Etiket: MUTFAK

  • (Özel Haber) Marangozhaneye Kadın Eli Değdi Mutfak Dekorasyonları Daha Da Güzelleşti

    Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde yaşayan 46 yaşındaki Hatice Armağan isimli kadın, hemcinslerinden çok farklı bir mesleğin 15 yıldır ustalığını yaparak eşi ile birlikte marangoz olarak ter döküyor.

    Hatice Armağan, eşinin ortağının işten ayrılmasıyla birlikte bu işe başladığını belirtti. Hemcinslerinde farklı olarak hiç alışılmadık bir mesleği yapan Armağan, kadınların iş hayatına atılmasını istedi. Uzun yıllar önce başlayan marangozluk mesleğine girmesinin serüvenini anlatan Hatice Armağan, “Kızım Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi son sınıf öğrencisi, oğlum da aynı okulda endüstri mühendisliği okuyor. Onlara daha iyi bir gelecek verebilmek adına bu işe başladım. Kadınların çalışmasından yanayım. Kadınların evde oturup dizi seyretmek yerine çalışmasından yanayım. Eğer isterlerse her işi yapabileceklerini unutmasınlar. Erkeklerde akşamları kahvede vakit geçirmek yerine çocuklarıyla ilgilenirlerse toplumumuzun daha güzel olacağını düşünüyorum.”

    “MUTFAKTA PİŞİRİLEN YEMEKLERLE BİRLİKTE DEKORASYONUNA DA KADIN ELİ DEĞİYOR”

    Mesleğinde mutfak bölümü dekorasyon alanında uzmanlaştığını kaydeden Armağan, bunun nedeninin ise evlerin mutfak bölümünü kadınların daha çok kullanmasından dolayı olduğunu belirtti. Mutfakta pişirilen yemeklerle birlikte dekorasyonuna da kadın elin değsin istediğini ve bu yüzden mutfak alanında uzmanlaştığını ifade eden Armağan, “Atölyemize gelen kadınlar ile birlikte, bir mutfakta olması gerekenleri beraber tespit edip çizimi yapıyoruz. Erkekler mutfağa pek girmediği için mutfak tercihi yaparken bazı aksaklıklar yaşıyor. Bu yüzden mutfak bölümünü kadınlara bırakıyorlar. Bizde kadınlarla hem cinsim olduğu için onların isteğini daha kolay anlayıp üretimi ona göre yapıyoruz” dedi.

    “HİÇ BİR ZAMAN KİMSE ŞİDDETE MARUZ KALIP, İŞKENCE GÖRMESİN”

    8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü de kutlayan mobilya ustası Armağan, bayana yönelik şiddetin olmaması dileklerinde bulundu. Armağan, “Eşlerimiz ile daha uyumlu çalışalım. Bizim onları, onların da bizleri anlaması için yardımcı olalım. Hiç bir zaman kimse şiddete maruz kalıp, işkence görmesin. Bütün bayanlara başarılar diliyor ve 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum” dedi.

    “ÇOCUKLARIMIZA DAHA İYİ BİR EĞİTİM VEREBİLMEK İÇİN ORTAK ÇALIŞMA KARARI ALDIK”

    Eşinin atölyede kendisine her konuda yardım ettiğini belirten Osman Armağan ise 24 saat birlikte çalıştıklarını söyledi. Ev işlerinde de eşine yardım ettiğini dile getiren Osman Armağan hayat arkadaşı ve meslektaşı ile ilgili şunları söyledi:

    “Eşim genelde bütün işlerin üstesinden gelir. Çocuklarımıza daha iyi bir eğitim verebilmek için ortak çalışma kararı aldık. İşyerinde kazandığımız paraları çocuklarımıza harcayalım diyerek bu işe başladık ve çok güzel götürüyoruz. Gelen müşterilerimize çizimi eşim yapıyor. Montaj işini de beraber yapıyoruz ve bir şekilde işimizi devam ettirmeye çalışıyoruz. Ev işlerinde temizlik konusunda da eşime yardımcı oluyorum. Evi düzenleme ve yerleştirme işlerini de eşim yapıyor” dedi.

