Etiket: Nar

  • Nar Dugan kutlamaları renkli görüntüler oluşturdu

    Muğla’nın Bodrum ilçesinde Gündoğan sahilinde başlayan Nar Dugan kutlamaları Kumbahçe’de devam etti. Güzel havanın da etkisiyle etkinliğe katılım yoğun oldu.

    Kumbahçe Muhtarlığı ve Kumbahçe sakinleri tarafından Bodrum Belediyesinin destekleriyle Kumbahçe Meydanı’nda Nar Dugan kutlamaları gerçekleştirildi. Eski Türk inanışına göre ışığın karanlığı yendiği ve yeni yılın ilk günü olarak kutlanan Nar Dugan kutlamaları için Kumbahçe Meydanı’nda yüzlerce kişi toplandı. Lokma, aşure, keşkek ve mandalina dağıtılan kutlamalarda halk dansları sergilendi.

    Kumbahçe Muhtarı Nil Taşkıran, “Mahallemizde bu sene 4’üncüsünü yapıyoruz. Mahallemizde yaşayan, bu kutlamanın devam etmesini isteyen vatandaşlar ve arkeolog Ayşe Temiz bu etkinliğin düzenlenmesinde çaba harcadılar. Bize destek oldular. Ücretsiz lokma, aşure, keşkek ve mandalina dağıtımı yaptık. Kendi yöresel oyunlarımızın yanında karşı adadan sirtaki oyunları oynandı. Bodrum Uğur Koleji öğrencileri de evrensel bir dans sergileyerek sembolik olarak güneşi uğurlayacaklar” dedi.

    Etkinliğe ilginin yoğun olmasının kendilerini çok mutlu ettiğini söyleyen Taşkıran, “Bizim lokasyon bu etkinliğe çok müsait. Allah bize bu nimeti vermiş, biz de sonuna kadar kullanmayı arzu ediyoruz. Geçen ilkbaharda burada Halikarnas Festivali düzenlemiştik. Bu yıl da bu etkinliklere devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

    Akşam saatlerine kadar devam eden kutlamalarda renkli görüntüler ortaya çıktı.

  • Aksekili kadınların nar ekşisi mesaisi

    Antalya’nın Akseki ilçesinde bazı ev kadınları, ürettikleri nar ekşisi ile aile ekonomisine katkı sağlamaya çalışıyor.

    Antalya’nın Akseki ilçesindeki bölgede ekim ayında olgunlaşmaya başlayan narlar önce bahçelerden toplanıyor. Köylüler tarafından stoklanan narlar boş zaman bulduklarında doğal yöntemlerle sopa yardımıyla dövülerek taneleri kabuğundan ayrılan narlar, çuval içerisine konuluyor. Ardından da özel yaptırılan küçük şırahaneye konulan çuvaldaki nar tanelerinin, tepelemek suretiyle suyu çıkartılıyor. Elde edilen nar suyu süzüldükten sonra bol ateşli bakır tavalarda iyice kaynatılıyor. Koyulaşıncaya kadar kaynatılan nar suyu daha sonra soğutularak şişelere konuyor ve kullanılmak üzere raflarda yerini alıyor. Elde edilen nar ekşisinin bir kısmını kendi ihtiyaçları için saklayan kadınlar, kalan kısmının kilosunu ortalama 30 liradan satışa sunuyor.

    Meşakkatli iş

    Akseki ilçesi Sinanhoca Mahallesi’nde yaşayan Fatma Büyükarslan, ilçede yaşayan kadınların bin bir meşakkatle hazırladıkları nar ekşilerinin yemeklerin vazgeçilmezi olduğunu söyledi. Nar sezonunun ekim ayında başladığını söyleyen Büyükarslan, “Tatlı narlarımızı Akseki pazarında satıyoruz. Ekşi narları ise depolarda stoklayarak boş kaldığımız bir zamanda nar ekşisi çıkarmaya başlıyoruz. Ekşi nar ağacımız oldukça çok olduğu için ise ekşisini yapıp doğal olarak eşimize dostumuza satıyoruz.” dedi.

