Etiket: Nar

  • Nar bu yıl üreticisini memnun etmedi

    Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde hava şartları nedeniyle geciken ve bu yıl üreticisinin yüzünü güldürmeyen nar hasadı bitti. Dalında çatlayan narlar, nar ekşisi olarak değerlendirildi.

    Siverek ilçesinde Bucak bölgesi olarak bilinen Baki, Narlıkaya, Ergen ve Kayalı kırsalında bulunan nar bahçelerinde hasat bitti. Yağışın yetersiz olduğu bölgede nar ağaçlarından istedikleri verimi alamayan çiftçiler, çatlayan narları ise nar ekşisi yaparak ekonomiye kazandırıyor.

    Bölgede çok sayıda çiftçinin yüzlerce ağacını söktüğü nar, bu sene üreticisinin yüzünü güldürmedi. Nar üreticisi çiftçiler hasat döneminde toplanan sağlam narı pazarda satışa sunarken, elde kalan narlar ise geleneksel yöntemlerle nar ekşisi yapılmaya başlandı.

    Baki kırsal mahallesinde sezonun son narlarını toplayan Köprüdüz ailesi, hazırladıkları nar ekşisinin bir kısmını kışlık olarak kendilerine ayırırken, diğer yarısını da talep edenlere gönderiyor.

    Toplanan narları evde geleneksel yöntemlerde tanelere ayıran aile bireyleri, taneleri torbalara koyarak suyunu ayıklıyor. Ardından kazanlarda yüksek ateşte yaklaşık 4-5 kaynatılan nar suyu, bir süre sonra koyulaşmaya başlıyor. Tamamen organik olarak hazırlanan nar suyunun soğutulmasının ardından şişelere konularak saklanıyor.

    Nar yetiştiriciliğinin bir hayli yorucu ve zorlu olduğunu dile getiren Köprüdüz ailesinin en küçük bireyi Songül Köprüdüz, “Bahçeden barları makasla tek tek biçiyoruz, çatlamış olanlarını bir tarafa sağlam olanları bir tarafa ayırıyoruz. Daha sonra çatlamış olanları tahta çubukla silkeliyoruz, ardından torbaya koyup çizmeyle basıyoruz. Çıkan suyu kazana boşaltıyoruz, 4-5 saat kaynatıp şişelere koyuyoruz” dedi.

    -“Nar üretimi ve ekşisinin yapımı çok zor”

    Narların olgunlaşıp olgunlaşmadığını babasının kontrol ettiğini söyleyen Esra Köprüdüz, sağlam narların satıldığını, çatlayanların ise kasalarla eve taşındığını belirterek, “Tahta parçası yada 6 santimlik sopayla silkeliyoruz, silkelediğimiz nar tanelerini torbaya koyuyoruz ama aralarında kabul falan kalmışsa onları tekrar ayırıyoruz, tadı değişmesin diye. Torbaya koyuyoruz, çizmeyle basıyoruz, çıkan suyu da boşaltıp kaynatıyoruz. Suya bağlı olarak 7 saat kaynatılıyor, normal bir kazanda 6 saatte, tabi bazen üstüne ekliyoruz. Yüksek ateşte kaynatıyoruz, hafif kalınlaştıktan sonra ateşini kısıyoruz. Tabi zor olduğu için nöbetleşerek yapıyoruz, değişiyoruz. Önce suyu soğutuyoruz, normal bir örtü atıyoruz, havası çıksın diye” diye konuştu.

    Çıkan suyun bir kısmını kendilerine ayırdıklarını söyleyen Esra Köprüdüz, almak isteyenlere de gönderdiklerini belirtti. Büyüklerinden nar ekşinin bir çok hastalığa iyi geldiğini duyduklarını da ifade eden Köprüdüz, ekşi hazırlamanın çok zahmetli olduğunu söyledi.

  • (Özel Haber) Yüzlerce nar ağacını kepçeyle söktü

    Şanlıurfa’nın Aligör kırsal Mahallesi’nde narların masrafını karşılamadığını iddia eden çiftçi, 970 nar ağacını kepçe ile söktü.