  • Ofisine Mutfak Kuran Diyetisyenden Leziz Tarifler

    Beslenme ve Diyet Uzmanı Andaç Yeşilyurt, ofisinde oluşturduğu mutfakta hazırladığı sağlıklı, lezzetli tarifleri youtube kanalında paylaşarak, yemek severlere birbirinden ilginç ve lezzetli tarifler veriyor.

    Beslenme ve Diyet Uzmanı Andaç Yeşilyurt, sağlıklı beslenme ve ‘’Diyetisyen Mutfağı’’programı ile ilgili konuştu. İnsanlara sağlıklı ve lezzetli yemekler hazırlamalarının yollarını anlattığı bir çalışma içerisine girdiğini anlatan Yeşilyurt, “İnsanlara hem sağlıklı hem de lezzetli yiyecekleri nasıl tüketebilirler ve nasıl tarifler yapabilirler, bunları gösterme yoluna girdik. Bu fikir oluşurken yine yurtdışındaki kurslardan ilham aldık. Bunların arasında New York’da katılmış olduğum Natural Gourmet Institute ve California da yer alan dünyanın en önemli yemek okullarından bir olan Culinary Instutue of America var. Bu kurslarda işin lezzet ve sağlık kısmı birlikte işlendi. Bu fikir çok hoşuma gitti ve biz de ofisimizde kendimize bir mutfak oluşturup, yavaş yavaş çalışmalara başladık. Şu an Youtube’da bir kanalımız var. Diyetisyen mutfağı adı ile bizzat hazırladığım tarifler ve bunların yararlarından bahsettiğim videolarımız var. Kanalımıza ulaşmak için youtube’da Andaç Yeşilyurt ismini aramaları yeterli. Aynı şekilde diğer sosyal medya araçlarında da her gün elimden geldiğince bilgilendirici paylaşımlar yapmaya çalışıyorum” diye konuştu.

    “GIDANIN SAĞLIKLI OLMASI DİYET OLDUĞU ANLAMINA GELMEZ”

    Her insanın vücut yapısının, beslenme alışkanlıklarının, yaşam şekli ve ve daha başka birçok konuda birbirinden farklılıkları bulunduğuna dikkat çeken Yeşilyurt sözlerini şöyle sürdürdü: “Diyet elbette bazı konularda fedakârlık gerektirir ancak kişinin severek devam edebileceği bir diyet programı olmalı ki kişi hedefine ulaştıktan sonra da programı sürdürüp, hedefin de kalmayı başarabilsin. Bazı gıdalar da diyetle çok özdeşleşmiş durumda, kuru meyveler, ceviz, fındık, badem; sanki bu besinler diyetmiş gibi düşünülüyor. Evet bunlar çok sağlıklı diyetin içinde olması çok güzel ama bu limitsiz tüketebileceğiniz anlamına gelmiyor mutlaka kişiye göre ölçülü tüketilmeli. Ceviz çok sağlıklı bir gıda ama çok yağlı 2- 3 taneden fazla yememekte fayda var. Meyvelerinde porsiyon ölçüleri var. Günde 2-3 tane meyve yeterli diye düşünüyorum. Sebzelerin ise hepsini öneriyorum. Özetle sağlıklı dahi olsa her neyi çok yiyorsak hepsi kilo artışına sebep olma potansiyeline sahiptir.’’

  • Didim MYO, Uluslararası Mutfak Günleri’nden Madalyalarla Döndü

    Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Didim MYO, 14. Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri’nden madalyalarla döndü.

    14. Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri kapsamında 11-14 Şubat tarihleri arasında düzenlenen yarışmalarda, Adnan Menderes Üniversitesi Didim Meslek Yüksekokulu öğrencileri 4 gümüş, 6 bronz madalya kazandı.