    Bir gün önceden hazırlıklar yapılıyor.

    Nar ekşisi yapmak için bir gün önceden narların tanelerini ayıkladıklarını anlatan Büyükarslan, “Narları kırarak tanelerini leğenlere biriktiriyoruz. Daha sonra çuvallara katıp kendi yaptığımız yöntemlerle şırahanede çiğniyoruz. Şırasını çıkarıyoruz. Bir gün sonra ise sabah erken saatlerde kızgın ateşte tavalarda kaynatıyoruz. Kaynama işi yaklaşık 5-6 saat sürer. Kıvamına ancak 5-6 saatte gelir. Kıvamına gelmeden ocaktan indirmeyiz. Yaptığımız nar ekşisi tamamen doğaldır. İçine hiçbir katkı maddesi koymayız.”

    Yapımı oldukça zor.

    Nar ekşisi yapımının pekmezden daha zor olduğunu belirten Büyükarslan, bazı kadınların kendileri, ve çocuklarının ev ihtiyaçları için nar ekşisi yaptığını bazı kadınların ise aile bütçesine katkı sağlamak için ekşi kaynattıklarını 15 kilogram nardan 1 kilogram ekşi elde edildiğini kaydetti.

  • Bu nar sadece Siirt’te yetişiyor

    Siirt’in Şirvan ve Pervari ilçesinin bazı köylerinde yetiştirilen, bozulmadan 7 ay saklanabilen sulu ve iri taneli meyvesiyle yurt dışından bile talep gören Zivzik Narının rekoltesinin yüksek olması üreticilerin yüzünü güldürüyor.

    Sebze ve Meyve Halinde 30 yıldır pazarcılık yapan Zakir Kezer, her yıl kış aylarında kasalar halinde bahçelerden toplanan Zivzik Narının getirildiği pazarda kapış kapış tüketildiğini aktardı. Zivzik Narının özellikle diğer narlara oranla aromalı ve bol sulu olması ve bazı hastalıklara şifa olduğuna inanılmasının rağbeti artırdığını belirten Kezer, narın kilogramının 1,5 ile 2 TL arasında değiştiğini söyledi. Kezer, Şirvan ilçesinin Zivzik köyünde yetiştirilen narın bölgede üretilen en kaliteli nar olduğunu söyledi.

    “İstanbul, Ankara, Bursa ve Avrupa ülkelerine gönderiliyor”

    Zivzik Narının adının yetiştirildiği Zivzik köyünden aldığını belirten Kezer, narların kendine has özelliğinin ise ince kabuğu ve aromalı tadı olduğunu söyledi. Kezer, “Nar 7 ay bozulmadan özelliğini muhafaza edebiliyor. Yılda 50 ile 60 ton narı Siirt ve çevre illere satıyoruz. Siirt’te 30 yıldır esnafım. Yaklaşık her sene en az 50 ile 60 ton Zivzik Narı satıyorum. Zivzik Narını Türkiye genelinde İzmir, İstanbul, Ankara, Bursa yani her yere gönderiyoruz. Dış ülkelere de gönderiyoruz. Narlarımız kaliteli ve tadı çok güzel. Şifası da boldur. Kansere de ilaçtır bu Zivzik Narı. Şirvan bölgemizden geliyor Zivzik köyünden. Arazisi ve suyu bol olduğu için sürekli güzel nar geliyor bize. Fiyatı da toptan 1,5 ile 2 TL arasıdır. Biz kışın sürekli nar satıyoruz. 11’inci aydan başlıyoruz Mart, Nisan aylarına kadar nar satışlarımız devam ediyor. Kurudukça narlar çok güzel oluyor” dedi.