    Edinilen bilgiye göre, Suruç ilçesine bağlı Aligör kırsal Mahallesi’nde çiftçilik yapan Salih Kılıç, narların masrafını kurtarmadığı gerekçesiyle 970 nar ağacını kepçe ile yerinden söktü. Sabah saatlerinde kepçe ile tarlaya giden Salih Kılıç, nar ağaçlarını kökünden sökerek traktöre yükledi. Çiftçinin nar ağaçlarını yakacak olarak kullanacağı öğrenildi.

    Geçen hafta da narların para etmediğini söyleyen Suruçlu bir çiftçi, bin 200 nar ağacını motorlu testere ile kesmişti. Son günlerde kesilen nar ağacı sayısının 3 bini geçtiği belirtildi.

  • Muğla’da nar hasadı başladı

    Muğla’nın Ortaca ilçesinde, meyve üretimi alanında önemli bir yere sahip olan narda sezonun ilk hasadı yapıldı.

    Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü yaptığı açıklamada, nar rekoltesinin geçen yıllara oranla düşük olduğunu söyledi.

    Bu yıl üreticilerin nardan elde edeceği gelirden umutlu olduğunu ifade eden Çöllü, narın 80 kuruş ila 1 lira arasında satıldığını dile getirdi. Çöllü, “Çiftçimizin biraz daha yüzü gülecek durumda, ağaçlarımız fazla hasar görmüyor. Her sene 80 bin tona yakın nar üretimi olurken, bu sene 45-50 bin ton arasında rekolte tahmin ediliyor. Geçen yıllarda 30-40 kuruşa nar giderken, bu sene 80 kuruş ila 1 lira arasında fiyatlar değişiyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda daha iyi olur” dedi.

  • Nar ve Kurutmalık festivalinde büyük coşku

    Gaziantep’in Oğuzeli ilçe Belediyesi tarafından bu yıl 9’ncusu gerçekleştirilen Geleneksel Nar ve Kurutmalık Yöresel Kültür ve Sanat Festivali büyük ilgi gördü. Oğuzeliler Mustafa Yıldızdoğan, Aylin Dinçer ve Şafak Sönmez’ in konser verdiği festivale büyük ilgi gösterdi.

    Milliyetçi Hareket Partisi Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, MHP Gaziantep İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Muhittin Taşdoğan, Oğuzeli Kaymakamı Rızvan Eroğlu, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Baş Danışmanı , Osmaniye MHP Eski Milletvekili Mehmet Kundakçı , MHP İlçe Başkanları, yöneticiler ve Oğuzeli halkının katılımlarıyla gerçekleştirilen 9’ncu Geleneksel Nar Yöresel Kurutmalık Kültür ve Sanat Festivali Oğuzeli Belediyesi önünden mehteran eşliğinde kortej yürüyüşü ile başladı. Yoğun katılımın olduğu yürüyüşün ardından festival alanında halk oyunlarının ardından sergilenen mehteran gösterisi halkın büyük beğenisini kazandı. MHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, MHP Gaziantep İl Başkanı Ali Muhittin Taşdoğan’ın yaptığı konuşmaların ardından söz alan Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç, festivale katılan tüm misafirlere hoş geldiniz diyerek katılımlarından dolayı teşekkür etti. Festival kapsamında yapılan nar ve yöresel kurutmalık yarışmasında dereceye giren yarışmacılara verilen ödüllerin ardından eşsiz sesi ve kişiliği ile her zaman gönüllere taht kuran değerli sanatçı Mustafa Yıldızdoğan’ın konseri ile festival coşkusu doruğa ulaştı. Şafak Sönmez’in şarkılarıyla eğlenen Oğuzelililer Mustafa Yıldızdoğan’ın sahneye çıkmasıyla birlikte hep bir ağızdan “Türkiyem” şarkısını söyledi.

    Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç konser sonunda Yıldızdoğan’a hediye takdim etti.

