Etiket: Önerileri

  • Başkan Ak müteahhitlerle buluştu, önerileri dinledi

    Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, en fazla konut satışının yapıldığı ilçe unvanına sahip olan Keçiören’de inşaat sektörü temsilcileriyle istişare toplantısı düzenledi.

    Geçtiğimiz günlerde düzenlenen ‘Keçiören İlçesi Ekonomik Beklenti Çalıştayı’nın ardından harekete geçen Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, TÜİK verilerine göre üç ayda 5 bin 500 konut satışının yapıldığı Keçiören’de inşaat sektörü temsilcileriyle istişare toplantısı düzenledi. Sektör temsilcileriyle fikir alışverişinde bulunulan Ovakent İstişare Toplantısı’nda fikirler, beklentiler ve kanaatler dile getirildi. Hem devletin hem de yatırımcıların beklentilerini karşılayacak ortak paydanın oluşması gerektiğine değinen Başkan Ak, sektör temsilcilerinin sıkıntılarının çözümü için harekete geçti. Anında çözüme kavuşması mümkün olan konular için birim müdürlerine gerekli talimatları veren Ak, bazı konularda da belirli prosedürlerin yerine getirilmesi gerektiğini kaydetti.

    İnşaat sektörünün canlı tutulması için düzenlenen toplantıda, sektör temsilcileri tek tek sorunlarını anlattı. Her bir konuşmacının ardından Başkan Ak, konuya ilişkin hem bilgilendirme hem de çözüm üretme konusunda kanaat bildirdi. Karşılıklı söz alışverişi şeklinde gerçekleştirilen toplantının ardından Ovakent ve Yükseltepe’de faaliyet gösteren müteahhitler, toplantının verimli geçtiğini dile getirdi.

    Türkiye’ye yönelik ekonomik saldırılarla suni kur oyunları oluşturulmaya çalışıldığını kaydeden Başkan Ak, “Türkiye’de ekonomik anlamda zaman zaman iniş ve çıkışlarla karşılaşabiliyoruz. Bugün yaşadığımız ekonomik dalgalanmayı topyekun elimizi taşın altına sokarak, belirli fedakarlıklar yaparak aşmak durumundayız. Türkiye’ye yönelik saldırıları bizlerden başka kimsenin bertaraf etmesini bekleyemeyiz. Gerek milletimizin, gerekse ekonomiye yön veren iş adamlarımızın ferasetini koruyarak ekonomimizi mümkün mertebe canlı tutması gerekiyor. Keçiören Belediyesi olarak üzerimize düşenleri yapmaya hazırız. Bu toplantıyı düzenlememizin amacı varsa teklif ya da önerileriniz bunları değerlendirmek, parlak fikirleri ise uygulamaya koymaktır” dedi.

    Ankara’nın parlayan yıldızı olarak görülen Ovakent’in ve Yükseltepe’nin daha hızlı gelişimi için bu bölgede müteahhitlik yapan iş adamalarının sorunlarını en aza indirmek istediklerini belirten Ak, “Keçiören, en fazla konut satışının yapıldığı ilçe olma unvanını korumaya devam ediyor. Keçiören’in inşa edilmesinde katkısı olan özel sektörümüzün elbette bir takım sorunları var. Bu sorunları dinleyerek, müteahhitlerimizin Ovakent ve Yükseltepe’deki çalışmalarını sağlıklı yürütmeleri için Keçiören Belediyesi olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Ovakent ve Yükseltepe bölgemizde devam eden kentsel dönüşüm tamamlandığında daha modern, daha estetik ve daha değerli bir Keçiören silueti ortaya çıkmış olacak. Emeği geçen iş adamlarımıza başarılar ve hayırlı kazançlar diliyorum” diye konuştu.

  • Başkan Deniz: “Sorunları tespit edip çözüm önerileri sunan köklü bir teşkilatız”

    Sendikal çalışmaların ele alındığı, eğitim gündemine ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı saha çalışmalarında konuşan Eğitim Bir-Sen Adıyaman Şube Başkanı Ali Deniz, 26 yıllık bir teşkilat olarak üyeleri, eğitim çalışanları ve kamu görevlileri için birçok kazanım elde ettiklerini söyledi.