    Mehmet Münir Kılıç adlı müşteri her yıl bu zamanlarda piyasaya gelen narları kapış kapış tükettiklerini aktardı. Kılıç, “Bizim yakınlarımız var İstanbul’da ve Ankara’da rica ettiler Zivzik narı istediler bizden. Bizde hale gelip nar alıp onlara göndereceğiz. Diğer narlarda var piyasada ama bu kalitede yok. Hediye olarak göndereceğim. Onun için hale geldik. Halde fiyatlar bayağı uygun. Çarşıda pazarda 3 ile 4 TL arasında satılırken burada 1,5 ile 2 TL’dir. On kasa aldık hediye olarak göndereceğiz İstanbul’a umarım memnun kalacaklar” diye konuştu.

    Refit Yılmaz adlı müşteri de yılda 1,5 ton narı akrabalarına gönderdiğini söyledi. Yılmaz, “Ben her gün hale gelip nar alıyorum. Zivzik narı her hastalığın şifasıdır. Evde çocuklar istiyor onlara alıyorum. Akrabalar var diğer illerde onlara gönderiyorum. Yurt dışından isteyen Siirtli hemşehrilerimiz var onlara da gönderiyoruz. Her derdin devasıdır. Kış hastalıkları var nezle, grip gibi hastalıklara birebirdir. Hatta bir ara kuş gribi vardı. Doktorlar diyordu ilaçla birlikte nar yiyin etkisi daha çoktur. Çok faydası var” şeklinde konuştu.

  • 2. Geleneksel nar festivali renkli görüntülere sahne oldu

    Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) tarafından hazırlanan “2. Geleneksel Nar Festivali” kapsamında (GAÜN) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri Cenani Konağı Kültür ve Sanat Merkezi’nde nar ekşisi yaptı.

    Öğrencilerin narları ayıklayarak suyunu çıkardığı festival oldukça renkli görüntülere sahne oldu. Festival, GAÜN Rektörü Prof. Dr. Gür’ün nar ekşisi kaynatma kazanını ateşlemesiyle başladı. Festivale ayrıca; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Metin Bedir, Prof. Dr. Şehmus Demir ve Prof. Dr. M. Avni Gökalp, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Necip Fazıl Yılmaz, Genel Sekreter Doç. Dr. Ayhan Doğan, Genel Sekreter Yardımcısı Nuh Okumuş ve Mehmet Ali Eminoğlu da katıldı.

    Nar festivalini geçen yılda yaptıklarını hatırlatarak, festivali geleneksel hale getirmek istediklerini belirten Rektör Prof. Dr. Gür, “Gastronomi bölgesi olan Gaziantep’te Gaziantep Üniversitesi olarak da Gastronomiye hem akademik bakış açısı hem de öğrencilerimize bizzat yerinde uygulamalı göstererek ve onların da aktif katıldığı bir çalışma yapmak istedik. Festivalle birlikte hem öğrencilerimiz eğlendiler hem hocalarımın deneyimlerini paylaştılar, hem de kamuya açık alan içerisinde narın, nar ekşisine ve nar pekmezine nasıl dönüştüğünü, aslında çok da kolay bir şey olmadığını, zahmetli bir şey olduğunu o yüzden kıymetli ve değerli bir gastronomi ürünü olduğunu bilmelerini istedik. Bu konuda her türlü desteği veriyoruz. İnşallah geleneksel olarak da bunu bir sonraki yıl da yapacağız” şeklinde konuştu.

    Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Oya Özkanlı ise konuşmasında, “Öğrencilerimiz narları önce taneliyorlar, sonra suyunu çıkaracaklar ve daha sonra kaynatma işlemine geçilecek. Ayrıca, İmece usulü yapılan etkinlikte karın doyurmak için mercimekli köfte, Antep tabiriyle malhıtalı köfteyi hazırladık. Nar hem çok faydalı antioksidan özelliği yüksek bir ürün olduğu için bunun değerlendirildiği nar ekşisi Gaziantep’te yöresel olarak tüm güzel yemeklerde kullanılan bir ekşi. Biz de bunu değerlendirmek adına herkese göstermek öğrencilerimize anlatmak için bu etkinliği ilerleyen yıllarda da yapmak istiyoruz” diye konuştu.

