ilk olarak tatmak istediği yöresel bir değerimizdir. Evliya Çelebi, Seyahatnamesinde Van ilini anlatırken, otlu peynirden de bahsetmiştir. Van ilinin bitki örtüsünün zenginliği, geçimi hayvancılığa dayanan bölge halkının konar-göçer yaşam sürmesi, yabani bitkileri yakından tanımasını sağlamış ve otlu peynir geleneğini oluşturmuştur. Van otlu peyniri yöre insanı tarafından günün her öğünü tüketilmektedir.

  • Otlu peynirin fiyatı cep yakıyor

    Van’da kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi otlu peynirin kilogram fiyatı 35 TL’yi buldu.

    Van ve çevresinde doğal olarak yetişen bitkilerin karışımıyla elde edilen meşhur otlu peynir, sezon sonu itibariyle piyasadaki azlığından dolayı artan talep üzerine fiyatı da yükseldi. İlkbahar aylarında taze olarak elde edilen peynirler, yaz sezonu boyunca küplere konularak toprağa gömülüyor. Kışın elde edilen küp peynirler ise, ocak ayı itibariyle piyasaya sürülüyor. İlkbahar aylarında piyasada tükenen küp peynirlere talebin artması ile kilogram fiyatı 35 TL’yi buldu.

    İHA muhabirine konuşan Van Peynirciler Çarşısı esnafı, küp peynirlerin şu anda talep edilen miktarın, arz edilen miktarla eşit olmamasından dolayı fiyatının arttığını belirttiler. Sezon itibariyle küp peynir fiyatlarını normal karşılayan esnaf, piyasaya sürülen sezonluk peynirlerin ise kilogram fiyatının 15 TL olduğunu ifade ettiler.

    “Van otlu peynirimiz sezonluktur”

    Yaklaşık 40 yıldır baba mesleğini sürdüren Rüstem Apaydın isimli esnaf, şu anki fiyatların normal olduğunu belirterek, “Van peyniri, nisan ayında taze otlu peynir olarak çıkar. Temmuz ayında ise o peynirler toprağa gömülerek küp peynir elde edilir. Ocak ayında da küp peynirler, piyasaya kışlık peynir olarak çıkar. Bu kışlık peynirler için 30-35 TL bir fiyat belirleniyor. Küp peynirlerin şu anda talep edilen miktarın arz edilen miktarla eşit olmamasından dolayı fiyatlar artmıştır” dedi.

    Van’a has sezonun ilk otlu peynirlerinin piyasaya çıktığını ifade eden Apaydın, “Bunun kilogram fiyatı ise 15 TL’dir. Taze peynirlerin piyasaya sürülmesiyle birlikte 10 gün sonra peynir fiyatları da aşağı çekilebilir” diye konuştu.

    Otlu peynir için coğrafi işaret tescil belgesi başvurusunun kabul görülmesi ve Peynirciler Çarşısının restore edilmesiyle işlerinin artacağını söyleyen Apaydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

    “Aldığımız duyumlara göre Van Ticaret ve Sanayi Odası, otlu peyniri tescil etmek için müracaatta bulunmuştur. Van peynirimiz tescillenirse, Van’ın ekonomisine yüzde 10 etkisi olacaktır. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekilimiz de Peynirciler Çarşısını restore etmek için girişimlerde bulunmuştur. Bir ay içinde bu çarşının restore edilmesi bekleniliyor. Bu sayede Van peyniri çok hijyenik bir ortamda satışa sunulacaktır. Tabi Van peyniri, tescillenmesiyle daha da ön plana çıkacaktır. Bu vesileyle buradaki esnaf adına Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu’na sonsuz şükranlarımı sunarım.”

    Her yılın nisan ayında küp peynir fiyatının arttığını ifade eden 15 yıllık esnaf Mehdi Kaya ise, taze otlu peynirin piyasaya çıkmasıyla birlikte küp peynir fiyatının düşeceğini söyledi.

  • (Özel Haber) Siirt’te ’Otlu Peynir’ Yapımı Başladı

    Siirt’in yüksek kesimlerindeki bereketli yaylalarında elde edilen süt ile Pervari ilçesinin Çemekare bölgesindeki karın altında toplanan ’sirik’ tabir edilen ot karışımı ile elde edilen otlu peynir yapımı başladı.

    Siirt Helvacılar ve Peynirciler Çarşısında 10’a yakın peynirci esnafı, kışın tüketilmek üzere yaylalardan getirtilen taze peyniri, salamura haline getirdikten sonra tuzluyor. Daha sonra orta sertlikte bir kıvam elde edilmesi için, peynir otu ile karıştırıldıktan sonra bidonlara dolduruyor. Hazırlanan peynir Siirt’in yanı sıra İstanbul, Bursa, Yalova, Ankara gibi Siirtlilerin yaygın yaşadıkları illere sipariş gönderiliyor. Peynirciler Çarşısı’nda 20 metrekarelik iş yerinde babasıyla peynir satıcılığı yapan Abdulrezzak Baykan, “Peyniri önce yıkıyoruz daha sonra tuzlayıp peynir otu ile karıştırıyoruz. Daha sonra da 2 gün bekletiyoruz ki o kıvamını bulsun. İki gün sonra çıkartıp tuzunu kontrol ettikten sonra yeniden bidonlara doldurup işlemi gerçekleştiriyoruz” dedi.

    Peynirin yayladan taze olarak getirildiğini aktaran peynir satıcısı Baykan, “İstanbul, Aydın, İzmir, Balıkesir illerine sipariş gönderiyoruz. Salamura peynir de yapıyoruz ama otlu yaptığımız peynir daha çok rağbet görüyor. Günde yaklaşık 700 ile 800 kilogram dolayında peynir hazırlıyoruz. Bu aralar Ramazan ayına denk geldiği için işlerde durgunluk var” diye konuştu.

    Satıcı Baykan, peynir karışışında kullanılan otun Pervari kırsalındaki Çemekare yaylasında kar altında çıkarıldığını, kilosunun 40 liraya satılan otun peynire çok güzel bir tat verdiğini söyledi.