    Buna göre yılın en iyi ekibi yarışmasında Olcay Yücel, Ahmet Kartal, Can Algan, Atakan Kaçak, Safa Serdar Kuşgöz ve Kaan Arslan bronz madalya alırken; Modern Türk Mutfağı Üniversite Ekip Yarışmasında Oğuz Ünlüova, Kaan Kaçar ve Ekrem Yılmaz gümüş madalya kazandı. Üniversite Düzeyi Restoran Tatlı Bireysel Yarışmasında ise Uğur Kamer, gümüş madalya almaya hak kazandı.

  • Haliç Aşçılık Öğrencilerine İstanbul Mutfak Günleri’nden 10 Madalya

    Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED) tarafından bu yıl 14’üncüsü düzenlenen ve İstanbul TÜYAP’ta gerçekleştirilen “Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri Yarışması” Haliç Üniversitesi Aşçılık Bölümü Başkanı Gülden Atay’ın koordinatörlüğündeki ekibe tam 10 madalya getirdi.

    Türkiye’nin en büyük gastronomi yarışması ve festivali kabul edilen TÜYAP 14. Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri Yarışması’nda öğrenciler, 1 altın, 7 gümüş, 2 bronz olmak üzere tam 10 madalya kazandı. Öğretim Görevlisi Gülden Atay’ın koordinatörlüğündeki ekipte yer alan şef Barış Uzun, Haliç Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tuğba Taşdelen ve araştırmacı – yemek yazarı Yunus Emre Akkor da öğrencilerle bu heyecanı paylaştı.

    Yurtiçi ve yurtdışı üniversitelerden yoğun katılımın olduğu yarışmada bireysel kategoride aşçılık 2. sınıf öğrencilerinden Sedef Tikenceli altın; Ahmet Avcı, Merve Sinekoğlu ve Saadet Memük gümüş; Şevval Süzer ise bronz madalya aldı. Ekip yarışmaları kategorisinde yine 2. sınıf öğrencilerinden Ahmet Avcı, Çağrı Yenici ve Sedef Tikence’den oluşan ekip gümüş, Duygu Ardıç, Zafer Biçim, Selin Vardar’dan oluşan ekip ise bronz madalya aldı. Aşçılık 1. Sınıf öğrencileri Melike Veisoğlu, Melike Nur Kurt, Aleyna Kuyumcu, Büşra Destan, Sümeyra Soydan, Hazal Konak, Yeşim Yaren Ergin, Enise Sezaver ve Lara Pelin İlhan’dan oluşan 3 ekip ise 3 ayrı gümüş madalya ile döndü.

    Türk ve yabancı şeflerin 70’in üzerindeki kategoride madalya alabilmek için mücadele ettiği etkinlik geçmişte yapılan başarılı organizasyonlar nedeniyle 2 yıl önce Dünya Aşçılar Birliği (WACS) tarafından “kıtalararası” ünvanı almıştı.

  • Mutfak Tüpünü Açarak İntihara Kalkıştı

    Kocaeli’nin Körfez ilçesinde bir kişi mutfak tüpünü açarak intihara teşebbüs etti.

    Edinilen bilgilere göre olay, Körfez ilçesi Çamlıtepe Mahallesi Yunus Emre Caddesi üzerinde bulunan 2 katlı evin üst katında meydana geldi. İddiaya evinin giriş kapısını kilitleyen E.T., yakınlarına intihar edeceğini haber verdi. Daha sonra mutfak tüpünü açarak intihara kalkıştı. Yakınlarının polis ve sağlık ekiplerine haber vermesi üzerine kısa sürede olay yerine polis ekipleri gitti. Polisler kapıyı açan olmayınca itfaiye çağırdı. İtfaiyenin merdiveni ile balkondan içeri giren ekipler kapıyı açarak sağlık görevlilerini içeri aldı. Baygın olarak ilk müdahalesi yapılan E.T., sedyeyle taşınarak ambulansla Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü. Polis olay ile ilgili soruşturma başlattı.