    Rektör Prof. Dr. Gür’e Sürpriz Doğum Günü Kutlaması

    Rektörlük personellerinin de katıldığı etkinlikte Rektör Prof. Dr. Gür’e sürpriz yapılarak, doğum günü kutlandı.Rektör Gür’ün eşi, çocukları, gelinin de bulunduğu yaş gününde pasta kesilerek katılan herkese ikram edildi.

  • Tescilli nar hasadı başladı

    Mersin’in Silifke ilçesindeki Göksu Vadisi köylerinde üretimi yapılan ve 33 N16 olarak tescillenmiş Türkiye’nin tek sofralık narı olan Silifke aşısı Keben narının hasadına başlandı.

    Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir ve Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun, Silifke’nin Keben Mahallesi’nde düzenlenen nar hasadına katıldı. Kaymakam Şevket Cinbir, nar üreticileri ile görüşüp nar hasadı yaptı. Eline aldığı makasla ağaçtan nar hasadı yapan Cinbir, bu yıl narın daha verimli ve daha kaliteli olduğunu ifade etti.

    Göksu Vadisi köylerinde yetiştirilen Keben narının ağırlığının 1- 2 kilograma kadar ulaştığını vurgulayan Cinbir, Keben narının ayrı bir aroma özelliğine sahip olduğunu, görünüşü, tatlı mayhoş tadı ve damak zevkine hitap ettiği için genelde sofralık olarak rağbet gördüğünü söyledi.

    Silifke’de 3 bin 500 dekar alanda nar üretimi yapıldığını belirten Kaymakam Cinbir, “Nar üretimi daha çok Keben Mahallesinde gerçekleştiriliyor. Yılda ise 5-6 bin ton civarında hasat yapılıyor. Keben narının ayrı bir özelliği var. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tescil edilmiş, 33 N16 Keben narı dediğimiz özel bir nar yetişiyor bu bölgede. Vatandaşlarımızla bu gün hasatta eşlik ettik. Ağaçlardan toplanan narlar sofralarımıza kadar getiriliyor. Bu süreç ciddi bir süreç. Emek isteyen bir süreç. Üreticinin topladığı narlar bu yıl piyasa değeri 1 lira 80 kuruş ile 2 TL arasında alıcı buluyor. Market ve pazarlarda satışı ise kalitesine göre 4-5 TL’ye kadar çıkabiliyor. Sofralarda tüketilmeye müsait olmayan ve özellikle ağaçta çatlamış narlar ise nar ekşisi haline getiriliyor. Yine bu bölgede 40 ton civarında da nar ekşisi üretimi yapılıyor. Üretilen ekşiler ise kilogramı 25-30 TL arasında değişen fiyatlardan satışa sunuluyor. Vatandaşımız yetiştirip üretmeye ve ekonomiye katkı sağlamaya çalışıyor. 2018 yılının nar hasadının hayırlara ve güzelliklere vesile olmasını diliyorum. Yetiştiricilerimiz ve üreticilerimiz için bol ve helal kazanç diliyorum” diye konuştu.

    Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun ise yaptığı açıklamada, “Bölgemiz Göksu Vadisi’nin mikro klima özelliğinden dolayı narların neredeyse bir çoğu 1 kilogramın üzerinde olan ağırlığa ulaşıyor. Farklı aroması, lezzeti ve tanelerinin iriliği ile dikkat çeken bir ürünümüzdür. Türkiye genelinde sadece bu bölgede yetişen bir nar türüdür. Hasat edilen narlar genelde yurtiçinde tüketiliyor. 3 Bin 500 dekar alanda nar üretimimiz var. Yaklaşık 5-6 bin ton ürün elde ediliyor. Har hasadının çiftçimize ve üreticilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.