Etiket: MUTFAK

  • Mutfak Sanatları Araştırma Merkezi kuruldu

    Kilis Valiliği ve GAP Ortaklığında Mutfak Sanatları Araştırma Merkezi kuruldu.

    İslambey ÇATOM Müdiresi Nimet Taş ile GAP İdaresi yetkilileri Kilis Valisi Recep Soytürk’ü ziyaret ettiler.

    İslambey ÇATOM Müdiresi Nimet Taş ile GAP İdaresi yetkilileri Kilis’te kurulan Mutfak Sanatları Araştırma Merkezi hakkında Vali Recep Soytürk’ü bilgilendirdi. Daha sonra Vali Soytürk başkanlığında Mutfak Sanatları Araştırma Merkezinin kuruluş toplantısı gerçekleştirildi.

  • Mutfak tüpünden kumar ekipmanı çıktı

    Eskişehir’de düzenlenen yasa dışı kumar operasyonunda, mutfak tüpünün içerisine gizlenmiş ekipmanlar bulundu. Daha önce tavan arası, kalorifer peteği ve mutfak dolabının ardından son olarak tüp içerisine kurulan düzenek ’pes’ dedirtti.

    Alınan bilgiye göre, İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi Ahlak Büro Amirliği bünyesinde kurulan özel ekip tarafından, kentte kumar oynatılan dernek ve bitirimhane olarak kullanılan iş yerlerine eş zamanlı operasyon düzenlendi. Arifiye Mahallesi Tanış Sokak’ta bulunan bir dernek binasına düzenlenen operasyonda kumar oynadıkları belirlenen 34 kişi ile dernek yöneticisi 2 kişi gözaltına alındı. Polis ekipleri, dernek binasında yaptığı aramalarda, operasyon sırasında delilleri yok etmek amacıyla tüpün içerisine gizlenmiş vaziyette çok sayıda tombala ve kumar ekipmanı ele geçirdi.

    Gözaltına alınan 34 kişi, kumar oynadıkları gerekçesiyle 259’ar TL olmak üzere toplam 8 bin 806 lira ceza kesilerek serbest bırakıldı. Dernek yöneticisi 2 kişinin de emniyetteki işlemleri sürüyor.

    Oluşturulan özel ekip tarafından, yılın 11 ayında 6 bin 820 kişiye toplamda 1 milyon 766 bin 380 lira idari para cezası kesildi.

  • 60 ülke Türk mutfak ürünlerine koştu

    Endüstriyel mutfak sektöründe Avrupa’da ilk üç içerisinde yer alan Türkiye, sektörün en önemli firmalarını ve alıcıları İstanbul’da buluşturdu. Otel, restoran, gastronomi ve mutfak ekipmanları alanında faaliyet gösteren 800 üretici, 60 ülkeden alım heyeti ile 23’üncü Uluslararası Otel, Restoran, Kafe, Pastane Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı’nda bir araya geldi. 60 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırlayan ve yabancı sektör profesyonellerinin yoğun ilgi gösterdiği fuarda, milyonlarca dolarlık ihracat anlaşmalarına imza atıldı.

    Otel, restoran, gastronomi ve mutfak ekipmanları alanında dünyanın en büyük fuarlarından HOSTECH by TUSİD, 23’üncü Uluslararası Otel, Restoran, Kafe, Pastane Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı, 24-28 Ekim tarihleri arasında Yeşilköy‘de yapıldı. Düzenlenen fuara 60 farklı ülkeden alım heyeti katıldığı bildirilirken, ziyaretçi sayısı 60 binin üzerinde kişiye ulaştığı açıklandı. Fuarda, Türkiye’de lider konumundaki firmalar ile dünyanın en önemli üreticilerinin de aralarında bulunduğu 800 firma yer aldı.

    Yapılan bilgilendirmede; fuarda sektör temsilcileri olan otel ve ağırlama profesyonelleri, endüstriyel yemek üreticileri, pastane ve fırın işletmecileri, kuru temizleme ve çamaşırhane işletmecileri, kafeterya ve kantin işletmecileri ile kafe ve bar işletmecileri 80 bin metrekareye yayılan alanda yeni ürünlerini sergiledi. Ayrıca fuarın ilk iki günü gerçekleşen B2B eşleştirme programı ile ürün gruplarına göre kategorize edilen katılımcılar uluslararası alım heyetleri ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

    Fuara katılan bir firmanın yetkilisi Erdal Keserli, organizasyonun Avrupa’nın en iddialı fuarlarından birisi haline geldiğini belirterek, yurtdışından çok sayıda misafir ağırladıklarını söyledi. Fuardaki yabancı ziyaretçi sayısının yerli ziyaretçi sayısını geçtiğini ifade eden Keserli, “Yurt dışından sektörümüzle ilgili firmaları fuara davet ettik, bir çoğu katılım gösterdi. Standımız her gün doldu. Yurtdışına 4 tane proje sattık. Bu fuar bir yıl İtalya’da bir yıl Türkiye’de düzenleniyor. Seneye Milano’da düzenlenecek Expo fuara katılacağız” dedi.