    Başkan Deniz, sendika olarak, her zaman millet iradesinin yanında saf tuttuklarını vurgulayarak, “28 Şubat’ta Eğitim Bir-Sen ve Memur-Sen gibi yapıların büyük olmayışının, örgütlü sivil yapıların bulunmayışının bedelini millet olarak birlikte ödedik. Çok büyük sıkıntılar yaşadık. Horlandık, aşağılandık, ötekileştirildik, kamudan tasfiye edildik, inançlarımızdan dolayı tahkir edildik. Gece gündüz demeden çalışan, üreten, sorunları tespit edip çözüm önerileri sunan köklü bir teşkilat olarak üyelerimiz, eğitim çalışanları ve kamu görevlileri için birçok kazanım elde ettik. Sendika olarak bu ülkeye borcumuz olduğunu düşünüyoruz. Onun için sendikacılığı, sadece ücret sendikacılığı diye ekonomik zemine sıkıştırmayan, ülkemize bir hizmet mekanizması olarak görüp, akademik hizmet sendikacılığı adıyla yeniden formatlayan bir yaklaşımla çalıştık, çalışmaya da devam ediyoruz” dedi.

  • Yazın sağlıklı beslenme önerileri

    İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Doğan, yazın sıvı ihtiyacını karşılamak için su ile birlikte tuzsuz ayran, günde en fazla iki adet soda ve taze meyve sularının da tüketilmesi gerektiğini söyledi.

    Yaz aylarında hava sıcaklıklarının ve buna bağlı olarak nemin artmasıyla birlikte metabolizmada değişiklikler olduğunu, vücudun ihtiyaçlarının değiştiğini belirten VM Medical Park Samsun Hastanesi İç Hastalıkları Kliniğinden Uzm. Dr. Mustafa Doğan, “Yetişkin insanların günlük sıvı ihtiyacı 2-3 litredir. Sıcaklığın artması ile birlikte sıvı kaybı da artmaktadır. Buna bağlı olarak fazla sıvı tüketilmelidir. Kahve ve çay, sıvı ihtiyacını kısmen giderirken aynı zamanda idrar söktürücü etki yapabileceğinden sıvı kaybını artırabilir. Bu sebeple sıvı ihtiyacını karşılamak için su ile birlikte tuzsuz ayran, günde en fazla iki adet soda, taze meyve sularını tüketmek gerekmektedir” dedi.

    Hangi besinlerin tüketilmesine değinen Doğan şu bilgileri verdi:

    “Güne mutlaka kahvaltı ile başlanmalıdır. Kahvaltıda, yumurta, zeytin, mevsim sebzeleri, süt, ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çayları ve tam tahıllı ekmek tüketilmelidir. Kızartmadan uzak durulmalıdır; yemekler ızgara, sote, buharda pişirilerek yenmelidir. Vitamin ve mineral ihtiyacı için 5 porsiyon meyve-sebze tüketilmelidir. Basit karbonhidratlar yerine kuru baklagiller, tam tahıllı ekmek, yulaf ezmesi, bulgur gibi sağlıklı karbonhidratlar tercih edilmelidir. Et, tavuk, balık gibi protein içeriği yüksek gıdalar öğlen tüketilmelidir. Akşam yemeklerinde sebze, salata, çorba tercih edilmeli ve geç saatlere bırakılmamalıdır. Dondurma, yaz için iyi bir tatlıdır ama dozu kaçırılmamalıdır. Hamur tatlıları ve şerbetli tatlılardan uzak durulmalıdır. Bunların yerine sütlü tatlılar ve mevsim meyveleri tercih edilmelidir. Yüksek sıcaklıklar; vücut metabolizmasını etkilediği için kalp atım sayısında artış, damarlardaki genişlemelere bağlı olarak organlara iletilen oksijenin azalması gibi metabolik olaylar, bu süreçte yüksek tansiyon ve koroner kalp hastalıklarında artışa sebep olmaktadır. Ayrıca sıvı ve mineral kaybı için önlem alınmaması halinde bulantı, baş dönmesi, bayılma gibi durumlar da ortaya çıkabilmektedir.”

    Şeker, tansiyon, böbrek ve kalp hastalarının bu dönemde risk altında olduğunu belirten Uzm. Dr. Mustafa Doğan, hastaların düzenli olarak hekim kontrolünde olması gerektiğini sözlerine ekledi.

  • Uzmanından bayramda beslenme önerileri

    Acıbadem Kayseri Hastanesi Diyetisyeni Esra Kula, Ramazan’da açlığa, susuzluğa ve iki öğün yemeye alışmış olan vücuda bayramda fazla yüklenmenin hastalıklara zemin hazırlayabileceği uyarısında bulundu.