  • Türkiye’nin nar deposu hasada hazırlanıyor

    Antalya’nın Döşemealtı ilçesinde çiftçiler, Ekim ayının ilk haftası başlayacak olan nar hasadını dört gözle bekliyor. Çiftçiler, en çok ihracatın yapıldığı Rusya ile olumlu siyasi gelişmelerle birlikte nar fiyatında artış olmasını bekliyor.

    Antalya’nın Döşemealtı ilçesinde nar hasadının başlamasına sayılı günler kaldı. 100 bin tonun üzerinde nar üretiminin gerçekleştiği Antalya’da nar üreticileri bu yıl hasattan iyi miktarda para kazanmayı umut ediyor. En çok ihracatın gerçekleştiği ülkeler arasında yer alan Rusya ile Türkiye’nin arasındaki uçak krizi sonrası fiyatı 30 kuruşa kadar düşen narın bu yıl 1 ila 1,5 lira arasında olmasını bekleyen üreticiler, hasat başlangıcı olan 1 Ekim’i dört gözle bekliyor. Hasat döneminde nar festivalinin de yapıldığı bölgede en iyi nar üreticisine çeşitli hediyeler de veriliyor.

    Hasadın 1 ya da 5 Ekim tarihleri arasında mevsim koşullarına göre başlayacağını söyleyen üretici Halil Baçak, hasat bittiğinde ise ağaçların budandığını söyledi. Narlarına günlük bakım yaptığını belirten Baçak, bu yıl nar fiyatından umutlu olduğunu ifade ederek, “Tüccarlara veriyorum, onlar buradan topluyorlar başka Avrupa ülkelerine gönderiyorlar. Geçen sene malımız çok ucuz gitti, bütün çiftçiler zarar etti. Kilosu 300 ile 800 arası narımız gitti. Bizim malımızın yüzde 70’i, 60’ı Rusya’ya gidiyor. Tüccarlar bize öyle söylüyorlar. Rusya ile kriz çıkınca bizim narımız elden alındı. En ucuz geçen yıl verdik. İnşallah bu yıl iyi olmasını bekliyoruz. Tüccarlara 30 kuruş ile 90 kuruş arası mal verdik. Tabi bunun masrafı çok oluyor. Bu yılki beklentim bin 200 ile bin 300 lira. Ama bu fiyata bile ben çiftçinin para kazanacağını zannetmiyorum” diye konuştu.

    25 senedir nar üretimiyle uğraşan üreticilerden Ahmet Işık, bölgedeki halkın büyük kesiminin nardan geçim sağladığına dikkat çekti. Birinci sınıf narların Döşemealtı Çığlık bölgesinde yetiştiğini belirten Işık, “100 bin tonun üzerinde üretim elde edilir. En kaliteli nar da burada yetişir. Burasının rengini hiçbir taraftaki narlar almaz. Burada gördüğünüz nar hasat zamanına kadar kan gibi olur. Bilen kişiler burayı tercih eder” dedi.

    Rusya, Almanya ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerine yüklü miktarda ihracat gerçekleştirdiğini belirten Işık, yeni hasat sezonunda beklediği fiyat konusunda ise, “Üç beş kuruş kazanabilmemiz için bin 300 ile bin 500 lira fiyat olması lazım ki çiftçinin kesesine bir miktar para girsin. Şuanda komple zararına çalışıyoruz” diye konuştu.

    “Binlerce aile nar üretiminden geçimini sağlıyor”

    Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç de, “Tarım alanları bakımından son derece zengin olan Döşemealtı ilçemizde nar üretimi önemli yer tutmakta. Binlerce aile nar üretiminden geçimini sağlıyor. Buna rağmen çiftçilerimiz büyük emek vererek yetiştirdiği narları maalesef değerinde satamıyor. Belediye olarak üreticilerimizi desteklemek amacıyla geleneksel hale gelen Döşemealtı Nar Festivali düzenliyoruz. Ayrıca yurt içi ve yurt dışı fuarlarda bölgemizin değeri olan narı da mutlaka geniş kitlelere tanıyor, anlatıyoruz. 23 Eylül tarihinde Çığlık Stadı’nda düzenleyeceğimiz Nar Festivali’ne tüm dostlarımızı bekliyorum” dedi.