    İtalyan pizza fırını üreticisi Morella Fonni yetkilisi William Capraro fuara 14’üncü kez katıldıklarını belirterek, “Bu bizim için büyük bir fırsat. Çok uzun zamandan beri fuarı ziyaret ediyoruz ve katılmaktan da çok memnuniyet duyuyoruz. Fuar sayesinde yeni iş ortaklılıkları kuruyoruz en önemlisi yeni distribütörlerimizi keşfediyoruz. Türkiye’de özellikle HORECA (Hotel-restaurant-cafe) sektörü çok hızla büyüyor. Bu anlamda Türkiye bizim kendimizi tanıtmamız ve göstermemiz için büyük bir kapı açıyor” diye konuştu.

  • Mutfak Mirası çalışma turu Alanya’da olacak

    Alanya Belediyesi’nin de lisans sahibi olduğu Culinary Heritage Europe (Mutfak Mirası Alanya) sistemi koordinatörleri, 2019 yılı gözden geçirme çalıştayı için Hırvatistan’ın Split kentinde buluştu.

    13 ülkeden 46 şehrin katılımıyla oluşturulan ve onaylanmış işletmelerle şehirdeki yöresel yemekleri, mutfak kültürünü ve tüm tarımsal faaliyetleri uluslararası platforma taşıyan Mutfak Mirası (Culinary Heritage) ağı Koordinatörleri, Hırvatistan’ın Split şehrinde bir araya geldi. Split şehrinde Mutfak Mirası üye işletmeleri ve üreticilerini yerinde ziyaret eden koordinatörler, bölgedeki sistemin işleyişi ve üretim metotları ile ilgili bilgi aldı. Yöresel lezzetlerin hikayelerini dinleyen ve Split’te yetişen ürünleri deneyen koordinatörler; oluşturulan ‘’Ekolojik Köyler’’,‘’Zeytinyağı Müzesi’’,”Eko Garden ve Üretim Merkezleri’’ni ziyaret ettikten sonra 2019 yılı için planlarını gözden geçirdi.

    Alanya ve Gaziantep’in zengin mutfağı dünyaya tanıtılacak

    Kültürel değerlerin yaşatılması ve yeni nesillere aktarılması hassasiyetiyle yerel mutfaktaki çalışmaların diğer ülkelere aktarıldığı toplantıda, Türk mutfağına ve kültürüne olan ilgilerinin artması ile 2019 yılında düzenlenecek bir sonraki buluşmanın Türkiye’de yapılmasına oybirliği ile karar verildi. Ülkemizde ilk kez düzenlenecek olan buluşmanın “Mutfak Mirası Çalışma Turu” konseptinde olması ve Türk Mutfağının zenginliğini ve bereketli topraklarındaki farklı gıda üretim metotlarını aktarabilmek amacıyla rota Alanya ve Gaziantep olarak belirlendi. Şu anda Türkiye’de yerel ürünlerini ve yöresel yemeklerini Mutfak Mirası çatısı altında yürüten 2 başarılı şehir olarak güzel bir işbirliği olması bekleniyor.

    “Alanya’da ilk kez bir gastro tur düzenleyeceğiz”

    Mutfak Mirası Alanya Koordinatörleri olarak toplantıya katılan Alanya Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Sevda Erdoğmuş, “Mutfak Mirası ağında ilk kez bir toplantının Türkiye’de yapılması gündeme gelmiştir. Ancak ülkemiz malumunuz olduğu üzere her bölgesinde ayrı lezzetleri barındırmakta ve bizleri haklı olarak gururlandırmaktadır. Alanya ve Gaziantep’te yapılacak ‘Mutfak Mirası Çalışma Turu’’ sayesinde Türkiye’deki iki üye şehri ziyaret edecek olan Koordinatörler ve yabancı üye işletmeler; Akdeniz’in, Torosların ve Güneydoğu Anadolu’nun eşsiz lezzetlerini ve kadim kültürümüzü daha yakından tanıma imkanı bulacaktır. Bunun yanısıra 2019 yılında Alanya’da ilk kez bir ‘’Gastro Tur’’ düzenleyecek olmamız nedeniyle mutluyuz” dedi.

    “Misafirlerimizi şaşırtacağız”

    Sistem Koordinatörlerinden Gıda Mühendisi Zeynep Kiriş ise; “Bilinen yemeklerimizin yanında Türk mutfağında sizleri bekleyen birçok lezzetimiz var. Her bölgesinde kendine özel yemekleri barındıran mutfağımızı Alanya ve Gaziantep Gastro Turları ile daha yakından tanıyacağınızı umuyoruz. 2019 yılında misafirlerimizi birbirinden farklı ama leziz iki mutfakla şaşırtacağımıza inanıyoruz. Türk mutfağına ilgi gösteren herkesi Mutfak Mirası Ağına üye Türk işletmeleri ziyarete davet ediyoruz.”