    Bayramda vücuda aşırı yüklenmenin, kabızlık, ishal, midede ekşime, hazımsızlık, şişkinlik gibi problemlere neden olabileceğini belirten Kula, bu tip şikayetlerle karşı karşıya kalmamak için porsiyon kontrolü ve yemek zamanlarına dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. Kula, “Bir oturuşta, çok fazla yüksek miktarlarda ve yüksek porsiyonlarda mide ve bağırsak sistemimizi rahatsız edecek şekilde öğün tüketmememiz lazım. Özellikle hafif bir kahvaltıyla güne başlamak önemli. Kızartmalar, yağlı yiyecekler ve yüksek porsiyonda şeker tüketmemek önemli. Yumurta, peynir gibi hafif proteinler, kaliteli tam tahıl ekmekleri, biraz ceviz içi, zeytin, salatalık, domates, biber gibi yeşilliklerle hafif bir kahvaltıyla güne başlamak hem mide-bağırsak sistemini rahat ettirecektir hem de kan şekerinde şiddetli oynamalara neden olmayacaktır” dedi.

    Tatlı porsiyonlara dikkat

    İkramlık tatlılarda özellikle hamurlu ve şerbetli olanların az miktarda tüketilmesi gerektiğini kaydeden Kula, diyabet ve tansiyon hastalarını bayram öncesi kontrollerini yaptırmaları uyarısında bulundu. Öte yandan sağlıklı bireyleri de tatlı tüketimi konusunda dikkatli olmaya davet eden Kula, tatlıların yanında gazlı içecekler yerine ayran ve maden suyu tüketilmesini önerdi.

    Sahur öğünü devam ettirilmemeli

    Ramazan’da alışılan sahur öğününün bırakılması gerektiğini vurgulayan Kula, “Ramazan’da sahur vaktinde yemek yemeye alışmış olabiliriz. Dolayısıyla yine aynı saatlerde uyanıp bir şeyler yeme ihtiyacı olursa bu durum kilo artışına dönüşebilir. Bu saatlerde uyandığımızda sadece bol bol su içip tekrar uykuya dönmeye çalışmamız gerekli. Ya da bir şeyler atıştırsak bile vücudu ya da mideyi rahatsız edecek yiyeceklerden uzak durmamız önemli” ifadelerini kullandı.

  • Diyabetliler için bayram önerileri

    Ramazan Bayramı’nın, yüksek şekerli ve kalorili besinlerin çokça tüketildiği bir bayram olduğu için özellikle diyabetli kişilerin büyük risk taşıdığını belirten Diyetisyen Derya Zünbülcan, “Bilinçli beslenerek bu risklerin üstesinden gelmek mümkündür” dedi.

    Diyetisyen Derya Zünbülcan, diyabetlilerin Ramazan Bayramı’nda dikkat etmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi. Zünbülcan, “Diyabet hastaları Ramazan sonrası normal beslenme düzenine geçerken oldukça dikkatli olmalıdır. Dikkat edilmezse yüksek şeker ve yoğun kalori alımıyla birlikte ani kan şekeri yükselmesi, yüksek tansiyon, kan akışkanlığının azalması, ani felç ve beyin kanamasına neden olabilir. Bilinçli beslenerek bu risklerin üstesinden gelmek mümkündür” diye konuştu.

    İkram edilen tatlılar nedeniyle yükselen kan şekerini kontrol altına almanın yollarını sıralayan Zünbülcan, şu bilgileri paylaştı:

    Şeker dengesi için günde 6 öğün beslenin

    “Şeker dengesi için en temel kural ana ve ara öğünlerin dengesidir. Bayram ile birlikte Ramazan ayında iki öğün tüketmeye alışan metabolizmayı günde 6 öğün ile beslemeye başlayın. 3 ana öğün olarak kahvaltı, öğle ve akşam yemeği ve üç ara öğün şeklinde beslenerek kan şekerinizdeki iniş çıkışları önleyebilirsiniz.”

    Kahvaltıda bal, kaymak ve börekten uzak durun

    “Kahvaltı iyi kan şekerinin olmazsa olmazıdır. Bayram boyunca güne mutlaka bol yeşillik, yarım yağlı peynir, domates, biber, semizotu salatalık ile hazırlanmış bir kahvaltı ile başlayın. Misafirliklerde yağlı ve şekerli ikramlar olacağı için kahvaltıda börek, hamur işleri, reçel ve bal gibi basit şeker içeren besinlerden uzak durun.”

    Çantada ara öğün taşıyın

    “Misafirliğe gitmeden önce ara öğün yapın. Eğer tüm gün gezeceğim diyorsanız ara öğününüzü çantanızda taşıyın. Böylece uzun süre aç kalmaz, kan şekerinizi dengede tutmak için 2.5-3 saatte bir ara öğün yapma kuralına uymuş olursunuz. Çantanızda süt, badem, kuru meyve gibi alternatifler bulundurmak kan şekerinizin ani düşmesini engeller. Böylece her daim tok kalırsınız.”

    Meyvenin yanında badem yiyin

    “Meyve çok faydalıdır. Ancak faydalı da olsa içerisinde bulunan şeker kan şeker dengemizi bozabilir. Bu nedenle ara öğünlerde meyveyi tek başına yemeyin. Yanında mutlaka ya bir bardak süt ya da badem gibi hem protein hem yağ içeren bir besin ile birlikte tüketin. Yemeğe davetliyseniz gitmeden önce mutlaka ekmeksiz bir sebze yemeği ya da en azından ufak bir ara öğün tüketin. Böylece kan şekeriniz dengede olduğu için sofradakilerden çokça tüketmek istemeyeceksiniz.”

    İki fincandan fazla çay içmeyin

    “Diyabet hastalarında kan şekeri yüksek olduğu için sıvı kaybı da yüksektir. Sıcak havayla birlikte fazla miktarda içilen çay ve kahve de vücuttan atılan sıvı miktarını artırdığı için çay ve kahvenin tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Günde en fazla iki fincan çay, bir fincan kahve tüketilebilir.”

    Su, şekeri dengeler

    “Yeterli su içmek hem kan şekeri için hem de bedenin diğer dengeleri için çok önemlidir. Susuzlukta kan şeker dengesi bozulur, tansiyon yükselmesi, kan akışkanlığının azalması, ani felç ve beyin kanaması gibi tehlikeli durumlar oluşabilir. Gün içerisinde ortalama 10-12 bardak su içmeye gayret gösterin. Su, metabolizmanızın sağlıklı çalışmasını sağlar, şekeri dengeler.”

    Taze sıkılmış meyve suyu yasak

    “Hepimiz taze sıkılmış meyve suyunun masum olduğunu düşünürüz. Oysaki meyve suyunun taze sıkılmış olması onu masum kılmaz. Taze sıkılmış da olsa bir bardak meyve suyu kan şekerini çok hızlı yükseltir. Bu nedenle yemeklerin yanında meyve suyu yerine bir bardak ayran ya da bir kase cacık tercih etmelisiniz.”

    Bayrama özel şeker dengeleyen beslenme planı

    Bayrama özel şeker dengeleyen beslenme planını da aktaran Zünbülcan, “Kahvaltıda 2-3 dilim esmer ekmek, 2-3 dilim az yağlı peynir, 6-7 adet zeytin, 1 adet haşlanmış yumurta, domates, salatalık, maydanoz, sivri biber, semizotu; ara öğünde 12 kiraz 10-12 badem bir fincan yeşil çay; öğlen 8 çorba kaşığı etli veya zeytinyağlı sebze yemeği, bit kase cacık, 2 dilim esmer ekmek veya 5-6 çorba kaşığı bulgur pilavı, bol salata (bir tatlı kaşığı zeytinyağ); ara öğünde bir bardak tarçınlı süt, bir dilim diyabetik baklava; akşam 4-5 adet ızgara köfte ve bir kase yoğurt (sumak ilaveli), bir dilim esmer ekmek, domates ve semizotu salata ile iki saat sonra bol salatalık ve bir bardak ayran tüketilebilir” dedi. Zünbülcan, “Bu beslenme listesi yaşınız, boyunuz, cinsiyetiniz, sağlık durumunuz, kullanılan ilaçlarınız varsa ilaçlarınız bilinmeden sadece örnek bir liste olması için planlanmıştır. Eğer metabolik bir rahatsızlığınız varsa asla bu listeyi uygulamayınız. Size özel hazırlanmış sağlıklı beslenme listesi için mutlaka bir uzmana danışınız” diye konuştu.