  • Mutfak Konak’ın tadı damaklarda kaldı

    İzmir’in kalbi Konak’ta bu yıl ilki düzenlenen ’Konak Mutfak İzmir Lezzetleri Festivali’ sona erse de tadı damaklarda kaldı. 18-20 Ekim tarihleri arasında İzmirlileri eşsiz lezzetlerde buluşturan festival, katılımcılarına İzmir Mutfağı’na dair lezzetleri tatma fırsatı sundu.

    Konak Belediyesi tarafından bu yıl ilk defa düzenlenen festivalde, İzmir mutfağına ait yemekler usta şefler tarafından yapılırken, birbirinden lezzetli tatlar hakkında merak edilenler gerçekleştirilen söyleşilerle festivale gelen konuklara anlatıldı. İzmir Mutfağı’nı; korumak, yaşatmak, İzmir’in mutfak tarihi ve kültürünün herkes tarafından bilinmesini sağlamak amacıyla düzenlenen festival, Dominik Caddesi’nin yanı sıra Abacıoğlu Han ve Kemeraltı 1. Beyler’de konuklarını ağırladı. Bu noktalarda üç gün boyunca Ot Kavurmasından, Çamlakaya, Dalgan Böreği’nden Su Muhallebisi’ne, Ege’nin birbirinden lezzetli tatları usta şefler tarafından sokaklara taşındı. Festival süresince on binlerce kişiye boyoz ve gevrek ikram edilirken İzmir’in sokak lezzetleri de ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

    Dominik Caddesi, Abacıoğlu Han ve Mutfak Konak Atölye’de hazırlanan ve ikram edilen birbirinden lezzetli tatlar festivale gelenlerden tam not aldı. Üç gün boyunca Abacıoğlu Han’da İzmir Aşçılar Derneği (İAD) üyesi aşçılar hünerli ellerinden hazırladıkları yemekleri konuklara ikram ederken, Mutfak Konak Atölye’de ise İzmir Profesyonel Aşçılar Derneği (İZPAD) üyesi şefler tarafından atölye çalışmaları gerçekleştirildi. Dokuz Eylül Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Turgay Bucak düzenlenen atölye çalışmalarına öğrencileriyle birlikte katıldı. Usta şeflerin Dominik Caddesi’nde yaptığı birbirinden lezzetli ve görkemli yemekler ise festivalin kapanışını görsel şölene dönüştürdü.

    ’Mutfak Konak İzmir Lezzetleri Festivali’ ünlü şef ve isimleri ağırladı. Dünyanın en iyi 10 şefinden biri seçilen ve hayata geçirdiği projelerle takdirleri toplayan Ebru Baybara Demir festivalin ikinci gün konuğu oldu. Dominik Caddesi’nde gerçekleştirdiği atölye çalışmasıyla büyük beğeni toplayan Baybara Demir, festivale ayrı bir renk kattı. Gurme, yazar, gezgin Mehmet Yaşin ve Teoman Hünal ise yine festivalin ikinci gününde Dominik Caddesi ve Abacıoğlu Han’ı ziyaret ederek şefler tarafından hazırlanan yemeklerin tadımlarını gerçekleştirdi. Gabriele Sponza, Marilen Braggiotti, Semen Öner, Samet Bahçeci, Aybars Güngüler, Melike Bahçeci, Tolgahan Kamiloğlu, İZPAD Yönetim Kurulu Başkanı Şamil Akşit, Coşkun Mısırlıoğlu festivale katılarak çok özel atölye çalışmalarına imza attı. Ahmet Uhri, Ahmet Güzelyağdöken, İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları Bölümü Başkan Vekili Yrd. Doç. Dr. Betül Öztürk, Dokuz Eylül Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Turgay Bucak, Seyfi Ali Erşahin, Ayşe Karadan, Serdar Çelenk gerçekleştirdikleri söyleşilerle festival coşkusuna ayrı bir renk kattı.

    Pekdaş: “İzmir mutfağı tanıtıldı”

    Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, zengin bir yemek kültürüne sahip olan İzmir Mutfağı’nı daha geniş kitlelere tanıtmak ve gelecek kuşakların bu tatları unutmamasını sağlamak amacıyla düzenledikleri ‘Mutfak Konak İzmir Lezzetleri Festivali’nin başarıyla noktalanmasından ötürü büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Üç gün süren festivalin katılan herkesin aklında güzel anı bıraktığını dile getiren Pekdaş, hem katılımcılara hem de ziyaretçilere ayrı ayrı teşekkür etti. Festival coşkusunu birlikte yaşadıkları için çok mutlu olduğunu ifade eden Pekdaş, “İlkini düzenlediğimiz festivalimize gösterilen ilgi yaptığımız işin ne denli doğru olduğunu bizlere gösterdi. Amacımız İzmir’in zengin mutfak kültürünü gözler önüne sermekti. Yemek yemenin sadece beslenme ihtiyacı gidermek olmadığını, sofra kültürünün, sohbetin ve paylaşmanın da ne kadar önemli olduğu görüldü. Tüm katılan, destek veren, bizleri yalnız bırakmayan hemşehrilerimize teşekkür ediyorum” dedi.